Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Opinió: Europa: els camins cap al no-res!

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Per part del president del Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE), Henri Malosse (a la foto)

A 25 maig 2014, els votants europeus hauran de seleccionar membres del parlament d'entre els candidats que probablement mai no han sentit parlar, que s’assistiran en un parlament les responsabilitats i competències que saben poc.  

Els principals problemes de la campanya es van configurant gradualment a cada país de la UE. I, com de costum, els debats estaran dominats per qüestions polítiques i jocs nacionals, i cada partit desenvoluparà la seva pròpia retòrica i afegirà una dimensió europea pel bé de les aparences. En aquest joc d'aparences, els ciutadans europeus solen enfrontar-se a tres opcions, és a dir, tres tipus d'actors polítics: els que es fan amb Europa; aquells que defensen el gran salt; i aquells que estan intentant aferrar-se al status quo. En la nostra opinió, cap d’aquestes opcions ens portaria a cap lloc i hauríem de suggerir un altre camí per a Europa.

anunci

1. Euroscepticisme  
En primer lloc, tenim els euroescèptics (des de l’extrema esquerra fins a l’extrema dreta i un seguit de moviments nacionalistes i sobiranistes) que volen una Europa purament intergovernamental. Basen el seu argument en un model de societat obsolet, a saber, una nació, una llengua, un estat. Els més radicals no dubten a suggerir l’abolició de les institucions de la UE, la restauració de fronteres, l’abandonament de la zona de l’euro, etc. Tot i això, Europa ja ha provat aquest camí i sabem on va acabar. Alemanya, la principal potència del moment, podria associar-se amb alguns països d’Europa central i oriental, els Països Baixos i possiblement els països nòrdics, deixant a altres països europeus la recerca d’una coalició alternativa. No hem vist alguna cosa així abans? A part de l'amenaça de nous conflictes, el veritable temor és que el nostre continent pugui caure irremeiablement cap al declivi internacional.

2. Federalisme europeu
A l’altre extrem de l’espectre, tenim els entusiastes de l’euro, com el grup Spinelli, que defensen un ràpid progrés cap a una Europa federal seguint la línia dels Estats Units d’Europa. Aquesta idea, que existeix des de fa dècades, està molt més fora de contacte amb la realitat de base que mai. Tenint en compte la impopularitat de les institucions de la UE amb els europeus (segons l’última enquesta d’Eurostat, més del 60% dels ciutadans de la UE no hi confien o ja no), com se’ls pot demanar que donin suport a un projecte que impliqui una transferència econòmica i la sobirania política a Brussel·les, que equiparen amb les mesures d’austeritat i la tecnocràcia que estan dificultant la seva vida?

3. L'statu quo
La gran majoria dels partits tradicionals intenten aferrar-se al model híbrid d’una Europa mig intergovernamental i mig unió. En els darrers anys, aquest model s’ha caracteritzat per una sèrie de reunions de crisi, declaracions cansades i propostes incompletes de les institucions. Qui es pot creure seriosament que és probable que un pla de 6 milions d’euros (és a dir, 300 euros per sol·licitant d’ocupació) faci malbé les xifres d’atur europees? Una Europa on els presidents de la Comissió i del Consell segueixen buscant el seu lloc entre els caps d'Estat, és una Europa on, uns cinquanta anys després, la pregunta de Kissinger: "A qui truco si vull trucar a Europa?" - encara és rellevant. De fet, la pitjor opció seria no fer res i deixar que el projecte europeu vagi avançant gradualment fins a convertir-se en una font de crisi perpètua.

anunci

El quart camí? 
Tres camins, tres buits! No és d'estranyar que la majoria dels europeus estigui planejant passar 25 al maig fent passejades pel país, pescant o manifestant-se contra una Europa que els hagi oblidat.

Però hi podria haver una altra manera, un camí més pragmàtic? Altres han tingut èxit abans que nosaltres: prenem a Jean Monnet, que va encarrilar el projecte europeu després de la devastació de la Segona Guerra Mundial.

Europa ha sortit del curs, sobretot des de la crisi, amb models econòmics i socials cada vegada més divergents, o models senzills. Amb salaris mínims que varien de 1 a 12 a tota la UE, les diferències de desenvolupament continuen creixent i les directrius de Brussel·les sobre la mida dels cogombres o la qualitat dels dispositius de descàrrega no faran res per evitar això.

La prioritat ha de ser restaurar la confiança pública i la solidaritat intraeuropea i tornar al camí de la convergència. Per aquest motiu, cal establir eines adequades i un calendari per a la seva implementació, sobretot en àmbits com el pressupost, la fiscalitat i el benestar social. Un institut pressupostari europeu permetria establir objectius prioritaris basats en els guanys competitius que es preveuen d'una major convergència i solidaritat. La reindustrialització d’Europa seria una empresa important, que la retornaria al camí del creixement i de l’ocupació, com va passar a Alemanya durant l’època de Schröder. En animar les empreses nacionals a treballar conjuntament, facilitaríem l’aparició de líders europeus competitius en el mercat internacional, com ara Airbus, que continua sent un rar exemple d’una veritable història d’èxit a Europa.

El següent pas seria establir un calendari de convergència fiscal i social en línies similars a la serp monetària anterior a l'establiment de l'euro. Aleshores es podria arribar a un consens sobre diversos principis, com ara la necessitat crucial d’impulsar la indústria i la necessitat vital de simplificació. El tercer pas seria que la UE adopti un pressupost digne d’aquest nom –avui representa menys de l’1% del PIB–, cosa que li permet convertir-se en un actor regional amb capacitat d’influir en les decisions internacionals.

Aquest camí cap al que anomenaria una Europa sòlida i solidària no es pot emprar sense la implicació permanent dels europeus: els parlaments nacionals, el Parlament Europeu, les iniciatives ciutadanes i la societat civil. Jean Monnet tenia raó en establir un comitè de socis econòmics i socials dins de la CECA el 1951 i, posteriorment, el Comitè Econòmic i Social el 1958. Davant la negativa dels estats membres a donar suport a la UE mitjançant aquests canvis necessaris, la UE haurà de recórrer als ciutadans europeus. I per fer-ho, Europa ha de convèncer-los que estan al centre de les seves preocupacions.

Per això, quan arribi el moment, s'hauria de posar en marxa un Conveni europeu, basat en el model nascut del tractat constitucional, però aquesta vegada no serà acordar el destí sinó el camí mateix.

Com va dir Buda, la felicitat és un viatge no una destinació. Això també és cert per a Europa i els europeus.

Henri Malosse

EU

Setmana següent: l'estat en què ens trobem

publicat

on

La gran peça fixa d’aquesta setmana serà la declaració del president de la Comissió Europea, von der Leyen, sobre l’Estat de la UE (SOTEU) al Parlament Europeu a Estrasburg. És una presumpció manllevada dels Estats Units, quan el president dels Estats Units es dirigeix ​​al Congrés a principis de cada any per exposar els seus plans (i fins ara ha estat sempre actual) per a l'any següent. 

Sempre em sorprèn la confiança en mi mateix i la creença gairebé indestructible que els Estats Units són la nació més gran de la terra. Tot i que pensar que ets fantàstic ha de ser un estat d’ànim agradable, l’estat dolent dels Estats Units a tants nivells en aquest moment em fa pensar que l’ull excessivament crític que els europeus llancen al seu terreny pot ser una perspectiva més sana. Tot i així, de vegades estaria bé que poguéssim reconèixer els molts avantatges de la UE i ser una mica més "europeus i orgullosos".

És difícil avaluar l’interès que SOTEU exerceix fora dels més compromesos amb les activitats de la UE. Com a regla, els europeus, a part d’un petit grup dels més devots, no es dediquen a la molèstia de saber què tan bona és la UE, ni tampoc a entusiasmar-se per la seva direcció. Tot i que podríem haver reflexionat sobre el contrafactual, el Regne Unit ha proporcionat a tots els ciutadans de la UE una mirada molt clara de "i si?" 

anunci

Mirant on el món, la UE sembla que es troba en un estat més saludable que la majoria - això també té un significat literal aquest any, probablement som el continent més vacunat de la terra, hi ha un pla ambiciós de turbo carregar la nostra economia la seva caiguda pandèmica i el continent han traçat la barbeta i han decidit no fer res més que conduir el món a combatre el canvi climàtic. Personalment, sento un gran creixement d’esperança pel fet que sembla que hem decidit prou col·lectivament amb els que pertanyen a la UE que volen retrocedir sobre els valors democràtics i l’estat de dret. 

Aquesta setmana arribaran diverses propostes de la Comissió: Vestager presentarà el pla per a la "dècada digital d'Europa"; Borrell exposarà els plans de la UE per a vincles amb la regió indo-pacífica; Jourova exposarà el pla de la UE sobre protecció dels periodistes; i Schinas presentarà el paquet de la UE sobre resposta i preparació a les emergències sanitàries. 

És, per descomptat, un ple del Parlament. A part de SOTEU, es debatrà sobre la situació humanitària a l'Afganistan i les relacions de la UE amb el govern talibà; la llibertat dels mitjans de comunicació i l’estat de dret a Polònia, la Unió Europea de la Salut, la Targeta Blava de la UE per a immigrants altament qualificats i els drets LGBTIQ estan a debat.

anunci

Seguir llegint

EU

Setmana per endavant: Forewarned és avantatjat

publicat

on

El vicepresident de la Comissió, Maroš Šefčovič, presentarà dimecres (8 de setembre) el segon informe anual de previsió estratègica de la Comissió. L'informe s'avança una setmana abans del discurs anual del president de la Comissió sobre l'estat de la UE. La iniciativa forma part d’un esforç per garantir que la UE sigui resistent davant de reptes, però també sigui capaç de preparar-se incorporant la previsió en tots els aspectes de l’elaboració de polítiques. L’informe 2021 examinarà les megatendències estructurals mundials cap al 2050 que afectaran la UE i identificarà àrees on la UE podria impulsar el seu lideratge mundial. 

Dimarts (7 de setembre), el comissari Hahn celebrarà una conferència de premsa sobre l’adopció del marc dels bons verds. L’EUGBS (l’estàndard europeu de bons verds) vol ser una “eina robusta per demostrar que financen projectes legítims verds alineats amb el Taxonomia de la UE ”.

Parlament

anunci

Margrethe Vestager, vicepresidenta executiva de l’Era Digital i comissària de competència, es reunirà (6 de setembre) amb els presidents de cinc comitès (INGE, ITRE, IMCO, LIBE, AIDA) al parlament per a un intercanvi d’opinions sobre l’agenda digital. 

El Comitè de Drets de les Dones i la delegació per a les relacions amb l'Afganistan es reuniran per debatre sobre la situació dels drets de les dones i les nenes.

El Comitè especial contra la malaltia del càncer es reunirà dijous (9 de setembre) per reunir-se per debatre l’intercanvi de dades sanitàries i la digitalització en prevenció i atenció del càncer, així com una actualització sobre la implementació de l’estratègia de la UE per a la sostenibilitat dels productes químics en el context de prevenció del càncer.

anunci

El subcomitè de seguretat i defensa debatrà sobre la situació a l'Afganistan, així com un estudi sobre la "preparació i respostes de la UE a les amenaces químiques, biològiques, radiològiques i nuclears (CBRN)" i l'avantprojecte de Sven Mikser (S&D, EE) sobre " Reptes i perspectives per a règims multilaterals de control d'armes i desarmament d'armes de destrucció massiva '. 

Tall

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea donarà la seva opinió sobre la recuperació de 2.7 milions d’euros del Regne Unit per la seva manca d’aplicació d’un enfocament basat en el risc en matèria de control duaner, malgrat les reiterades advertències de l’OLAF, l’oficina antifrau independent de la UE. El fet d’abordar aquest problema també va significar que els fabricants de la UE havien de competir amb els productes poc valorats que arribaven a la UE a través de la UE. La xifra de l'OLAF cobreix els anys 2011-2017. S’esperen altres judicis importants en matèria d’asil (C-18/20, C-768/19).

Consell

Els ministres d’Agricultura i Pesca es reuniran de manera informal de 5 a 7. Els ministres d'Economia i Finances tindran una reunió informal per videoconferència el 6 de setembre i tindran una altra reunió informal els dies 10-11. Com és habitual, l'Eurogrup es reunirà abans de la reunió inclusiva del 10. 

BCE

El Banc Central Europeu tindrà una reunió mensual periòdica dijous, amb una inflació que superarà ara el 2% objectiu, tots els ulls fixats en el que farà el BCE a continuació.

Tunísia

L’alt representant de la UE, Josep Borrell, visitarà Tunísia el divendres (10 de setembre). Al juliol, el president tunisià Kais Saied va destituir el primer ministre i va sospitar que el parlament invocava poders d'emergència davant les manifestacions per dificultats econòmiques i l'augment dels casos Covid-19. La UE ha demanat a Tunísia que respecti la seva constitució i l'estat de dret . 

Seguir llegint

EU

De tornada a l'escola, la mirada del reporter de la UE sobre la setmana que ve

publicat

on

Per a aquells de vosaltres que hàgiu aconseguit fugir per fer unes vacances d’estiu reparadores, ben fet, ho necessitareu. El següent trimestre serà (un altre) ocupat. 

Molta legislació ha començat el seu viatge legislatiu a través de la complexa màquina de presa de decisions de la UE, amb moltes propostes molt carnoses en camí de ser tallades a trossos, tallades a daus i especiades, i finalment llançades a la paella del comitè de conciliació que serà presentada a les cinc de la matinada per un polític amb els ulls obscurs com a triomf de la Presidència guanyada amb força. Entre les novetats hi ha les propostes climàtiques Digital i “Fit for 55”. Les propostes climàtiques prometen ser especialment contundents, ja que ja s'ha acordat la "Llei climàtica" que fixa els compromisos de carboni; trobar un equilibri final entre les propostes requerirà un comerç de cavalls d’una escala fins ara desconeguda.

El cinturó de Brussel·les va estar força inactiu a l’agost fins que els fets catastròfics de l’Afganistan van portar 20 anys d’intervenció occidental a una sortida menys que triomfant, plena de pànic i inglesa. L'Occident es troba en un desgavell desordenat, amb una confiança mínima. La Comissió von der Leyen es va presentar com a "geopolítica", l'administració de Biden va declarar "Amèrica ha tornat!" - i, tanmateix, aquí som. Una cosa que he après és que les coses mai són tan dolentes que no poden empitjorar. El triomf dels talibans i el brutal recordatori que l’ISIS no ha desaparegut ajudaran els qui donen suport als seus ideals en altres llocs. No és una imatge bonica, però Europa i l’Occident en general han de tenir el coratge del seu millor jo que defensa els drets, la democràcia, l’estat de dret i la prosperitat tant a casa com a l’estranger. 

anunci

La setmana vinent els ministres d'Afers Exteriors i de Defensa es reuniran per a consells informals per debatre les conseqüències dels fets recents. La greu inestabilitat més propera al nord d’Àfrica, el Líban i Bielorússia –entre d’altres– i, per descomptat, a l’Afganistan.

Els ministres de Defensa es reuniran per debatre la brúixola estratègica de la UE; l'objectiu és tenir un document complet al novembre; els esdeveniments recents han demostrat que la UE necessita assumir més responsabilitats i accions concertades en matèria de seguretat i defensa.

El dimarts (31 d’agost) hi haurà una reunió extraordinària de ministres de Justícia i Assumptes d’Interior que es reuniran per debatre sobre com tractaran l’inevitable moviment de persones procedents de l’Afganistan, el reassentament a la UE i el suport a aquells països veïns que ja ho han fet. acollit a milions de refugiats que necessitaran més suport financer.

anunci

Estat de dret

És difícil ser un far per a l’estat de dret a l’estranger, si les vostres parts constitueixen alegrement les normes, cosa que em porta a Polònia i Hongria, on l’estat d’estasi s’ha mantingut durant l’estiu.

Von der Leyen va rebutjar els eurodiputats i els experts legals en una carta de cinc pàgines en què es detallava com Hongria havia incomplert sis dels vuit principis de l’estat de dret relacionats amb la despesa del pressupost de la UE i, per tant, hauria de desencadenar la recentment encunyada «condicionalitat de l’estat de dret». mecanisme per evitar l’ús indegut de fons. Von der Leyen va escriure que els eurodiputats no havien aportat proves suficients de les infraccions i que la Comissió "no ha estat cridada adequadament a actuar".

El dia de Polònia el 16 d'agost no va ser un esdeveniment, amb una nova prevaricació per part de la seu central de la Comissió. No es pot evitar pensar que hi ha algú al servei jurídic de la Comissió que tingui la cita de Douglas Adams emmarcada al mur: “M’encanten els terminis. M’encanta el soroll que emprenen quan passen ”.

La Comissió va llançar la llauna pel camí mentre "llegien i analitzaven" la resposta de Polònia. El vicepresident Jourova visitarà Polònia el dilluns (30 d'agost). Els sorolls del ministre de Justícia, Zbigniew Ziobro, no són encoratjadors, ja que fa un tuit recentment que la UE participa en una "guerra híbrida" contra la UE. 

Mentrestant, Eslovènia continua frenant la designació de fiscals a la Fiscalia Europea, amb el primer ministre eslovè Jansa bloquejant les candidatures.

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències