#EAPM: el debat #HTA es mou a Sofia per a una conferència clau

| Octubre 8, 2018


A mesura que el debat sobre l'avaluació de la tecnologia sanitària a nivell europeu (HTA) arriba al nivell del Consell després d'un vot positiu sobre les propostes de la Comissió a l'últim plenari d'Estrasburg, la capital búlgara Sofia organitzarà una conferència sobre les implicacions d'HTA per a la medicina personalitzada,
escriu Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada (EAPM) Director Executiu Denis Horgan.

L'EAPM, amb seu a Brussel·les, i la seva associada a l'Aliança Búlgara per a la prevenció i la medicina personalitzada (BAPPM), seran els actors clau de l'esdeveniment a 12-13 d'octubre. EAPM i els seus col · legues tracten directament a nivell estatal a nivell estatal pel que fa al dossier HTA, així com a les regions involucrades de la UE per transmetre punts clau als responsables polítics. La reunió de Sofia es presenta abans d'una reunió de taula rodona a Brussel · les (6 de novembre), que comptarà amb adjuntes sanitàries de representacions permanents dels estats membres, així com grups de pacients. Els grups d'interès es reuneixen amb un objectiu compartit de centrar-se en la col·laboració entre els estats membres i regionals per facilitar la innovació per trobar-se ràpidament en els sistemes de salut. L'objectiu és aprofitar la coordinació entre tots els jugadors, ja que la ciència mèdica es mou ràpidament.

La Junta de BAPPM, Jasmina Koeva-Balabanova, va explicar que la conferència presentarà i analitzarà els aspectes específics de l'HTA pel que fa als productes de la medicina personalitzada, així com a les teràpies diana, diagnòstic complementari i productes farmacèutics innovadors per a un tractament personalitzat. "El debat inclourà representants de la Comissió Europea, grups de treball per HTA i molts més inclosos representants de la indústria, professors, estudiants i postgraus de facultats de salut", va dir.

Va afegir: "La millora de l'HTA i l'enfortiment de la cooperació entre els països proporcionaran millors estimacions del valor mèdic i social de les noves teràpies i medicaments".

Els debats de la conferència abarcaran diversos sectors d'HTA, incloent tendències i desenvolupaments actuals, principis i pràctiques, requisits específics sobre la informació necessària, problemes i conseqüències no resoltes a partir de metodologies inadequades, a més de compartir bones pràctiques. També a l'agenda hi ha HTA en malalties poc freqüents, IVD i diagnòstic complementari, mentre que un tema candent serà el paper d'HTA per a un millor accés del pacient a la medicina personalitzada. La conferència a Bulgària respon al vot del Parlament Europeu que ha reconegut que actualment s'està perdent l'oportunitat de millorar la qualitat de l'HTA.

Això es va subratllar en una declaració conjunta de l'EAPM i la Coalició Europea del Pacient del Càncer, que va lamentar la decisió del Parlament de rebutjar la participació formal de l'organització de pacients "com a membres iguals i creïbles del Grup de Coordinació" per a la nova legislació. El Parlament va adoptar el fitxer per 576 a 56 (amb els diputats 41 abstenir-se) a la part posterior de les recomanacions del Comitè de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària (ENVI) de la institució.

L'ENVI havia esclatat un ampli conjunt de compromisos sota la direcció de la ponent Soledad Cabezón Ruiz. I encara que la participació del pacient s'ha tractat en les esmenes de compromís durant les reunions de l'ENVI anteriorment, "la legislació no ofereix una participació adequada del pacient en el marc de cooperació EU-HTA", va dir Horgan. Horgan va explicar que els pacients tenen coneixements, perspectives i experiències úniques, i són els beneficiaris finals de les tecnologies mèdiques.

Per tant, la representació del pacient és essencial en tots els nivells de la presa de decisions quan la legislació afecta directament la seva salut i vida. Com a part de la votació a Estrasburg, els diputats europeus van acordar enviar el fitxer a ENVI perquè el comitè es preparés per a les negociacions amb altres institucions, però el rellotge s'està realitzant per obtenir consultes detallades abans de les eleccions del mes de maig del 2019. Abans de la votació al Parlament, el Grup d'Experts en avaluació del rendiment dels sistemes de salut es va reunir a Brussel · les, amb representants d'Àustria, Bèlgica, Croàcia, Dinamarca, Estònia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Malta, Polònia, Portugal, Romania, Eslovàquia, Eslovènia, Suècia, l'Observatori Europeu de Sistemes i Polítiques de Salut i la Comissió Europea. El grup va coincidir en que un proper informe sobre eficiència assistencial hauria d'intentar presentar "una visió multidimensional i exhaustiva dels sistemes de salut".

Va citar el seu propi informe 2016 sobre la qualitat de l'atenció i va dir que el proper informe hauria de cobrir els buits de mesura actuals en el seguiment de l'eficiència. Això, diu el grup, demana un millor ús dels indicadors i dades existents, alguna cosa que l'EAPM ha demanat repetidament. El grup d'experts va afegir que el futur informe també hauria de tractar la qüestió de les conseqüències previstes i no intencionals de diverses accions enfocades a millorar l'eficiència, donant exemples com la disminució de la durada de l'estada hospitalària en els volums d'atenció primària d'utilització.

El grup va coincidir en que l'eficiència en salut és difícil de quantificar ja que els serveis sanitaris tenen moltes conseqüències intangibles que només surten a la llum a llarg termini. El grup va assenyalar que aquesta és la raó per la qual, en molts casos, els responsables polítics opten per solucions a curt termini, com ara limitar la despesa. Va indicar que l'eficiència en l'assistència sanitària és possible gràcies a les innovacions ja disponibles, però cal una inversió considerable.

"Si s'entén l'eficiència com un objectiu que s'hauria d'assolir principalment a través de la reducció dels nivells de despesa, la innovació a la llarga serà sufocada i els nivells d'eficiència més elevats no es concretaran", va dir el grup. EAPM i el seu soci búlgar BAPPM comparteixen aquesta opinió i tots els temes anteriors, i més, tots estaran a la taula a Sofia aquest mes.

etiquetes: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Aliança Europea per a la medicina personalitzada, salut, la medicina personalitzada