Connecteu-vos amb nosaltres

Corrupció

Els resums dels capítols nacionals de lluita contra la corrupció Informe Europeu

COMPARTIR:

publicat

on

051112-corruptioneurope-mÀustria

La lluita d'Àustria contra la corrupció s'ha reforçat amb esforços de prevenció i processament. En aquest informe, la Comissió Europea suggereix que Àustria garanteixi els recursos necessaris a fiscals especialitzats per processar casos de corrupció. A més, facilitar l'accés a la informació del compte bancari, en casos de sospita de corrupció, també faria més efectiva la persecució del suborn. La Comissió també suggereix que Àustria introdueixi un mecanisme de control per verificar les declaracions de béns dels alts càrrecs elegits i nomenats.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus, i el 66% dels austríacs, coincideixen que la corrupció està estesa al seu país d'origen. Les enquestes també mostren que Àustria és l'únic país d'Europa occidental on una proporció relativament gran (gairebé un terç dels enquestats) consideraria acceptable fer un favor o fer un regal a canvi d'un servei públic. El quatre per cent, europeus i el 5% dels austríacs, afirmen que se’ls ha demanat o s’espera que paguin suborns durant l’últim any. Quatre de cada deu empreses europees i austríaques consideren que la corrupció és un obstacle per fer negocis.

Bèlgica

Bèlgica disposa del marc anticorrupció necessari, però es pot fer més. Avui hi ha el risc que la corrupció a Bèlgica no s’abordi de manera coherent a causa de les diferents competències a nivell regional i federal. Així, en aquest informe, la Comissió Europea suggereix que s’implementin normes ètiques per a tots els funcionaris nomenats i elegits a nivell federal, regional i local. A més, Bèlgica hauria d’augmentar la capacitat del sistema judicial i de les forces de l’ordre per assegurar-se que els casos de corrupció es processin abans que s’acabin els seus terminis. La Comissió també suggereix que la legislació anticorrupció sobre el finançament dels partits s’estengui als partits que no reben subvencions federals.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus, i el 67% dels belgues, coincideixen que la corrupció està estesa al seu país d'origen. El quatre per cent dels europeus i el 3% dels belgues diuen que se’ls ha demanat o s’espera que paguin suborns durant l’últim any. Quatre de cada deu empreses europees i belgues consideren que la corrupció és un obstacle per fer negocis.

Bulgària

anunci

La lluita contra la corrupció ha estat durant molt de temps una prioritat per a Bulgària i les reformes legals han donat lloc a l'establiment de noves estructures. Tot i això, la corrupció continua estesa. En aquest informe, la Comissió Europea suggereix que Bulgària hauria de protegir les institucions anticorrupció de la influència política i nomenar la seva direcció en un procediment transparent i basat en el mèrit. L'assignació aleatòria de casos en els tribunals s'hauria d'assegurar mitjançant un sistema nacional eficaç. A més, la Comissió suggereix que s’adopti un codi ètic per als membres de l’Assemblea Nacional i que s’apliquin a nivell nacional i local sancions dissuasives per a la corrupció en la contractació pública.

Al costat d’una anàlisi de la situació de cadascun estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus i el 84% dels búlgars coincideixen que la corrupció està estesa al seu país d'origen. El quatre per cent dels europeus i l'11% dels búlgars afirmen que se'ls ha demanat o se'ls espera que paguin suborns durant l'últim any. I només el 9% dels búlgars, el percentatge més baix de la UE, considera que hi ha processos suficients per dissuadir les persones de pràctiques corruptes.

Xipre

Xipre ha demostrat el compromís de prevenir la corrupció modificant la legislació i establint un òrgan de coordinació. Al mateix temps, el reduït nombre de casos processats indica la necessitat de reforçar el sistema d'aplicació. En aquest informe, la Comissió Europea suggereix que Xipre racionalitzi els procediments per garantir investigacions efectives sobre la corrupció a la policia. També s’han d’introduir codis de conducta per als funcionaris elegits i nomenats per declarar periòdicament els béns. A més, la Comissió suggereix que Xipre restringeix la possibilitat que les empreses estatals patrocinin esdeveniments polítics, reguli les donacions a candidats electorals i obligui els partits a publicar informació financera en línia.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. El 57% dels xipriotes i el 26% dels europeus en general afirmen que estan afectats personalment per la corrupció en la seva vida quotidiana. El quatre per cent dels europeus i el 3% dels xipriotes afirmen que se’ls ha demanat o s’espera que paguin suborns durant l’últim any. El 83% dels xipriotes, el percentatge més alt de la UE, afirma que l’única manera de tenir èxit en els negocis és mitjançant connexions polítiques. A més, el 85% dels empresaris xipriotes pensen que el favoritisme i la corrupció dificulten la competència empresarial.

Croàcia

Croàcia ha fet esforços considerables en els darrers anys per millorar el seu marc anticorrupció. No obstant això, sembla que es fa més èmfasi en la repressió de la corrupció en lloc de la prevenció. En aquest informe, la Comissió Europea suggereix que Croàcia hagi de desenvolupar codis de conducta per als funcionaris electes a nivell central i local amb eines de responsabilitat adequades, dur a terme controls substancials de les declaracions de béns i conflictes d’interessos dels funcionaris públics i establir un mecanisme eficaç de prevenció. de corrupció en empreses estatals i controlades per l’Estat. A més, la Comissió suggereix que Croàcia implementi una estratègia per prevenir la corrupció en la contractació pública, inclòs pel que fa al sector sanitari, i garanteixi mecanismes de protecció per als denunciants que denuncien la corrupció.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus, i el 94% dels croats, coincideixen que la corrupció està estesa al seu país d'origen. El quatre per cent dels europeus i el sis per cent dels croats afirmen que se’ls ha demanat o s’espera que paguin suborns durant l’últim any. I el 81% de les empreses croates creuen que el favoritisme i la corrupció dificulten la competència empresarial a Croàcia.

República Txeca

Durant l'última dècada, a la República Txeca s'ha desenvolupat un marc estratègic per combatre la corrupció. No obstant això, els problemes persistents estan relacionats amb les pràctiques de contractació pública i l’ús indegut de fons públics. Els intents d’implantar una legislació sobre conflictes d’interessos en la funció pública fins ara no han tingut èxit. En aquest informe, la Comissió Europea suggereix que s’estableixi aquesta legislació, que també cobreixi la contractació basada en el mèrit i les garanties contra l’acomiadament arbitrari. La Comissió també suggereix que les donacions i les despeses de les campanyes electorals es facin públiques en els informes financers anuals i que reforcin la capacitat dels fiscals per tractar els casos de corrupció de manera independent.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus i un 95% dels txecs coincideixen que la corrupció és generalitzada al seu país d'origen. El 8% dels txecs afirma que se’ls ha demanat o s’espera que paguin suborns l’any passat, que és el doble de la mitjana europea. El 71% de les empreses txeces, el percentatge més alt de la UE, afirma que la corrupció és un obstacle important per fer negocis.

Dinamarca

Dinamarca es troba entre els millors artistes de la UE en termes de transparència, integritat i control de la corrupció. Tanmateix, encara queda una mica de millora, sobretot pel que fa al finançament dels partits polítics i el marc per processar les empreses per suborn a països estrangers. En aquest informe, la Comissió Europea suggereix millorar encara més la transparència i els mecanismes de supervisió del finançament dels partits polítics i dels candidats individuals. La Comissió també suggereix que s’emprenguin més esforços per combatre el suborn estranger, per exemple, augmentant el nivell de multes per a les empreses.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus coincideixen que la corrupció està estesa al seu país d'origen. Entre els danesos, aquesta xifra és només del 20% i Dinamarca se situa constantment entre els països menys corruptes de la UE. A l'4 per cent dels ciutadans danesos se'ls ha demanat o s'espera que paguin suborns durant l'últim any, en comparació amb la mitjana de la UE del XNUMX%.

Estònia

En comparació internacional, els nivells de corrupció a Estònia es poden considerar baixos. No obstant això, avui la Comissió Europea suggereix esforços addicionals per millorar la transparència i la supervisió del finançament dels partits polítics, així com de la contractació pública. La Comissió també suggereix que Estònia adopti un codi de conducta per als membres del Parlament, acompanyat d'un mecanisme eficient de supervisió i sancions.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus, i el 65% dels estonians, coincideixen que la corrupció està estesa al seu país d'origen. El quatre per cent dels estonians diu que se’ls ha demanat o s’espera que paguin suborns durant el darrer any, el mateix nombre que la mitjana europea.

Finlàndia

Així, en general, Finlàndia és una de les millors actuacions de la UE pel que fa a la lluita contra la corrupció. No obstant això, hi ha hagut alguns casos d'alt nivell de corrupció en què es van intercanviar favors sobre la base de relacions informals i de pressió per part de les empreses que van proporcionar finançament de campanyes als polítics. En aquest informe, per tant, la Comissió Europea suggereix que Finlàndia obligui els municipis i les regions a garantir la transparència en els contractes públics amb empresaris privats. La Comissió també suggereix que la Unitat anticorrupció de l'Oficina Nacional d'Investigacions hauria de donar suport eficaçment a les investigacions de delictes relacionats amb la corrupció i coordinar els procediments anticorrupció entre les agències governamentals.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus coincideixen que la corrupció està estesa al seu país d'origen. Aproximadament un de cada quatre europeus, però només el 9% dels finlandesos, afirma que es veu afectat per la corrupció en la seva vida quotidiana. El quatre per cent dels europeus i menys de l’XNUMX per cent dels finlandesos afirmen que se’ls ha demanat o s’espera que paguin suborns durant el darrer any.

França

A França, recentment s’han pres mesures legislatives sobre la qüestió dels conflictes d’interessos entre polítics i funcionaris públics. No obstant això, no s'han abordat els riscos relacionats amb la corrupció en el sector de la contractació pública i en les transaccions comercials internacionals. En aquest informe, la Comissió Europea suggereix, per tant, que França faci una avaluació completa per identificar els riscos a nivell local i estableixi prioritats per a les mesures anticorrupció relacionades amb la contractació pública. La Comissió també suggereix que França millori la legislació sobre suborn estranger, abordi les recomanacions sobre finançament de partits que hagi estat recaptada pel Consell d'Europa i faci esforços per augmentar la independència operativa dels fiscals.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus i el 68% dels francesos coincideixen a afirmar que la corrupció és generalitzada al seu país d'origen. El quatre per cent dels europeus i el dos per cent dels francesos afirmen que se’ls ha demanat o s’espera que paguin suborns durant l’últim any. Quatre de cada deu empreses europees consideren que la corrupció és un obstacle per fer negocis. El nombre de França és superior: sis de cada deu empreses franceses consideren això un obstacle.

Germany

Quan es tracta de lluitar contra la corrupció, Alemanya es troba entre els millors països de la UE. Tot i això, es pot fer més. En aquest informe, la Comissió Europea assenyala que Alemanya es beneficiaria de la introducció de sancions estrictes per corrupció dels càrrecs electes. La Comissió també suggereix que Alemanya hauria de desenvolupar una política per fer front al fenomen de la "porta giratòria", on els funcionaris abandonin el càrrec per treballar a empreses a les quals hagin ajudat recentment. A més, seria útil augmentar la consciència dels riscos de suborn estranger entre les petites i mitjanes empreses, i Alemanya també podria fer més per solucionar les preocupacions sobre la forma de finançar les campanyes electorals.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus coincideixen que la corrupció està estesa al seu país d'origen. Tot i que pocs alemanys tenen experiència directa en suborn, el quatre per cent dels europeus en general diu que se’ls ha demanat o s’espera que paguin un suborn durant l’últim any. El 9% dels alemanys afirmen conèixer personalment algú que ha subornat.

Grècia

Les institucions que lluiten contra la corrupció a Grècia es troben sota la mateixa pressió que gran part de l'administració pública de Grècia. Tot i que hi ha hagut alguns passos positius, inclòs el desenvolupament d’estratègies sectorials i el nomenament d’un coordinador nacional anticorrupció, la corrupció planteja reptes considerables a Grècia. El marc anticorrupció continua sent complex i lluita per obtenir resultats. En aquest informe, la Comissió Europea assenyala que la contractació pública segueix sent una àrea de risc, on una major supervisió seria beneficiosa. També es podria fer més per dur a terme els plans específics del sector i per reforçar la tasca del coordinador anticorrupció. Incrementar la supervisió del finançament del partit i les declaracions d’interessos per part dels polítics i revisar la qüestió de la immunitat també contribuiria a una millor situació a Grècia.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus coincideixen que la corrupció està estesa al seu país d'origen. Entre els grecs, aquest nombre és del 99%. El 4% dels europeus i el 7% dels grecs afirmen que se’ls ha demanat o s’espera que paguin suborns durant l’últim any.

Hongria

Hongria disposa d'una sèrie d'eines per augmentar la integritat i la transparència en l'administració pública. S'han desenvolupat algunes ambicioses polítiques anticorrupció. No obstant això, es mantenen preocupacions, com ara les relacionades amb les relacions informals entre empreses i actors polítics a nivell local. La Comissió Europea, en aquest informe, apunta a diversos àmbits on es poden fer més esforços, sobretot pel que fa al finançament dels partits polítics, i als mecanismes de control entorn dels procediments de contractació pública i els conflictes d’interessos entre els funcionaris públics. Es poden fer més esforços per enfortir els estàndards de rendició de comptes per als funcionaris elegits i nomenats i per fer front als riscos relacionats amb el favoritisme a l'administració pública. També es poden prendre altres mesures per eliminar progressivament la pràctica dels pagaments d’agraïment al sector sanitari.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus, i el 89% dels hongaresos, coincideixen que la corrupció està estesa al seu país d'origen. El 4% dels europeus i el 13% dels hongaresos afirmen que se’ls ha demanat o s’espera que paguin suborns durant l’últim any.

Irlanda

El govern irlandès ha emprès reformes substancials en les seves polítiques anticorrupció. Ha millorat la transparència al voltant del finançament dels partits i ha pres mesures per respondre a la preocupació del públic. No obstant això, es podria fer més feina per millorar la capacitat per perseguir i castigar els casos de corrupció a temps. També es podria requerir un treball addicional per abordar les poques preocupacions restants sobre el finançament de partits polítics, les campanyes electorals i de referèndum i els riscos de corrupció relacionats amb conflictes d'interessos a nivell local, així com en l'àmbit de la planificació urbana.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus i el 81% dels irlandesos coincideixen a afirmar que la corrupció està estesa al seu país d'origen. El 4% dels europeus i el 3% dels irlandesos afirmen que se’ls ha demanat o s’espera que paguin un suborn durant l’últim any.

Itàlia

L’adopció de la llei anticorrupció el novembre de 2012 representa un pas endavant significatiu en la lluita contra la corrupció a Itàlia: posa en relleu les polítiques de prevenció destinades a elevar el nivell de rendició de comptes a l’administració pública i les elits polítiques i a equilibrar la càrrega anticorrupció, que actualment recau gairebé exclusivament en el costat de les forces de l’ordre. No obstant això, malgrat els esforços considerables, la corrupció continua sent un greu repte a Itàlia. En aquest informe, la Comissió Europea suggereix que Itàlia hauria de reforçar el règim d’integritat dels funcionaris electes mitjançant codis ètics, incloses les eines de rendició de comptes. Itàlia també hauria de reforçar el marc legal i institucional del finançament dels partits. A més, les deficiències del règim de prescripció haurien de solucionar-se sense demora. La Comissió també suggereix que Itàlia reforci els poders i la capacitat de l'Agència Nacional Anticorrupció per exercir un fort paper de coordinació, millori la transparència al voltant de la contractació pública i adopti mesures addicionals per solucionar les deficiències en matèria de corrupció del sector privat. Es requereixen més esforços pel que fa als conflictes d'interessos i la divulgació d'actius dels funcionaris públics, així com els mecanismes de control de la despesa pública local i regional.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre de la UE, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus, i un 97% dels italians, coincideixen que la corrupció està estesa al seu país d'origen. Prop de 2 de cada 3 europeus i el 88% dels ciutadans italians creuen que el suborn i l’ús de connexions sol ser la forma més senzilla d’obtenir determinats serveis públics.

Letònia

Letònia ha avançat en la prevenció i la lluita contra la corrupció, amb una base de dades en línia de donacions polítiques. Està desenvolupant i perfeccionant les seves lleis anticorrupció. Aquest treball en curs és positiu, però queda preocupació per la implementació del marc legal. En aquest informe, la Comissió Europea suggereix aprofitar els èxits de l'Oficina per combatre i prevenir la corrupció (KNAB) reforçant la seva independència i protegint-la de les possibles interferències polítiques. A més, promoure tècniques d'adquisició electrònica i una major competència per als contractes públics ajudaria a abordar els riscos de la contractació pública. A més, Letònia pot millorar la transparència de les empreses estatals i aplicar amb més rigor el Codi Ètic del Parlament.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus, i el 83% dels letons, coincideixen que la corrupció està estesa al seu país d'origen. El 4% dels europeus i el 6% dels letons afirmen que se’ls ha demanat o s’espera que paguin suborns durant l’últim any.

Lituània

Lituània ja ha demostrat el seu compromís amb la prevenció i la lluita contra la corrupció mitjançant un ampli marc legal. En aquest informe, la Comissió Europea suggereix que Lituània hauria de prioritzar el processament de casos més grans i desenvolupar eines de prevenció per detectar la corrupció en la contractació, centrant-se en l’àmbit local i el sector sanitari. La Comissió també suggereix que Lituània hauria de desenvolupar una estratègia contra els pagaments informals en assistència sanitària i millorar el control de les declaracions de conflictes d'interessos realitzades pels funcionaris elegits i nomenats. La transparència del finançament dels partits polítics també requereix esforços addicionals.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus, i un 95% dels lituans, coincideixen que la corrupció està estesa al seu país d'origen. Al 29% dels ciutadans lituans se’ls ha demanat o s’espera que paguin suborns durant l’últim any, el més alt de la UE, on la mitjana global és del 4% dels ciutadans.

Luxemburg

Es percep que Luxemburg és un país on la petita corrupció no és un problema i hi ha sistemes efectius per dissuadir la corrupció en els serveis públics. No obstant això, el caràcter reduït i estret de la comunitat empresarial i la manca de normes sobre el cabilding i l'accés a la informació augmenten el risc de conflictes d'interessos. Així, en aquest informe, la Comissió Europea suggereix que Luxemburg aclareixi les obligacions comptables i els deures comptables dels partits polítics i introdueixi un mecanisme de supervisió dels comptes de campanyes polítiques. La Comissió també suggereix que Luxemburg millori les normes sobre conflictes d'interessos i adopti legislacions sobre l'accés a la informació pública. S’haurien d’augmentar els recursos utilitzats per combatre la delinqüència econòmica i financera.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus i el 42% dels ciutadans luxemburguesos coincideixen que la corrupció és generalitzada al seu país d'origen. Només s’ha demanat o s’ha previst que l’1% dels ciutadans luxemburguesos paguin suborns durant l’últim any, mentre que la mitjana europea és del 4%.

Malta

Malta ha convertit la prevenció de la corrupció en una de les seves prioritats, cosa que ha conduït a reformes destinades a una major transparència. Tot i això, encara cal abordar certs problemes. En aquest informe, la Comissió Europea suggereix que Malta revisi el finançament dels partits polítics, que encara no està regulat. També s'hauria de millorar la coordinació entre les institucions que investiguen la corrupció per garantir la recopilació efectiva de proves. La Comissió també suggereix que es continuïn fent esforços per millorar la transparència dels nomenaments judicials i la presa de decisions en la planificació ambiental.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus i el 83% dels maltesos, coincideixen que la corrupció està estesa al seu país d'origen. El 53% dels ciutadans maltesos diu que la corrupció està especialment estesa entre els funcionaris que emeten permisos de construcció. Aproximadament un de cada quatre europeus i el 29% dels maltesos consideren que es veuen afectats per la corrupció en la seva vida quotidiana.

Els Països Baixos

L'enfocament integrat dels Països Baixos per prevenir i detectar la corrupció podria servir de model en altres llocs de la UE. No obstant això, els partits polítics només han acordat recentment noves normes sobre transparència del finançament i falten proves que afrontin adequadament el suborn exterior. En l'informe d'avui, la Comissió Europea suggereix que s'ampliïn les categories de béns dels càrrecs electes que s'han de declarar. La Comissió també suggereix que els Països Baixos haurien de centrar els seus esforços en perseguir casos de corrupció en transaccions comercials internacionals, augmentant la capacitat d'investigar proactivament el suborn a l'estranger.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus, i el 61% dels holandesos, coincideixen que la corrupció està estesa al seu país d'origen. El 4% dels europeus i el 2% dels holandesos afirmen que se’ls ha demanat o s’espera que paguin suborns durant l’últim any.

Polònia

Polònia ha estat aplicant mesures i polítiques d’ajust contra la corrupció, tot i que és necessari un enfocament més estratègic per garantir solucions integrals. Així, en aquest informe, la Comissió Europea suggereix implementar una estratègia a llarg termini contra la corrupció, enumerant accions específiques, el termini i els recursos per a la seva implementació i els responsables. Calen més reformes per salvaguardar la transparència de la contractació pública i de la sanitat. La Comissió també suggereix que Polònia hauria de reforçar les garanties contra la possible politització de l'Oficina Central Anticorrupció (ACB). Cal reforçar les mesures anticorrupció al voltant de la supervisió de les empreses estatals.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus i el 82% dels polonesos coincideixen que la corrupció està estesa al seu país d'origen. El 15% dels polonesos, en comparació amb el 4% dels europeus en general, se’ls ha demanat o s’espera que paguin suborns durant l’últim any, principalment relacionats amb l’assistència sanitària.

Portugal

A Portugal, tot i que durant l’última dècada s’han implementat diverses iniciatives contra la corrupció, inclosa la nova legislació, no hi ha cap estratègia nacional contra la corrupció en vigor. A més, el processament efectiu de casos de corrupció d’alt nivell continua sent un repte. En aquest informe, la Comissió Europea suggereix que Portugal garanteixi que la policia, els processos judicials i la justícia estiguin ben equipats per tractar eficaçment casos complexos de corrupció i estableixi un historial convincent de casos de corrupció. S’hauria d’emprendre una altra acció preventiva contra les pràctiques de corrupció en el finançament dels partits i desenvolupar codis de conducta per als càrrecs electes. La Comissió també suggereix que cal fer més esforços per abordar adequadament els conflictes d'interessos i la divulgació d'actius dels funcionaris a nivell local. Cal reforçar encara més els mecanismes de transparència i control al voltant dels procediments de contractació pública. A més, Portugal hauria d’identificar els factors de risc de corrupció en les decisions d’urbanisme local.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus, i un 90% dels portuguesos, coincideixen que la corrupció està estesa al seu país d'origen. Tot i això, Portugal obté millors resultats que la mitjana de la UE quan es pregunta als ciutadans si tenen experiència directa en la corrupció; menys de l’4% dels portuguesos diuen que se’ls ha demanat o s’espera que paguin suborns durant l’últim any, mentre que la mitjana europea és del 36%. El XNUMX% dels ciutadans portuguesos considera que es veuen afectats per la corrupció en la seva vida quotidiana.

Romania

A Romania, tant la corrupció petita com la política segueixen sent un problema important. Tot i que s’han observat alguns resultats positius a l’hora de processar casos de corrupció d’alt nivell, la voluntat política d’abordar la corrupció i promoure alts estàndards d’integritat ha estat inconsistent. En aquest informe, la Comissió Europea suggereix que Romania garanteixi que es mantinguin totes les garanties necessàries per salvaguardar la independència i la continuació de les investigacions no partidistes de casos de corrupció d’alt nivell, inclosos els càrrecs elegits i nomenats. La Comissió també suggereix que Romania desenvolupi codis de conducta exhaustius per als càrrecs electes i que s’assegurin sancions dissuasives per a pràctiques de corrupció. També es suggereix l'enfortiment dels mecanismes de prevenció i control pel que fa a la contractació pública i els contractes públics, incloses les empreses estatals i controlades per l'estat. A més, la Comissió suggereix augmentar l'eficiència de la prevenció i la detecció de conflictes d'interessos entre els funcionaris públics, així com reforçar les garanties a l'hora d'assignar finançament públic i dur a terme estratègies per reduir la corrupció a la sanitat.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus i un 93% dels romanesos coincideixen que la corrupció està estesa al seu país d'origen. Al 25% dels romanesos, el segon percentatge més alt de la UE, se’ls ha demanat o s’espera que paguin suborns durant l’últim any, en comparació amb la mitjana de la UE del 4%.

Eslovàquia

Eslovàquia ha fet esforços considerables per millorar el marc legal anticorrupció per al dret penal i la contractació pública. No obstant això, diversos factors limiten l’eficàcia del treball contra la corrupció; problemes amb la legislació, la percepció d’independència de parts del poder judicial i estretes relacions entre l’elit política i empresarial. En aquest informe, la Comissió Europea suggereix que Eslovàquia hauria de reforçar la independència del poder judicial, en particular especificant criteris per a quan els presidents i els vicepresidents dels tribunals es poden destituir del càrrec. La Comissió també suggereix augmentar la transparència del finançament dels partits a nivell local i regional. Quan es tracta d’un ús indegut dels fons de la UE, la Comissió recomana reforçar els mecanismes de control per evitar conflictes d’interessos.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus i un 90% dels ciutadans eslovacs coincideixen que la corrupció està estesa al seu país d'origen. El 8% dels europeus i el 21% dels eslovacs han viscut o presenciat un cas de corrupció durant l'últim any. A Eslovàquia, el 66% dels representants empresarials consideren la corrupció com un problema per fer negocis.

Eslovènia

Eslovènia ha estat un dels estats més actius dels països d'Europa central i oriental en la lluita contra la corrupció, amb un marc legal i institucional anticorrupció ben desenvolupat. Tanmateix, els darrers anys semblen haver vist disminuir l’impuls polític contra la corrupció, enmig d’al·legacions i dubtes sobre la integritat dels funcionaris d’alt nivell. En aquest informe, la Comissió Europea suggereix que Eslovènia hauria d’aplicar sancions dissuasives als funcionaris elegits i nomenats quan s’incompleixin els requisits per divulgar béns i conflictes d’interessos i adoptar mesures addicionals per enfortir els estàndards de rendició de comptes dels funcionaris electes. La Comissió també suggereix que Eslovènia ha de salvaguardar la independència operativa i els recursos dels organismes anticorrupció i dels serveis fiscals especialitzats en la lluita contra la delinqüència financera. Eslovènia també hauria de reforçar els mecanismes anticorrupció de les empreses estatals i controlades per l'estat, així com al voltant dels procediments de contractació pública i privatització. Es poden fer més esforços per garantir una supervisió efectiva del finançament del partit.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus, i un 91% dels eslovens, coincideixen que la corrupció està estesa al seu país d'origen. El 4% dels europeus i el 3% dels eslovens diuen que se’ls ha demanat o s’espera que paguin suborns durant l’últim any.

Espanya

Tot i que a Espanya hi ha un marc legal anticorrupció en gran mesura i les forces de l’ordre han mostrat bons resultats en la investigació de pràctiques corruptes, l’informe d’avui mostra un cert nombre de deficiències. La corrupció política i els controls i equilibris deficients són particularment desafiants, sobretot en els mecanismes de despesa i control públics a nivell regional i local. En aquest informe, la Comissió Europea suggereix que es desenvolupin estratègies anticorrupció a mida per a les administracions d’àmbit regional i local, que es persegueixin reformes en curs i aplicació de les noves normes sobre finançament dels partits i que es desenvolupin codis de conducta integrals per als electes. es desenvolupen funcionaris amb eines de rendició de comptes adequades. La Comissió també suggereix que s’abordin més les irregularitats en els procediments de contractació pública a nivell regional i local.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels europeus, i un 95% dels ciutadans espanyols, coincideixen que la corrupció és generalitzada al seu país d'origen. Aproximadament un de cada quatre europeus considera que es veuen afectats per la corrupció en la seva vida quotidiana. A Espanya, aquest nombre és del 63%, el percentatge més alt de la UE. El 4% dels europeus i el 2% dels ciutadans espanyols afirmen que se’ls ha demanat o s’espera que paguin suborns durant el darrer any.

Suècia

Suècia és un dels països menys corrupts de la UE. Ha pres un paper ambiciós en la lluita contra la corrupció i s’han dut a terme diverses iniciatives contra la corrupció. No obstant això, queden algunes àrees de preocupació, com ara els riscos de corrupció en municipis i comtats, així com les mancances en el marc suec per processar les empreses sueces per motius de suborn a països estrangers. En aquest informe, la Comissió Europea suggereix que els ajuntaments i ajuntaments haurien d'estar obligats a garantir la transparència en els contractes públics amb empresaris privats. La Comissió també suggereix que s'hauria d'augmentar el nivell de multes per a les empreses que cometen suborn a l'estranger i que la responsabilitat s'hauria de desencadenar fins i tot si el delicte ha estat comès per intermediaris o agents de tercers. Suècia també hauria de plantejar-se revisar la previsió de la doble criminalitat, segons la qual un delicte ha de ser un delicte segons la legislació del país on presumptament s’ha comès. Suècia també pot millorar la transparència del finançament dels partits polítics, considerant la prohibició general de les donacions de donants la identitat dels quals no es coneix.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. El 4% dels europeus afirma que se’ls ha demanat o s’espera que paguin suborns durant l’últim any, però a Suècia aquest nombre és significativament inferior (menys de l’1%). No obstant això, fins al 18% dels suecs afirmen que coneixen personalment algú que pren o ha subornat, que és superior a la mitjana de la UE (12%).

Regne Unit

Al Regne Unit, la petita corrupció no sembla representar un desafiament. A més, el Regne Unit ha avançat en animar les seves empreses a abstenir-se de subornar funcionaris a l'estranger, mitjançant una legislació estricta i directrius detallades. Tradicionalment, el Regne Unit promou alts estàndards ètics de servei públic. Tanmateix, per garantir un èxit continuat, són necessaris més esforços per fer front als riscos de suborn estranger en indústries vulnerables com la defensa. En aquest informe, la Comissió Europea suggereix que el Regne Unit hauria de garantir la transparència en els acords extrajudicials en casos de corrupció. La rendició de comptes en la governança dels bancs també es pot reforçar encara més. La Comissió també suggereix limitar les donacions a partits polítics, imposar límits a la despesa en campanyes electorals i garantir un seguiment i processament proactius de possibles infraccions.

Juntament amb una anàlisi de la situació de cada estat membre, la Comissió Europea també presenta dos amplis sondeigs d'opinió. Més de tres quartes parts dels ciutadans europeus i el 64% dels enquestats britànics coincideixen que la corrupció està estesa al seu país d'origen. Aproximadament un de cada quatre europeus considera que es veuen afectats per la corrupció en la seva vida quotidiana. Al Regne Unit, aquesta xifra està molt per sota de la mitjana de la UE, un 16%.

Més informació

Preguntes més freqüents: l'informe anticorrupció de la UE
Nota de premsa: IP / 14 / 86
Informe anticorrupció de la UE que inclou capítols de països, enquestes de l’Eurobaròmetre, fulls informatius i preguntes i respostes
De Cecilia Malmström
Seguiu Comissionat Malmström en Twitter
DG Afers d'Interior
Seguiu la Direcció General d'Afers Interiors de Twitter

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències