Connecteu-vos amb nosaltres

salut

"Els governs que es prenen seriosament sobre l'accés a les vacunes han d'aprovar l'exempció dels TRIPS" Ramaphosa

COMPARTIR:

publicat

on

Al marge de la Cimera Unió Europea-Unió Africana, el director general de l'OMS, el doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus, va anunciar els sis primers països que rebran la tecnologia necessària per a la producció de vacunes d'ARNm al continent africà: Egipte, Kenya, Nigèria, Senegal, Sud-àfrica i Tunísia. La UE és el principal contribuent a aquesta iniciativa. Per ben benvinguda que sigui la iniciativa, els líders africans continuen demanant la renúncia als drets de propietat intel·lectual (PI), l'anomenada exempció TRIPS*. 

"No podem continuar sent consumidors de contramesures mèdiques per a malalties produïdes a preus alts que no són assequibles per al nostre continent", va dir el president de Sud-àfrica Cyril Ramaphosa, que ha liderat la resposta d'Àfrica a la pandèmia. "Els governs que es prenen seriosament a l'hora de garantir que el món tingui accés a les vacunes haurien d'assegurar-se que aprovem l'exempció dels TRIPS".

Ramaphosa va acusar altres d'amagar-se darrere de la propietat intel·lectual per protegir els beneficis de les empreses en lloc de protegir la vida de milions. No obstant això, la UE ha enviat més d'11 milions de vacunes a l'Àfrica (en conjunt) i s'han administrat uns 9 milions, sembla que hi ha altres barreres per a la distribució i l'administració de les vacunes. 

"Crec que l'èmfasi s'ha de posar en la transferència de tecnologia", va contrarestar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. "L'objectiu és realment assegurar-se que la tecnologia es transfereixi, es desmunti i es mostri en tot el seu abast. I per això, pensem que l'obtenció de llicències obligatòries amb una profunda retallada de beneficis podria ser un pont per arribar-hi".

Tanmateix, von der Leyen va assenyalar que la IP no era l'únic problema. L'entorn regulador d'Àfrica s'està desenvolupant actualment amb una Agència Africana de Medicaments i un Centre per al Control de Malalties. També es tractava de desenvolupar competències més àmplies. 

Ramaphosa va dir que organitzacions com COVAX i GAVI s'haurien de comprometre a comprar les seves vacunes als centres locals un cop comencin, argumentant que aquesta és l'opció sostenible a mitjà i llarg termini. 

El president de França, Emmanuel Macron, va dir que la propietat intel·lectual no hauria d'obstaculitzar la distribució de vacunes, va suggerir que la llicència obligatòria podria proporcionar un camí a seguir. 

anunci

*Acord sobre els aspectes dels drets de propietat intel·lectual relacionats amb el comerç, un tractat format a l'Organització Mundial del Comerç. 

Comparteix aquest article:

Tendències