Connecteu-vos amb nosaltres

cultura

La cultura es mou a Europa: internacional, diversa i aquí per quedar-se

COMPARTIR:

publicat

on

El programa de mobilitat cultural més gran de la UE està a punt de reobrir dues convocatòries. Després del seu llançament; Fa només vuit mesos, Culture Moves Europe ja ha donat suport a més de 1,800 becaris i ha permès més de 35,000 dies d'implementació de projectes culturals i artístics entre països d'Europa Creativa.

Durant la primera Convocatòria de Mobilitat Individual, més de 4,500 artistes i professionals de la cultura han sol·licitat el suport de la iniciativa més recent i significativa de la Unió Europea per al sector artístic.  

Escollint un dels objectius bàsics de Culture Moves Europe (explorar, crear, aprendre i connectar), s'han seleccionat més de 1,800 becaris per implementar els seus projectes als 40 països participants.  
 
Però, qui són els becaris de Culture Moves Europe?  

Els becaris són artistes i professionals de la cultura actius en almenys un dels sectors següents: arquitectura, patrimoni cultural, disseny i disseny de moda, literatura, música, arts escèniques i arts visuals. Els becaris també són residents de països d'Europa Creativa, com ara els 27 estats membres de la UE i 13 països veïns com Armènia, Islàndia, Tunísia i Ucraïna; no obstant això, comptem entre elles 71 nacionalitats diferents, fet que converteix aquest projecte en un exemple de cooperació artística internacional, que fomenta l'aprenentatge i l'intercanvi transfronterers.  
 
Un exemple d'això és el grup musical danès Efterklang, que va viatjar a Macedònia del Nord per conèixer músics i ballarins locals i co-crear un concert col·laboratiu que va tenir lloc al Monument a la Llibertat de Makedominum. La banda ho descriu com: "Molt més que un concert, va ser un esdeveniment, una trobada màgica i una bella declaració de creativitat col·laborativa". 
 
Una altra expressió és l'artista portuguesa Susana André, que va recórrer 2,082 km amb tren per arribar al seu soci internacional, l'Institut Carnica, organitzador de la Biennal d'Art Tèxtil BIEN a Eslovènia. La idea era inspirar-se en el viatge que connectava el seu lloc de residència amb la destinació. Susana descriu el viatge en tren com una font d'inspiració única; el paisatge i el sol esdevenen elements essencials de l'obra de Susana. 

Susana André pertany al 52% de becaris que van sol·licitar una recàrrega per donar suport a la seva mobilitat. A petició, les recàrregues de Culture Moves Europe són una característica distintiva del projecte i consisteixen en un suport econòmic addicional per a les persones que: decideixen no viatjar en avió (opten per la mobilitat verda); residir o viatjar als països i territoris d'ultramar o regions ultraperifèriques de la UE; tenir fills menors de 10 anys; necessita un visat; o viure amb una discapacitat. Les recàrregues són una mesura per garantir un accés més just a la mobilitat artística de persones amb procedències i circumstàncies diverses. 

Per ara, el patrimoni cultural, el disseny i el disseny de moda, l'arquitectura i la literatura, representen només el 19% de la quota global de les sol·licituds seleccionades; mentre que les arts escèniques, les arts visuals i la música representen la majoria dels projectes. Com que Culture Moves Europe té ganes de donar suport a aquests sectors poc representats, es fomenten especialment les aplicacions que cobreixen aquests sectors, així com del nord i l'est d'Europa, o de països com Armènia, Geòrgia i Tunísia. L'objectiu és garantir un intercanvi internacional encara més gran i divers. 

Obertura de noves convocatòries a l'octubre
 
Després de dues convocatòries reeixides, Culture Moves Europe aviat reobrirà noves oportunitats tant en l'acció de mobilitat individual com en l'acció de residència. Inaugurada el 2 d'octubre, la Convocatòria de Mobilitat Individual s'adreça a artistes i professionals de la cultura (de diferents franges d'edat i amb tots els nivells d'experiència) que vulguin desenvolupar un projecte internacional en un altre país d'Europa Creativa. La convocatòria d'acollida de residències, oberta el 16 d'octubre, s'adreça a persones jurídiques (p. ex., organitzacions sense ànim de lucre, ONG, organismes públics, fundacions, empreses i autònoms) que vulguin posar en marxa un projecte de residència per a artistes i professionals internacionals.  
 

Convocatòria de Mobilitat Individual: 2 octubre 2023 

Convocatòria d'amfitrions de residència: 16 octubre 2023 

Més informació: ec.europa.eu/culture-moves-europe | linktr.ee/culturemoveseurope 

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències