Vinayak M Prasad (Organització Mundial de la Salut) - #BigTobacco hauria de gravar més per pagar els costos de salut de fumar

| Juliol 18, 2019

Hi ha més d’un 1.1 mil milions fumadors al món, i s'estima que 8 milions de persones moren cada any com a conseqüència de la seva addicció als cigarrets. Per qualsevol mètrica raonable, el tabaquisme és potser l’emergència de salut pública més gran i més destacada del nostre temps. L'escala d'aquesta crisi es veu encara més gran per la influència generalitzada de les companyies tabaqueres, que no han deixat de fer res per defraudar les regulacions, confondre els responsables polítics i enfosquir la difícil situació dels seus productes.

Per això, només a través d’intensos esforços de l’Organització Mundial de la Salut s’han aconseguit avenços importants en la lluita contra el tabaquisme. Des de l 'entrada en vigor de la Conveni Marc per al Control del Tabac (FCTC) a 2005 i el primer Protocol per eliminar el comerç il·lícit de productes de tabac Al setembre de 2018, la lluita contra la influència i la tàctica de Big Tobacco ha aconseguit guanyar molt necessàries per a la salut pública. Les eleccions a 2017 del doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus al càrrec de director general de l’OMS van ser fonamentals en aquest sentit. Com a primera DG d’Africa, un continent que es considera clau Els beneficis de Big Tobacco, El doctor Tedros ha convertit el control del tabac en una prioritat fonamental del seu mandat.

Per al Dia Mundial del No-Tabac, EuReporter ha quedat aturat Vinayak M Prasad, que dirigeix ​​la Iniciativa Lliure de l’OMS (TAC). El Dr. Prasad, un dels arquitectes del protocol FCTC, ha participat en polítiques de control del tabac, centrant-se en el comerç il·lícit des dels primers anys de la 2000.

1 / El dia mundial sense tabac, heu dit que la prevalença de fumar ha baixat de 27% a 20% a 2016. Però el nombre d’usuaris de tabac a tot el món s’ha mantingut estable a 1.1 mil milions a causa del creixement de la població. També heu dit que el cost econòmic global de l’ús del tabac és de $ X $ X. Al mateix temps, el benefici total de les majors de tabac 1.4 va continuar augmentant i va assolir els € X $ X milions al final de 4. Es pot dir que les companyies de tabac guanyen diners a través de fumadors, però també a través de no fumadors que financen el cost social del tabac?

Les empreses de tabac no paguen els costos socials i econòmics de la venda dels seus productes nocius, sinó que només es fan parcialment. A la majoria de països, els ingressos per consums de tabac són inferiors als costos socials i econòmics de la producció i el consum de productes de tabac. Per aquest motiu, els no fumadors financen part dels costos sanitaris de les malalties relacionades amb el tabac i la mortalitat prematura.

Els costos socials i econòmics del tabac tenen repercussions sobre el benestar social i el potencial creixement a mig termini. Els costos del consum de tabac normalment són més alts que els beneficis, la pèrdua de benestar es paga pels fumadors i els no fumadors. Addicionalment, les pèrdues socials dinàmiques relacionades amb la mortalitat prematura i la reducció de la productivitat són pagades per les societats en termes de menor creixement econòmic potencial.

2 / És possible obligar els fabricants de tabac a pagar part dels costos de salut del tabac als països on estan presents? Alguns països / sistemes de salut de les Amèriques (després que els Estats Units i el Canadà, Brasil acabeu de presentar una demanda), van així, però no sembla possible en totes les jurisdiccions. No hauria d’haver-hi un front internacional unit davant d’aquest tipus de competència, com ara el FCTC? A més, el valor borsari de les companyies tabaqueres 4 no hauria de convertir-se en un indicador de l'eficàcia de les polítiques antitabac: si augmenta el valor, és perquè les polítiques anti-tabac no són prou eficients, si cau en picat, és perquè s'estan fent efectius?

Una manera d’obligar els fabricants de tabac a pagar part dels costos sanitaris actuals i futurs seria mitjançant un tipus d’impost sobre la renda de les empreses. No obstant això, no és probable que obligar als fabricants de tabac a pagar part dels costos de la salut del tabac a treballar a totes les jurisdiccions.

Els preus de les accions reflecteixen una sèrie de variables diferents de la prevalença d’ús de tabac. Amb el creixement de la població, la disminució de la prevalença d’ús de tabac no reflecteix necessàriament una disminució de l’ús total. A més, les empreses tabaqueres tenen moltes estratègies per augmentar la seva rendibilitat i evitar les restriccions de les polítiques de control del tabac. Com a participació global, els seus beneficis depenen de l’equilibri entre països amb polítiques de control del tabac ben implementades i mal implementades.

La indústria respon a les restriccions i la política fiscal del control del tabac mitjançant l’augment del marge de benefici per paquet. A nivell nacional, les empreses podrien estar augmentant la seva rendibilitat a través d’exportacions a països amb menys control o, alternativament, de grans marges de benefici per paquet de cigarrets. En aquest cas, un país pot tenir estrictes polítiques de control del tabac, però els productes del tabac poden ser molt rendibles amb un alt valor borsari.

L'informe de l'OMS sobre el tabac i el seu impacte ambiental posen de manifest la responsabilitat de la indústria del potencial del productor per cobrir una part o la totalitat de les despeses de recollida, reciclatge o disposició final dels productes fabricats com a part de la responsabilitat del productor.

La millor manera de fer-ho és continuar implementant les polítiques de control del tabac que es detallen a la FCTC de l'OMS per reduir la demanda de tabac, així com els seus impactes negatius en persones i societats.

L’article 19 del FCTC de l’OMS sobre responsabilitat civil ofereix a les parts la possibilitat de recuperar els costos de l’atenció sanitària, sempre que tinguin la legislació nacional necessària en els seus propis sistemes legals. Això vol dir que en algunes parts és possible iniciar processos de litigi per aquest motiu, però en altres no ho és.

3 / Quin és l'estat de la implementació del Protocol "per eliminar el comerç il·lícit de tabac"

El protocol per eliminar el comerç il·lícit de productes de tabac va entrar en vigor a 2018. Qualsevol altra actualització sobre l'aplicació del Protocol es pot obtenir a la Secretaria del FCTC. (Reporter de la UE els correus electrònics a la Secretaria del FCTC no van ser contestats).

4 / Com protegeix l'OMS de la pressió directa o indirecta de la indústria del tabac? els fons de la Fundació Gates i les filantropies de Bloomberg són suficients per assegurar que el procés està immune a la influència industrial indirecta?

A la Seixanta-Novena Assemblea Mundial de la Salut, l'OMS va adoptar el Marc de Compromís amb els Actors no estatals (FENSA), on es va establir una disposició específica que prohibia el compromís entre les empreses de l'OMS i el tabac, així com els seus partidaris. Quan es té en compte un compromís amb actors no estatals, la unitat tècnica inicia la diligència deguda estàndard i l'avaluació de riscos per establir si aquest compromís estaria en interès de l'Organització i en línia amb els principis de la participació de l'OMS amb els no. Els actors estatals. Abans de l'adopció de FENSA, l'OMS havia establert un firewall complet contra la indústria del tabac basada en la base sòlida de l'article 5.3 de la Convenció marc per al control del tabac i les seves directrius.

5 / L'OMS està fent un treball increïble en la regulació del control del tabac, però la protecció del medi ambient també està inclosa en aquest treball? Som conscients dels grans problemes mediambientals associats a les empreses del tabac. Les Nacions Unides no haurien de considerar potser ampliar l’abast de l’OMS a qüestions mediambientals (és a dir, l’Organització Mundial de la Salut i el Medi Ambient)?

El Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides (PNUMA) és l’autoritat mediambiental líder a nivell mundial que estableix l’agenda ambiental global. Dins de l’OMS, s’està treballant per reduir els factors de risc mediambientals i socials, i s’ha fet alguna feina per fer front a les preocupacions ambientals del tabac. L’OMS ha donat suport a l’eliminació del plàstic d’un sol ús, que es troba als productes del tabac amb filtres com les burilles de les cigarretes i va cridar l’atenció sobre les greus conseqüències ambientals de la desforestació per al cultiu del tabac.[1].

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Cigarrets, salut, World Health Organization

Els comentaris estan tancats.