Connecteu-vos amb nosaltres

Kazakhstan

Cooperació entre Kazakhstan i el Regne Unit: obrir camí per a un nou capítol en comerç i inversió

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Els esdeveniments recents de cooperació entre Kazakhstan i el Regne Unit han obert nous horitzons als dos països per maximitzar els beneficis en el comerç i la inversió. La prova del temps i els desenvolupaments geopolítics han demostrat l'estabilitat d'aquesta associació, permetent als països millorar encara més els llaços comercials i treballar junts per abordar els reptes econòmics i ambientals emergents. escriu Assem Assaniyaz in Seleccions de l'editor, Op-ed

Les indústries del petroli, el gas i la mineria van ser els principals beneficiaris de la cooperació econòmica des dels primers anys de la relació. Els llaços econòmics actuals entre Kazakhstan i el Regne Unit s'han transformat en una col·laboració basada en interessos, que prioritza l'energia i la tecnologia verdes, l'agronegoci, l'enginyeria mecànica, les indústries petroquímica i química, la mineria i la metal·lúrgia, la producció d'aliments, l'educació i la infraestructura. 


Assem Assaniyaz, autor a The Astana Times.

Com a país d'ingressos mitjans-alts a Àsia Central, Kazakhstan és el principal soci comercial del Regne Unit a la regió. El Regne Unit es troba entre els 15 socis comercials més grans del Kazakhstan. Malgrat la fragmentació de les cadenes de subministrament com a conseqüència de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia l'any passat, la facturació comercial entre Kazakhstan i el Regne Unit va arribar als 1.847 milions de dòlars el 2022, un 58.7% més que en el mateix període del 2021. Les exportacions de l'any passat van créixer un 71.1% , per un import de 1.4 milions de dòlars (855 milions de dòlars el 2021), mentre que les importacions van assolir els 384.3 milions de dòlars, un augment del 24.4 per cent (308.9 milions de dòlars el 2021). 

 Kazakhstan subministra petroli cru i productes petroliers, plata, coure, alumini, crom, ferroaliatges, alcohol etílic i fertilitzants minerals al Regne Unit, mentre que el Regne Unit, al seu torn, exporta cotxes de passatgers, creuers, equips de carretera i de construcció, productes farmacèutics i begudes alcohòliques. , i paper a Kazakhstan. 

 La inversió estrangera directa (IED) segueix sent una força impulsora del creixement econòmic del Kazakhstan. L'any 2022, l'entrada total d'IED al Kazakhstan va assolir els 28 milions de dòlars, un augment del 17.7 per cent en comparació amb el 2021. D'aquesta quantitat, les empreses britàniques van invertir més de 661 milions de dòlars a l'economia del Kazakhstan l'any passat, situant el Regne Unit al novè lloc a la llista dels 10 principals inversors. En total, el Regne Unit ha invertit més de 16 milions de dòlars en els sectors de petroli i gas, mineria, finances, productes químics, enginyeria mecànica, metal·lúrgia i aviació civil al Kazakhstan.

 Segons el Ministeri d'Afers Exteriors kazakh, més de 550 empreses britàniques, empreses conjuntes i oficines de representació amb participació britànica estan registrades a Kazakhstan. Opere principalment en ciència, tecnologia, comerç, finances, fabricació, mineria i logística. L'Associació del Consell d'Inversors Estrangers de Kazakhstan (KFICA), un òrgan consultiu i consultiu per a inversions, inclou Shell, Ernst & Young (EY) i Deloitte amb seu al Regne Unit com a membres, i PricewaterhouseCoopers (PwC) com a observador.  

anunci

La cooperació industrial entre els dos països també té un futur prometedor, ja que el fort potencial del Kazakhstan en l'exploració i desenvolupament de minerals crítics s'alinea amb la primera estratègia de minerals crítics de Londres adoptada el juliol passat, que té com a objectiu garantir la col·laboració amb socis internacionals i millorar els mercats internacionals. Dels 18 minerals crítics necessaris identificats per l'estratègia, Kazakhstan té quatre en producció (bismut, gal·li, elements de terres rares, silici) i 10 explorats (vanadi, tungstè, estany, tàntal, niobi, magnesi, liti, indi, grafit, cobalt).

Les empreses amb seu al Regne Unit que operen avui en el sector de la mineria i la metal·lúrgia de Kazakhstan inclouen Arras Minerals, Central Asia Metals, Rio Tinto i Ferro-Alloy Resources. Aquest últim està treballant en el desenvolupament continu del jaciment de mineral de vanadi de Balasauyskandyk a la regió de Kyzylorda. La Meritan House, una altra empresa britànica, ha signat recentment un acord amb Zhezkazganredmet, un productor kazakh de metalls rars, sobre la producció de reni i l'atracció de tecnologies per a l'extracció de la metal·lúrgia de terres rares.

La millora dels llaços econòmics entre Kazakhstan i el Regne Unit va portar a la creació de la Comissió Intergovernamental Kazakh-Británica de Cooperació Comercial, Econòmica, Científica, Tècnica i Cultural (CIG) el 2013. Les sessions plenàries de la CIG cobreixen tots els àmbits polítics, econòmics, i compromís social. 

Durant la novena reunió més recent a Londres el febrer passat, el Ministeri de Salut kazakh va signar un memoràndum de cooperació a llarg termini amb AstraZeneca, la companyia farmacèutica britànica-sueca. Contribuirà a la integració de pràctiques internacionals al sistema sanitari del Kazakhstan i a la localització dels medicaments innovadors AstraZeneca basats en la producció kazakh.           

La Cambra de Comerç Britànica, que es va obrir a la ciutat kazakh d'Almati el 2015, és la primera associació empresarial bilateral del Regne Unit a Àsia Central. S'encarrega del desenvolupament de xarxes empresarials, ajudant a establir noves relacions comercials i mantenir les existents entre les dues parts. 

Una altra plataforma que promou oportunitats de comerç i inversió és la British-Kazakh Society (BKS). Durant més de 20 anys, BKS ha garantit l'intercanvi de coneixement entre cercles científics i empresarials, estructures estatals i organitzacions no governamentals del Kazakhstan i el Regne Unit.   

Kazakhstan va fer un pas important en la creació de millors condicions per als inversors quan va adoptar el Common Law d'Anglaterra i Gal·les com a modus operandi legal del Centre Financer Internacional d'Astana (AIFC), un centre regional que permet a les empreses i institucions financeres estrangeres aprofitar el mercats euroasiàtics. Els principis de common law anglès són aplicats i administrats per un panel de jutges britànics al Tribunal AIFC i al centre d'arbitratge internacional, ambdues entitats jurídiques independents, on l'anglès és la llengua oficial. AIFC ofereix zero tipus d'impost sobre societats, propietats i terres, zero taxa d'impost sobre la renda per als empleats estrangers fins al 2066, no requereix cap permís per atreure mà d'obra estrangera i ofereix un règim especial de visats. Fins ara, més de 1,850 empreses estrangeres de 70 països es van registrar a l'AIFC.

 El president Kassym-Jomart Tokayev ha establert una data objectiu del 2060 perquè Kazakhstan esdevingui neutre en carboni. Tant Kazakhstan com el Regne Unit estan alineats en les seves polítiques dissenyades per abordar el canvi climàtic. Kazakhstan va reafirmar el seu compromís de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 15 per cent l'any 2030 a la 26a Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26) a la ciutat escocesa de Glasgow el 2021. El país, que també és signatari de l'Acord de París sobre el canvi climàtic, planeja dur a terme una expansió quintuplicada de la producció d'energia a partir d'energies renovables del 3 al 15 per cent l'any 2030 i duplicar l'energia produïda per les renovables del 20 al 38 per cent. Per a un país la riquesa del qual depèn tan massivament del sector de l'energia extractiva, equilibrar el creixement econòmic i la protecció del medi ambient no és un repte fàcil.  

La política de portes obertes a la inversió estrangera continua sent la prioritat estratègica de Kazakhstan. Compromesos a reduir el paper de l'estat en l'economia, el país va establir l'empresa nacional Kazakh Invest el 2017 com a negociador únic en nom del govern per oferir serveis als inversors segons el principi de la finestreta única. En suport dels projectes d'inversió, Kazakhstan ha posat en marxa 13 zones econòmiques especials (ZEE). Ofereixen incentius fiscals, incloses subvencions, exempció de l'impost sobre la renda de societats, impost sobre el valor afegit, impost sobre el sòl i impost sobre la propietat, així com incentius no fiscals com parcel·les i infraestructures gratuïtes, que ofereixen als inversors accés a xarxes digitals establertes.      

Durant la pandèmia de la COVID-19, Kazakhstan ha accelerat la digitalització i la prestació de serveis governamentals, inclosa la celebració de contractes d'inversió i les sol·licituds de visat d'inversor. La transformació digital que evoluciona ràpidament al Kazakhstan cobreix gairebé totes les esferes i la producció de béns i serveis. El 2020, Kaspi Bank, líder tecnològic del país en sistemes de pagament i comerç electrònic, va ser nomenada la segona OPI més gran a la Borsa de Londres (LSE) i va aportar més de 1 milions de dòlars a la seva cotització.   

El març passat, el secretari d'Afers Exteriors britànic James Cleverly va fer la seva primera visita a la capital kazakh, on les dues parts van signar memoràndums sobre la producció d'hidrogen verd i minerals crítics. També van considerar el sector logístic, inclòs el desenvolupament de la Ruta de Transport Internacional Trans-Caspi, també coneguda com el Corredor Mitjà, que es provarà per als enviaments de petroli i urani kazakh a destinacions occidentals.  

Situat a la cruïlla dels corredors de transport transcontinental entre Europa i Àsia, Kazakhstan està facilitant el comerç entre Orient i Occident. El país té un paper clau en la implementació de la Iniciativa de la Franja i la Ruta (BRI) de la Xina, ja que més de 3,000 quilòmetres o el 25 per cent del corredor terrestre de la BRI travessen el territori de Kazakhstan. També es coneix comunament com la Nova Ruta de la Seda. Durant l'Edat Mitjana, la ciutat britànica de Macclesfield a Cheshire va ser la destinació occidental definitiva per a les rutes de la Gran Ruta de la Seda que s'estenia des d'una llunyana Xina. Avui, en la seva realitat posterior al Brexit, el Regne Unit pot establir nous estàndards de la indústria alhora que "ecologitza" el corredor BRI amb innovacions d'energia neta com a líder mundial en la lluita contra el canvi climàtic i, com a país orientat al mercat, garantir la rellevància del projecte en arribant a l'oceà Atlàntic.    

El Kazakhstan s'ha unit recentment al programa de Governança Eficaç per al Desenvolupament Econòmic (EGED) a Àsia Central finançat pel govern britànic i implementat pel Banc Mundial i l'Agència per a la Cooperació i el Desenvolupament Tècnics. Inicialment llançat el 2020 per millorar l'eficàcia, la rendició de comptes i la transparència de les polítiques econòmiques del Kirguizistan, el Tadjikistan i l'Uzbekistan, el programa EGED s'està ampliant al Kazakhstan per reforçar la capacitat a tota la regió. 

És simbòlic que els bitllets de tenge kazakh, la moneda nacional, van ser dissenyats originalment per la fàbrica de bitllets del Banc Nacional de Kazakhstan i l'empresa britànica De La Rue Currency. L'International Bank Note Society (IBNS) va nominar Kazakhstan al millor bitllet excepcional els anys 2011, 2012 i 2013. Aquesta és l'única vegada que els bitllets d'un país van guanyar tres vegades seguides. Avui, els bitllets de tenge s'exhibeixen al mundialment famós Museu Britànic de Londres.   

Durant les últimes tres dècades, Kazakhstan i el Regne Unit han construït una cooperació estratègica multifacètica, que continua prosperant i s'enfortirà cada cop més. Kazakhstan està diversificant la seva economia per limitar la dependència excessiva del sector extractiu i està buscant maneres alternatives d'exportar productes kazakhs. Promou l'interès inversor en fonts d'energia renovables, enginyeria mecànica, transport, logística, farmacèutica, química i turisme. 

Després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, Kazakhstan, com a porta d'entrada als mercats d'Àsia Central, Xina occidental i països del mar Càspi, pot convertir-se en la millor opció d'un país on el Regne Unit pugui cultivar un major comerç i inversió a l'estranger, explorant nous tendències econòmiques i motors de la regió.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències