Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Fer eleccions europees més democràtica i la participació impulsar: Planta es prepara, diuen dos informes de la Comissió

COMPARTIR:

publicat

on

recomanacions_ep_eleccionsDos mesos abans de les eleccions al Parlament Europeu, dos nous informes publicats per la Comissió ofereixen una visió general dels passos decisius fets per fer aquestes eleccions encara més democràtiques i per apropar la política europea als ciutadans. Un informe analitza com les recomanacions de la Comissió per augmentar la transparència i la legitimitat democràtica de les eleccions europees, fetes l'any passat (IP / 13 / 215), han estat adoptades pels estats membres i els partits polítics. Una recomanació crucial va ser, sobretot, demanar als partits polítics europeus que designessin candidats principals per al càrrec de president de la Comissió.

Un segon informe analitza la nova eina de comunicació de Diàlegs Ciutadans desenvolupada per la Comissió durant els darrers 18 mesos com a instrument per informar la gent, recuperar la confiança en les institucions europees i nacionals i fer que els ciutadans prenguin consciència que la seva veu sí que compta a la UE. La publicació d'aquests dos informes coincideix amb un diàleg ciutadà paneuropeu que té lloc avui (27 de març) a Brussel·les amb més de 150 ciutadans procedents d'arreu d'Europa (IP / 14 / 295).

“Les eleccions europees han de ser realment europees. Els ciutadans han de saber com encaixa la seva elecció en el panorama europeu més gran. Per primera vegada en la història de la integració europea, s'ha iniciat un debat al voltant de candidats clarament designats per a la presidència de la Comissió. Aquest és el naixement d'una veritable democràcia europea”, va dir la vicepresidenta Viviane Reding, comissària de justícia, drets fonamentals i ciutadania. “Però la democràcia no és només el dia de les eleccions. Es tracta de debatre el futur d'Europa amb la gent a nivell local, durant tot l'any. Hem celebrat més de 50 diàlegs ciutadans a cada estat membre i hem constatat que els ciutadans tenen una set real de debatre cara a cara els problemes europeus amb els polítics. A Europa hem de parlar els uns amb els altres, més que no pas dels altres".

Preparant el terreny per a les eleccions europees

S'han celebrat més de 50 diàlegs a tots els estats membres, amb la participació de 22 comissaris europeus, normalment al costat de diputats i polítics nacionals, regionals o locals.

Més de 16,000 ciutadans van participar als Diàlegs Ciutadans, amb més de 105,000 persones que van participar a través de la web en directe i les xarxes socials. Els Diàlegs van ser actes de portes obertes perquè tots els interessats poguessin sumar-se al debat. Avui l'últim dia, Diàleg ciutadà paneuropeu, se celebra a Brussel·les amb el president José Manuel Barroso i deu comissaris europeus que reuneixen els participants de diàlegs anteriors d'arreu d'Europa (vegeu el Diàleg en línia aquí).

Un informe sobre els Diàlegs Ciutadans publicat avui mostra que aquests diàlegs han contribuït molt a donar un rostre humà a la política de la UE. El format ha començat a arrelar als estats membres, amb polítics nacionals de països com Alemanya, Bulgària i Irlanda llançant diàlegs propis.

anunci

Aquests debats oberts amb polítics europeus, nacionals i locals han demostrat ser una manera única de relacionar-se directament amb els ciutadans i formen part de la preparació de la Comissió Europea per a les eleccions europees del maig. Han encetat un debat en el qual els ciutadans podrien dirigir directament les seves preguntes sobre el futur de la Unió i les polítiques de la UE als polítics europeus i nacionals. Això va ajudar a convertir els diàlegs en esdeveniments realment europeus, contribuint al desenvolupament d'un espai públic europeu.

La necessitat d'aquests diàlegs la confirmen els ciutadans: avui, dos de cada tres europeus senten que la seva veu no s'escolta (vegeu l'annex 4) i gairebé 9 de cada 10 participants (88%) durant els diàlegs amb els ciutadans van expressar el seu fort desig de tenir més diàlegs d'aquest tipus (vegeu l'annex 5).

Per complementar aquests esforços, un manual sobre els principals drets dels ciutadans de la UE Sabíeu: 10 drets de la UE d'un cop d'ull es publica aquesta setmana, tal com s'anuncia a la 2013 Informe sobre la ciutadania de la UE. El manual inclou informació sobre el dret a participar en el procés de presa de decisions de la UE, incloses les eleccions europees.

Fent-ho de manera diferent aquesta vegada

El 12 de març de 2013, la Comissió va adoptar una recomanació en la qual demanava als partits polítics europeus que designessin els seus candidats a la presidència de la Comissió i recomanava que mostrin la seva afiliació a partits polítics europeus. Un any després, sis partits polítics europeus han donat a conèixer els seus candidats i tenen previst donar a conèixer els programes dels seus candidats. Polititzar les eleccions amb els millors candidats també ha rebut un gran suport entre els ciutadans, l'últim Enquesta Eurobaròmetre sobre el futur d'Europa publicat aquesta setmana mostra que set de cada deu europeus anirien més enllà i dirien que el president de la Comissió hauria de ser elegit directament pels ciutadans de la UE (vegeu l'annex 3).

Gràcies a l'acció de la Comissió, els estats membres també van transposar ràpidament les normes de la UE (Directiva 2013 / 1 / UE) que facilitaran als candidats presentar-se als seus estats membres de residència (IP / 14 / 87). Tots els estats membres van adoptar les lleis de transposició i tots menys un (vegeu la República Txeca). MEMO / 14 / 241) ja han notificat aquestes lleis a la Comissió.

Queden alguns reptes: Les crides de la Comissió d'un dia únic de votació a tot Europa i perquè els partits polítics mostrin les seves afiliacions a partits polítics europeus a les paperetes encara no s'han acceptat àmpliament. En aquest darrer cas, això es deu al fet que la legislació electoral de diversos estats membres no permet que les paperetes mostrin noms de logotips de partits polítics europeus.

La Comissió elaborarà un informe complet que inclourà l'aplicació de les seves recomanacions després de les eleccions europees.

Més informació

Informe sobre la recomanació de les eleccions europees
Informe sobre els diàlegs ciutadans
Més informació sobre els Diàlegs Ciutadans i el Debat sobre el futur d'Europa
Eurobaròmetre del futur d'Europa
Web de la vicepresidenta Viviane Reding
Seguiu vicepresident Reding a Twitter: @VivianeRedingEU

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències