Connecteu-vos amb nosaltres

Tabac

Com volen els països de la UE fer front al tabaquisme juvenil?

COMPARTIR:

publicat

on

Durant els darrers anys, els representants polítics i els experts en salut pública han estat sonant l'alarma sobre l'augment del nombre de joves, especialment els menors que fan servir productes a base de tabac i cigarrets electrònics de manera habitual. La Comissió Europea ha establert estàndards per als cigarrets electrònics que inclouen límits al contingut de nicotina i etiquetes que expliquen els possibles riscos per a la salut. No obstant això, encara depèn dels governs nacionals decidir quin enfocament funciona millor.

Mentre que alguns estats membres com Bulgària mantenen una posició més liberal pel que fa a la venda de productes del tabac, d'altres com la seva veïna, Romania, adopten un enfocament més seriós per frenar l'ús de cigarrets electrònics i productes a base de tabac per part dels menors. 

Romania va prohibir recentment la venda de productes de vapor a qualsevol persona menor de 18 anys. La llei que va entrar en vigor aquest març prohibeix la venda explícita de diversos productes relacionats amb el tabac, com ara cigarrets electrònics, recanvis de cigarrets electrònics, escalfadors de tabac electrònics i bosses de nicotina per menors, subjectes a multes de fins a 100,000 RON (uns 20,000 €). Segons la nova llei, les autoritats ja han imposat multes de més de 7,000 euros als venedors que infringeixen la llei.

La mesura va ser benvinguda pels representants de la indústria local del tabac. És una mostra de normalitat informar millor a la ciutadania i prohibir la venda de cigarrets electrònics i productes a base de nicotina a menors de 18 anys, ha explicat Ileana Dumitru, representant de BAT. 

Amb la nova llei en vigor, Romania passa a formar part d'un nombre limitat d'estats membres de la UE que prohibeixen la venda a menors de tots els productes amb nicotina, però també de cigarrets electrònics sense nicotina.

D'acord amb el Enquesta mundial sobre tabac juvenil realitzat l'any 2017, el consum de cigarrets convencionals ha disminuït entre els joves a Romania, però el percentatge d'estudiants d'entre 13 i 15 anys que han provat almenys un producte de tabac, inclosos els de tabac escalfat, va augmentar un 7.5% entre 2014 i 2017.

anunci

A Irlanda, la venda de productes de vapor a menors de 18 anys està prohibida per una nova llei que va entrar en vigor a finals de l'any passat. Igual que a Romania, els menors de 18 anys ja no podran comprar productes de vapor d'acord amb la nova llei. Les enquestes publicades recentment a nens irlandesos en edat escolar van mostrar que el 9% dels joves de 12 a 17 anys i el 15.5% dels de 15 i 16 anys fan servir cigarrets electrònics.

La nova llei estipula que la venda de cigarrets electrònics a menors de 18 anys comportarà a Irlanda un 4,000 € de multa i possiblement sis mesos de presó. Per a qualsevol delicte posterior, la multa serà d'un màxim de 5,000 euros i fins a 12 mesos de presó.

Al Regne Unit, des del 2015, els venedors tenen prohibit vendre cigarrets electrònics o líquids electrònics a menors de 18 anys. segons el web del govern, els adults també tenen prohibit comprar productes de tabac o cigarrets electrònics per a menors de 18 anys. 

A França, els menors de 18 anys no poden comprar vapors, i el seu ús està prohibit en determinats llocs públics, incloses les universitats i en el transport públic. El president francès, Emmanuel Macron, va establir un pla ambiciós el 2021 per fer front al tabac i l'alcohol entre tots els joves de 20 anys l'any 2030.

Itàlia també va adoptar una postura dura contra els joves que vaping. La venda de productes de vaporització és il·legal per a persones menors de 18 anys. Els venedors han d'implementar processos de verificació d'edat estrictes per garantir el compliment d'aquesta normativa. 

Mentre que el grup de països que adopten una posició més dura sobre la prevenció del tabaquisme i el vaporatge juvenil està guanyant velocitat, Brussel·les encara no ha imposat una prohibició a tota la UE de la venda d'aquests productes a menors de 18 anys.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències