Connecteu-vos amb nosaltres

Cigarrets

Vinayak M Prasad (Organització Mundial de la Salut) - #BigTobacco hauria de tributar més per pagar els costos de salut de fumar

COMPARTIR:

publicat

on

Hi ha més d’un 1.1 mil milions fumadors al món, i s'estima que 8 milions de persones moren cada any com a conseqüència de la seva addicció als cigarrets. Per qualsevol mètrica raonable, el tabaquisme és potser l’emergència de salut pública més gran i més destacada del nostre temps. L'escala d'aquesta crisi es veu encara més gran per la influència generalitzada de les companyies tabaqueres, que no han deixat de fer res per defraudar les regulacions, confondre els responsables polítics i enfosquir la difícil situació dels seus productes.

Per això, només a través d’intensos esforços de l’Organització Mundial de la Salut s’han aconseguit avenços importants en la lluita contra el tabaquisme. Des de l 'entrada en vigor de la Conveni Marc per al Control del Tabac (FCTC) a 2005 i el primer Protocol per eliminar el comerç il·lícit de productes de tabac Al setembre de 2018, la lluita contra la influència i la tàctica de Big Tobacco ha aconseguit guanyar molt necessàries per a la salut pública. Les eleccions a 2017 del doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus al càrrec de director general de l’OMS van ser fonamentals en aquest sentit. Com a primera DG d’Africa, un continent que es considera clau Els beneficis de Big Tobacco, El doctor Tedros ha convertit el control del tabac en una prioritat fonamental del seu mandat.

Per al Dia Mundial del No-Tabac, EuReporter ha quedat aturat Vinayak M Prasad, que dirigeix ​​la Iniciativa Lliure de l’OMS (TAC). El Dr. Prasad, un dels arquitectes del protocol FCTC, ha participat en polítiques de control del tabac, centrant-se en el comerç il·lícit des dels primers anys de la 2000.

1 / El "Dia mundial sense tabac", vau dir que la prevalença de fumar ha baixat del 27% al 20% el 2016. Però el nombre de consumidors de tabac a tot el món s'ha mantingut estable a 1.1 milions a causa del creixement de la població. Vostè també va dir que el cost econòmic mundial de l’ús del tabac és d’1.4 bilions de dòlars. Al mateix temps, el benefici total de les quatre grans empreses del tabac va continuar augmentant, arribant als 4 milions d’euros a finals del 18. Es pot dir que les companyies de tabac guanyen diners a través dels fumadors, però també a través dels no fumadors que financen el cost social de tabac?

Les empreses de tabac no paguen els costos socials i econòmics de la venda dels seus productes nocius, sinó que només es fan parcialment. A la majoria de països, els ingressos per consums de tabac són inferiors als costos socials i econòmics de la producció i el consum de productes de tabac. Per aquest motiu, els no fumadors financen part dels costos sanitaris de les malalties relacionades amb el tabac i la mortalitat prematura.

Els costos econòmics i socials del tabac tenen impactes en el benestar social i el potencial creixement a mitjà termini. Els costos del consum de tabac són normalment superiors als beneficis, ja que la pèrdua de benestar la paguen fumadors i no fumadors. A més, les pèrdues dinàmiques de benestar relacionades amb la mortalitat prematura i la reducció de la productivitat les paguen les societats en termes de menor creixement econòmic potencial.

anunci

2 / És possible obligar els fabricants de tabac a pagar part dels costos sanitaris del tabac als països on estan presents? Alguns països / sistemes de salut de les Amèriques (després dels Estats Units i Canadà, el Brasil acaba de llançar una demanda) van per aquest camí, però no sembla que sigui possible en totes les jurisdiccions. No hauria d’haver-hi un front internacional unit contra això, com el de la FCTC? A més, el valor borsari de les quatre empreses tabaceres no s’hauria de convertir en un indicador de l’eficàcia de les polítiques antitabac: si el valor augmenta és perquè les polítiques antitabac no són prou eficients, si cau en picat, és s'estan fent efectius?

Una manera d’obligar els fabricants de tabac a pagar part dels costos sanitaris actuals i futurs seria mitjançant un tipus d’impost sobre la renda de les empreses. No obstant això, no és probable que obligar als fabricants de tabac a pagar part dels costos de la salut del tabac a treballar a totes les jurisdiccions.

Els preus de les accions reflecteixen una sèrie de variables diferents de la prevalença d’ús de tabac. Amb el creixement de la població, la disminució de la prevalença d’ús de tabac no reflecteix necessàriament una disminució de l’ús total. A més, les empreses tabaqueres tenen moltes estratègies per augmentar la seva rendibilitat i evitar les restriccions de les polítiques de control del tabac. Com a participació global, els seus beneficis depenen de l’equilibri entre països amb polítiques de control del tabac ben implementades i mal implementades.

La indústria respon a les restriccions i la política fiscal del control del tabac mitjançant l’augment del marge de benefici per paquet. A nivell nacional, les empreses podrien estar augmentant la seva rendibilitat a través d’exportacions a països amb menys control o, alternativament, de grans marges de benefici per paquet de cigarrets. En aquest cas, un país pot tenir estrictes polítiques de control del tabac, però els productes del tabac poden ser molt rendibles amb un alt valor borsari.

L'informe de l'OMS sobre el tabac i el seu impacte ambiental posen de manifest la responsabilitat de la indústria del potencial del productor per cobrir una part o la totalitat de les despeses de recollida, reciclatge o disposició final dels productes fabricats com a part de la responsabilitat del productor.

La millor manera de fer-ho és continuar implementant les polítiques de control del tabac que es detallen a la FCTC de l'OMS per reduir la demanda de tabac, així com els seus impactes negatius en persones i societats.

L’article 19 del FCTC de l’OMS sobre responsabilitat civil ofereix a les parts la possibilitat de recuperar els costos de l’atenció sanitària, sempre que tinguin la legislació nacional necessària en els seus propis sistemes legals. Això vol dir que en algunes parts és possible iniciar processos de litigi per aquest motiu, però en altres no ho és.

3 / Quin és l'estat d'aplicació del Protocol "per eliminar el comerç il·lícit de tabac"

El protocol per eliminar el comerç il·lícit de productes de tabac va entrar en vigor a 2018. Qualsevol altra actualització sobre l'aplicació del Protocol es pot obtenir a la Secretaria del FCTC. (Reporter de la UE els correus electrònics a la Secretaria del FCTC no van ser contestats).

4 / Com es protegeix l’OMS del lobby directe o indirecte de la indústria del tabac? el finançament de la Fundació Gates i de les filantropies Bloomberg són suficients per garantir que el procés sigui immune a la influència industrial indirecta?

A la seixanta-novena Assemblea Mundial de la Salut, l'OMS va adoptar el Marc de col·laboració amb actors no estatals (FENSA), on es va establir una disposició específica que prohibia la participació entre l'OMS i les empreses tabacals, així com els seus partidaris. Quan es considera un compromís amb actors no estatals, la unitat tècnica inicia una avaluació de risc i diligència estàndard per establir si aquest compromís seria en interès de l’Organització i d’acord amb els principis del compromís de l’OMS amb Actors estatals. Abans de l’adopció de FENSA, l’OMS havia establert un tallafoc complet contra la indústria del tabac basat en els sòlids fonaments de l’article 5.3 del Conveni marc sobre control del tabac i les seves directrius.

5 / L'OMS està fent un treball increïble en la regulació del control del tabac, però la protecció del medi ambient també està inclosa en aquest treball? Som conscients dels grans problemes mediambientals associats a les empreses del tabac. Les Nacions Unides no haurien de considerar potser ampliar l’abast de l’OMS a qüestions mediambientals (és a dir, l’Organització Mundial de la Salut i el Medi Ambient)?

El Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides (PNUMA) és l’autoritat mediambiental líder a nivell mundial que estableix l’agenda ambiental global. Dins de l’OMS, s’està treballant per reduir els factors de risc mediambientals i socials, i s’ha fet alguna feina per fer front a les preocupacions ambientals del tabac. L’OMS ha donat suport a l’eliminació del plàstic d’un sol ús, que es troba als productes del tabac amb filtres com les burilles de les cigarretes i va cridar l’atenció sobre les greus conseqüències ambientals de la desforestació per al cultiu del tabac.[1].

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències