Connecteu-vos amb nosaltres

Inici

Activitats de desenvolupament regional al Parlament Europeu i la seva importància per a Lituània

COMPARTIR:

publicat

on

Justina VITKAUSKAITE ALDE LT MEP 7 la legislatura

La eurodiputada Justina Vitkauskaite Bernard (ALDE) ha assumit recentment el seu lloc al Parlament Europeu després de l'elecció de l'anterior titular al parlament nacional lituà. Aquí parla del seu treball al comitè de desenvolupament regional del PE.

La política regional de la UE proporciona un conjunt de projectes i inversions destinats a reduir les disparitats econòmiques i socials entre les regions i a fomentar el creixement econòmic i la cohesió social als estats membres de la UE i a les seves regions. Aquesta política té els objectius de promoure la prosperitat econòmica i social a tota la UE, els seus 28 estats membres i millorar la posició competitiva de la UE en general i de les regions més dèbils en particular. La política regional també té un paper clau en l’assoliment dels objectius d’Europa 2020 i té com a objectiu promoure un creixement sostenible i el desenvolupament territorial, rural i urbà que representa el motor de l’economia, la fabricació i l’ocupació a la UE. La política regional opera a través de Fons Estructurals que inclouen el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el Fons Social Europeu (FSE) i el Fons de Cohesió. Mitjançant aquests fons, la política regional inverteix en creixement i en llocs de treball dissenyats per impulsar el creixement econòmic, enfortir la competitivitat econòmica i permetre que totes les regions competeixin de manera eficient al mercat intern de la UE. El Fons Estructural garanteix que la bretxa entre el nivell de desenvolupament de les regions pobres i les regions més desenvolupades no augmenti.

La política regional abasta molts camps del desenvolupament regional, com ara la promoció de la innovació i l’emprenedoria empresarial de les regions, la protecció del medi ambient i la millora de les infraestructures de transport i l’eficiència energètica i la millora de les capacitats de recerca, administratives i de desenvolupament de les regions. Una política regional de la UE forta i ben desenvolupada és molt important per al desenvolupament de les regions i és necessària per aconseguir la cohesió social i econòmica a tots els estats membres, que és un dels principals objectius de la UE segons el Tractat de Lisboa.

Aquesta política és crucial tant per a la UE com per a estats membres com Lituània. La política regional contribueix a la capacitat d’una regió per promoure el creixement econòmic i anima les regions i les ciutats a compartir experiències comunes i a treballar junts en diversos camps polítics com ara infraestructures de transport, serveis de tecnologies de la informació i la comunicació, eficiència energètica, canvi climàtic, transicional i internacional. programes de cooperació i altres. Un dels objectius estratègics de Lituània pel que fa a la política de cohesió és reduir les creixents disparitats entre les regions de Lituània i aconseguir una cohesió econòmica i social entre elles. A causa de les importants disparitats econòmiques existents entre les regions de Lituània derivades de fonts diverses, una política de cohesió ben implementada a Lituània pot tenir un enorme potencial per al país i pot contribuir a la reducció de les diferències econòmiques entre les regions de Lituània. Com que Lituània és un país on la majoria de la població viu a les zones urbanes, la política regional també contribueix a reduir les disparitats econòmiques i socials entre les seves zones urbanes i rurals i reforça les seves capacitats institucionals. La mateixa Lituània dins de la política de cohesió adopta accions per evitar el declivi rural i promoure la regeneració urbana i rural i donar suport a accions per reforçar la cohesió socioeconòmica a les seves zones urbanes i rurals. Totes aquestes mesures són vitals per a un creixement sostenible a Lituània i són útils per desenvolupar el potencial de les regions de Lituània. Un altre desafiament a què s’enfronta Lituània és la seva baixa eficiència de recursos i la seva intensitat energètica. Una política regional ben aplicada pot enfortir l’eficiència dels recursos de Lituània i pot promoure inversions en energies renovables i augmentar l’eficiència energètica. A més, aquesta política pot contribuir al creixement econòmic, proporcionar una ajuda valuosa a la implementació d’un desenvolupament regional, territorial i urbà sostenible i, en conseqüència, pot modernitzar l’economia de Lituània.

anunci

Totes aquestes prioritats regionals es reflecteixen en les meves activitats al Comitè de Desenvolupament Regional (REGI) dirigides als objectius de la política regional per a Lituània i per a la UE. Vaig acollir especialment la importància de l'opinió de Riikka Manner sobre "Desafiaments i oportunitats actuals per a l'energia renovable al mercat intern de l'energia europeu". Aquesta opinió incloïa molts punts vàlids i era força completa. Va abordar la importància de les energies renovables per al desenvolupament regional i va emfatitzar el paper dels estats membres a l’hora de promoure aquelles fonts d’energia que siguin compatibles amb els objectius d’un creixement intel·ligent, sostenible i inclusiu. L'opinió també va posar de manifest la importància d'integrar les dimensions de les energies renovables i l'eficiència energètica en els projectes energètics transfronterers.

Tenint en compte el valor estratègic d’aquesta opinió en el desenvolupament de la política de cohesió i assolint els objectius de la UE 2020, les meves esmenes presentades a l’opinió tenien com a objectiu reforçar l’eficiència i la sostenibilitat energètica i van subratllar la necessitat contínua de reduir la dependència de la UE de l’energia convencional, crear nous llocs de treball i augmentar la competitivitat i la cohesió territorial. En les meves esmenes vaig destacar la necessitat d’explotar el potencial d’eficiència energètica de les fonts d’energia renovables perquè l’energia renovable pugui contribuir plenament als objectius de la política energètica. També vaig destacar la necessitat de tenir en compte les condicions locals i regionals en el desenvolupament del potencial d'energies renovables.

L’impacte d’aquesta opinió és força important ja que la majoria de qüestions que s’hi plantegen són rellevants per a les prioritats a llarg termini de la política energètica lituana que estan en línia amb les prioritats de l’estratègia Europa 2020 per a un creixement intel·ligent, sostenible i inclusiu i els objectius de la Full energètic 2050.

Pel que fa a les activitats del REGI en la política de joventut, no defuig la qüestió de l’atur juvenil. L'atur entre els joves està assolint pics que no es veien des de feia gairebé 20 anys i el risc de pobresa i exclusió social en aquest grup de població creix constantment. La situació és preocupant a Lituània. Lituània està molt afectada per la crisi econòmica; l'atur juvenil a Lituània ha passat del 13% al 27.5%, és a dir, més del doble de la taxa d'atur del país per a la seva plantilla total. Per això, vaig donar suport a l'opinió de Luis Paulo Alves: "Combatre l'atur juvenil: possibles sortides". Les meves esmenes tenien com a objectiu avançar en possibles solucions, des del nivell educatiu i docent fins a la cooperació entre estats membres en el context dels instruments de política regional. Considero que una Iniciativa de Garantia Juvenil pot proporcionar a Lituània les eines per superar aquesta tendència i reformar els estàndards d’educació i formació per als joves. La introducció d’una garantia juvenil a la UE i Lituània pot ajudar a solucionar la situació de l’atur juvenil i pot esdevenir un instrument fort per afrontar-lo. Crec que Lituània adoptarà un enfocament proactiu en aquest sentit i farà de l'ocupació dels joves una prioritat absoluta en les seves polítiques.

També volia fer front a la qüestió de la política cultural en la dimensió regional de la UE. Com a ponent a l’ombra de l’opinió d’Oldrick Vlasak sobre “Promoure els sectors culturals i creatius europeus com a fonts de creixement econòmic i ocupació”, vaig subratllar la necessitat de la inclusió d’indústries culturals i creatives a la UE i en les estratègies socioeconòmiques nacionals. Considero que les indústries culturals i creatives tenen un paper enorme en el desenvolupament regional i urbà de la UE. Contribueixen a la integració social i territorial de la UE i promouen la innovació i l’emprenedoria. Les indústries culturals i creatives també tenen un paper important en la millora de la comunicació i el diàleg entre comunitats ètniques i socials. I el que és més important, representen un gran potencial de creixement per als emprenedors i contribueixen a l’ocupació cultural. És per això que considero que Lituània ha de donar suport als emprenedors a desenvolupar nous models de negoci per a les indústries culturals i creatives i a estimular i difondre la seva creativitat en diferents sectors de l'economia.

Totes aquestes preguntes són rellevants per a Lituània i les seves regions. La política regional ajuda a explorar el potencial de cada regió dels estats membres i de Lituània per afavorir el creixement econòmic i social i l’ocupació. Reconec la importància d’una política regional ben coordinada a Lituània que pugui conduir a una millor interacció de les parts interessades de la UE amb els ciutadans lituans, ciutadans que haurien de beneficiar-se de resultats positius reals i tangibles i dels resultats d’una política regional implementada amb èxit a Lituània.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències