Connecteu-vos amb nosaltres

Càncer

La lluita contra l'assassí silenciós a Europa

COMPARTIR:

publicat

on

20150422PHT44602_originalA càrrec del director executiu de l'Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada, Denis Horgan i Esther Molina Montes, Grup de Epidemiología Genética y Molecular, Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO)  

Si bé l'última dècada ha estat testimoni de millores significatives en la taxa de supervivència d'alguns càncers gràcies a un gran progrés en la prevenció, el diagnòstic i el tractament, el càncer de pàncrees ha resistit la tendència.  

La malaltia encara té les taxes de supervivència més baixes de tots els càncers i, segons les prediccions, les morts relacionades amb el càncer de pàncrees seguiran augmentant a tot Europa, mentre que la d'altres càncers continuarà baixant. Hi ha diverses necessitats mèdiques i d'investigació importants no satisfetes en relació amb aquesta malaltia, i els problemes es van discutir durant una conferència titulada "Problemes ardents en pancreatologia" celebrada la setmana passada (6-7 de novembre) a Cluj-Napoca, Romania.

El càncer de pàncrees és un tema candent en aquests moments, amb l'Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada (EAPM) en col·laboració amb l'Acció COST BM1204 EUPancreas ha publicat recentment un Llibre Blanc sobre la malaltia. La majoria de les qüestions plantejades pel document de l'Aliança s'han tractat en una reunió al Parlament Europeu aquesta setmana.

Com a resultat d'això, una organització membre de l'EAPM, la European Cancer Patient Coalition, prendrà el lideratge amb iniciatives de divulgació en càncer de pàncrees a nivell nacional, amb el suport de l'Aliança a nivell polític. Mentrestant, la conferència de dos dies a Cluj-Napoca, coorganitzada per EUPancreas COST Action, EFISDS i EPC, va discutir com renovar els esforços per desenvolupar estratègies de prevenció, diagnòstic i tractament més eficients.

Va trobar que es necessita més investigació etiològica per identificar nous factors causants del càncer de pàncrees i les seves lesions premalignes, desenvolupar biomarcadors de diagnòstic precoç, identificar poblacions amb alt risc de patir la malaltia, caracteritzar perfils de malaltia amb diferents respostes al tractament, així com subtipus tumorals de càncer de pàncrees amb diferents comportaments clínics, i posar en marxa accions en aquest camp nou i de ràpid desenvolupament de la medicina personalitzada.

La conferència també va trobar que les eines noves i interdisciplinàries, així com els esforços de col·laboració multidisciplinaris sostinguts, són essencials per avançar en la recerca.

anunci

Núria Malats, presidenta d'EUPancreas COST Action, va dir: "L'aplicació de les tecnologies 'òmiques' en ràpida evolució a la investigació del càncer ha demostrat que la col·laboració internacional a gran escala és essencial per desxifrar informació rellevant en el context d'interrogatoris a gran escala".

EUPancreas COST Action és una plataforma europea que facilita la col·laboració d'una àmplia gamma de grups de recerca multidisciplinaris europeus i internacionals sobre càncer de pàncrees. Reuneix investigadors joves juntament amb aquells amb més experiència per permetre que Europa participi activament en la investigació internacional sobre la malaltia.

En total, l'acció compta amb 195 membres multidisciplinaris de 22 països de la UE. L'objectiu principal d'EUPancreas és capitalitzar els avenços científics i tecnològics emergents en l'àmbit del càncer de pàncrees, per tal d'integrar coneixements i experiència de manera multidisciplinària “de la cèl·lula a la societat”.

Això s'aconsegueix mitjançant la promoció i aplicació d'eines i protocols d'estudi uniformes, fomentant-ne l'ús òptim per part dels investigadors en fase inicial, potenciant la mobilitat i la formació dels investigadors i difonent els resultats produïts per l'Acció a la societat en general. EUPancreas es construeix juntament amb altres iniciatives internacionals per augmentar la consciència pública i els responsables de les polítiques de salut sobre les necessitats i els impactes no satisfets d'aquesta malaltia assassina silenciosa.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències