Connecteu-vos amb nosaltres

salut

La UE hauria de mirar com Suècia va aconseguir la taxa de tabaquisme més baixa d'Europa 

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

A finals de novembre s'ha produït una certa commoció al voltant de documents filtrats relacionats amb la Directiva de l'impost sobre el tabac (TED) de la UE, en què la Comissió Europea no només exposa els seus plans preliminars per augmentar l'impost sobre el tabac, sinó que també vol introduir un acord comú. Impost europeu sobre productes alternatius i menys arriscats, com ara els dispositius de vaporització i els productes de tabac escalfat. Els rumors d'una proposta així circulen des de fa temps.

El Financial Times, que havia aconseguit posar-se a les mans d'un esborrany de proposta de la CE, va anunciar la notícia a finals de novembre. Després d'aquesta notícia, també van sorgir ràpidament els rumors que tant els productes orals de nicotina, les bosses de nicotina que no contenen tabac, com el snus, que estan prohibits a la UE, però molt populars a Suècia, també es veurien afectats pel nou impost, gairebé duplicant-se. el seu preu.

A Suècia, aquest darrer punt és molt sensible per diversos motius. Al cap i a la fi, el país ha estat gràcies al snus que va lluitar amb èxit contra els cigarrets durant anys. Com a resultat, l'autoritat sueca de salut pública va anunciar que el 2022 el nombre de fumadors es va reduir en un punt addicional fins al 5.6 per cent de la població. Com a tal, la prevalença del tabaquisme sueca del 5,6% és una quarta part de la mitjana de la UE del 23% i és la més baixa de la UE i una de les més baixes del món.

Això situa Estocolm al podi dels països amb més descens del tabaquisme, per davant de la UE i del món. Com a resultat, el país està molt per davant de l'objectiu del Pla Europeu contra el Càncer d'una "generació sense fum" per al 2040, que pretén reduir el nombre de fumadors a Europa al 5% de la població.

Suècia és l'únic país europeu que compleix aquest objectiu molt abans del 2040. Mentrestant, el tabaquisme continua sent el principal factor de risc de mort prematura al continent. Una de cada cinc morts es deu al tabaquisme.

Mentre Brussel·les segueix aplicant una política rígida que no només aborda els productes tradicionals del tabac, sinó que, impulsada per un sòlid lobby antitabac, pretén situar sota les mateixes disposicions que s'apliquen als cigarrets els nous productes, com els cigarrets electrònics, el tabac escalfat, les bosses. i snus. Aquests productes, segons la indústria i algunes autoritats de salut pública dels EUA, Alemanya, Bèlgica, França o els Països Baixos perquè no tenen combustió i fum, es consideren menys nocius per als fumadors.

El model suec contrasta fortament amb les polítiques i l'enfocament conservador de la Comissió Europea, i amb la subagència per al control del tabac de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que després de més d'una dècada d'haver arribat als mercats de productes no combustibles, encara es nega a acceptar la reducció de danys. mesures, a part del cessament, que indiquen que els nous productes estan pendents d'una rigorosa avaluació científica independent que l'OMS afirma que no està disponible i que l'OMS no durà a terme. Aquesta actitud es reflecteix a nivell europeu, malgrat els importants esforços del Parlament Europeu per incloure l'avaluació de l'evidència científica darrere de la reducció del risc dels nous productes en el pla europeu de control del càncer.

anunci

La filtració de la proposta fiscal de la UE pressiona el model suec per frenar el tabaquisme, ja que Suècia es prepara per assumir la Presidència el gener de 2023. La ceguesa de la Comissió davant l'èxit de la Snusin sueca que redueix les taxes de tabaquisme del país a nivells baixos, juntament amb la prohibició del snus a la resta de la UE, que restringeix l'accés a un producte del qual els suecs estan orgullosos, ajuda a explicar les ferotges reaccions dels polítics suecs als suposats plans de la Comissió d'introduir un impost europeu sobre el snus que gairebé podria duplicar el preu i el temor que Suècia pugui ser el proper objectiu del comerç altament rendible que el crim organitzat té a Europa de productes de nicotina.

El debat a Brussel·les sobre aquest tema serà, segons les nostres fonts, sobre si la proposta TED permetrà a la Comissió renovar silenciosament les seves mesures de control del tabac poc eficients en comparació amb les de Suècia de reducció de danys i control del tabac. Es parla que la Comissió no reconeixeria que la prohibició de la UE del snus va ser un error de salut pública, posant els més de 90 milions de fumadors europeus que, malgrat tots els impostos i restriccions, continuen fumant en un risc més gran del necessari. No obstant això, això no serà una conclusió per descomptat, ja que el país segueix una política solitaria contra el tabaquisme que, malgrat els seus espectaculars resultats, s'allunya molt de la política ortodoxa de la UE. Com a resultat, s'espera una major desviació mitjançant impostos i impostos especials principalment -i sobretot en va- no només en els cigarrets, sinó també en els nous productes sense fum de risc reduït. 

Al final, la Unió Europea mira principalment els ingressos que preveu generar -més de 9 milions d'euros d'ingressos addicionals a partir d'un augment de l'impost europeu sobre el tabac- en lloc dels guanys de salut pública per als fumadors. Això és lamentable per als ciutadans europeus i els objectius polítics predeterminats dins de la Unió Europea. La comissària sueca de la UE, Ylva Johansson, va revelar la setmana passada als mitjans suecs que les noves propostes per gravar més el snus perjudicarien Suècia i oferiran més incentius per al comerç il·legal de tabac, així com hem vist a països com França, on segons l'últim informe de KPMG. Sobre la mida i el cost creixents del consum il·lícit de tabac a Europa, només la pèrdua per a l'estat francès és d'uns 6 milions d'euros anuals, i la quota de cigarrets il·lícits del mercat del tabac va augmentar 3 vegades fins a gairebé el 40%. França, a causa dels elevats impostos especials, segueix sent el mercat més gran de cigarrets il·lícits a la UE amb un total de més de 15 milions de cigarrets il·lícits consumits el 2021, la qual cosa suposa prop del 30% del consum total de cigarrets a la UE, amb un creixement dràstica. del 13% el 2017.

L'orgull de la Comissió Europea impedirà la protecció dels fumadors que no han deixat de fumar i perjudicarà els ingressos dels estats en un moment de recessió imminent?

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències