#EAPM: el debat #HTA es mou a Sofia per a una conferència clau

| Octubre 8, 2018


A mesura que el debat sobre l'avaluació de les tecnologies de la salut de tota la UE (HTA) arriba al nivell del Consell després d'un vot positiu sobre les propostes de la Comissió en l'última sessió plenària d'Estrasburg, la capital búlgara Sofia acollirà una conferència sobre les implicacions de l'HTA sobre la medicina personalitzada,
escriu Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada (EAPM) Director Executiu Denis Horgan.

La EAPM amb seu a Brussel·les, i la seva associada, l'Aliança Búlgara per a la Medicina de Precisió i Personalitzada (BAPPM), estaran entre els protagonistes de l'esdeveniment a l'octubre de 12-13. L’EAPM i els seus col·legues tracten ara a nivell d’Estat membre directament pel que fa al dossier d’HTA així com a la participació de regions a la UE per transmetre punts clau als responsables polítics. La trobada de Sofia es produeix abans d'una taula rodona a Brussel·les (6 de novembre), que comptarà amb la participació dels adjunts de salut de representacions permanents dels estats membres, així com dels grups de pacients. Els grups d'interès es reuniran amb l'objectiu compartit de centrar-se en la col·laboració dels estats membres i de la regió per facilitar la innovació en els sistemes de salut. La responsabilitat té per objectiu millorar la coordinació entre tots els actors, ja que la ciència mèdica es mou ràpidament.

Jasmina Koeva-Balabanova, de BAPPM, va explicar que la conferència presentarà i discutirà els aspectes específics de l'HTA pel que fa als productes de medicina personalitzada, així com les teràpies objectiu, els diagnòstics de companyia i productes farmacèutics innovadors per al tractament personalitzat. "La discussió inclourà representants de la Comissió Europea, grups de treball per a l'HTA i molts més, inclosos representants de la indústria, professors, estudiants i postgraus de facultats de salut", va dir.

Va afegir: "Millorar l'ATC i enfortir la cooperació entre països proporcionarà millors estimacions del valor mèdic i social de les noves teràpies i medicaments".

Els debats de la conferència tractaran diversos sectors de l'ATB, incloses les tendències actuals i el desenvolupament, els principis i la pràctica, els requisits específics de la informació necessària, els problemes no resolts i les conseqüències de metodologies inapropiades, a més de compartir bones pràctiques. A l’ordre del dia també es troba l’HTA en malalties poc freqüents, diagnòstic d’IVI i acompanyant, mentre que un tema important serà el paper de l’AT per a un millor accés al pacient a la medicina personalitzada. La conferència a Bulgària es troba a la part posterior del vot del Parlament Europeu, que va reconèixer que actualment no es troben oportunitats per millorar la qualitat de l'HTA.

Això es va subratllar en una declaració conjunta de l'EAPM i de la Coalició Europea per al Pacient del Càncer, que es va lamentar de la decisió del Parlament de rebutjar la implicació formal de l'organització de pacients "com a membres iguals i creïbles del grup de coordinació" per a la nova legislació. El Parlament va aprovar el fitxer de 576 a 56 (amb absència de diputats de 41) a l’extrem de les recomanacions del Comitè de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària (ENVI) de la institució.

ENVI havia eliminat un ampli conjunt de compromisos sota la direcció del ponent Soledad Cabezón Ruiz. I encara que la participació dels pacients ha estat abordada en esmenes de compromís durant les reunions de l'ENVI anteriorment, "la legislació no serveix per proporcionar una participació adequada dels pacients en el marc de cooperació UE-HTA", va dir Horgan. Horgan va explicar que els pacients tenen coneixements, perspectives i experiències úniques, i són els beneficiaris últims de les tecnologies mèdiques.

Per tant, la representació dels pacients és essencial a tots els nivells de presa de decisions quan la legislació afecta directament la seva salut i les seves vides. Com a part de la votació a Estrasburg, els eurodiputats van acordar enviar el fitxer de nou a ENVI per preparar la comissió per a negociacions amb altres institucions, però el rellotge avança per obtenir converses detallades abans de les eleccions al Parlament de maig. Abans de la votació al Parlament, es va reunir a Brussel·les el grup d'experts sobre avaluació del rendiment dels sistemes de salut, amb representants d'Àustria, Bèlgica, Croàcia, República Txeca, Dinamarca, Estònia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Malta, Noruega, Polònia, Portugal, Romania Eslovàquia, Eslovènia, Suècia, l'Observatori Europeu de Sistemes i Polítiques de Salut i la Comissió Europea. El grup va acordar que un pròxim informe sobre eficiència de la cura hauria de tenir com a objectiu presentar "un quadre multidimensional i exhaustiu dels sistemes de salut".

Va citar el seu propi informe 2016 sobre la qualitat de l’atenció i va dir que el proper informe hauria de cobrir les mancances actuals de mesurament en el seguiment de l’eficiència. Això, diu el grup, demana un millor ús dels indicadors i dades actualment existents, cosa que EAPM ha reclamat reiteradament. El grup d’experts va afegir que l’informe futur també hauria de cobrir la qüestió de les conseqüències intencionals i intencionals de diverses accions enfocades a millorar l’eficiència.

El grup va acordar que l’eficiència en salut és difícil de quantificar, ja que els serveis sanitaris tenen moltes conseqüències intangibles que només apareixen a la llum a llarg termini. El grup va assenyalar que és per això que, en molts casos, els responsables polítics opten per solucions a curt termini, com ara limitar les despeses. Va destacar que l’eficiència en l’atenció sanitària és possible gràcies a les innovacions ja disponibles, però hi ha una necessitat d’inversions considerables.

"Si s'entén l'eficiència com un objectiu que s'hauria d'assolir principalment a través de la reducció dels nivells de despeses, la innovació a la llarga serà sufocada i els nivells d'eficiència més elevats no es materialitzaran", va dir el grup. EAPM i el seu soci búlgar BAPPM comparteixen aquesta opinió i tots els problemes esmentats, i molt més, estaran a la taula a Sofia aquest mes.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Aliança Europea per a la medicina personalitzada, salut, la medicina personalitzada

Els comentaris estan tancats.