Connecteu-vos amb nosaltres

Kazakhstan

El president Tokayev proposa canvis clau a la política econòmica per impulsar el creixement i diversificar les indústries

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

El Kazakhstan està preparat per canviar l'enfocament de la seva política econòmica, va dir el president Kassym-Jomart Tokayev en el seu discurs a la primera sessió del Parlament kazakh el 29 de març, va informar el servei de premsa Akorda. escriu Assel Satubaldina in Elecció 2023, Nació.

Tokayev va descriure els passos clau per fer front als reptes als quals s'enfronta la nació després de les eleccions del 19 de març als Mazhilis, la cambra baixa del Parlament, i als maslikhats, òrgans de representació local. 

La creació d'una economia de mercat oberta i autosuficient continua sent una prioritat màxima.

Foment de l'activitat empresarial

“Les petites i mitjanes empreses haurien de convertir-se en el motor de l'economia i del mercat laboral. S'ha parlat molt d'això, però encara no hi ha canvis significatius en aquesta direcció. Per tant, hem de canviar l'enfocament de la nostra política econòmica", va dir Tokayev en el seu discurs televisat d'una hora de durada, molt esperat pels ciutadans kazakhs.

Hi ha prop d'1.9 milions de petites i mitjanes empreses que operen a Kazakhstan, que representen el 33.5% del producte interior brut del país, un augment del 24.9% del 2015. 

Tokayev va proposar llançar una gamma completa de mesures per donar suport a les petites i mitjanes empreses que els permetrien "sentir un paper important en el desenvolupament del país".

anunci

"Necessitem una nova onada d'empresaris que puguin assumir la responsabilitat del progrés econòmic del Kazakhstan. Els empresaris que puguin construir un negoci d'èxit sense accés a recursos administratius, a costa del talent emprenedor i la diligència, haurien de convertir-se en el seu nucli. Aquesta gent existeix a totes les regions. És important donar-los l'oportunitat de desenvolupar els seus negocis dins del país i ajudar-los de veritat”, va dir el president. 

El model econòmic existent de Kazakhstan, va assenyalar, depèn en gran mesura de les inversions, principalment en el seu sector de recursos abundants. 

“En general, el govern s'enfronta a la tasca d'atreure inversions importants en sectors clau de l'economia, inclosa la inversió estrangera. Haurien de donar un impuls tangible al desenvolupament de les empreses mitjanes. No hi pot haver burocracia en aquest assumpte", va dir Tokayev. 

Concurs just i obert

Protegir la propietat privada i garantir un mercat competitiu és una prioritat clau per avançar, va dir el president. Va instar els funcionaris a continuar amb les reformes dels sistemes judicial i policial. 

Un programa integral de suport a les petites i mitjanes empreses ajudarà a les empreses a augmentar la seva competitivitat. Al mateix temps, les decisions sobre el suport financer han de ser transparents. 

“És crucial que la selecció dels projectes que rebran suport estatal sigui transparent. Cal tenir en compte l'eficàcia socioeconòmica real d'un projecte. En aquest sentit, instrueixo al govern i als diputats que desenvolupin noves maneres de desenvolupar empreses mitjanes perquè tenen un paper clau en el desenvolupament de l'economia del país", va dir Tokayev. 

Diversificació econòmica i millora del potencial productiu 

La diversificació de l'economia del Kazakhstan ha estat durant molt de temps a la part superior de l'agenda nacional, els recursos extraordinaris de petroli i gas han donat suport al creixement econòmic substancial al llarg dels anys. 

Tokayev va subratllar que una economia competitiva és una economia diversificada. 

“La pandèmia i la crisi geopolítica actual han demostrat clarament que el mercat de matèries primeres és inestable. Els dies en què la gent només depenia de la riquesa i no es preocupava per ella s'han anat. S'ha de maximitzar el valor afegit dels recursos subterranis. És molt important convertir-lo en un producte de qualitat i cotitzat. L'anterior industrialització no va poder desenvolupar adequadament el sector no petrolier. Encara comprem aliments i béns de consum a l'estranger. Aquesta és una de les principals causes de l'augment de la inflació", va dir Tokayev. 

També ha destacat la importància d'aprofitar al màxim el potencial productiu del país.

“L'economia del Kazakhstan encara depèn de l'extracció de minerals. És a dir, la seva estructura es basa en matèries primeres, mentre que el desenvolupament progressiu del país requereix diversificació econòmica. Sens dubte, també tenim els nostres avantatges competitius en el mercat global, que s'han d'utilitzar de manera efectiva per resoldre tasques actuals i estratègiques”, va dir. 

Tokayev va destacar alguns dels problemes aguts acumulats en el sector de l'ús del subsòl, incloent-hi treballs d'exploració insuficients, una taxa decreixent de reposició de la base de recursos minerals i l'esgotament del subsòl desenvolupat.

“Cal utilitzar els recursos minerals de manera eficient i racional. Això requereix la millora de la legislació i la simplificació dels procediments necessaris. Les inversions en l'exploració i el desenvolupament de jaciments minerals són de particular importància”, va afegir.

L'economia del Kazakhstan sempre ha estat oberta al comerç exterior ia la inversió, va dir Tokayev. La satisfacció de les necessitats domèstiques, però, hauria de ser una prioritat. 

“En primer lloc, hem de desenvolupar la indústria transformadora, orientada al mercat nacional. La indústria de transformació es desenvolupa ràpidament només gràcies a la innovació i l'alta tecnologia. Això és evident. És per això que l'economia del Kazakhstan s'ha de basar en els assoliments científics. No n'hi ha prou amb fer recerca i obtenir una patent. Cal utilitzar els descobriments científics en la producció. S'hauria d'adoptar una nova llei per al desenvolupament integral de la ciència. Crec que els parlamentaris donaran suport a aquest projecte de llei", va dir Tokayev. 

Desmonopolització de l'economia

Des de principis de l'any passat, Kazakhstan està prenent mesures per desmonopolitzar l'economia. Segons Tokayev, no és un procés fàcil, "que requereix força de voluntat i professionalitat per part del govern". 

“Hem d'introduir instruments clars i efectius per garantir el control dels preus de transferència, la fiscalitat internacional, l'assignació de subvencions i els recursos estatals. Un dels primers decrets que vaig signar després de la meva reelecció com a president va ser sobre mesures per retornar a l'estat els béns retirats il·legalment. El Govern i la Fiscalia ja han preparat un projecte de llei a part”, ha dit. 

El projecte de llei, que es preveu que el Parlament aprovi aviat, preveu l'ús de fons exclusivament per al desenvolupament del país. 

“Això també s'aplica a les despeses pressupostàries. Tanmateix, la planificació i execució pressupostària deixen molt a desitjar”, ​​ha afegit. 

L'any 2023 també es presentarà al Parlament l'esborrany del nou Codi pressupostari, dissenyat per abordar l'augment de la despesa per al servei del deute nacional, reduir el volum de transferències del Fons Nacional i millorar l'eficiència de l'ús dels fons pressupostaris.

Millorar la xarxa i la infraestructura energètica

Els recents accidents a les principals instal·lacions energètiques del país han posat de manifest problemes importants en el sector energètic, especialment les infraestructures obsoletes.

"Tots sabeu com ha anat aquest hivern. En ple hivern, ciutats i pobles de diverses regions es van quedar sense calor. La infraestructura energètica en ruïnes és pràcticament infuncional. Segons les meves instruccions, s'està preparant un nou model per al desenvolupament del mercat elèctric. Se suposa que atrau inversió addicional en aquest àmbit. Aquest document també garantirà la màxima transparència en aquest àmbit”, va dir.

Els membres dels mazhilis estudiaran tres projectes de llei que aborden problemes en aquest sector. 

Parlant sobre el desenvolupament d'infraestructures, Tokayev va suggerir l'adopció d'un Pla Nacional d'Infraestructures fins al 2029. "Hem de construir la capacitat d'infraestructures del nostre país", va dir Tokayev, referint-se a nombroses preocupacions en el sector de l'habitatge i el desenvolupament de la ciutat.  

La seguretat alimentària 

Tot i que Kazakhstan té un enorme potencial agrícola, encara s'enfronta a reptes per garantir la seguretat alimentària. Kazakhstan és conegut per les seves grans terres agrícoles i té un gran potencial per augmentar la producció d'aliments. El país produeix una varietat de conreus, com ara blat, ordi, blat de moro, patates, hortalisses, entre d'altres. 

El president Tokayev, però, va qüestionar el rendiment del sector agrícola per garantir que els seus ciutadans tinguin accés a aliments segurs i nutritius.

“Sincerament, la indústria agrícola no compleix plenament aquesta tasca. La política en aquest àmbit és inconsistent. Els fons assignats per l'estat es gasten de manera ineficaç. Hi ha molts intermediaris entre el productor i el consumidor”, va dir Tokayev. 

El president assegura que programes com Auyl – El Besigi (el poble és el bressol del país) i Auyl Amanaty (patrimoni del poble) beneficiaran el desenvolupament del sector agroindustrial. 

En el marc del projecte Auyl – El Besigi, s'han modernitzat 3,700 equipaments d'infraestructures socials i d'enginyeria en més de 1,000 pobles. Kazakhstan té assignat 143 milions de tenge (315 milions de dòlars) aquest any per a més de 1,500 projectes.

El projecte Auyl Amanaty preveu la concessió de microcrèdits als residents rurals durant cinc a set anys a un tipus d'interès anual del 2.5%. El projecte pretén desenvolupar l'emprenedoria rural a través de la cooperació agrícola.

“Cal prendre mesures sistemàtiques per preservar la fertilitat del sòl i millorar-la. Enfortir el control és important per a l'ús efectiu de les terres agrícoles. S'ha de prestar especial atenció a l'augment del volum de producció i la seva diversificació. Les reformes a l'agricultura requereixen lleis de qualitat", va dir Tokayev.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències