Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Right2Water crida a eliminar la privatització en primer debat la iniciativa de la UE dels Ciutadans

COMPARTIR:

publicat

on

20140217PHT36263_originalEls organitzadors de la campanya Right2Wat han instat la Comissió Europea a garantir l'accés a l'aigua i el sanejament com a dret humà i donar un compromís legal de no liberalitzar els serveis d'aigua a la UE, en el primer debat del Parlament Europeu sobre una iniciativa ciutadana europea a Parlament a 17 febrer. Els diputats compartien l'opinió que l’accés a l’aigua és un dret humà bàsic, però alguns han assenyalat que les normes sobre l’aportació d’aigua potable segueixen sent les competències dels estats membres.

L'audiència, organitzada per la Comissió de Medi Ambient, en associació amb les comissions de Desenvolupament, Mercat Interior i Peticions, va reunir representants del Comitè de ciutadans de Right2Water, els diputats europeus i la Comissió Europea, que elaborarà una resposta a la iniciativa de 20 March.
"El Parlament va reconèixer que l'aigua és un recurs compartit de la humanitat i un bé públic i que l'accés a l'aigua hauria de constituir un dret fonamental i universal en la seva resolució del 3 de juliol de 2012 sobre l'aplicació de la legislació de l'aigua de la UE, però hem de fer més per afavorir la participació de tots els agents de la nostra societat per assegurar-nos que la protecció dels recursos hídrics i de l’aigua potable en particular es reflecteixi en totes les nostres polítiques ”, va dir el president del Comitè de Medi Ambient, Matthias Groote (S&D, DE).

“Vam llançar aquesta iniciativa per incorporar-la a l'agenda de la Comissió Europea. Volem reiterar aquí que el subministrament d'aigua i el sanejament són serveis públics essencials per a tothom”, va dir la presidenta del Comitè Ciutadà de Right2Water, Anne-Marie Perret. "És important que els ciutadans puguin pagar tarifes raonables que reflecteixin les seves necessitats, no les dels accionistes de les empreses de distribució. Avui ja no dubten a tallar l'aigua a les famílies amb dificultats”, ha afegit.
"Una fita en la història de la democràcia europea"

Va sorgir la primera audiència sobre una iniciativa ciutadana com "una fita en la història de la democràcia europea", va dir Gerald Häfner (Verds / ALE, DE) de la Comissió de Peticions: "Avui passem al mode d'escolta. La pregunta ara és com podem legislar millor sobre un tema crucial. L’aigua és un dret humà i hauria de romandre en mans públiques ”.
"Vivim el primer any de la democràcia ciutadana a Europa", va dir Corinne Lepage (ALDE, FR). "Escoltar és bo, però fer cas és millor. La Comissió ha de fer cas a l'ECI. Observem la seva voluntat de seguir la via de la liberalització, que no és el que volen els ciutadans", ha afegit.

"No és una cosa que puguis ignorar"
"Demanem un compromís legislatiu clar que els serveis d'aigua no es liberalitzaran a la Unió Europea", va dir el vicepresident del Comitè Ciutadà Jan Willem Goudriaan. "Tindrem motius per celebrar-ho quan la Comissió Europea actuï per demostrar que l'ICE no és una cosa a la qual es pot ignorar", va afegir.

Serveis aquàtics, públics o no: una qüestió per als estats membres...
"L'aigua hauria de ser accessible i assequible per a tothom", va dir el eurodiputat Richard Seeber (PPE, AT). "Com sigui que estigui organitzat, s'ha de deixar als estats membres", va afegir.

... però també les negociacions comercials i les mesures d’ajust de la Troika
Evelyne Gebhardt (S&D, DE) va acordar que l'aigua no s'ha de regir per les normes del mercat i va expressar la seva preocupació perquè les negociacions comercials en curs entre la UE i tercers països puguin conduir a la liberalització per la porta del darrere.

anunci

Nikolaos Chountis (GUE/NGL, EL) ha destacat l'oposició dels ciutadans a "l'intent de privatització" de la distribució d'aigua a Atenes i Tessalònica, entre les mesures suposadament imposades per la Troika BCE/Comissió Europea/FMI.
"Els problemes d'aigua poden crear o agreujar conflictes"

"Hi ha molt camí per recórrer perquè el dret humà universal a l'aigua potable i al sanejament es gaudeixi universalment", va dir Michèle Striffler (PPE, FR) del Comitè de Desenvolupament. "Garantir l'accés sostenible a l'aigua potable, així com el sanejament bàsic per a tothom és, entre altres coses, una bona política de prevenció de conflictes".
"Els ciutadans han demostrat una evidència molt clara que aquest instrument de democràcia participativa funciona, que els agradaria dir directament i comunicar-se amb les institucions de la UE sobre com s'hauria de configurar la seva agenda", va dir el vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič.

A la presidència: Matthias Groote (S&D, DE)

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències