Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#Glifosat: la Comissió proposa camí a seguir - Declaració del comissari de salut i seguretat alimentària Vytenis Andriukaitis

COMPARTIR:

publicat

on

plaguicides agrícoles al glifosat"Senyores i senyors: aquest matí he informat els meus companys comissaris sobre l'estat de les discussions que la Comissió està mantenint amb els Estats membres sobre l'expedient del glifosat.

"En primer lloc, vull tornar a subratllar que el procediment d'autorització de la UE pel que fa als pesticides és el més estricte del món.

"Es necessiten anys d'avaluació científica abans que una substància activa sigui autoritzada o renovada a nivell de la UE.

"El nostre procés científic és molt estricte i es basa en la posada en comú d'expertesa entre l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària i els 28 estats membres.

"Les nostres propostes i decisions sobre el glifosat es van basar en l'avaluació guiada feta per l'EFSA i abans d'ella: l'Institut Federal Alemany d'Avaluació de Riscos (Bundesinstitut für Risikobewertung). Tots dos van concloure que és poc probable que el glifosat sigui cancerígen.

"Des de la tardor passada, els meus serveis estan discutint amb els estats membres la millor manera d'avançar en la renovació del glifosat al Comitè d'Experts. Hem estat apuntant a una solució que tingui el suport més ampli possible dels estats membres.

"Fins ara, tot i que la majoria dels estats membres està a favor de la renovació, no s'ha arribat a la majoria qualificada, malgrat els esforços de la Comissió per atendre les peticions i les preocupacions de diversos governs nacionals, així com del Parlament Europeu. (que es va expressar a favor d'una renovació de set anys).

anunci

"Alguns estats membres s'han mostrat reticents a prendre una posició.

"Crec que és important aclarir que una vegada que s'aprova una substància activa -o renovada a nivell de la UE- correspon als estats membres autoritzar els productes finals (els mateixos herbicides i pesticides) posats als seus respectius mercats.

"L'aprovació de la UE d'una substància activa només significa que els estats membres poden autoritzar productes fitosanitaris al seu territori, però no estan obligats a fer-ho.

"Els estats membres que vulguin no utilitzar productes a base de glifosat tenen la possibilitat de restringir-ne l'ús. No cal que s'amaguin darrere de la decisió de la Comissió.

"No obstant això, si no hi ha l'aprovació de la UE, els estats membres ja no tenen opció: l'autorització caduca el dia 1st de juliol. Si no hi hagués pròrroga, els estats membres haurien de retirar del seu mercat les autoritzacions dels productes fitosanitaris que contenen glifosat.

"Ara hem demanat que el Comitè d'Experts es reuneixi el 6 de juny per tornar a discutir l'expedient i votar sobre la base d'una pròrroga limitada de l'aprovació actual, fins que l'opinió de l'ECHA dissipi els dubtes restants.

"De fet, segons la legislació de la UE, l'última paraula correspon a l'ECHA (Agència de Productes Químics de la Unió Europea), per això la Comissió proposa demanar a l'ECHA la seva avaluació científica sobre la carcinogenicitat del glifosat i ampliar l'aprovació actual de glifosat fins que rebi l'opinió de l'ECHA.

"El proper dilluns (8 de juny) es demanarà, doncs, als estats membres que votin aquesta mesura. Una vegada més, es tracta d'una decisió col·lectiva.

"Més enllà d'aquestes mesures immediates, la Comissió està preparant una segona decisió, revisant les condicions d'ús del glifosat. En aquesta decisió, m'agradaria fer 3 recomanacions clares als estats membres:

    • Prohibir un coformulant anomenat POE-seboamina dels productes basats en glifosat;
    • minimitzar l'ús en parcs públics, parcs infantils i jardins públics, i;
    • minimitzar l'ús de glifosat abans de la collita.

"La responsabilitat d'introduir aquest tipus de mesures és de l'estat membre, però crec que això és important per promoure l'ús sostenible de pesticides i herbicides.

“En conclusió, vull reiterar que la pilota està ara a la pista dels estats membres.

"La Comissió ha fet tot el possible per arribar a una solució adequada, basada en evidències científiques sòlides.

"Com a comissari de salut i seguretat alimentària, reitero que per a mi un alt nivell de protecció de la salut humana i el medi ambient, tal com preveu la legislació de la UE, és primordial. Al mateix temps, em vaig mantenir profundament convençut que les nostres decisions haurien de seguir basant-se en la ciència, no en la conveniència política.

"Espero una resposta dels estats membres. Gràcies".

Més informació

Preguntes freqüents: glifosat

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències