Connecteu-vos amb nosaltres

La política d'asil

Discurs: Un sistema europeu comú d'asil

COMPARTIR:

publicat

on

4dd0f3df6La comissària d'Afers Interns, Cecilia Malmström, que va assistir a la conferència "El sistema europeu comú d'asil: reptes i perspectives" a Sofia el 24 de març, va fer la següent declaració.

"Em centraré en un dret fonamental molt proper al meu cor, fàcil de proclamar en teoria, però més complicat de defensar a la pràctica: el dret d'asil. He dedicat bona part del meu mandat a aquest tema. .

"L'asil és una de les nostres àrees polítiques més importants. La nostra zona Schengen i l'àrea de lliure circulació significa que hem de tenir un sistema d'asil comú.

"No es pot tenir fronteres obertes i lliure circulació per als ciutadans, visats Schengen i normes comunes sobre immigració, però després no tenir una política d'asil comuna. Simplement no funcionaria. I no funcionava abans. El sistema ja era inestable - així que vam haver de solucionar-ho.

"El nostre primer programa polític en el camp de la justícia i els afers interiors (el programa de Tampere del 1999) va ser l'inici del sistema europeu comú d'asil.

"Va conduir a l'adopció de diverses noves lleis de la UE sobre tot el procés d'asil: normes comunes sobre les condicions d'acollida, normes sobre qui es va qualificar per a l'estatus de refugiat, normes comunes sobre procediments, etc.

"Aquest va ser un gran èxit, però només va ser un primer pas. No vam quedar del tot satisfets amb el resultat perquè aquestes lleis van suposar en molts sentits un esforç a mitges. Van ser adoptades per unanimitat dels estats membres, cosa que significava que tots els membres L 'Estat podria insistir a tenir "les seves" disposicions específiques a.

anunci

"Al final, les lleis es van convertir en un" arbre de Nadal ", ple de decoracions no desitjades. Com vostès, com sabeu els practicants, estaven plens d'ambigüitats i llacunes.

"La situació entre els estats membres, per tant, al final encara era massa variada i els nivells de protecció encara no eren prou forts. La manca de claredat va fer que els tribunals necessitessin confiar molt en interpretacions legals basades en principis generals i jurisprudència que eren sovint imprecisa.

"Per això, vam iniciar la negociació d'un conjunt revisat de lleis d'asil de la UE el 2008. Aquest no va ser un viatge fàcil ja que els estats membres provenien de realitats tan diferents.

"Alguns estats membres tenien sistemes d'asil ben establerts que eren molt reticents a canviar. D'altres, inclosa Bulgària, eren nouvinguts a l'asil amb molt pocs sol·licitants d'asil i eren reticents a invertir en nous sistemes.

"L'últim estiu del 2013 finalment vam aconseguir pactar i concloure les negociacions.

"Les nostres noves normes acordades conduiran a decisions d'asil més justes, ràpides i de millor qualitat. Hi haurà una major protecció dels menors no acompanyats i de les víctimes de la tortura.

"Les nostres lleis també asseguraran condicions humanes d'acollida material (com ara l'habitatge) a tota la UE i que es respectin plenament els drets fonamentals. I hem restringit significativament les possibilitats de detenir els sol·licitants d'asil.

Aplicació del CEAS

"Per descomptat, acordar una llei és només la meitat de l'esforç. El treball real i el repte real per a molts estats membres ara començarà amb la implementació d'aquestes noves lleis.

"Hem de crear un sistema d'asil que funcioni a la pràctica a tota la UE i els estats membres han de transposar aquestes noves normes a la seva legislació nacional.

"El nostre principal objectiu ara serà establir una implementació coherent a tota la UE perquè puguem estar segurs d'un futur millor per al sistema europeu d'asil.

"Un desafiament clau per a nosaltres és saber què està passant i poder provar violacions de la llei. Les reclamacions dels sol·licitants d'asil no sempre es tracten a la llum d'una sala judicial. El que passa a les fronteres, als centres de detenció, o a les sales d’entrevistes, sovint no té cap testimoni ni prova. Això suposa un repte particular per a la nostra capacitat de portar els Estats membres als tribunals per incompliment de les seves obligacions.

"Un veritable sistema d'asil comú no es construeix en un dia. Ara comencem un nou període d'implementació del sistema que acabem d'acordar aquest estiu.

"Les noves lleis, però, ens proporcionaran una base molt millor per a una bona implementació. Els textos continuen sent complicats; però ara contenen normes clares (o almenys més clares) sobre moltes qüestions difícils com he esmentat breument abans (detenció, accés al procediment, un recurs efectiu i el dret a romandre al territori, la definició d’actors de persecució i d’actors de protecció; i molts, molts més).

"Com que moltes de les escletxes, excepcions i la resta de l'arbre de Nadal han desaparegut, tots els estats membres hauran de revisar en profunditat els seus propis sistemes d'asil i adaptar-los als principis comuns.

"Com més podem estar segurs que tots els estats membres estan" fent pes "i mostrant responsabilitat aplicant correctament les normes, més fàcil serà per a altres a solidaritzar-se amb els Estats membres que necessiten ajuda.

"El paper dels professionals del dret tindrà una gran importància ara ja que haureu d'utilitzar i interpretar aquestes noves lleis en diferents situacions pràctiques; ja sigui com a jutges, representant als sol·licitants als tribunals o representant a les autoritats nacionals.

"La Comissió proporcionarà ajuda en aquest sentit, mitjançant finançament, formació i iniciatives de cooperació pràctica juntament amb EASO.

"La correcta implementació del nou CEAS serà, segons entengueu, la nostra prioritat clau en aquest camp per als propers anys.

Solidaritat

"Estic segur que la correcta implementació de les lleis garantirà una qualitat igualment alta dels sistemes a Europa. No obstant això, aquest procés es veurà molt facilitat per una cooperació i un repartiment de responsabilitats millorats.

"Per aconseguir-ho, hem creat una nova agència, l'Oficina Europea de Suport a l'Asil, EASO, específicament per ajudar els estats membres a aplicar la legislació de la UE sobre asil i en àrees de cooperació pràctica.

"Per exemple, hem dissenyat mòduls de formació en un currículum europeu d'asil amb l'objectiu de formar els treballadors de casos d'asil als mateixos estàndards a tota la UE.

"Mitjançant l'intercanvi d'informació sobre el país d'origen, els treballadors del cas poden accedir a la informació més actualitzada sobre la situació dels països d'origen per poder prendre una decisió informada sobre si el sol·licitant té realment un temor fonamentat de persecució".

"Reconec les dificultats de les tensions per l'argument de la solidaritat contra la responsabilitat. Alguns estats membres han considerat que la resta els deixa decebre, en particular pel sistema" Dublín "d'assignació de responsabilitats entre els estats membres per tractar les demandes d'asil. .

"No obstant això, hi ha una percepció errònia que el sistema de Dublín canalitza la majoria dels sol·licitants d'asil a la perifèria de la UE. De fet, el 70% dels casos d'asil són gestionats per cinc estats membres (Alemanya, França, Suècia, el Regne Unit i Bèlgica). Cap dels quals es troba a la frontera exterior de la UE.

"Alguns estats membres, per tant, pensen que aquells que demanen ajuda no assumeixen la seva responsabilitat. El resultat de vegades ha estat una paràlisi fins i tot quan es demanava una acció urgent.

Paper dels tribunals

"El poder judicial continuarà tenint responsabilitats particulars durant tot el procés d'implementació.

"Ho veig de dues maneres. La primera és operativa. Les noves directives milloraran l'accessibilitat dels tribunals en el context del procediment d'asil establint normes clares sobre el dret a un recurs efectiu i un millor accés a l'assistència jurídica gratuïta; però també en el context de les condicions d’acollida i detenció.

"Els tribunals han d'assegurar-se que els nostres estàndards es respecten plenament en cada cas que se'ls posa en coneixement.

"En fer-ho, els tribunals també jugaran un segon paper estratègic. En produir jurisprudència, els tribunals continuaran donant cada vegada més carn a les normes acordades, sobretot pel que fa als criteris de qualificació.

"En aquest sentit, seria molt útil una bona col·laboració entre jutges a nivell europeu. Donada la complexitat de les preguntes sobre asil, és important que tots els professionals del dret siguin plenament conscients dels diferents casos i qüestions que es plantegen als tribunals de tota Europa. .

"Crec que és important poder considerar les solucions que es troben en diferents estats membres a problemes similars i veure si poden ser aplicables en altres. Aquest és un element per construir un enfocament europeu coherent sobre l'asil.

altres desafiaments

"Immediatament després d'aconseguir un acord polític sobre les nostres lleis d'asil revisades el juny passat, es va provar el nou sistema europeu comú d'asil a causa de les greus crisis que es desenvolupaven a la nostra frontera exterior a Síria i a la Banya d'Àfrica. Això va provocar un gran desplaçament de persones arribant pel nord d’Àfrica.

"Ha estat un moment dramàtic per a aquells estats membres en" primera línia ", i en particular per a Bulgària, Grècia, Xipre, Malta i Itàlia.

"La Comissió, juntament amb EASO i Frontex, van iniciar un estret seguiment de la situació sobre el terreny abans de l'estiu, en estreta cooperació amb les autoritats nacionals competents.

"És important que hi hagi accions de contingència perquè puguem fer front a un gran nombre d'arribades, si això passa. El nostre objectiu ha estat millorar la preparació de la UE en cas de gran afluència, especialment de Síria".

"En fer-ho, hem estat capaços de posicionar prèviament l'assistència i els instruments de la UE disponibles, amb més de 20 milions d'euros destinats a aquest propòsit, a més del finançament disponible després de la tragèdia de Lampedusa.

"Aquests fons s'utilitzaran per enfortir les capacitats dels estats membres en primera línia, inclosa Bulgària, però també d'altres Estats membres (DE, SE, FR, NL) que ja s'enfronten a una pressió migratòria molt elevada.

Situació a Bulgària

"Com s'ha esmentat abans, atès que BG és un" estat de primera línia ", s'ha enfrontat a grans arribades de migrants i refugiats en els darrers mesos, cosa que ha provocat tensions elevades al sistema d'asil.

"Tanmateix, aquests desenvolupaments també han exposat algunes debilitats existents en el sistema d'asil a BG.

"Però acull amb satisfacció les mesures significatives que estan prenent les autoritats de BG per fer front al repte. Això reforçarà la capacitat de fer front a un gran nombre de sol·licitants d'asil.

"La Comissió i l'EASO fa temps que ajuden BG en aquest procés amb ajuda financera, experiència i assessorament juntament amb altres Estats membres.

"Tot i que la situació continua sent difícil, l'assistència donada mostra un bon exemple de com es pot demostrar la solidaritat envers un estat membre sota una pressió particular.

"Per descomptat, el nostre interès per garantir la protecció dels refugiats s'estén també més enllà de la frontera de la UE. El nostre sistema d'asil només s'aplica a aquells que tinguin la sort d'arribar a Europa. Com a resultat, la realitat és que persones desesperades intentaran viatges perillosos a través de el Mediterrani, arriscant la seva vida per venir aquí a buscar protecció.

"La tragèdia de Lampedusa de l'octubre del 2013 va comportar una crida a la renovació de l'acció de la UE, ja que la nostra frontera marítima meridional es percep cada cop més com una preocupació comuna de la UE i no només com a preocupació d'un estat membre.

"El grup de treball Mediterrani es va crear, per tant, amb l'objectiu de desenvolupar solucions operatives a curt termini per evitar que es tornessin a produir tragèdies similars. Les accions del grup de treball contribuiran a salvar vides al Mediterrani i donaran suport als estats membres que s'enfronten a una forta pressió migratòria.

Els projectes futurs

"Paral·lelament al nostre enfocament en la implementació, hem iniciat la reflexió sobre un futur a més llarg termini. Fa poc més d'una setmana, la Comissió va presentar l'anomenada" Comunicació post-Estocolm ", que constituirà la base per a futures discussions a la Consell.

"Una idea que ja s'ha acordat és treballar en la tramitació conjunta de sol·licituds d'asil, és a dir, la possibilitat que funcionaris de diversos estats membres treballin junts per processar diverses sol·licituds, potser com a mitjà per donar suport a un estat membre que s'enfronta a pressions particulars .

"També s'han plantejat altres idees i es tindran en compte. Per exemple, hi ha la idea de permetre a l'EASO controlar la qualitat de les avaluacions d'asil ajudant els estats membres a auditar les seves decisions d'asil.

"La UE també ha de continuar solidaritzant-se amb el món en desenvolupament, que acull la gran majoria de la població mundial de refugiats; no hem d'oblidar, per exemple, en el context de Síria, que milions de refugiats es troben als països veïns, mentre que 65 tenen vingui a la UE.

"Una manera important de solidaritzar-nos amb els països veïns de la UE és augmentant el nostre compromís amb el reassentament de refugiats.

"També hem d'intensificar els nostres esforços per augmentar la capacitat dels tercers països per poder acollir refugiats d'una manera adequada, d'acord amb els estàndards internacionals. Els programes de protecció regional reforçats seran una eina vital en aquest sentit.

"També hauríem d'explorar la possibilitat de millorar les vies legals perquè les persones que necessiten protecció vinguin a Europa, per exemple, coordinant l'enfocament dels Estats Units sobre l'expedició de visats d'entrada humanitaris.

Conclusió

"Quan parlem d'un sistema d'asil a nivell europeu, de vegades el veiem en termes de principis i conceptes abstractes.

"Però al centre del sistema hi ha els professionals. I el sistema també ha de ser just amb ells. Ha de donar-los totes les eines necessàries perquè continuïn fent una bona feina: lleis clares, bona formació, recursos suficients .

"Crec que és probable que el paisatge de l'asil continuï canviant considerablement en els propers anys, tal com ho ha fet enormement en els darrers vint anys.

"Però cada vegada tenim més normes europees i, si treballem prou bé junts, podem suavitzar moltes de les irregularitats que ens han enfrontat, de manera que arribem tant a una política europea d’asil com a un millor resultat per a tant els nostres ciutadans com els que vinguin a la nostra Unió ".

Asil a l'EU28: Gran augment de gairebé sol·licitants d'asil 435,000 registrats al EU28 en 2013, el major grup de Síria

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències