Connecteu-vos amb nosaltres

EU

integració dels gitanos: Els representants nacionals discutir el progrés i les idees de la piscina

COMPARTIR:

publicat

on

Roma-donaDos mesos després de l’adopció d’un conjunt de recomanacions per part dels estats membres per intensificar la integració econòmica i social de les comunitats gitanes (vegeu IP / 13 / 1226i IP / 13 / 607, MEMO / 13 / 610), una xarxa de coordinadors responsables de supervisar les estratègies nacionals d’integració dels gitanos dels 28 països de la UE es reuneix avui (13 de febrer) i demà a Brussel·les per debatre els avenços i els reptes del futur.

Aquesta quarta reunió de la xarxa nacional de punts de contacte gitanos se centrarà en com implementar millor les mesures d'integració localment. Els punts de contacte nacionals també discutiran amb els organismes nacionals d'igualtat com abordar de manera efectiva la discriminació cap als gitanos a cada estat membre. La Comissió Europea publicarà el seu informe de progrés sobre les estratègies nacionals d'integració gitana l'abril de 4 a temps per a una cimera gitana amb els governs nacionals, representants gitanos, la societat civil i les institucions europees que tindrà lloc el 2014 d'abril de 4. Aquest serà el moment fer balanç dels esforços dels estats membres per complir els seus compromisos d'integració a Roma.

La vicepresidenta Viviane Reding, comissària de justícia de la UE, va dir: "L'acció de la UE ha aconseguit situar la inclusió gitana en un lloc destacat de l'agenda política, tant a nivell europeu com nacional. Ara hem de veure resultats concrets. Després de l'adopció per unanimitat del primer instrument legal sobre els gitanos a finals de 2013, la Comissió Europea va demanar a tots els estats membres que posessin les paraules en acció. No podem romandre ociosos ja que comunitats senceres de persones estan marginades de la societat i de l'economia. La reunió d'avui és una bona oportunitat perquè aquells que tenen els ulls i les orelles a terra discuteixin entre ells i amb els organismes d'igualtat com fer que les accions nacionals siguin més efectives i com millorar la integració dels gitanos a tot Europa".

L’adopció per unanimitat de la Recomanació del Consell de desembre de 2013, que requereix que els estats membres de la UE intensifiquin els seus esforços per integrar millor les comunitats gitanes, i proporciona orientacions específiques per ajudar a enfortir i accelerar els seus esforços. Es recomana que els estats membres prenguin mesures específiques per salvar les diferències entre els gitanos i la resta de la població.

Basant-se en els informes de la Comissió sobre la situació dels gitanos en els darrers anys, la Recomanació se centra en els quatre àmbits en què els líders de la UE van subscriure objectius comuns per a la integració dels gitanos en el marc de la UE per a les estratègies nacionals d’integració dels gitanosIP / 11 / 789): accés a l'educació, l'ocupació, la sanitat i l'habitatge. Per posar en marxa les accions específiques, demana als estats membres que destinin no només fons de la UE, sinó també nacionals i del tercer sector per a la inclusió gitana, un factor clau identificat per la Comissió en la seva avaluació de les estratègies nacionals dels estats membres l'any passat (IP / 12 / 499).

Fons

Els "punts de contacte gitanos" nacionals es van crear després de l'adopció per part de la UE d'objectius comuns per a la integració dels gitanos el 2011 (vegeu IP / 11 / 400, MEMO / 11 / 216). Els punts de contacte s'encarreguen de coordinar els esforços nacionals per millorar la situació de la minoria ètnica més gran d'Europa, de fer el seguiment dels avenços realitzats en el marc de l'estratègia nacional d'integració dels gitanos i d'informar a la Comissió Europea.

anunci

La integració dels gitanos no només és un deure moral, sinó que també és de l’interès de tots i cadascun dels estats membres, especialment per a aquells amb grans comunitats gitanes. En alguns estats membres, els gitanos representen una proporció significativa i creixent d’estudiants de l’escola i de la plantilla futura. Són crucials polítiques d’activació laboral eficients i serveis de suport específics i accessibles per als demandants d’ocupació gitanos, per tal de permetre als gitanos participar activament i per igual en l’economia i la societat.

En el seu informe de 2013, la Comissió Europea va demanar als estats membres que milloressin la integració econòmica i social dels gitanos a Europa. Els estats membres van desenvolupar aquests plans en resposta al Marc de la UE per a les estratègies nacionals d'integració dels gitanos, adoptat el 5 d'abril de 2011 (vegeu IP / 11 / 400, MEMO / 11 / 216) que va ser aprovada pels líders de la UE el juny de 2011 (IP / 11 / 789).

Els fons estructurals de la UE estan disponibles per als estats membres per finançar projectes d’integració social, inclosa la millora de la integració dels gitanos en camps com l’educació, l’ocupació, l’habitatge i la salut. Al voltant de 26.5 milions d’euros es van posar a disposició del conjunt dels projectes d’inclusió social durant el període 2007-2013. Durant el nou període financer 2014-2020, els estats membres han de destinar almenys el 20% de la seva assignació del Fons Social Europeu a la inclusió social. L'objectiu és assegurar els recursos financers adequats per a la integració dels gitanos.

Els estats membres són els responsables de gestionar aquests fons, inclosa la selecció de projectes específics. Gran part del finançament es destina a projectes dirigits a grups socialment exclosos de manera més general i no necessàriament només es destina a les comunitats gitanes. Per tal de garantir projectes més efectius i específics, la Comissió ha demanat als estats membres que impliquin els seus punts de contacte nacionals gitanos en la planificació del desplegament de fons per als gitanos i que impliquin també les autoritats locals i regionals.

Més informació

Comissió Europea - Roma
Informe de progrés de la Comissió sobre els gitanos del 2013
Pàgina d'inici del vicepresident Viviane Reding
Seguiu el vicepresident a Twitter: @VivianeRedingEU
Seguiu Justícia de la UE a Twitter: @EU_Justice

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències