Connecteu-vos amb nosaltres

Mitjans de Comunicació

"La mà invisible de la censura dels mitjans als Balcans"

COMPARTIR:

publicat

on

Antoinette Nikolova, fundadora de la Balkan Free Media Initiative, va presentar les principals conclusions d'un informe titulat: "La mà invisible de la censura dels mitjans als Balcans". L'informe és el primer informe de la Balkan Free Media Initiative que es va llançar al Brussels Press Club (12 d'octubre). L'informe il·lumina la situació a Sèrbia, Macedònia del Nord i Bulgària, però hi ha lliçons més àmplies que s'han d'aprendre per a la UE i Europa. 

L’informe analitza com les pràctiques comercials emprades pels actors estatals poden soscavar el periodisme objectiu, controlar el discurs públic i ajudar els governs a consolidar el poder polític actuant com una amenaça per a la democràcia.

L'informe examina tres mètodes utilitzats per controlar els mercats dels mitjans: control de les emissores públiques i les autoritats reguladores; manca de transparència en la propietat, la possibilitat de controlar els mitjans de comunicació per part dels governs o els seus representants; i, una cultura del clientelisme mitjançant publicitat i / o subvencions governamentals. 

Un dels ponents de l’acte, Peter Whitehead, del Media Development Investment Fund (MDIF), va dir que el control estatal dels mitjans de comunicació era particularment generalitzat als estats dels Balcans. L'informe analitza el control estatal dels mitjans de comunicació a través de diferents pràctiques comercials. Tot i que l’informe se centra en els països balcànics, certament ha estat testimoni en altres llocs d’Europa. 

Peter Horrocks OBE, anteriorment de la BBC World Service i membre de l’organisme regulador del Regne Unit Ofcom, va demanar a la Unió Europea que fes més coses en el camp de la política de competència per abordar la situació. 

El reporter de la UE va parlar amb el diputat europeu de Radan Kanev (PPE, BG) sobre la situació a Bulgària. La intimidació de periodistes i la violència física estan ben documentades a les darreres protestes a Sofia el 2020, Dimitar Kenarov va ser detingut i agredit per la policia no hi va haver cap reparació satisfactòria. Recentment, l’editor d’Euractiv Bulgaria, Georgi Gotev, defensor franc dels informes independents sobre Bulgària, que va presidir el llançament del dimarts, va ser atacat en un carrer de Brussel·les; l’agressor no va ser identificat, però sembla que és un altre acte d’intimidació. 

Kanev va descriure que l'informe és un document molt fort, potser una de les investigacions més serioses sobre el mercat dels mitjans balcànics. Kanev diu que la UE ha de deixar de donar suport als programes per als mitjans de comunicació on es dirigeixen els diners a través de l'executiu, i creu que això hauria de ser administrat directament per la Comissió Europea. 

anunci

Bulgària celebrarà eleccions per tercera vegada aquest any el 14 de novembre. 

Comparteix aquest article:

Tendències