Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Les noves normes sobre finançament dels partits i les fundacions polítiques de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

32449d023d2e5b301b8231a920333e25Els plans per reformar els acords de finançament i la situació legal dels partits polítics europeus i les seves fundacions afiliades van ser recolzats per la Comissió d'Afers Constitucionals a març de 18. Les noves normes, que ja estaven d’acord amb el Consell, de manera informal, haurien d’aclarir les finances d’aquests òrgans i augmentar el seu caràcter europeu. Un sistema per controlar el compliment i imposar sancions per incompliments és també part de l’acord.

“With today’s vote we are not asking for more funds for EU political parties, but to the contrary, we have improved their transparency by making rules on the use of funds and related penalties stricter. The text also provides EU-wide political parties with an EU legal personality that ensures greater transparency and accountability”, said Marietta Giannakou (EPP, EL), who is steering the legislation through Parliament. The legislation was approved by 18 votes in favour, four against and one abstention.Estatut legal de la UE

Els partits polítics de la UE (EUPP) i les seves fundacions afiliades han d'estar establerts segons la legislació de la UE per tal de superar els obstacles generats per la diversitat de les formes jurídiques nacionals i assegurar un alt nivell de transparència i rendició de comptes, diu el text.
Més flexibilitat i transparència financera

Les noves normes facilitarien que els partits i les fundacions europeus generin els seus propis recursos elevant el límit de donacions de 12,000 a 18,000 € per donant per any. Per a qualsevol donació per sobre de 3,000 €, es donaran a conèixer els noms dels donants i els imports corresponents (entre 1,500 i 3,000 €, el donant hauria d’acord). El percentatge de recursos propis que un EEUP ha de cobrar per rebre diners de la UE es queda a 15%.
sancions

El text diu que el Parlament Europeu i una autoritat independent s'encarregarien d'avaluar el compliment d'aquestes normes.
L’Autoritat, escollida per les tres institucions de la UE, tindria l’únic càrrec de verificar el compliment de les normes de registre i de decidir sobre el registre dels EEUP. També tractaria altres requisits relacionats amb fons no comunitaris (és a dir, donacions i contribucions). En cas d’infracció d’infraccions, l’Autoritat sol·licitarà mesures correctores, en cas que no pogués imposar sancions en forma de multes i, com a últim recurs, la cancel·lació del registre que excloés el partit del finançament.

El Parlament imposaria sancions per un mal ús de finançament de la UE, per exemple, en casos com ara l'incompliment dels requisits d'informació i transparència o de condemna penal. Les sancions podrien incloure ser enumerades en una base de dades que exclou l’EUPP de finançament de la UE per a anys 5 (10 en cas de reincidència) i / o multes que van del 2% del valor de la subvenció fins al 20%, si es repeteix.El respecte pels valors de la UE és un requisit previ

Respectar els valors de la UE, tal com es detalla a l’article 2 del Tractat de la UE, seria un requisit previ per a qualsevol aliança de partits nacionals que desitgin sol·licitar la condició jurídica i els fons de la UE. Per obtenir aquest estatus, una EEUP també hauria de tenir almenys un diputat electiu.
Where doubts as to the compliance with EU values arise, the Authority would carry out a check and, after seeking the opinion of a committee of “independent eminent persons”, eventually decide on a possible deregistration of the concerned party. The Authority could decide to de-register an EEUP only in the event of a serious breach and never within the two months preceding European elections. The decision would be applicable provided the European Parliament and the Council did not object.

anunci

No hi ha finançament per a eleccions nacionals ni campanyes de referèndum
L’estat europeu no permetria a un EUPP nomenar candidats per a eleccions nacionals o europees ni participar en campanyes de referèndum. Aquests temes continuen sent una competència nacional dels estats membres.

Següents passos i entrada en vigor
L’acord encara ha de ser avalat pel ple Parlament, en una votació prevista per a la sessió d’abril. La Comissió hauria de presentar una proposta per millorar les normes a mitjans de 2018. La normativa s'aplicarà des de 1 gener 2017.

Procediment: codecisió (procediment legislatiu ordinari), acord de primera lectura

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències