Connecteu-vos amb nosaltres

Kazakhstan

Enfortiment dels llaços: l'estat de les relacions entre la UE i Kazakhstan

COMPARTIR:

publicat

on

En els últims anys, la relació entre la Unió Europea (UE) i Kazakhstan ha evolucionat significativament, marcada per una major cooperació i comprensió mútua. Els interessos compartits en el desenvolupament econòmic, la seguretat energètica, l'estabilitat regional i l'intercanvi cultural sustenten aquesta associació. A mesura que Kazakhstan continua posicionant-se com un actor clau a Àsia Central, el compromís estratègic de la UE amb aquesta nació rica en recursos i important geopolíticament ha donat nombrosos resultats positius.

Cooperació Econòmica: Construint la Prosperitat Junts

Les relacions econòmiques entre la UE i Kazakhstan han estat sòlides, sent la UE un dels socis comercials més importants del Kazakhstan. La base d'aquesta associació econòmica és l'Acord d'associació i cooperació millorada (EPCA), que va entrar en vigor el març de 2020.

Comerç i inversió:

Volum de comerç: La UE representa al voltant del 40% del comerç exterior de Kazakhstan, el que la converteix en el soci comercial més important. El 2021, el volum de comerç bilateral va assolir uns 24 milions d'euros, que cobria una àmplia gamma de mercaderies, des de matèries primeres fins a maquinària i equips de transport.

Inversió: La UE també és un inversor líder a Kazakhstan, amb empreses europees que contribueixen de manera significativa a la inversió estrangera directa (IED) del país. Entre el 2005 i el 2020, la UE va invertir més de 160 milions d'euros en diversos sectors, com ara el petroli i el gas, la mineria i els serveis financers.

Col·laboració del sector energètic:

Kazakhstan és un important proveïdor d'energia a la UE, proporciona petroli, gas i urani. L'associació energètica és una pedra angular de la relació bilateral, amb ambdues parts compromeses a millorar la seguretat energètica i a diversificar les fonts d'energia.

Iniciatives d'energia verda:  L'abundant potencial d'energia renovable del Kazakhstan ha atret l'interès europeu per desenvolupar projectes d'energia verda. El compromís del país per reduir la seva petjada de carboni s'alinea amb el Green Deal de la UE, que promou esforços conjunts en el desenvolupament d'energies renovables, l'eficiència energètica i les tecnologies sostenibles.

anunci

Connectivitat i Infraestructura:

La ubicació estratègica de Kazakhstan com a pont entre Europa i Àsia el converteix en un actor crucial en iniciatives com l'Estratègia de connectivitat de la UE. La millora de la infraestructura de transport i logística facilita els fluxos comercials més fluids i la integració econòmica.

Corredors de transport:  Projectes com la Ruta Internacional de Transport Trans-Caspi, que connecta la Xina amb Europa via Kazakhstan, s'han beneficiat del suport de la UE. La millora dels enllaços ferroviaris i per carretera ajuden a reduir els temps i els costos de trànsit, reforçant els llaços econòmics.

Cooperació política i de seguretat: una associació estable

El diàleg polític i la cooperació en matèria de seguretat han estat fonamentals en les relacions UE-Kazakhstan, contribuint a l'estabilitat regional i la seguretat internacional.

Diàleg polític

Les reunions i els diàlegs d'alt nivell periòdics han fomentat la comprensió mútua i l'alineació estratègica sobre diverses qüestions. L'EPCA ha institucionalitzat aquest diàleg, abastant àmbits com la governança, l'estat de dret, els drets humans i la democratització.

Reformes i governança: Les reformes polítiques i econòmiques en curs de Kazakhstan, inclosos els esforços per millorar la transparència, reduir la corrupció i enfortir l'estat de dret, han rebut el suport de la UE. Aquestes reformes són fonamentals per crear un entorn propici per a la inversió estrangera i millorar la governança.

Cooperació en matèria de seguretat:

La UE i Kazakhstan col·laboren en diverses qüestions de seguretat, com ara la lluita contra el terrorisme, la no proliferació i la gestió de fronteres.

Contraterrorisme:  Les iniciatives conjuntes i els mecanismes d'intercanvi d'informació ajuden a combatre el terrorisme i l'extremisme violent, abordant les amenaces comunes a la seguretat.

No proliferació:  El lideratge de Kazakhstan en la no proliferació nuclear, exemplificat per la seva renúncia voluntària a les armes nuclears i l'acollida del Banc d'Urani de Baix Enriquit de l'Agència Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), s'alinea amb el compromís de la UE amb la seguretat global.

Intercanvis culturals i educatius: Construint ponts

Els intercanvis culturals i educatius tenen un paper vital a l'hora d'aprofundir les connexions de persones a persones i de fomentar la comprensió mútua entre la UE i Kazakhstan.

Programes educatius:

Programes com Erasmus+ han facilitat els intercanvis acadèmics, permetent als estudiants kazakhs estudiar a universitats europees i viceversa. Aquests intercanvis milloren els estàndards educatius i creen una xarxa de joves professionals amb un coneixement profund d'ambdues regions.

Creació de capacitat:  Els projectes finançats per la UE donen suport a la modernització del sistema d'educació superior de Kazakhstan, alineant-lo amb els estàndards europeus i fomentant la mobilitat i la col·laboració acadèmica.

Iniciatives culturals:

La diplomàcia cultural ha estat un component clau de la relació bilateral, promovent el patrimoni cultural i el respecte mutu.

Festes i intercanvis culturals:  Els festivals culturals, les exposicions i les actuacions regulars a ambdues regions mostren la rica diversitat cultural i el patrimoni, enfortint els llaços culturals.

Promoció Turística:  Els esforços per promoure el turisme entre la UE i Kazakhstan han estat fructífers, amb un nombre creixent d'europeus explorant els paisatges i llocs culturals únics del Kazakhstan.

Desenvolupament ambiental i sostenible: una responsabilitat compartida

El desenvolupament sostenible i la protecció del medi ambient són àrees de cooperació creixent entre la UE i Kazakhstan.

Iniciatives mediambientals

El compromís de Kazakhstan amb el desenvolupament sostenible compta amb el suport de la UE a través de diversos projectes i iniciatives mediambientals.

Acció Climàtica: Els esforços conjunts per combatre el canvi climàtic inclouen projectes dirigits a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, millorar l'eficiència energètica i promoure les fonts d'energia renovables.

Conservació de la biodiversitat: Els programes per protegir la rica biodiversitat i els hàbitats naturals de Kazakhstan reben el suport de la UE, que garanteix una gestió sostenible dels recursos naturals.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

Tant la UE com el Kazakhstan estan compromesos a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. Els projectes col·laboratius se centren en la reducció de la pobresa, la millora de la salut i el creixement econòmic inclusiu.

Un futur prometedor

La relació entre la UE i Kazakhstan és una associació dinàmica i polifacètica que s'ha consolidat al llarg dels anys. Mitjançant la cooperació econòmica, el diàleg polític, la col·laboració en matèria de seguretat, l'intercanvi cultural i el desenvolupament sostenible, ambdues regions estan treballant juntes per crear un futur pròsper i estable.

A mesura que Kazakhstan continua el seu viatge cap a la modernització i la integració a l'economia global, la UE segueix sent un soci vital, donant suport i foment de la cooperació entre diversos sectors. La trajectòria positiva de les relacions UE-Kazakhstan és un testimoni del poder de les associacions estratègiques per abordar els reptes globals i promoure la prosperitat compartida.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències