Connecteu-vos amb nosaltres

salut

Com Nutri-Score falla la prova de declaració de salut de l'EFSA

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

A la UE, totes les declaracions de salut dels aliments s'han de corroborar amb evidència científica ferma. L'objectiu principal de la iniciativa de la UE d'introduir una etiqueta nutricional paneuropea davant de l'envàs (FOPL) és estimular els consumidors a triar aliments més saludables. Nutri-Score és candidat a l'etiqueta frontal de l'envàs de la UE - escriu el Dr. Stephan Peters i el Prof. Dr. Hans Verhagen.

S'espera que la Comissió Europea prengui una decisió aquesta tardor, però l'evidència que recolza l'afirmació de salut provisional que "Nutri-Score com a sistema d'etiquetatge frontal de l'envàs provoca una major compra d'aliments més saludables per part dels consumidors. és, en el millor dels casos, insuficient.

Argumentem que els beneficis de salut pública afirmats de Nutri-Score s'han de demostrar científicament. Això requeriria que l'algoritme es demostri científicament robust i la seva eficàcia en els consumidors està demostrada científicament.

La base de tots els FOPL són els perfils de nutrients. Els sistemes de perfils de nutrients (NPS) són una manera d'ajudar a comunicar les característiques de salut dels aliments. L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha publicat consells científics per a l'establiment de perfils de nutrients, però no ha proposat un sistema de perfils de nutrients, deixant aquesta tasca a la Comissió Europea. Un logotip de perfil de nutrients o FOPL és essencialment una combinació d'una declaració de nutrients i una declaració de salut. Les declaracions de nutrients fan referència al que "conté" un aliment en termes de contingut; les declaracions de salut es refereixen al que "fa" un aliment, com ara reduir el risc de patir malalties. Les declaracions de salut dels aliments han d'estar científicament justificades (segons el Reglament UE 1924/2006).

Pel que fa a les declaracions de salut, l'EFSA és l'agència encarregada d'avaluar les declaracions de salut a la UE i de proporcionar assessorament científic a la Comissió. Quan avalua la justificació científica de les declaracions de salut, l'EFSA té en compte tres qüestions: L'aliment o el constituent està ben definit i caracteritzat? L'efecte afirmat és "beneficiós per a la salut humana"? Hi ha una relació causa-efecte prou provada científicament? Els tres requisits s'han de complir abans que l'EFSA pugui considerar que una declaració de salut és prou fonamentada i, després, la Comissió Europea l'autoritzi.

La nostra investigació publicada a la revista revisada per parells Foods [1] el 12 d'agost, examina una possible declaració de salut per a Nutri-Score segons els criteris de l'EFSA, aplicant aquestes tres preguntes.

En primer lloc, l'algoritme que calcula el Nutri-Score dels aliments, s'adapta del sistema de perfils de nutrients de l'Agència de normes alimentaries del Regne Unit (FSA-NPS). Creiem que la descripció de l'algoritme Nutri-Score és clara i prou definida.

anunci

En segon lloc, creiem que hi ha un potencial per veure Nutri-Score com a "beneficiós per a la salut humana" a causa de l'efecte teòric possible per part de la FSA-NPS. En general, consumir aliments amb puntuacions FSA-NPS més altes no és saludable. Aquests aliments estan associats amb un major risc de mortalitat per càncer, malalties cardiovasculars, gastrointestinals i respiratòries. Els aliments amb un grau de Nutri-Score baix (taronja D / vermell E) s'associen amb un major risc de mortalitat i morbiditat. Aleshores, es podria concloure que Nutri-Score és potencialment beneficiós per a la salut humana, ja que una millor adherència a la puntuació FSA-NPS s'associa amb una disminució del risc.

Com que els efectes sobre la salut de Nutri-Score són potencials i teòrics, només es poden aconseguir si els consumidors realment canvien les seves compres de manera que es pugui observar una millora en el FSA-NPS. Com a tal, finalment, per avaluar l'efecte de Nutri-Score en les compres dels consumidors, vam revisar articles de recerca científica publicats a Pubmed sobre el tema de Nutri-Score. Només hem trobat vuit estudis que investiguen els efectes de Nutri-Score en les compres reals d'aliments. Dels vuit, només tres van avaluar els efectes de Nutri-Score en un entorn de la vida real, és a dir, una cafeteria universitària, una botiga de queviures de la vida real o un experiment en grans cadenes de supermercats. Els altres cinc estudis es van realitzar mitjançant eines en línia.

Falta l'evidència de Nutri-Score en un supermercat de la vida real i d'una cistella completa d'aliments de supermercat. No hi ha proves que demostrin que l'efecte teòric sobre la salut es pugui aconseguir en situacions de la vida real. Només un estudi de camp en un supermercat de la vida real, realitzat per a quatre grups de productes (àpats acabats de preparar, brioixeria, pa i menjars enllaunats/preparats) va mostrar un petit efecte de Nutri-Score en les compres al supermercat i el resultat FSA-NPS, per 2.5 per cent. Cap estudi ha trobat un efecte de Nutri-Score en el FSA-NPS per a una cistella completa de compres de supermercat.

Amb proves limitades i contradictòries de la relació causa-efecte, si seguim l'enfocament de l'EFSA per justificar les declaracions de salut, Nutri-Score no té una part essencial de l'evidència científica necessària per donar suport a l'afirmació potencial que té un efecte positiu en la salut. la salut de la cistella del supermercat del consumidor a la vida real.

Abans que la CE prengui la decisió d'introduir una etiqueta comprovada ineficaç, s'hauria de provar l'impacte del Nutri-Score FOPL a tot color en les compres reals dels supermercats. I en absència de proves científiques, la UE seria prudent retardar qualsevol decisió prematura.

[1] https://www.mdpi.com/2304-8158/11/16/2426/htm

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències