Connecteu-vos amb nosaltres

Tabac

Els experts en economia i polítiques de salut global destaquen els beneficis públics de substituir els cigarrets per millors alternatives

COMPARTIR:

publicat

on

Encoratjar els fumadors a canviar de cigarrets a productes alternatius com els cigarrets electrònics i el tabac escalfat no només és bo per a la salut de les persones, sinó que estalvia grans quantitats de diners als sistemes de salut dels països. Segons alguns dels principals experts del món, escriu l'editor polític Nick Powell, els beneficis provenen de l'experiència del món real, d'aconseguir els missatges correctes i de presentar correctament els incentius fiscals.

El Brunel First Annual Health Economics and Policy Forum es va celebrar a Londres, organitzat conjuntament per Brunel University Business School i el Departament de Nuffield de Serveis de Salut d'Atenció Primària de la Universitat d'Oxford. En el seu discurs d'obertura, el professor Francesco Moscone, líder de Brunel en l'àrea d'excel·lència en gestió sanitària i benestar, va donar els resultats de la seva investigació tant al Regne Unit com a Itàlia.

Si la meitat de tots els fumadors de cigarrets es canviessin als cigarrets electrònics i al tabac escalfat, el Servei Nacional de Salut d'Anglaterra estalviaria 500 milions de lliures a l'any en costos directes, la xifra equivalent a Itàlia seria de 600 milions d'euros. "Podeu reduir els ingressos hospitalaris, els costos del tractament i el patiment dels pacients i les seves famílies", va dir el professor Moscone.

anunci

Millorar l'assistència sanitària “no és només una qüestió d'augmentar el nombre de metges i infermeres”, ha afegit, “també és una qüestió de demanda”. També hi hauria més estalvis indirectes a la borsa pública, ja que hi hauria menys pacients greument malalts sense poder treballar.

Establir objectius i prohibicions impossibles allunya els fumadors i no fa res per millorar la sostenibilitat dels serveis de salut, mentre que els enfocaments pragmàtics i moderats ho faran. Es podrien aconseguir més estalvis, així com beneficis per a la salut pública, reduint el consum d'alcohol i augmentant l'activitat física, potser augmentant l'estalvi directe total a Itàlia a 1 milions d'euros. Però el professor Moscone va advertir que "no crec en prohibir res".

En una presentació dirigida pel professor Ae Sun Shin, professor de Medicina Preventiva a la Universitat Nacional de Seül, es van explorar els inconvenients de les prohibicions i un enfocament coercitiu. Ha estudiat els impactes potencials de la reducció de conductes de risc sobre la incidència de malalties no transmissibles a Corea del Sud.

Si es pogués deixar de fumar i beure en excés durant la nit, hi hauria 116,600 pacients menys per tractar aquell any. Però "observem el que està passant a la realitat". L'Organització Mundial de la Salut té "objectius molt estrictes i severs, on volen prohibir els productes nocius".

Si aquest enfocament funcionés, tindria "un impacte massiu, però la gent no seguirà instruccions d'aquesta manera". Un enfocament més moderat, que realment va funcionar, és animar la gent a canviar a alternatives menys nocives, com ara begudes baixes en alcohol i productes de tabac alternatius com els cigarrets electrònics i el tabac escalfat. Això deixaria el sistema sanitari de Corea del Sud amb 73,400 casos menys per tractar en un any.

És important recordar que la xifra més alta és per a una prohibició teòrica que funciona completament. A la pràctica, els hospitals haurien de fer front a les conseqüències del consum d'alcohol i cigarrets il·lícits, que sovint inclouen ingredients nocius addicionals i també evadir els impostos.

Els beneficis públics més amplis d'un enfocament realista també són sorprenents. Més del 60% d'aquests casos evitables haurien estat entre sud-coreans d'entre 20 i 64 anys, la població en edat de treballar que impulsa el motor econòmic del país. Atès que el país s'enfronta a una força de treball en declivi a causa de les baixes taxes de natalitat i les polítiques d'immigració restrictives, salvaguardar la salut d'aquest grup demogràfic és de cabdal importància.

L'anàlisi del professor Shin posa de manifest l'imperatiu econòmic que sustenta les polítiques de salut pública. Amb una societat envellida i una disminució prevista de la força de treball de 350,000 només entre 2021 i 2022, mitigar les malalties prevenibles mitjançant la reducció de danys podria ajudar a superar el 20% d'aquesta bretxa.

Un repte important per a tots els països és encertar la política fiscal, de manera que la gent s'incentivi a prendre decisions racionals i no se'ls doni incentius perversos per recórrer als delinqüents, com els que contraban o falsifiquen cigarrets. La professora Catia Nicodemo, professora d'economia de la salut a la Universitat d'Oxford, va descriure el punt d'inflexió dels anomenats impostos sobre el pecat com quan una política raonable esdevé un "excés paternalista". Si els que estableixen aquests impostos no volen enfrontar-se a l'"infern", com va dir ella, han de suportar "el purgatori del risc", és a dir, idear un sistema de tributació proporcional al risc.

La doctora Zafira Kastrinaki, va parlar de la seva experiència com a membre del Consell d'Experts en Economia del Ministeri d'Economia i Finances de Grècia, que ja aplica una fiscalitat diferencial a favor dels productes de tabac no combustibles, en comparació amb els combustibles. "Hem de posar-nos d'acord sobre quines són les alternatives més segures als cigarrets", va dir. El truc va ser trobar "un bon equilibri fiscal per contrarestar els efectes negatius".

La discussió de la jornada va destacar pel seu enfocament obert i interdisciplinari dels principals reptes que afronta la salut pública i la lluita contra les malalties no transmissibles. No hi havia cap mentalitat de ramat que de vegades caracteritza les discussions acadèmiques sobre els cigarrets i les alternatives més segures.

Més aviat, hi va haver un enfocament real a establir què funciona realment i què és possible. Potser la celebració del fòrum en una escola de negocis va comportar alguns dels enfocaments orientats a resultats associats amb més freqüència a les empreses de mercat lliure, que han fet molt per desenvolupar productes alternatius que ofereixen resultats de salut pública notablement millorats.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències