Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Per què la medicina personalitzada és més personal del que es podria pensar

COMPARTIR:

publicat

on

la medicina personalitzada, TonyA càrrec de Tony Mallett, periodista independent i Reporter de la UE corresponsal de salut

Benvinguts al futur. Gràcies als salts fenomenals de la ciència i la tecnologia ja ens trobem en un món on el tractament personalitzat, basat en gran mesura en el perfil genètic individual i l'ADN d'un ciutadà, s'està aplicant amb èxit en diversos camps en benefici dels pacients europeus.

El càncer i les malalties rares són els exemples més coneguts, però àmbits com la nutrició, la psicologia, la cardiologia i les malalties infeccioses també han aplicat el concepte, amb excel·lents resultats. La medicina personalitzada (o "medicina de precisió", com l'anomena la iniciativa recentment llançada del president Obama) és un camp en moviment ràpid que veu tractaments i fàrmacs adaptats als gens d'un pacient, així com al seu entorn i estil de vida. Pretén donar el tractament adequat al pacient adequat en el moment adequat, i també pot funcionar en un sentit preventiu.

Però, no està tota la medicina "personalitzada"? Bé no. Els metges solen prescriure per població. Si un tractament funciona per al percentatge més gran de pacients, la majoria ho farà per defecte.

Tanmateix, està clar que tots som diferents i que els enfocaments únics ja no funcionen en l'assistència sanitària moderna. Per exemple, no té sentit donar quimioteràpia a un pacient amb càncer si hi ha una gran possibilitat que no funcioni. Això és una pèrdua de temps i diners i, potencialment, una vida humana. És molt millor saber per endavant quin serà el millor tractament, discutir-ho de manera totalment transparent amb el pacient i després indicar-lo en la direcció correcta. Per augmentar-ho, l'enfocament holístic pretén garantir que l'estil de vida del pacient es tingui en compte a l'hora de prescriure tractaments i també pretén garantir que el pacient participi en totes les etapes del desenvolupament i tractament de la seva malaltia o malalties.

Aquesta codecisió requereix no només un coneixement per part del pacient sinó també una formació actualitzada per als professionals sanitaris i altres implicats en el procés. La voluntat de compartir aquesta informació en una relació d'igualtat amb el pacient és una pedra angular de la medicina personalitzada. Més que en cap altre moment de la història, la ciència ofereix un potencial enorme per transformar la prevenció, el diagnòstic i el tractament de moltes malalties. Els avenços ràpids en la comprensió de la biologia humana i els mecanismes subjacents de la malaltia ofereixen molts nous objectius potencials per al desenvolupament de productes mèdics. Però els partidaris de la medicina personalitzada (de la qual n'hi ha un nombre creixent) admeten que encara queda un llarg camí per recórrer per fer realitat tot el potencial dels descobriments científics i la seva traducció en les teràpies necessàries per afrontar els urgents problemes de salut actuals. Els pacients esperen urgentment noves teràpies, i massa sovint no les reben. I els investigadors i les empreses també s'enfronten a importants obstacles de desenvolupament, ja que només un de cada deu fàrmacs que entren en assaigs clínics arriba a la meta. La ciència d'avantguarda ha permès l'avenç de la medicina personalitzada, però cal integrar-la en l'atenció sanitària diària. L'educació és un requisit previ perquè això passi, però hi ha altres obstacles que cal superar...

El desenvolupament de la medicina personalitzada requerirà l'eliminació de les "mentalitats de silos" en diferents disciplines i amb els sistemes sanitaris individuals dels estats membres. També cal que hi hagi molta més cooperació i col·laboració transfronterera.

anunci

La medicina personalitzada també requerirà assajos clínics internacionals complexos que incloguin poblacions de pacients altament seleccionades, la recollida de material biològic humà i l'ús de grans bases de dades per a la bioinformàtica: Big Data. Hi ha, per descomptat, una gran col·lecció, emmagatzematge, intercanvi i (no menys important) problemes de privadesa i ètics al voltant de totes aquestes dades. Per descomptat, el cost també és un problema important i sovint condueix a una forta respiració quan s'esmenta la medicina personalitzada.

No obstant això, els seus defensors afirmen que "massa car" no és el cas a mitjà i llarg termini; diuen que un millor diagnòstic alleujarà la càrrega dels sistemes sanitaris de dues maneres: en primer lloc, permetrà un enfocament més preventiu, ja que la tecnologia gènica marcarà la probabilitat que un individu en particular desenvolupi una malaltia determinada i proporcionarà una bona idea de com es farà. desenvolupar, fomentant així la intervenció primerenca. En segon lloc, argumenten, un tractament eficaç significa que és molt menys probable que els pacients necessitin llits d'hospital cars i siguin més capaços de continuar treballant i contribuint a l'economia europea.

Denis Horgan, director executiu de l'Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada (EAPM), amb seu a Brussel·les, va dir Reporter de la UE: "En una UE de 500 milions de ciutadans que mira l'abisme d'una societat amb una població envellida que inevitablement emmalalteix en algun moment, donar als pacients accés al millor tractament possible disponible a Europa no és només una qüestió moral, és un financer, també.

"Reduir els pressupostos sanitaris és un despropòsit patent. Una Europa sana és una Europa rica i la UE en general, i els sistemes sanitaris en particular, han de veure què els mira a la cara.

"En termes generals", va afegir Horgan, "en temps de proves, els diners invertits en serveis de salut als ciutadans sempre estan entre els primers objectius. Però això és miope, no només des del punt de vista d'un país individual, sinó a través d'un sindicat amb una població que emmalalteix en algun moment".

L'EAPM, que reuneix pacients, professionals mèdics, planificadors de l'assistència sanitària, científics, indústria i investigadors, argumenta que reduir l'assistència sanitària comportarà menys qualitat de vida dels pacients i farà que siguin més, no menys propensos, a necessitar hospitals cars. tractament i els veurà passar menys temps al lloc de treball on realment contribuirien a la riquesa de la UE. Els pacients estan a favor, és clar, però els reguladors són cautelosos i, en alguns casos, estan endarrerits. Mentrestant, els pagadors tenen les seves pròpies opinions sobre què constitueix el "valor".

Els arguments continuaran però no hi ha dubte que la medicina personalitzada ha arribat per quedar-se. Tant és així que l'actual presidència rotatòria de la UE, Luxemburg, va celebrar una conferència sobre el tema al juliol i destacarà la medicina personalitzada a les seves conclusions del Consell de desembre. Això és un salt enorme. "No pots aturar la ciència", diu Horgan. "I tot i que integrar la medicina personalitzada a l'atenció sanitària diària serà un camí llarg i dur, el viatge ha començat de veritat".

[protegit per correu electrònic]

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències