Connecteu-vos amb nosaltres

Comissió Europea

Nova estratègia de la UE per protegir i empoderar els nens al món en línia

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió n'ha adoptat una nova Estratègia europea per a una Internet millor per a nens (BIK+), per millorar els serveis digitals adequats a l'edat i per garantir que tots els nens estiguin protegits, empoderats i respectats en línia.

En els darrers deu anys, les tecnologies digitals i la manera en què els nens les fan servir han canviat dràsticament. La majoria dels nens fan servir els seus telèfons intel·ligents diàriament i gairebé el doble que fa deu anys. També els fan servir des de molt més joves (vegeu EU Kids en línia 2020). Els dispositius moderns aporten oportunitats i beneficis, permetent als nens interactuar amb els altres, aprendre en línia i entretenir-se. Però aquests guanys no estan exempts de riscos, com ara els perills de l'exposició a la desinformació, el ciberassetjament (vegeu Estudi del JRC) o a continguts nocius i il·legals, dels quals cal protegir els nens.

The new European strategy for a Better Internet for Kids aims for accessible, age-appropriate and informative online content and services that are in children’s best interests.

A Europe fit for the Digital Age Executive Vice-President Margrethe Vestager said: “Every child in Europe deserves to thrive in a safe and empowering digital environment. With the new strategy, we want to support access to digital devices and skills for children, especially those in vulnerable situations, fight cyberbullying, and protect all children from harmful and illegal online content. This is in line with our core values and digital principles.”

Democracy and Demography Vice President Dubravka Šuica said: “The new strategy for a Better Internet for Kids will ensure that children enjoy the same rights online and offline, with no child left behind regardless of their geographical, economic and personal background. All children must be protected, empowered and respected online. With this strategy we are also setting high safety standards and are promoting children’s empowerment and active participation in the digital decade across the world.”

Internal Market Commissioner Thierry Breton said: “Europe’s Digital Decade offers great opportunities to children, but technology can also pose risks. With the new strategy for a Better Internet for Kids, we are providing kids with the competences and tools to navigate the digital world safely and confidently. We call upon industry to play its part in creating a safe, age-appropriate digital environment for children in respect of EU rules.”

The new European strategy for a Better Internet for Kids is the digital arm of the Commission’s comprehensive Estratègia de la UE sobre els drets de l’infant i reflecteix el principi digital ‘Children and young people should be protected and empowered online’.

anunci

S'ha adoptat avui juntament amb un proposta per a una nova legislació de la UE per protegir els nens contra l'abús sexual.

A més, l'estratègia segueix el recent acord polític provisional històric sobre el Llei de serveis digitals (DSA), que conté noves garanties per a la protecció dels menors i prohibeix que les plataformes en línia mostrin publicitat dirigida basada en la creació de perfils a menors.

Aquests temes també es van donar protagonisme a la Conferència sobre el futur d’Europa, on el Panell de Ciutadans Europeus que s'ocupa de Valors i Drets va demanar una major protecció dels menors en línia. Això va ser avalat pel Ple de la Conferència i s'inclou en una Proposta continguda a l'Informe Final de la Conferència que es va presentar als Presidents del Parlament Europeu, del Consell i de la Comissió Europea.

Principis i pilars estratègics

La nova estratègia europea per a una Internet millor per a nens estableix la visió d'una dècada digital per a nens i joves, basada en tres pilars clau:

  1. Experiències digitals segures, protegint els nens de continguts, conductes i riscos en línia nocius i il·legals i millorant-ne el benestar mitjançant un entorn digital segur i adequat a l'edat.

Per fer del món digital un lloc segur per als nens i els joves, la Comissió facilitarà un codi de la UE per a un disseny adequat per a l'edat i sol·licitarà una norma europea sobre verificació de l'edat en línia per a l'any 2024. També explorarà com utilitzar el previst. Cartera d'identitat digital europea for age verification, support the swift reporting of illegal and harmful content and ensure the single harmonised number ‘116 111′ provides assistance to victims of  cyberbullying, by 2023.

  1. Empoderament digital perquè els nens adquireixin el necessari habilitats i competències per prendre decisions informades i expressar-se en l'entorn en línia de manera segura i responsable.

Amb l'objectiu de fomentar l'apoderament dels infants en l'entorn digital, la Comissió organitzarà campanyes d'alfabetització mediàtica per a nens, professors i pares, a través de la xarxa de Centres d'Internet més segurs, l'eix vertebrador de l'estratègia. També oferirà mòduls didàctics per al professorat a través del betterinternetforkids.eu portal. La xarxa de Centres d'Internet més segur als estats membres, activa a nivell nacional i local, reforçarà el suport als nens en situacions vulnerables i ajudarà a abordar la bretxa digital de competències.

  1. Participació activa, respectant els infants donant-los la paraula en l'entorn digital, amb més activitats dirigides per infants per fomentar experiències digitals segures innovadores i creatives.

To increase children’s participation in the digital environment, the Commission will, for instance, support more experienced children teaching other children about online opportunities and risks, as well as organise a child-led evaluation of the strategy every two years.

Per implementar aquests pilars clau, la Comissió convida els Estats membres i la indústria a participar i donar suport a les accions relacionades.

Fons

Today’s strategy builds on the Estratègia europea per a una millor Internet per a nens adoptat l'any 2012. Aquest últim ha influït en les polítiques nacionals arreu de la UE i ha estat reconegut internacionalment: per exemple, el Dia d'Internet Segura se celebra anualment a tot el món. Les accions destinades a combatre les notícies falses, el ciberassetjament i l'exposició a continguts nocius i il·legals arriben cada any a milers d'escoles i milions de nens, pares i professors.

El març de 2021, la Comissió va adoptar el seu primer pas exhaustiu Estratègia de la UE sobre els drets de l’infant, que demanava una actualització de l'estratègia 2012 Better Internet for Children.

Amb aquesta finalitat, més de 750 nens i joves van compartir les seves opinions i opinions sobre la seguretat, els continguts i les habilitats en línia en unes 70 sessions de consulta organitzades pels Safer Internet Centers d'Europa la primavera de 2021. També es van organitzar enquestes i altres consultes amb els pares, professors, investigadors, experts nacionals en seguretat infantil en línia i socis de la indústria.

Els resultats, que van incorporar l'estratègia europea per a una Internet millor per a nens, mostren que els nens i els joves sovint entenen bé els riscos en línia, com ara el contingut nociu, el ciberassetjament o la desinformació, i les oportunitats. També volen que s'escolti la seva veu en els assumptes que els afecten. No obstant això, molts nens i joves a Europa, especialment els que es troben en situació de vulnerabilitat, encara no estan totalment inclosos en el món digital. Els factors d'aquesta exclusió inclouen la pobresa, la manca de connectivitat, la manca de dispositius adequats i la manca d'habilitats o confiança digitals.

Més informació

Preguntes i respostes: estratègia europea per a una Internet millor per a nens

Fitxa informativa: estratègia europea per a una Internet millor per a nens

Estratègia europea per a una Internet millor per a nens

Compendi de la legislació aplicable

Estratègia Europea per a una Internet millor per a la infància de maig de 2012

infografia

Cartell

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències