Connecteu-vos amb nosaltres

Corona virus

Augment dels controls, no fronteres tancades

avatar

publicat

on

La cimera extraordinària d'avui sobre la gestió de la pandèmia és crucial per acordar una estratègia comuna contra les noves mutacions del virus. “Les dades són molt preocupants. A mitjan febrer, la variant britànica podria ser dominant a diversos països d’Europa. Hem vist al Regne Unit la rapidesa amb què la situació pot esdevenir crítica. Sense una estratègia comuna decisiva enfocada a pautes de viatge, proves estandarditzades i un esforç de vacunació intensificat, ens trobem davant d’una tercera onada molt greu ”, va dir el president del grup del PPE, Manfred Weber, eurodiputat.

La difusió de l'anomenada variant britànica ja ha empès diversos estats membres a reforçar les seves mesures de protecció. “Els tancaments de fronteres de l'any passat no van poder protegir-nos eficaçment i van provocar danys importants a l'economia. Hauríem de limitar al màxim els desplaçaments no essencials, però s’hauria de salvar a tota costa el personal crític per al sector sanitari o els conductors de camions que transportin mercaderies per fronteres. Per fer-ho, demanem als caps d'Estat que acordin un règim normalitzat de proves per creuar fronteres, especialment de les zones més afectades per la nova variant ".

Al mateix temps, el Grup PPE també fa una crida a preparar-se per al futur, ja que cada vegada hi ha més persones vacunades. "L'estratègia central és i continua essent que la propagació del virus es ralenti amb mesures de distanciament social i que ara es vacuniï el màxim de persones possibles a la UE el més ràpidament possible. Això també hauria de significar que després de la vacunació de les persones, han de poder recuperar la llibertat de circulació a Europa. La cimera hauria d’acordar la implantació d’un sistema de certificats de vacunació, basat en vacunes aprovades per l’EMA, que siguin reconegudes a tots els estats membres i que us permetin viatjar amb més llibertat a la UE. Aquest sistema hauria d’estar en vigor el més aviat possible ”.

El Grup PPE és el grup polític més gran del Parlament Europeu amb 187 membres de tots els estats membres de la UE

Corona virus

Els auditors de la UE investiguen la protecció dels drets dels passatgers aeris durant la crisi del COVID-19

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

El Tribunal de Comptes Europeu (CEA) ha iniciat una auditoria per avaluar si la Comissió Europea ha estat salvaguardant eficaçment els drets dels ciutadans que viatjaven en avió o reservaven vols durant la crisi del coronavirus. Els auditors examinaran si les normes actuals sobre els drets dels passatgers aèries són adequades al propòsit i són prou resistents per fer front a aquesta crisi. Comprovaran si la Comissió va supervisar que es respectessin els drets dels passatgers aeris durant la pandèmia i van prendre mesures en conseqüència. A més, avaluaran si els estats membres han tingut en compte els drets dels passatgers a l’hora de concedir ajuts estatals d’emergència a la indústria del transport i els viatges.

"En temps de COVID-19, la UE i els estats membres han hagut de trobar un equilibri entre preservar els drets dels passatgers aeris i donar suport a les companyies aèries en mal estat", va dir Annemie Turtelboom, membre de l'ECA que lidera l'auditoria. "La nostra auditoria comprovarà que els drets de milions de viatgers aeris a la UE no van ser danys col·laterals en la lluita per salvar les companyies aèries en dificultats".

El brot de COVID-19 i les mesures sanitàries preses com a resposta han provocat importants alteracions en els viatges: les companyies aèries van cancel·lar al voltant del 70% de tots els vols i les noves reserves es van esfondrar. La gent ja no podia ni volia viatjar, també a causa de les mesures d'emergència freqüentment descoordinades de diferents països, com ara prohibicions de vol, tancaments de fronteres d'última hora o requisits de quarantena.

Els estats membres de la UE van introduir noves mesures d'emergència per mantenir la seva indústria del transport en dificultats, incloses les companyies aèries, per exemple, concedint-los quantitats d'ajuts estatals sense precedents. Algunes estimacions mostren que durant tota la crisi, fins al desembre del 2020, les companyies aèries, incloses les de fora de la UE, havien obtingut o obtenien fins a 37.5 milions d’euros en ajudes estatals. A més, dotze estats membres van notificar a la Comissió mesures d’ajut estatal per reforçar els seus operadors turístics i les seves agències de viatges per valor d’uns 2.6 milions d’euros.

Els estats membres també van permetre a les línies aèries una major flexibilitat en la devolució de passatgers els vols dels quals van ser cancel·lats. La Comissió va emetre directrius i recomanacions, inclòs el fet que oferir vals no afecta el dret dels passatgers a una devolució en efectiu. Tanmateix, els passatgers els vols dels quals havien estat cancel·lats eren sovint pressionats per les companyies aèries perquè acceptessin vals en lloc de rebre una devolució en efectiu. En altres casos, les companyies aèries no van reembossar els passatgers a temps o gens.

L'informe dels auditors de la UE s'espera abans de les vacances d'estiu amb l'objectiu de donar suport als passatgers aeri en temps de crisi i iniciar un intent general de restablir la confiança en l'aviació. En el context d'aquesta auditoria, els auditors també estan comprovant si les recomanacions que van fer a la seva Informe 2018 sobre els drets dels passatgers s'han posat en pràctica.

La informació d'antecedents

La protecció dels drets dels passatgers és una política de la UE amb impacte directe sobre els ciutadans i, per tant, molt visible entre els estats membres. També és una política que la Comissió considera un dels seus grans èxits a l’hora d’empoderar els consumidors, ja que els seus drets estan garantits. La UE pretén proporcionar a tots els usuaris del transport aeri el mateix nivell de protecció. La regulació sobre els drets dels passatgers aeri dóna als viatgers aeris el dret a la devolució en efectiu, a la reorientació i al suport sobre el terreny, com ara menjars i allotjament gratuïts, si es cancel·len els vols o es retarden significativament o si se’ls denega l’embarcament. Una protecció similar existeix mitjançant una directiva europea per a les persones que reserven ofertes de paquets (per exemple, un vol més un hotel).

Per obtenir més informació, consulteu la previsualització de l'auditoria "Drets dels passatgers aeris durant la crisi del COVID-19", disponible a Anglès aquí. Les previsualitzacions de l'auditoria es basen en el treball preparatori abans de començar una auditoria i no s'han de considerar observacions, conclusions o recomanacions de l'auditoria. Recentment, l'ECA ha publicat dues revisions sobre la resposta de la UE a la crisi del COVID-19, una sobre health i l’altre econòmic aspectes. Seu programa de treball per al 2021 va anunciar que una de cada quatre de les seves noves auditories aquest any estarà relacionada amb COVID-19 i el paquet de recuperació.

Seguir llegint

Corona virus

Comprendre l'impacte de COVID-19 sobre les dones

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

Descobriu com la pandèmia COVID-19 ha augmentat les disparitats de gènere a la UE a la nostra infografia.

Un any després del brot de coronavirus, les conseqüències socials i econòmiques podrien tenir un impacte a llarg termini sobre la igualtat de gènere, amenaçant els progressos aconseguits i potenciant potencialment un altre 47 milions de dones i noies per sota del llindar de pobresa a tot el món.

Es va marcar l'any passat el 25è aniversari de l'adopció de la Declaració de Pequín de l'ONU adreçat a l’avenç de les dones a tot el món, però encara queda molt per recórrer per aconseguir la igualtat de gènere. Segons l’índex 2020 de l’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere (basat en dades del 2018), la UE obté un 67.9% en igualtat de gènere i és a 60 anys com a mínim d’assolir una igualtat completa al ritme actual.

Esbrineu com El Parlament Europeu lluita per la igualtat de gènere.

Més dones a la primera línia del COVID-19

Dels 49 milions de treballadors assistencials de la UE que han estat més exposats al virus al voltant El 76% són dones.

El desequilibri més gran de la UE va ser a Letònia (les dones representaven el 88% de la força laboral sanitària, en comparació amb el 53% a Malta).

A més, les dones estan sobrerepresentades en serveis essencials que van des de les vendes fins als llocs de guarderia, que van romandre oberts durant la pandèmia. A la UE, les dones representen el 82% de tots els caixers i representen el 95% dels treballadors dels camps de neteja domèstica i ajuda a la llar.

Infografia sobre treballadors de primera línia: el sector assistencial i el sector de les vendes a la UE
Una infografia que mostra la majoria de treballadors del sector de l’atenció i les vendes a la UE són dones  

Augment de la precarietat laboral de les dones

Aproximadament el 84% de les dones treballadores de 15 a 64 anys treballen en serveis, inclosos els principals sectors afectats per Covid que pateixen llocs de treball. La quarantena també té sectors afectats de l’economia on tradicionalment s’han ocupat més dones, inclosa la guarderia, la secretaria i el treball domèstic.

Més del 30% de les dones de la UE treballen a temps parcial i ocupen una gran part dels llocs de treball de l'economia informal, que solen tenir menys drets laborals, així com menys protecció de la salut i altres beneficis fonamentals. També és molt més probable que es prenguin temps lliure atenció a nens i parents i durant els tancaments sovint s’havia de combinar el teletreball i la cura dels nens.

Més informació sobre la bretxa salarial de gènere a la UE què fa el Parlament per reduir-lo.

Infografia sobre feines precàries a la UE
Les infografies que mostren el risc d’atur i precarietat laboral són més elevades per a les dones a causa de la pandèmia de coronavirus 

Escalada de la violència contra les dones

Unes 50 dones perden la vida la violència domèstica cada setmana a la UE i això ha augmentat durant el bloqueig. Les restriccions també han dificultat l’ajuda per a les víctimes.

Al mateix temps, un major ús d'Internet durant la pandèmia ha augmentat la violència de gènere en línia i la abús sexual en línia de nens i especialment de nenes.

Alguns països de la UE s’han fixat mesures addicionals per combatre la violència masclista durant la pandèmia.

Al Parlament

Enguany, el Parlament Europeu celebrarà el Dia Internacional de la Dona durant la sessió plenària del 8 de març, mentre que el comitè de drets de les dones marca el dia amb la seva Som forts: les dones lideren la lluita contra el COVID-19 esdeveniment el 4 de març.

Per saber més 

Seguir llegint

Corona virus

Què heu de saber sobre el coronavirus ara mateix?

Reuters

publicat

on

By

Això és el que heu de saber sobre el coronavirus ara mateix, escriu Linda Noakes.

Àustria trenca els rànquings amb la UE en matèria de vacunes

Àustria va trencar files amb la Unió Europea dimarts (2 de març) i va dir que treballaria juntament amb Israel i Dinamarca per produir vacunes de segona generació contra les mutacions del coronavirus.

L'anunci és una reprovació al programa conjunt d'adquisició de vacunes de la UE per als estats membres, que ha estat criticat per tardar a acordar acords amb els fabricants.

Els problemes de producció i els colls d'ampolla de la cadena de subministrament també han frenat els lliuraments al bloc, endarrerint el desplegament de les vacunes.

La reobertura de Turquia alleuja els restaurants, però preocupa els metges

Els restaurants turcs van tornar a obrir i molts nens van tornar a l'escola dimarts després que el govern anunciés mesures per alleujar la vorera, fins i tot a mesura que els casos augmentessin, cosa que va generar preocupacions a l'associació mèdica més important.

Dilluns al vespre, el president Tayyip Erdogan va aixecar els tancaments de caps de setmana a les ciutats de baix i mitjà risc i va limitar els tancaments als diumenges en aquells que es consideraven de major risc segons el que va anomenar una "normalització controlada".

Els propietaris de cafeteries i restaurants, limitats al servei de menjar per emportar durant gran part de l’any passat, han instat durant molt de temps a la reobertura dels restaurants interns després de la caiguda dels ingressos del sector.

No hi ha treva de les mesures franceses COVID-19 en les pròximes 4-6 setmanes

França mantindrà les mesures actuals destinades a frenar la propagació del COVID-19, inclòs el toc de queda a la nit, com a mínim durant les pròximes quatre a sis setmanes, va dir dilluns el seu ministre de Salut.

Altres mesures en vigor ara inclouen el tancament de bars, restaurants i museus i el ministre, Olivier Veran, va dir que esperava que França no hagués d’anar més enllà d’aquestes mesures per frenar la malaltia.

El primer ministre, Jean Castex, va dir la setmana passada que no hi havia un nou tancament a l’ordre del dia, però que el govern avaluaria aquesta setmana si podrien ser necessaris tancaments locals de cap de setmana a 20 zones considerades molt preocupants, incloses París i la regió circumdant.

Fauci diu que els EUA han de seguir una estratègia de dos trets

Els Estats Units han de seguir una estratègia de dues dosis per a les vacunes Pfizer-BioNTech i Moderna, segons ha informat al diari Washington Post el màxim responsable nord-americà de les malalties infeccioses Anthony Fauci.

Fauci va dir que retardar una segona dosi per inocular més nord-americans crea riscos.

Va advertir que passar a una estratègia de dosi única per a les vacunes podria deixar les persones menys protegides, permetre la propagació de variants i, possiblement, augmentar l'escepticisme entre els nord-americans que dubten a rebre els trets.

El grup de l'OMS emet un fort consell contra la hidroxicloroquina

La droga hidroxicloroquina, un cop difosa per l'expresident dels Estats Units Donald Trump com a pandèmia "que canvia el joc", no s'hauria d'utilitzar per prevenir el COVID-19 i no té cap efecte significatiu en els pacients ja infectats, va dir dimarts un grup d'experts de l'Organització Mundial de la Salut.

"El grup considera que aquest medicament ja no és una prioritat d'investigació i que els recursos haurien de ser orientats a avaluar altres medicaments més prometedors per prevenir el COVID-19", van escriure a la revista mèdica britànica BMJ.

Aquesta "forta recomanació", segons els experts, es basa en evidències d'alta seguretat de sis assaigs controlats aleatoris que van implicar més de 6,000 participants, amb i sense exposició coneguda al COVID-19.

Seguir llegint

Twitter

Facebook

Tendències