Connecteu-vos amb nosaltres

Comissió Europea

Unió Europea de la Salut: un espai europeu de dades de salut per a persones i ciència

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La Comissió Europea ha llançat l'Espai Europeu de Dades Sanitàries (EHDS), un dels elements bàsics d'una Unió Europea de la Salut sòlida. L'EHDS ajudarà a la UE a fer un gran salt endavant en la manera com es presta l'atenció sanitària a les persones d'arreu d'Europa. Permetrà a les persones controlar i utilitzar les seves dades de salut al seu país d'origen o en altres estats membres. Fomenta un autèntic mercat únic de serveis i productes de salut digital. I ofereix un marc coherent, fiable i eficient per utilitzar les dades de salut per a la recerca, la innovació, l'elaboració de polítiques i activitats de regulació, alhora que garanteix el compliment total dels alts estàndards de protecció de dades de la UE.

La vicepresidenta de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, va dir: "Estic orgullós d'anunciar el primer espai comú de dades de la UE en una àrea específica. L'espai europeu de dades de salut serà un "nou començament" per a la política de salut digital de la UE, fent que les dades de salut funcionin per als ciutadans i la ciència. Avui, estem establint les bases per a un accés segur i fiable a les dades de salut que s'ajusta totalment als valors fonamentals que sustenten la UE".

La comissària de salut i seguretat alimentària, Stella Kyriakides, va dir: "Avui estem posant en marxa un altre pilar per a la Unió Europea de la Salut. La nostra visió s'està convertint en una realitat. L'espai europeu de dades de salut és un canvi de joc fonamental per a la transformació digital de l'assistència sanitària a la UE. Col·loca els ciutadans en el seu centre, donant-los un control total sobre les seves dades per obtenir una millor assistència sanitària a tota la UE. Aquestes dades, a les quals s'accedeix sota fortes garanties de seguretat i privadesa, també seran un tresor per als científics, investigadors, innovadors i responsables polítics que treballin en el proper tractament que salva vides. La UE està fent un pas veritablement històric cap a l'assistència sanitària digital a la UE”.

Posar a les persones el control de les seves pròpies dades de salut, al seu país i transfronterer

  • Gràcies a l'EHDS, la gent tindrà immediata, i fàcil accés a les dades en format electrònic, de forma gratuïta. Poden fàcilment part aquestes dades amb altres professionals de la salut als Estats membres i entre ells per millorar la prestació de l'atenció sanitària. Els ciutadans tindran el control total de les seves dades i podran afegir informació, rectificar dades incorrectes, restringir l'accés a altres i obtenir informació sobre com s'utilitzen les seves dades i amb quina finalitat.
  • Els estats membres garantiran que s'emeten i s'accepten resums de pacients, receptes electròniques, imatges i informes d'imatges, resultats de laboratori i informes d'alta. en un format europeu comú.
  • Interoperabilitat i seguretat es convertiran en requisits obligatoris. Els fabricants de sistemes de registre sanitari electrònic hauran de certificar el compliment d'aquestes normes.
  • Per garantir que es garanteixen els drets dels ciutadans, tots els Estats membres han de fer-ho nomenar autoritats sanitàries digitals. Aquestes autoritats participaran en la infraestructura digital transfronterera ([protegit per correu electrònic]) que ajudarà els pacients a compartir les seves dades a través de les fronteres.

Millorar l'ús de les dades de salut per a la investigació, la innovació i l'elaboració de polítiques

  • L'EHDS crea un marc legal fort per a l'ús de dades de salut amb finalitats de recerca, innovació, salut pública, elaboració de polítiques i regulació. En condicions estrictes, els investigadors, els innovadors, les institucions públiques o la indústria tindran accés a grans quantitats de dades de salut d'alta qualitat, crucials per desenvolupar tractaments, vacunes o dispositius mèdics que salvan vides i garantir un millor accés a l'assistència sanitària i sistemes de salut més resilients.  
  • L'accés a aquestes dades per part d'investigadors, empreses o institucions requerirà un permís d'un organisme d'accés a les dades sanitàries, que s'ha d'establir a tots els Estats membres. Només es concedirà l'accés si s'utilitzen les dades sol·licitades finalitats específiques, en entorns tancats i segurs sense revelar la identitat de l'individu. També està totalment prohibit utilitzar les dades per prendre decisions que siguin perjudicials per als ciutadans, com ara dissenyar productes o serveis nocius o augmentar una prima d'assegurança.
  • Els òrgans d'accés a les dades sanitàries estaran connectats al nova infraestructura descentralitzada de la UE per a ús secundari ([protegit per correu electrònic]) que es posarà en marxa per donar suport a projectes transfronterers.

Fons

La pandèmia de la COVID-19 ha demostrat clarament la importància dels serveis digitals en l'àmbit de la salut. L'ús d'eines digitals va augmentar significativament durant aquest temps. No obstant això, la complexitat de les normes, estructures i processos dels Estats membres dificulta l'accés i la compartició de dades de salut, especialment transfrontereres. A més, els sistemes de salut són ara l'objectiu d'augmentar els ciberatacs.

anunci

L'EHDS es basa més en el GDPR, proposta de llei de govern de dades, projecte de llei de dades Directiva NIS. Complementa aquestes iniciatives i ofereix normes més a mida per al sector sanitari. An consulta pública oberta on l'EHDS va tenir lloc entre el 3 de maig i el 26 de juliol de 2021 i va reunir un ampli ventall d'opinions que van contribuir al disseny d'aquest marc legal.

L'EHDS farà ús del desplegament en curs i proper de béns digitals públics a la UE, com ara la intel·ligència artificial, la informàtica d'alt rendiment, el núvol i el programari intermedi intel·ligent. A més, els marcs per a IA, e-Identity i ciberseguretat donaran suport a l'EHDS.

Passos següents

La proposta presentada per la Comissió Europea serà discutida ara pel Consell i el Parlament Europeu.

Més informació

Comunicació Un espai europeu de dades de salut: aprofitar el poder de les dades de salut per a les persones, els pacients i la innovació

Proposta de Reglament sobre l'Espai Europeu de Dades Sanitàries

Preguntes i Respostes

Full de dades

Estratègia de dades de 19 de febrer de 2020

Webpage

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències