Connecteu-vos amb nosaltres

Tabac

La llarga marxa d'Ucraïna contra el comerç il·lícit de tabac

COMPARTIR:

publicat

on

Segons l'Índex de percepció de la corrupció 2022 de Transparency International, una ONG que treballa en més de 100 països per acabar amb la injustícia de la corrupció, Ucraïna és un dels pocs països que es van fer un seguiment que es van tornar menys corruptes l'any passat - escriu Tetiana Koshchuk, Ph. D. (Economia ), expert en fiscalitat al Growford Institute.

Per primera vegada, Kíev està recollint els beneficis de la seva lluita contra la corrupció endèmica. En comparació amb fa deu anys, ara Ucraïna anota 8 punts més. Això porta el total a 33, un màxim històric per a un país que lluita en una guerra defensiva.

El país té una llarga tradició i un pobre historial de corrupció. Les pràctiques de corrupció i el crim organitzat estan molt arrelats a la societat ucraïnesa, on els oligarques estan al capdavant. Les agències d'aplicació de la llei tenen notòriament mala reputació. La frontera del país amb la Unió Europea, que abasta més de 1 quilòmetres, ha estat tradicionalment un camp verd per al comerç il·lícit, amb cigarrets, que encapçalen la llista de béns tant en rendibilitat com en facilitat de transport. Avui les coses estan canviant ràpidament. 

Des del 2019, el govern del president Zelensky ha estat treballant dur per reprimir el comerç il·lícit de tabac. En els darrers anys, s'han fet passos lloables i alhora ambiciosos per fer front a aquestes pràctiques. 

L'agenda de reformes de Zelensky deixa pocs dubtes sobre la seva intenció d'eradicar les pràctiques il·legals i intensificar la lluita contra la corrupció. El president ucraïnès va acomiadar recentment una desena d'assessors, viceministres, fiscals i administradors regionals implicats en diversos escàndols. 

Des que va assumir el càrrec, Zelensky ha subratllat a la comunitat internacional que farà de la lluita contra la corrupció al seu país una prioritat política important. Una part essencial de la política anticorrupció de Zelensky és la lluita contra el comerç il·lícit de tabac a causa dels seus estrets vincles amb les activitats delictives, el crim organitzat i el comerç del mercat negre.  

El tancament de fàbriques il·legals de tabac i la confiscació dels seus equips i productes, les detencions de funcionaris corruptes, demostren que la lluita contra la corrupció no és només una qüestió d'aparador, sinó que es parla. 

anunci

Per afrontar aquesta lluita, Zelensky gaudeix de molt crèdit entre la seva gent. La seva popularitat va augmentar fins al 84% a finals de l'any passat. 

Zelensky sap que les seves polítiques anticorrupció són decisives per al suport internacional continuat del país. Així es va reflectir en la seva intervenció del 24 de gener, dedicada en gran part a aquest tema. 

El seu discurs no va perdre l'efecte, ja que tant Alemanya com els EUA van anunciar gairebé immediatament que enviarien tancs de combat a Ucraïna. 

Ucraïna havia estat durant molt de temps el principal país de trànsit de cigarrets il·legals cap a Europa. Però en els últims anys, la producció il·legal per al mercat nacional ha augmentat dràsticament. Com a resultat, el comerç il·lícit de tabac ha assolit la seva quota més alta des que el país va aconseguir la independència el 1991.

Es podria pensar que, la invasió russa posa en pausa les polítiques anticorrupció. No obstant això, la lluita contra la corrupció, el crim organitzat i el comerç il·lícit de tabac tenen un paper important en la resolució de la guerra actual. També determina la velocitat amb què Ucraïna pot obtenir un bitllet per ser membre de la UE.

La introducció el 2018 del pla de set anys de Kíev, que incloïa augmentar els impostos especials sobre el tabac en un 20% anual fins al 2025, per assolir el tipus mínim d'impostos especials vigent a la UE, ha accelerat sens dubte el comerç il·lícit de cigarrets d'Ucraïna fins a un màxim sense precedents. .  

El primer any del conveni, els impostos especials van augmentar immediatament un 30 per cent. Com a resultat, el 2021, la quota de mercat del comerç il·lícit de tabac va arribar al 20.4 per cent. Això va ser el doble en comparació amb l'any anterior. 

El 2017, el tabac il·lícit només representava el 2% del consum total de tabac. El 2022, aquest percentatge va augmentar encara més fins al 21.9%. 

Hi ha un vincle innegable entre l'auge del comerç il·lícit i l'augment constant dels impostos especials. Històricament, Ucraïna sempre va tenir preus baixos del tabac, la qual cosa significava que el comerç il·legal no tenia cap possibilitat. El 2016, el mercat il·lícit de cigarrets es va estimar en només l'1.1 per cent.

Seria una tragèdia si Ucraïna es veiés obligada a suportar la fuita financera que han produït les mateixes mesures malintencionades, per exemple a França, on després d'un augment accelerat i exagerat de l'impost especial sobre el tabac gairebé va triplicar la quota il·lícita de mercat amb, segons els números de KPMG, suposa una pèrdua global de 6 milions d'euros per a l'estat francès.

Després de l'esclat de la guerra el febrer de 2022, la situació va empitjorar i el comerç il·lícit de tabac va assolir nous màxims històrics. Entre altres factors, el deteriorament de la situació econòmica, la interrupció dels canals logístics, el menor poder adquisitiu a causa de la inflació (prop del 24 per cent a l'agost de 2022) i l'augment simultània dels impostos especials als productes del tabac van impulsar cada cop més persones, a la recerca d'un preu més barat. alternatives, en braços dels productors il·lícits de tabac.

L'impacte sobre el tresor d'Ucraïna va ser evident. Kíev va perdre més de 375 milions d'euros en ingressos fiscals convertits el 2021 a causa del comerç il·legal de cigarrets. El 2022, es calcula que la pèrdua d'ingressos arribarà a gairebé mig milió d'euros. Ingressos que el país necessita desesperadament per finançar la guerra contra Rússia. 

La introducció dels augments dels impostos especials no va aportar més ingressos a la hisenda, sinó una mica menys, i el comerç il·legal de tabac es va fer més atractiu a mesura que pujaven els preus del mercat regular del tabac. 

L'administració de Zelensky no ha estat un espectador ocioso veient créixer el comerç il·lícit. Al contrari. L'administració va empènyer les forces de l'ordre a reprimir almenys sis llocs on es fabricaven cigarrets destinats als mercats nacionals i internacionals. I si visualitzeu un "enrotllament del garatge", us equivoqueu! Eren empreses ben equipades amb maquinària decent. Suposadament, els oficials i fins i tot les forces de l'ordre locals es van quedar enrere per protegir-los del tancament.

Tancar els llocs de producció és un primer pas vital. Anant més enllà, si Ucraïna vol revertir aquesta situació i guanyar la guerra contra l'auge del comerç il·lícit, haurà de continuar i intensificar els seus esforços. Tanmateix, trobar l'equilibri entre els impostos especials sobre el tabac, d'una banda, i la lluita contra el comerç il·legal de cigarrets, de l'altra, és un exercici complex i desafiant que requereix les mesures i els esforços necessaris. 

Per exemple, la coordinació central al més alt nivell administratiu, l'intensificació de la cooperació amb els estats membres de la UE, l'enfortiment de la col·laboració regional i internacional, la verificació de la funció pública, el control dels inspectors de duanes i fronteres, l'enfortiment dels cossos policials i la legislació, campanyes de sensibilització, etc. 

Com a conseqüència de la guerra i el deteriorament de la situació econòmica, combinada amb un augment anual dels impostos especials sobre els cigarrets, la política anticorrupció de Zelensky prepara l'escenari per a una marxa llarga i sostinguda en la lluita contra el comerç il·lícit de tabac.

Tetiana Koshchuk, Ph. D. (Economia), és experta en fiscalitat al Growford Institute.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències