Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#EAPM: manca d'informació que repercuteixi en l'atenció sanitària transfronterera

COMPARTIR:

publicat

on

La Directiva sanitària transfronterera, tot i que sens dubte té una bona intenció, mai s’ha implementat realment a la seva màxima capacitat prevista i, certament, no s’ha arribat a assolir el seu potencial. Per la seva banda, la mateixa Comissió Europea ha identificat, mitjançant un estudi, quatre àrees que tenen el major potencial per actuar com a barreres als pacients si no es tracten, escriu Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada (EAPM) Director Executiu Denis Horgan.

Es tracta de sistemes de reemborsament, ús d’autorització prèvia, requisits administratius i cobrament dels pacients entrants. Ara, quan entrem el 2019, EAPM voldria que les resolucions de l'any nou de totes les parts interessades poguessin millorar la situació per ajudar a una millor atenció sanitària als ciutadans de la UE, quan sigui necessària i en qualsevol lloc de la Unió.

Repassar breument la Directiva:

• Els ciutadans de la UE tenen dret a accedir a l'assistència sanitària en qualsevol estat membre i a ser reemborsats per l'atenció a l'estranger pel seu país d'origen.
• La Directiva sobre els drets dels pacients en atenció sanitària transfronterera estableix les condicions en què un pacient pot viatjar a un altre país de la UE per rebre atenció mèdica i reemborsament. Cobreix els costos d'assistència sanitària, així com la recepta i el lliurament de medicaments i dispositius mèdics.
• L’objectiu, amb les polítiques i els sistemes sanitaris cada vegada més interconnectats, és facilitar l’accés a la informació sobre atenció sanitària disponible en altres països europeus, així com a opcions d’atenció mèdica alternatives i / o tractament especialitzat a l’estranger.

Segons el Tractat de Funcionament de la Unió Europea, en la definició i aplicació de totes les polítiques i activitats de la Unió, s'ha de garantir un alt nivell de protecció de la salut humana, mentre que l'organització, la gestió, el finançament i la prestació de serveis sanitaris continuen sent responsabilitat de Estats membres de la UE.

La jurisprudència al llarg dels anys ha reconegut que els pacients tenen, en condicions específiques, el dret a accedir a l'assistència sanitària en altres estats membres que no siguin els seus. Tot i això, totes les parts interessades són ben conscients que l'aplicació de la Directiva no s'ha anat exactament al pla i que un informe de seguiment de la Comissió Europea, titulat Estudi sobre els serveis de salut transfronterers: millora de la provisió d'informació als pacients, i escrit pel consorci d'Ecorys, KU Leuven i GfK Belgium, fa recomanacions per millorar la situació.

Fins i tot ha fet una picada d’ullet al Brexit, més dels quals més endavant ... La revisió del 2018 arriba a la conclusió que un nombre limitat de pacients fan ús del seu dret a buscar tractament en un altre estat membre, tot i que l’executiu de la UE afirma que molts europeus estan disposats a considerar el tractament a l’estranger. Els motius principals d’aquest darrer cas són l’oportunitat de rebre un tractament que encara no està disponible al seu país d’origen o rebre un tractament de millor qualitat.

anunci

S'observa que hi ha alguns factors sociodemogràfics que determinen la voluntat dels pacients d'anar a l'estranger, especialment l'edat, l'ocupació i l'educació.

Però la culpa es dóna directament en la manca de consciència general sobre l’existència de la Directiva, tot i que aquesta ha millorat en els darrers tres anys. En resum, però, més de cinc anys després del termini de transposició de la Directiva (octubre de 2013), la consciència dels pacients sobre els seus drets i possibilitats d’accedir als serveis sanitaris a l’estranger encara és relativament baixa. Sembla que la culpa recau en els punts de contacte nacionals, coneguts com a NCP.

Cada estat membre té com a mínim un PCN encarregat de proporcionar als pacients i, sobretot, als professionals de la salut informació sobre drets relacionats amb un servei o producte sanitari transfronterer. Ha quedat a la llum que generalment falta informació sobre els drets dels pacients als llocs web dels PCN. També és escassa la informació sobre què fer en cas de retard indegut, la informació sobre els procediments de reclamació i la resolució de qualsevol controvèrsia, així com la informació sobre el temps que es triga a tramitar el reemborsament o les sol·licituds d’autorització prèvia.

Això gairebé no ens acosta al Sant Grial, amb un accés òptim al pacient. Per descomptat, a més de la manca d’informació, la mobilitat transfronterera dels pacients és un tema important. Els nivells actuals d’aquesta mobilitat segueixen sent relativament baixos, però per a certs grups de pacients, a causa de tenir malalties rares potser, l’atenció sanitària transfronterera és l’atenció més adequada i accessible. A l’inconvenient, es troben qüestions com la continuïtat assistencial i l’intercanvi d’informació entre els professionals de la salut dels diferents costats d’una frontera.

A més, també hi ha barreres logístiques i administratives, que poden tenir un efecte negatiu per als pacients involuntàriament. L'EAPM sempre ha estat conscient dels problemes i no només es tracta del coneixement professional del pacient o de la salut.

L'Aliança argumentaria que la implementació, o la manca d'això, de la Directiva ha proporcionat una demostració gràfica de fins a quin punt resta Europa d'una coherència real en la política sanitària i la innovació. L'eficàcia de la directiva sempre ha estat depenent de la col·laboració dels estats membres a nivell de la UE. Però aquesta col·laboració és escassa quan la UE aborda molts aspectes de la salut (només cal que continuï el debat sobre l'acció conjunta en HTA com un exemple pertinent). I, en conseqüència, les oportunitats perquè els pacients aprofitin les mesures transfrontereres són limitades.

Com ha afirmat l'Aliança anteriorment, la legislació hauria d'haver permès un pas de l'aïllament nacional a la salut. Les regles estaven parcialment destinades a fer que el mercat interior de la UE treballés per a la salut per primera vegada, enfortint les llibertats relacionades amb el moviment de mercaderies, persones i serveis.

La implementació adequada de les mesures de la Directiva podria ser crucial per avançar en la medicina personalitzada. Un moviment més lliure de pacients i dades a tot Europa, una col·laboració més estreta en xarxes de referència i bancs de dades, un accés més ampli a la informació, una fertilització creuada institucionalitzada entre proveïdors, contribuents i reguladors, i una millor comprensió comuna sobre l'avaluació de tecnologia sanitària són condicions prèvies per a l'evolució exitosa medicina personalitzada.

Per assolir tot el seu potencial, cal un nou nivell de coherència en la política de la UE. La Directiva es va considerar com un cas de prova de la capacitat d’Europa per aprofitar l’oportunitat, així com un determinant crucial de fins a quin punt i amb quina rapidesa Europa pot desenvolupar nous enfocaments terapèutics valuosos. Realment no ha passat com hauria d’haver passat. Pel que fa al Regne Unit, la cooperació posterior al Brexit en aquest camp encara està per veure, però és difícil veure una millora. Tal com és, es reemborsen anualment 1,000 ciutadans britànics (estimats) pel tractament d’acord amb la Directiva.

França, Polònia i Letònia són les destinacions més populars escollides pels britànics per al tractament. A la inversa, el Regne Unit tracta uns 1,500 pacients de la UE amb uns 40 hospitals del Servei Nacional de Salut implicats. El Brexit podria molt bé donar un cop important a l’aplicació a llarg termini d’una Directiva que ja està molt lluny d’on hauria d’estar. Però la responsabilitat correspon als altres 27 estats membres i a la Comissió per aconseguir la correcta implementació de la Directiva.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències