Connecteu-vos amb nosaltres

EU

És hora d’una “acció conjunta” liderada per la UE sobre dades sanitàries

COMPARTIR:

publicat

on

medicosanitària-1180x787Per l'Aliança Europea per a la medicina personalitzada (EAPM) Director Executiu Denis Horgan

Actualment, als Estats Units d'Amèrica s'està duent a terme una de les col·leccions i emmagatzematge de dades personals més grans que s'han planificat mai. Al gener, el president dels Estats Units, Barack Obama, va llançar la seva Iniciativa de Medicina de Precisió, o PMI, en el seu discurs sobre l'estat de la Unió, afirmant que la idea era "apropar-nos a curar malalties com el càncer i la diabetis, i donar-nos accés a tots. a la informació personalitzada que necessitem per mantenir-nos més saludables a nosaltres mateixos i a les nostres famílies”.

PMI tindrà com a base una base de dades de medicina de precisió que pretén, inicialment, mantenir registres d'un milió de subjectes humans.

Generalment anomenada "medicina personalitzada" a Europa, aquest és un camp en moviment ràpid que veu tractaments i fàrmacs adaptats als gens d'un pacient, així com al seu entorn i estil de vida. Es basa en la seqüenciació d'ADN i altres noves tecnologies i pretén donar el tractament adequat al pacient adequat en el moment adequat. També pot funcionar en un sentit preventiu.

La ciència i la filosofia són les parets i el sostre, però les primeres pedres sobre les quals s'està construint l'edifici de medicina personalitzada són dades. Dades massives. Aquestes dades, quan s'utilitzen correctament, permetran finalment als pacients accedir als millors tractaments disponibles.

Per exemple, l'adopció de registres mèdics electrònics a gran escala té el potencial de generar una gran quantitat de dades significatives mitjançant, per exemple, els resultats informats pel pacient. Aquestes dades es poden utilitzar per fer un seguiment del progrés del pacient després del tractament mentre es fa un seguiment durant el seguiment. Aleshores, la informació es pot utilitzar per ajudar altres pacients a decidir un curs de tractament, basant-se en la seva pròpia idea de "valor".

Però la recollida, l'emmagatzematge i l'intercanvi d'aquestes dades, vitals per a la investigació, estan plenes de dificultats: problemes d'interoperabilitat, problemes de classificació, necessitat d'un estricte control de qualitat i molt més. A això s'afegeixen els problemes gens menyspreables de la propietat i la protecció de la privadesa de les persones i no és difícil veure per què l'explosió de dades comporta problemes específics.

anunci

Per exemple, als Estats Units, la Food and Drug Administration ha acordat revisar una nova "píndola digital" que permetrà a tercers comprovar l'adhesió dels pacients al seu règim de medicaments. Inclou un sensor i transmissor que pot enviar un senyal als inscrits perquè el rebin.

És una mica exagerat, però teòricament és possible que, utilitzant aquesta píndola, el vostre metge, farmacèutic, companyia d'assegurances mèdiques o fins i tot el vostre cap sàpiga si esteu prenent la medicació correctament. Vols que sàpiguen que el medicament, per exemple, t'està tractant per a afeccions relacionades amb el VIH, la síndrome de l'intestí irritable, la incontinència o la depressió clínica? Probablement no…

Per tant, tenim el "valor" mèdic de l'avanç, però s'ha de ponderar, sobretot, amb la idea de "valor" del pacient. Ell o ella hauria de decidir quan val la pena aquestes intromissions a la privadesa.

Per descomptat, no només seran els Estats Units els que s'hauran de fer front a aquest i altres temes. La UE té una població més gran que els EUA i també té necessitat de Big Data en l'àmbit de la salut, sobretot tenint en compte l'envelliment de la població i un potencial de 500 milions de pacients en 28 estats membres.

A la "Capital d'Europa", l'organització de múltiples parts interessades amb seu a Brussel·les EAPM (l'Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada) ha inclòs des de fa temps dins del seu ventall de grups de treball un grup de treball de dades de salut.

L'Aliança creu que el comissari europeu de Salut i la DG Connect haurien de presentar la seva pròpia proposta per a una plataforma de múltiples parts interessades per supervisar l'aplicació del Reglament general de protecció de dades. Això segueix la comunicació de la mateixa comissió que demana: "Un enfocament integral sobre la protecció de dades personals a la Unió Europea".

EAPM creu que aquest enfocament hauria de prendre la forma d'una acció conjunta oficial sobre dades amb contribucions de totes les parts interessades. Aquest seria un recurs valuós per a la Comissió Europea en aquests temps de ràpid canvi.

Per què? Bé, l'ús millorat de les dades relacionades amb la salut pot transformar tant els nostres sistemes sanitaris com la vida dels pacients. Tanmateix, també hi ha incertesa jurídica i una percepció pública generalitzada que hi ha riscos significatius associats a la compartició de la investigació en salut.

L'Aliança creu que Europa necessita un sistema de regulació sensible que ofereixi alts nivells de protecció per a les persones i un accés a dades d'alta qualitat per als investigadors i els proveïdors d'atenció sanitària.

De tornada als EUA, el PMI d'Obama seguirà els resultats de salut durant molts anys, identificant biomarcadors predictius del desenvolupament de moltes malalties i aportant noves oportunitats de prevenció i teràpia.

Com a Europa, sens dubte, PMI haurà d'aprofitar talents diversos mitjançant un enfocament de múltiples parts interessades que prengui coneixements de l'àmbit acadèmic, la indústria, les organitzacions sanitàries, el govern, els responsables polítics i, per descomptat, els grups de pacients. També necessitarà un compromís pressupostari a llarg termini per tenir èxit.

La protecció de dades és un tema fonamental i creixent. El grup de treball de l'EAPM creu que els propers passos per millorar l'assistència sanitària europea depenen fonamentalment de l'ús de les dades. Això requereix un ecosistema en què es pugui accedir a les dades d'una manera segura i eficient per a les finalitats adequades.

El moment de seguir endavant és ara.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències