Connecteu-vos amb nosaltres

salut

No tots els productes són iguals: com la UE pot salvar vides en la lluita contra el tabaquisme

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Adoptar un enfocament de reducció de danys és una manera pragmàtica de prevenir morts innecessàries - escriu Antonios Nestoras, director executiu interí del Fòrum Liberal Europeu (ELF)

Recentment, la Comissió Europea va deixar clar al seu punt de partida en l'esforç mundial contra el tabaquisme Venint al càncer Planifica que el seu objectiu era crear una "generació sense tabac", amb l'objectiu de reduir els fumadors europeus a menys del 5% de la població total de la Unió per al 2040.

La Comissió adopta l'estratègia del "final del joc", un terme de moda a la comunitat de salut pública per descriure un món on els productes de tabac s'han eliminat completament o les seves vendes han estat molt restringides. No és d'estranyar que la Comissió hagi decidit recentment registrar a Iniciativa Ciutadana Europea demanant que s'acabi la venda de productes de tabac i nicotina als ciutadans nascuts l'any 2010 i en endavant.

Tot i que declaracions com aquestes sonen molt bé quan les llegim en un document oficial o les escoltem a les notícies, el veritable problema és anar més enllà de les paraules buides i crear un impacte en el món real. Certament, tots podem estar d'acord en el fet que el dany causat per fumar productes de tabac cremat és inacceptable, tant des del punt de vista individual com col·lectiu. Tot i així, l'enfocament de la Unió Europea és el correcte? La implementació d'una estratègia neoprohibicionista és la millor manera de reduir la taxa de tabaquisme a la UE? És aquesta una manera significativa d'implementar el canvi i salvar vides?

La resposta és no. Existeix una alternativa. És conegut i aplicat en totes les indústries. S'anomena reducció de danys.

Fins a cert punt, el control del tabac funciona. Hem vist com la prevalença dels productes cremats disminueix lentament durant les últimes dècades. Tot i així, avui els impostos són alts, tenim prohibicions de fumar als espais públics, l'envàs és poc atractiu (o totalment espantós) i hem fet que fumar no sigui genial. Quins són els resultats de totes aquestes mesures? Al voltant del 25% de la població continua fumant obstinadament.

Alguns països, com França, fins i tot han vist augmentar la prevalença del tabaquisme a les parts més pobres de la població durant els darrers 20 anys (del 31.4% el 2000 al 33.3% el 2020, segons dades nacionals franceses). Ens mentiríem a nosaltres mateixos si apreciéssim aquests resultats.

anunci

La disminució del consum de productes cremats és lenta, en el millor dels casos. Els nous augments d'impostos afectaran sobretot els pobres, el segment de la població que més fuma i que menys pot permetre's el luxe de veure com una part substancial dels seus ingressos s'enflamen. Literalment. Això és encara més dramàtic ara, amb una inflació elevada i una crisi econòmica trucant a les nostres portes.

Si la Comissió proposés de prohibir la venda de cigarrets, per a una part o la totalitat de la població, és probable que el resultat sigui un augment espectacular del comerç il·legal. Els únics contents d'això serien les organitzacions criminals. Si la guerra contra les drogues ha fracassat tan notablement, és poc probable que una guerra contra els cigarrets ofereixi millors resultats.

Afortunadament, existeixen alternatives als cigarrets i són molt menys nocius per a la salut humana. El dany del tabaquisme prové principalment de la combustió i dels compostos químics resultants alliberats i absorbits pels fumadors. Els productes que no impliquen combustió, com els cigarrets electrònics o els productes de tabac escalfat, sí que comporten riscos per a la salut, però són molt menys nocius que els cigarrets convencionals. Aquest fet està ben establert en la ciència (gràcies a estudis toxicològics independents), tot i que encara hi ha una certa incertesa sobre els efectes a llarg termini dels cigarrets electrònics i altres alternatives. En resum, però, la ciència diu que els fumadors es beneficien de canviar a una d'aquestes alternatives.

La regulació i la fiscalitat poden salvar vides, però no com ho fa la Comissió

No obstant això, en lloc d'adoptar de manera pragmàtica la reducció de danys per salvar vides, la Unió Europea s'adhereix amb tossuda a una posició ideològica i continua descoratjant-ne l'ús. La UE prohibeix tota mena de publicitat i promoció dels cigarrets electrònics i dels HTP, i té previst ampliar la seva Recomanació sobre entorns lliures de fum per incloure'ls. La Comissió també ho ha fet recentment proposat prohibir l'ús d'aromes per als productes de tabac escalfat.

En lloc de tenir un enfocament matisat on les alternatives als cigarrets es regulen com a productes nocius, però es presenten clarament com a millor que fumar, la Unió sembla voler persistir en tractar tots els productes del tabac i relacionats de la mateixa manera. Aquest plantejament ideològic, que promou un món lliure de qualsevol 'pecat', és un fracàs. És un exemple de regulació punitiva, i no conductual. Condemna milions de fumadors a seguir fumant, tot i que existeixen alternatives.

La situació és encara més preocupant quan es pensa en les persones que utilitzen productes cremats. Perquè són les parts més pobres de la població. Les polítiques fiscals agressives funcionen molt millor amb els més rics, que s'estan canviant dels productes cremats. El resultat és que els més pobres corren més risc d'emmalaltir. Les malalties redueixen la capacitat de treball de les persones amb ingressos baixos (també perquè tenen més dificultats per accedir a un tractament i prevenció sanitàries de qualitat). Una disminució de la capacitat de treball comporta una reducció dels ingressos, que al seu torn condueix a una nova disminució de la capacitat d'accés a un tractament sanitari de primer nivell, en un cercle viciós que deixa els pobres més pobres i els rics més rics. Contràriament a ajudar els pobres, aquesta política només els deixa més enrere.

El que podria fer la UE, més aviat, és utilitzar eines tant de regulació com de fiscalitat per assenyalar clarament la diferència en els perfils de risc dels cigarrets i altres productes alternatius millors. Per salvar els més vulnerables, la UE ha d'implementar la reducció de danys també a la indústria del tabac (com ha fet en totes les altres). Ha de tractar diferents productes de manera diferent.

En l'elaboració de polítiques, copiar bones polítiques no és pecat. Els països de la UE que ja han començat a diferenciar-se en funció del risc, com Polònia i Txeca, han avançat molt. Ara toca que la Unió faci el mateix. Sabem que amb l'augment d'impostos només no n'hi ha prou.

Posem primer salvar vides, no la ideologia.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències