Connecteu-vos amb nosaltres

Tabac

Els canvis proposats a la normativa sobre el tabac soscaven la legislació de la UE i amenacen amb posar en perill vides

COMPARTIR:

publicat

on


Quan els ministres de Salut de la UE es reuneixin el 21 de juny, s'afegiran una proposta del ministre danès de Salut d'última hora a la seva agenda que pretén interrompre els controls i equilibris que han de caracteritzar l'enfocament de la Unió Europea per aprovar lleis i fer regulacions. Afecta la qüestió sempre controvertida de la regulació del tabac i la nicotina, on una decisió equivocada pot negar als fumadors les alternatives més segures que sovint necessiten per deixar de fumar, que continuen perjudicant la salut i, finalment, costant la vida de massa ciutadans europeus.

L'alarma la va donar el nou eurodiputat suec Charlie Weimers, recentment reelegit, el seu primer dia de tornada a Brussel·les. "Aparentment, Dinamarca s'ha obert a la prohibició de l'aromatització de nous productes de nicotina, incloses les bosses de nicotina", va tuitejar. "Dinamarca està intentant anticipar-se a la revisió de la Directiva de productes del tabac prevista durant aquest mandat".

La Comissió Europea no ha publicat un informe sobre la consulta pública sobre una nova Directiva de productes del tabac (TPD 2), després que la presidenta Ursula von der Leyen aturés mesures potencialment controvertides abans de les eleccions al Parlament Europeu i el procés de nomenament d'una nova Comissió.

Però a principis d'any es va assegurar públicament que la possible revisió de la Directiva de productes del tabac i el que inclourà dependrà dels resultats d'una avaluació científica i de la consulta pública, així com d'una avaluació d'impacte exhaustiva.

"Les decisions polítiques en aquest sentit les prendrà la propera Comissió, a la llum dels passos preparatoris anteriors", va dir un portaveu. Però ara s'està intentant aconseguir una nova política abans que finalitzi l'actual Comissió i abans que els òrgans responsables de la legislació europea -el Consell i el Parlament- puguin opinar.

No seria la primera vegada que la Comissió intentava curtcircuitar el procés democràtic. Els tribunals dels estats membres han acceptat impugnacions a la legislació nacional que transposava les directives europees. Els jutges van comprovar que van anar més enllà de la legislació de la UE en la regulació dels productes de tabac escalfat i altres alternatives més segures als cigarrets.

Però fins i tot si la Comissió perd quan aquests casos acaben arribant al Tribunal de Justícia Europeu, el dany s'haurà fet. Massa fumadors continuaran utilitzant cigarrets en comptes de canviar-se a dispositius, com ara vapors i cigarrets electrònics que els proporcionen la nicotina que anhelen sense inhalar el fum que causa càncer.

anunci

És impossible no veure les empremtes dactilars de la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió, DG SANTE, a la sol·licitud enviada pel ministre de Salut danès als seus homòlegs de la UE, demanant suport per a propostes radicals que eludirien efectivament l'avaluació contínua del TPD. Dinamarca té el pitjor registre de reducció del tabaquisme de qualsevol país nòrdic, amb el percentatge de la població que fuma tres vegades més que a la veïna Suècia.

Suècia té un producte alternatiu tradicional als cigarrets, el snus, que permet absorbir la nicotina sense que es cremi el tabac. Presenta un risc molt més baix de càncer i el govern suec s'ha mogut per animar els fumadors a fer el canvi reduint l'impost sobre el snus i augmentant-lo als cigarrets. El snus està prohibit a la resta de la UE, però Suècia va obtenir una exempció quan es va unir a la Unió Europea. 

Una ironia és que la Comissió Europea sí que té una mesura, actualitzant la Directiva sobre l'impost especial sobre el tabac, que podria avançar abans d'implementar un procés adequat sobre una revisió més àmplia de la legislació sobre tabac i nicotina. El nou TED proposat, que té com a objectiu harmonitzar la política fiscal entre els estats membres per millorar el funcionament del mercat únic, consagra la diferenciació entre cigarrets i diferents tipus de productes alternatius més segurs.

Es va aturar quan una filtració a un diari va revelar que el snus seria molt gravat, i va provocar fortes objeccions per part del govern suec. Però una baixada per part de la Comissió en aquest punt hauria de permetre tirar endavant.

En canvi, tenim una proposta d'última hora de Dinamarca. Sembla que es basa en una crida per restringir o prohibir els nous productes de tabac i nicotina fabricats per diversos estats membres, que s'havia de plantejar sota "qualsevol altre assumpte" a la reunió dels ministres de salut.

Un consultor independent sobre salut pública i sostenibilitat i antic director d'Action on Smoking and Health (ASH) al Regne Unit, Clive Bates, ho veu com un intent d'alguns ministres de salut d'imposar mesures de política del tabac que els estats membres no poden acordar en els seus jurisdiccions pròpies. 

"Si creuen que més restriccions estan justificades, haurien de fer un cas basat en evidències", em va dir. "Això hauria de tenir en compte els efectes sobre els adults, els efectes sobre els joves que fumen d'una altra manera, els efectes sobre els joves que no fumen i els efectes de conseqüències no desitjades com el comerç il·lícit, les persones que barregen els seus propis productes, les persones que tornen enrere. a fumar.... És una imatge molt més complicada del que estan fent.

"Estan reclamant efectes de porta d'entrada, quan totes les evidències apunten en la direcció contrària: que aquests productes de vaping i altres productes de nicotina són una sortida del tabac. Si vas a justificar interferir en el comportament personal de milions d'europeus, ho argumentes millor.

"No hauríeu de regular amb pressa amb aquest tipus de coses, fent gestos barats i populistes, quan realment hi ha vides en joc. És un problema de vida o mort que això es faci correctament, i ho estan tractant amb una mena de feixuc. Necessitem un procés deliberatiu fort que porti a mesures ben pensades per a la salut i el mercat interior dins de la UE, no prohibicions que realment perjudiquen”.

Clive Bates parlava amb mi al Fòrum Global sobre la Nicotina de Varsòvia, on ja es temia que -com diuen els organitzadors- els buròcrates de la UE tornessin a fumar milions de persones, de manera que és poc probable que el Pla de la UE contra el càncer es compleixi. el seu objectiu de reduir el càncer.

Les restriccions oneroses dels nous productes de nicotina que estableix el pla inclouen prohibicions de sabor, prohibicions d'ús de l'espai públic, embalatges senzills i impostos elevats als vaporitzadors i altres productes de nicotina més segurs, tot en un moment en què en alguns països europeus les taxes de tabaquisme ja estan augmentant.

"Europa podria acabar com Austràlia on, perversament, només es pot comprar tabac legalment si és per fumar", va dir el doctor Colin Mendelsohn, president fundador de l'associació benèfica Australian Tobacco Harm Reduction Association. "Els cigarrets electrònics són tan difícils d'aconseguir que també podrien ser prohibits".

Als Estats Units, la situació és igual de greu, amb regulacions tan oneroses que les opcions legals no poden competir amb el mercat negre, mentre que a Nova Zelanda i Japó, les taxes de tabaquisme van baixar a la meitat i un terç, respectivament, després de la introducció. de productes de tabac escalfat.  

"Far més difícil deixar de fumar posant preus a la gent o fent productes alternatius tan poc atractius que ningú els vulgui utilitzar, no és la resposta", va dir el doctor Garett McGovern, director mèdic de la Clínica Mèdica Prioritària de Dublín, Irlanda.

El Fòrum també va escoltar que la reducció del contingut de nicotina en els productes és contraproduent, perquè la gent fuma més, així com amenaça els mitjans de vida dels agricultors de tabac d'Europa. El tabac baix en nicotina només es pot cultivar amb cultius modificats genèticament (GM), però la majoria dels estats membres de la UE prohibeixen o restringeixen aquests cultius. Els agricultors no podran cultivar-los i el cultiu de tabac es veurà afectat negativament.

Aquest és només un exemple de les conseqüències no desitjades potencialment desastroses d'una legislació mal pensada. Aleshores, què s'ha de fer? Els experts del Fòrum Mundial sobre la Nicotina van ser unànimes que els nous productes de tabac i nicotina no haurien d'estar en mans dels menors. Però és ingenu creure que les prohibicions o les mesures extremes eliminaran amb èxit els productes dels països. En molts casos, alguns dels productes que recullen els menors ja són importacions il·legals. El problema és l'aplicació i l'educació, no una regulació inadequada.

Són els estats membres de la UE els que haurien d'utilitzar la seva competència exclusiva en l'àmbit de la salut pública per abordar quan sigui necessari l'ús d'aquests productes per part de menors d'edat. Això inclou la regulació dels sabors i l'envasament dels cigarrets electrònics i les bosses de nicotina, així com la introducció de l'impost especial per evitar preus excessivament baixos assequibles per als menors, l'obtenció de llicències de minoristes i l'enfortiment de l'aplicació de les mesures de prevenció de l'accés dels joves.

Recollir una experiència valuosa a nivell d'estat membre en la regulació de nous productes que contenen tabac i nicotina és el requisit previ essencial per actuar a nivell de la UE. En canvi, la Comissió està intentant ignorar l'experiència dels estats membres i, en alguns casos, l'èxit a l'hora de reduir la incidència del tabaquisme aprofitant productes innovadors, alhora que evita que els menors accedeixin a aquests productes.

Per exemple, Finlàndia, Dinamarca, Letònia, Lituània i Estònia han introduït o estan en procés d'introduir restriccions als sabors i/o bosses de cigarrets electrònics, alhora que permeten determinats sabors com el tabac -i en alguns casos també la menta i el mentol- per garantir que aquests productes segueixen sent una alternativa acceptable per als fumadors adults.

En definitiva, s'ha d'aconseguir l'equilibri adequat entre el potencial dels nous productes de tabac i nicotina per reduir el dany causat pel tabaquisme i protegir els menors. Aquests productes s'han de regular perquè siguin acceptables com a millor alternativa al tabaquisme per als fumadors adults, sense ser especialment atractius per als menors.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències