Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

La Comissió Europea estableix plans per enfortir la resposta de la UE a les emergències sanitàries

publicat

on

La Comissió Europea ha llançat avui (11 de novembre) noves propostes destinades a construir una Unió Europea de la Salut més forta, centrada en la seguretat sanitària de la UE. 

Stella Kyriakides, comissària de Salut, va dir: “La salut és més que mai una preocupació essencial per als nostres ciutadans. En temps de crisi, els ciutadans esperen amb raó que la UE assumeixi un paper més actiu. Avui reforcem les bases per a una UE més segura, més preparada i més resistent en matèria de salut ".

Aprenent lliçons de la crisi actual, les propostes actuals pretenen reforçar la preparació. 

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va afirmar: “La pandèmia del coronavirus ha posat de manifest la necessitat de més coordinació a la UE, sistemes de salut més resistents i una millor preparació per a futures crisis. Estem canviant la manera d’abordar les amenaces transfrontereres per a la salut ”.

La Unió Sanitària de la UE està dirigida a una crisi comuna on hi ha greus amenaces transfrontereres per a la salut. Les propostes revisaran el marc legal existent per a greus amenaces transfrontereres per a la salut, així com reforçaran la preparació per a la crisi i el paper de resposta de les principals agències de la UE, és a dir, el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i l’Agència Europea de Medicaments (EMA) .

Un dels temes que tractarà és la notificació i auditoria de plans nacionals, un àmbit que va causar molta confusió a l’hora d’intentar avaluar la situació dels diferents estats a l’inici de l’inici del COVID-19. En el futur, aquesta informació serà provada per la Comissió i les agències de la UE a prova d’estrès, a les quals se’ls donarà competències més sòlides per avaluar la informació que rep. 

Un exemple que es va donar va ser la data sobre la disponibilitat del llit. Aquesta informació, va dir un alt funcionari, no era molt útil per si sola. El nombre d’efectius, la capacitat de cures intensives, les sales de pressió negativa i l’equilibri de llits entre diferents regions van ser, entre altres coses, importants per donar una visió més completa. L'oficial va argumentar que calia un conjunt de dades més complet i ràpidament lliurat. 

ECDC

La UE proposa que es reforci el mandat del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) perquè pugui proporcionar més suport en diverses àrees, inclosa la vigilància en temps real, i la seva capacitat per desplegar un grup de treball sanitari de la UE per ajudar els locals respostes. 

El mandat de l'Agència Europea de Medicaments també es reforçarà perquè pugui facilitar una resposta coordinada a nivell de la Unió a les crisis sanitàries mitjançant la supervisió i mitigació del risc d'escassetat de medicaments i dispositius mèdics crítics.

HERA

El paquet conté els primers aiguaforts per a una futura Autoritat de Resposta a les Emergències Sanitàries (HERA), que es proposaran a finals de 2021. Aquesta estructura seria un nou element important per donar suport a una millor resposta a nivell de la UE davant les amenaces transfrontereres per a la salut. La Comissió era vaga sobre els detalls, però hi ha el perill que en crear una altra agència condueixi a despeses i burocràcia addicionals innecessaris.

Brexit

Brexit: "Francament, no puc dir-vos si hi haurà un acord" von der Leyen 

publicat

on

En declaracions al Parlament Europeu aquest matí (25 de novembre), la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va dir que no podia dir si la UE seria capaç d’arribar a un acord amb el Regne Unit sobre la seva futura relació abans d’acabar l’any. Va dir que el costat de la UE estava disposat a ser creatiu, però que no posaria en dubte la integritat del mercat únic. 

Tot i que hi ha hagut avenços reals en una sèrie de qüestions importants, com ara l’aplicació de la llei, la cooperació judicial, la coordinació de la seguretat social i el transport, von der Leyen va dir que els tres temes “crucials” de la igualtat, la governança i la pesca restaven estar resolt.

La UE busca mecanismes robustos per garantir que la competència amb el Regne Unit sigui lliure i justa en el temps. Això no és una cosa que la UE pugui patinar, atesa la seva proximitat i l’escala dels vincles comercials existents i la integració a les cadenes de subministrament de la UE. Fins ara, el Regne Unit ha estat ambigu sobre la forma en què es desviaria de les normes europees que no va jugar un paper petit en la configuració, però la lògica dels partidaris del Brexit és que el Regne Unit pugui ser més competitiu mitjançant la desregulació; un punt de vista que evidentment fa que alguns socis de la UE estiguin una mica a gust.

"La confiança és bona, però la llei és millor"

La necessitat de compromisos i solucions legals clares s’ha tornat més severa després de la decisió del Regne Unit d’introduir un projecte de llei sobre el mercat interior que inclogui disposicions que li permetin desviar-se de parts del Protocol Irlanda / Irlanda del Nord. Von der Leyen va dir que un govern fort era essencial "a la llum de l'experiència recent".

Pesca

Quant a la pesca, von der Leyen va dir que ningú va qüestionar la sobirania del Regne Unit sobre les seves aigües, però va considerar que la UE necessitava "previsibilitat i garanties per als pescadors i pescadores que han navegat en aquestes aigües durant dècades, si no segles".

Von der Leyen va agrair al parlament el seu suport i comprensió en les dificultats que els van presentar un acord tan tardà. L’últim acord tindrà diversos centenars de pàgines i haurà de ser legalment traduït; és poc probable que estigui a punt per a la propera sessió plenària del Parlament Europeu a mitjans de desembre. En general, es reconeix que, si s’arriba a un acord a un ple el 28 de desembre, serà necessari. Von der Leyen va dir: "Caminarem junts aquests darrers quilòmetres".

Seguir llegint

Negocis

La Comissió proposa mesures per impulsar l'intercanvi de dades i donar suport als espais de dades europeus

publicat

on

Avui (25 de novembre), la Comissió presenta la Llei de governança de les dades, el primer objecte de lliurament segons l'estratègia de dades adoptada al febrer. El Reglament facilitarà l’intercanvi de dades a tota la UE i entre sectors per crear riquesa per a la societat, augmentar el control i la confiança tant dels ciutadans com de les empreses respecte a les seves dades i oferir un model europeu alternatiu a la pràctica de tractament de dades de les principals plataformes tecnològiques.

La quantitat de dades generades per organismes públics, empreses i ciutadans està en constant creixement. Es preveu que es multipliqui per cinc entre el 2018 i el 2025. Aquestes noves normes permetran aprofitar aquestes dades i obriran el camí perquè els espais de dades sectorials europeus beneficiïn la societat, els ciutadans i les empreses. En l'estratègia de dades de la Comissió del febrer d'aquest any, s'han proposat nou espais de dades d'aquest tipus, que van des de la indústria a l'energia i des de la salut fins al Tracte Verd europeu. Contribuiran, per exemple, a la transició verda millorant la gestió del consum d’energia, faran realitat el lliurament de medicaments personalitzats i facilitaran l’accés als serveis públics.

Seguiu en directe la roda de premsa del vicepresident executiu Vestager i del comissari Breton EBS.

Més informació està disponible en línia

Seguir llegint

EU

El Defensor del Poble critica la Comissió després de la investigació del contracte de BlackRock

publicat

on

Síndic de greuges europeu Emily O'Reilly (A la foto) ha demanat a la Comissió que millori les seves directrius per avaluar els licitadors de contractes relacionats amb les polítiques públiques després d’adjudicar un contracte d’estudi a BlackRock Investment Management en un àmbit d’interès financer i regulador per a l’empresa.
O'Reilly també va demanar a la Comissió que considerés reforçar les disposicions sobre el conflicte d'interessos del Reglament financer, la legislació de la UE que regula la forma en què es duen a terme els procediments de contractació pública finançats pel pressupost de la UE.

Va dir que les normes aplicables no eren prou sòlides i clares com per permetre als funcionaris trobar conflictes d'interessos que no sigui en un rang molt limitat de conflictes professionals.

"Una sol·licitud d'una empresa per dur a terme un estudi destinat a alimentar una política que reguli els interessos empresarials d'aquesta empresa hauria d'haver comportat un examen crític significativament més important per part de la Comissió", va dir el Defensor del Poble.

Tot i que el Defensor del Poble va considerar que la Comissió hauria pogut fer més per verificar si l’empresa no havia d’adjudicar-se el contracte, a causa d’un possible conflicte d’interessos, va considerar que el problema subjacent correspon a les normes actuals de la UE sobre contractació pública. Com a tal, portarà l'assumpte a l'atenció dels legisladors de la UE.

"El risc de conflictes d'interessos a l'hora d'adjudicar contractes relacionats amb la política de la UE ha de ser considerat de manera molt més sòlida tant en la legislació comunitària com entre els funcionaris que prenen aquestes decisions", va dir O'Reilly.

"No es pot adoptar un enfocament de casella per a l'adjudicació de determinats contractes. Tractar els licitadors contractuals per igual és important, però no tenir en compte adequadament altres factors crítics a l’hora d’avaluar les ofertes no serveix finalment a l’interès públic ”.

Les propostes del Defensor del Poble segueixen una investigació sobre la decisió de la Comissió d'adjudicar un contracte a BlackRock per dur a terme un estudi sobre la integració dels objectius ambientals, socials i de governança a les normes bancàries de la UE. El Defensor del Poble va rebre tres denúncies relacionades amb la decisió de la Comissió: dues de diputats europeus i una d'un grup de la societat civil.

La investigació del Defensor del Poble va cridar l’atenció sobre el fet que BlackRock va optimitzar les seves possibilitats d’obtenir el contracte mitjançant una oferta financera excepcionalment baixa, que es podria percebre com un intent d’afirmar influència sobre una àrea d’inversió rellevant per als seus clients.

O'Reilly va afegir: "S'haurien d'haver fet preguntes sobre la motivació, l'estratègia de preus i si les mesures internes preses per l'empresa per evitar conflictes d'interessos eren realment adequades".

"La UE està prevista per a nivells de despesa i inversió sense precedents en els propers anys amb vincles significatius amb el sector privat: els ciutadans han d'estar segurs que els contractes que impliquin fons de la UE només s'adjudiquin després d'un fort procés de verificació. Les normes actuals no compleixen aquesta garantia ".

Fons

La Comissió està desenvolupant eines i mecanismes per integrar els factors ambientals, socials i de governança en el marc prudencial bancari de la UE. El juliol de 2019, va presentar una convocatòria de concursos per a un estudi per esbossar la situació actual i identificar els reptes per tractar aquest tema. Va rebre nou ofertes i el març del 2020 va adjudicar el contracte a BlackRock Investment Management, que era l’únic gran gestor d’inversions del grup de licitadors.

Quan va examinar la decisió, el Defensor del Poble va trobar que les directrius internes de la Comissió sobre contractació pública van ser molt curtes en proporcionar prou claredat per encarregar al personal la manera d’avaluar possibles conflictes d’interessos.

El Defensor del Poble també va trobar que la definició pertinent del Reglament financer sobre què constitueix un conflicte d'interessos és massa vaga per ser útil en una situació tan específica com la que té BlackRock. A causa d'aquesta limitació del Reglament financer, el Defensor del Poble no va trobar una mala administració per part de la Comissió en aquest cas. En lloc d'això, ha suggerit que es reforcin les normes i ha transmès la seva decisió en aquesta investigació al Parlament i al Consell (els legisladors de la UE) per a la seva consideració.

Llegiu la decisió del Defensor del Poble aquí.

Seguir llegint
anunci

Facebook

Twitter

Tendències