Connecteu-vos amb nosaltres

Corona virus

Coronavirus: la Comissió proposa reforçar la coordinació dels viatges segurs a la UE

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La Comissió Europea ha proposat actualitzar les normes sobre coordinació de la lliure i segura circulació a la UE, que es van implantar com a resposta a la pandèmia de la COVID-19.

Des de l'estiu, l'adopció de vacunes ha augmentat significativament i el certificat digital COVID de la UE s'ha implantat amb èxit, amb més de 650 milions de certificats emesos fins ara. Al mateix temps, la situació epidemiològica a la UE continua desenvolupant-se i alguns estats membres prenen mesures addicionals de salut pública, inclosa l'administració de vacunes de reforç. Tenint en compte tots aquests factors, la Comissió proposa un enfocament més fort en un enfocament "basat en la persona" de les mesures de viatge i un període estàndard d'acceptació dels certificats de vacunació de 9 mesos des de la sèrie de vacunació primària. El període de 9 mesos té en compte les directrius de la Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) sobre l'administració de dosis de reforç a partir dels 6 mesos, i preveu un període addicional de 3 mesos per garantir que les campanyes nacionals de vacunació es puguin ajustar i els ciutadans puguin tenir accés als reforços.

La Comissió també proposa actualitzacions del mapa de semàfors de la UE; així com un procediment simplificat de "fre d'emergència". 

La Comissió també proposa avui actualitzar les normes viatges exteriors a la UE [comunicat de premsa disponible a partir de les 14:15].

anunci

Didier Reynders, Comissionat de Justícia, va dir: “Des de l'inici de la pandèmia, la Comissió ha estat plenament activa en la recerca de solucions per garantir la lliure circulació segura de les persones de manera coordinada. A la llum dels últims desenvolupaments i evidències científiques, proposem una nova recomanació que serà adoptada pel Consell. A partir de la nostra eina comuna, el certificat digital COVID de la UE, que s'ha convertit en un veritable estàndard, estem passant a un enfocament "basat en persones". El nostre objectiu principal és evitar mesures divergents a tota la UE. Això també s'aplica a la qüestió dels reforços, que seran essencials per combatre el virus. Entre altres mesures, proposem avui que el Consell acordi un període normalitzat de validesa per als certificats de vacunació emesos arran de la sèrie primària. Acordar aquesta proposta serà crucial per als propers mesos i per a la protecció de la lliure circulació segura per als ciutadans”.

Stella Kyriakides, el comissari de Salut i Seguretat Alimentària va afegir:  “El certificat digital COVID de la UE i el nostre enfocament coordinat de les mesures de viatge han contribuït en gran mesura a la lliure circulació segura, amb la protecció de la salut pública com a prioritat. Hem vacunat més del 65% de la població total de la UE, però això no és suficient. Encara hi ha massa gent que no està protegida. Perquè tothom pugui viatjar i viure de la manera més segura possible, hem d'aconseguir taxes de vacunació significativament més elevades, amb urgència. També hem de reforçar la nostra immunitat amb vacunes de reforç. Tenint en compte les orientacions de l'ECDC, i per permetre als Estats membres ajustar les seves campanyes de vacunació i que els ciutadans tinguin accés als reforços, proposem un període estàndard d'acceptació dels certificats de vacunació. Al mateix temps, hem de continuar animant amb força a tothom a seguir respectant les mesures de salut pública. Les nostres màscares han de mantenir-se".

Actualitzacions clau L'enfocament comú de les mesures de viatge dins de la UE proposat per la Comissió són:

anunci
  • Centra't en un "enfocament basat en la persona": una persona que tingui un certificat digital de COVID de la UE vàlid, en principi, no hauria d'estar subjecta a restriccions addicionals, com ara proves o quarantena, independentment del seu lloc de sortida a la UE. Les persones que no disposen d'un certificat digital de la UE se'ls podria sotmetre a una prova realitzada abans o després de l'arribada.
  • Validesa estàndard dels certificats de vacunació: Per evitar enfocaments divergents i disruptius, la Comissió proposa un període d'acceptació estàndard de 9 mesos per als certificats de vacunació emesos després de la finalització de la sèrie de vacunacions primàries. El període de 9 mesos té en compte les directrius de la Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) sobre l'administració de dosis de reforç a partir dels 6 mesos, i preveu un període addicional de 3 mesos per garantir que les campanyes nacionals de vacunació es puguin ajustar i els ciutadans puguin tenir accés als reforços. Això vol dir que, en el context dels viatges, els estats membres no haurien de rebutjar un certificat de vacunació que s'hagi expedit menys de 9 mesos des de l'administració de l'última dosi de la vacunació primària. Els Estats membres haurien de prendre immediatament totes les mesures necessàries per garantir l'accés a la vacunació d'aquells grups de població els certificats de vacunació emesos prèviament s'acosten al límit de 9 mesos.
  • Trets de reforç: De moment, no hi ha estudis que abordin expressament l'eficàcia dels reforços en la transmissió de la COVID-19 i, per tant, no és possible determinar un període d'acceptació dels reforços. No obstant això, tenint en compte les dades emergents, es pot esperar que la protecció de les vacunes de reforç pugui durar més que la resultant de la sèrie de vacunacions primàries. La Comissió seguirà de prop les noves evidències científiques emergents sobre aquesta qüestió. Sobre la base d'aquestes proves, la Comissió pot proposar, si cal, un període d'acceptació adequat també per als certificats de vacunació expedits després d'un reforç.
  • El mapa semàfor de la UE està adaptat: combinant nous casos amb l'adopció de la vacuna d'una regió. El mapa seria principalment informatiu, però també serviria per coordinar mesures per a zones amb un nivell de circulació del virus especialment baix ('verd') o especialment elevat ('vermell fosc'). Per a aquestes àrees, s'aplicarien normes específiques amb excepció de l'"enfocament basat en les persones". Per als viatgers de zones "verdes", no s'ha d'aplicar cap restricció. S'hauria de desaconsellar els viatges cap a les zones de "vermell fosc" i des de les zones, atès l'elevat nombre de noves infeccions que hi ha, i les persones que no estan vacunades ni s'han recuperat del virus s'han de sotmetre a una prova prèvia a la sortida i a una quarantena després de l'arribada (amb normes especials per a viatgers imprescindibles i nens menors de 12 anys).
  • Exempcions de determinades mesures de viatge: s'ha de sol·licitar per als viatgers transfronterers, els menors de 12 anys i els viatgers essencials. La llista de viatgers essencials s'hauria de reduir, ja que molts viatgers inclosos a la llista actual han tingut l'oportunitat de vacunar-se mentrestant.
  • Procediment simplificat de "fre d'emergència": El procediment d'emergència destinat a retardar la propagació de possibles noves variants de la COVID-19 o abordar situacions especialment greus hauria de ser simplificat i més operatiu. Inclou una notificació dels estats membres a la Comissió i al Consell i una taula rodona a la Resposta Integrada a la Crisi Política (IPCR) del Consell.

Per donar temps suficient perquè s'apliqui l'enfocament coordinat, la Comissió proposa que aquestes actualitzacions s'apliquin a partir del 10 de gener de 2022.

Fons

El 3 de setembre de 2020, la Comissió va fer una proposta de recomanació del Consell garantir que totes les mesures adoptades pels estats membres que restringeixin la lliure circulació a causa de la pandèmia de coronavirus es coordinen i es comuniquin clarament a nivell de la UE.

El 13 d'octubre de 2020, els estats membres de la UE es van comprometre a garantir una major coordinació i un millor intercanvi d'informació mitjançant l'adopció del Recomanació del Consell.

L'1 de febrer de 2021, el Consell va adoptar un primera actualització a la Recomanació del Consell, que va introduir un nou color, "vermell fosc", per a la cartografia de les zones de risc i va establir mesures més estrictes aplicades als viatgers de zones d'alt risc.

El 20 de maig de 2021, el Consell va modificar Recomanació del Consell permetre els desplaçaments no essencials de les persones totalment vacunades, així com reforçar les mesures per contenir la propagació de variants de preocupació.

El 14 de juny de 2021, el Parlament i el Consell van adoptar el Reglament pel qual s'estableix la Certificat digital COVID de la UE marc. Per fer un millor ús del certificat digital de la UE COVID, el Consell va adoptar, el mateix dia, a segona actualització a la Recomanació del Consell, que preveu exempcions de les restriccions de viatge per a persones totalment vacunades i recuperades.

Des del juny de 2021, el desplegament del certificat digital COVID de la UE ha avançat a un ritme ràpid. Encès 18 octubre 2021, la Comissió va emetre el primer informe sobre el Certificat digital COVID de la UE sistema, una eina àmpliament disponible i acceptada de manera fiable per facilitar la lliure circulació durant la pandèmia de la COVID-19.

En vista d'aquestes novetats, l'enfocament comú establert al Consell Recomanació (UE) 2020/1475 s'hauria d'adaptar encara més, que també va ser una petició del Consell Europeu al seu Conclusions del 22 d'octubre de 2021.

Paral·lelament, com es fa per al Reglament DCC de la UE, la Comissió ha adoptat avui una proposta per cobrir també els nacionals de tercers països que resideixen legalment a la UE i nacionals de tercers països que hagin entrat legalment al territori d'un Estat membre, que puguin circular lliurement pel territori de tots els altres estats membres durant un màxim de 90 dies en qualsevol període de 180 dies. La informació més recent sobre les normes de viatge comunicada pels estats membres està disponible al Torneu a obrir el lloc web de la UE.

Més informació

Preguntes i respostes sobre la nova proposta de la Comissió per a una recomanació del Consell per facilitar la lliure circulació segura durant la pandèmia de la COVID-19

Full informatiu sobre la nova proposta de la Comissió per garantir la coordinació dels viatges segurs a la UE

Fitxa informativa COVID-19: Viatges i mesures sanitàries a la UE

Proposta per a Recomanació del Consell sobre un enfocament coordinat per facilitar la lliure circulació segura durant la pandèmia de la COVID-19 i que substitueix la Recomanació (UE) 2020/1475

El certificat digital COVID de la UE: un estàndard global amb més de 591 milions de certificats

Torna a obrir la UE

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci
anunci

Tendències