Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Discurs del President Barroso: Europa, Israel i el futur de l'Orient Mitjà

COMPARTIR:

publicat

on

c5bf87be739b7be379795f6858b2b2b9a95edc50_s660x390President de la Comissió Europea, José Manuel Barroso, 14a Conferència Anual de Seguretat d'Herzliya, Jerusalem, 8 de juny de 2014.

"Bona nit senyores i senyors,

"Per a mi és un gran plaer estar aquí avui.

"Aquesta és la meva segona visita a Israel com a president de la Comissió Europea. A qualsevol visitant li sorprèn la naturalesa dinàmica i exterior del país i la seva economia, la combinació de modernitat i tradició i la pròspera societat civil. Israel és un començament -Nació que ja es va convertir en una marca mundial.

"He vist una mica de tot això avui: visitar l'Institut Weizmann i alguns dels científics més destacats del vostre país, presenciar amb el primer ministre Netanyahu la signatura del memoràndum que garanteix la participació d'Israel al programa d'investigació Horitzó 2020 d'Europa i tornar a l'hebreu Universitat de Jerusalem, on he rebut el títol honorífic aquesta tarda.

"També estic molt honrat d'haver estat convidat a participar en aquesta prestigiosa conferència.

"Vull fer servir aquest fòrum per parlar del paper que pot jugar la Unió Europea i del compromís que tenim pel que esperem que sigui un futur millor per als pobles d'aquesta regió.

anunci

"Com tots sabeu, la Unió Europea té una llarga tradició de relacions estretes amb israelians i palestins.

"Sempre hem donat suport al procés de pau i a una solució de dos estats al conflicte israeliano-palestí. Recentment hem recolzat plenament els encomiables esforços dels Estats Units durant l'última ronda de converses de pau. Aquest procés s'ha suspès, però els grans esforços desplegats en els darrers nou mesos no han de perdre's. La "pausa" actual en les negociacions és insostenible a la llarga. Això ens dóna l'oportunitat i l'obligació de reflexionar cap a on anar d'aquí.

"La Unió Europea sempre ha estat totalment solidària amb tots els esforços per intentar arribar a un acord de pau global sobre tots els temes que són el nucli del conflicte. Entenem que els israelians necessiten garanties sòlides que un acord de pau augmentarà i no disminuirà seguretat, i que acabarà amb el conflicte d’una vegada per totes.

"No podem crear aquest acord, només vosaltres i els palestins, però, mitjançant la comprensió i el suport, mitjançant el compromís i el diàleg, esperem que puguem contribuir a la seva realització.

"Senyores i senyors,

"Canviar fonamentalment les relacions entre estats i pobles és una tasca enorme, cosa que queda clar de la història de la Unió Europea. És una tasca que no s'ha acabat mai, però que hem de dur a terme per proporcionar pau, seguretat i prosperitat per als nostres ciutadans.

"La integració europea sempre ha estat una manera perquè els països d'Europa assoleixin aquests objectius, i la lògica que hi ha darrere és tan vàlida avui com ho era al principi del procés.

"Permeteu-me destacar breument els canvis que també està passant Europa i com això ens farà més forts com a aliats diplomàtics i més atractius com a socis econòmics en el futur. Perquè crec que això de vegades no s'entén i sovint es menysté.

"Durant els darrers deu anys, diversos esdeveniments i evolucions, tant positius com negatius, han desafiat la unitat i l'estabilitat d'Europa.

"De fet, l'última dècada d'integració europea va estar marcada per èxits històrics, començant per l'ampliació des del 2004 a Europa central i oriental i altres països de la Mediterrània. Però també va estar marcada per reptes importants. Més recentment, des del 2008, la caiguda financera que va convertir una crisi del deute sobirà en una crisi econòmica i social. Va ser una prova d’estrès important per a la solidesa de la Unió Europea i per a la moneda única, l’euro, en particular. I va requerir mesures excepcionals per abordar-la, inclosa la creació d'instruments polítics i mecanismes de solidaritat completament nous.

"Una i altra vegada hem sortit d'aquestes crisis més units, més coherents i més integrats. Les forces d'integració han demostrat ser més fortes que les forces de desintegració.

"Al contrari de les prediccions que s'han escoltat habitualment en els darrers anys, ni un sol país ha abandonat la unió monetària, sinó que altres països van decidir entrar-hi, és a dir, Letònia el gener passat i el lituà que s'unirà l'any que ve.

"La decisió d'ampliar i aprofundir al mateix temps (cosa que molta gent dubtava que fos possible fa deu anys) era clarament el camí adequat a seguir. Això és el que ens dóna avantatge, per exemple, en les negociacions comercials, on prenem la iniciativa Això és també el que ens permet prendre una posició internacional, per exemple en el dolorós bloqueig sobre Ucraïna, on només una Unió Europea que parla amb una sola veu i actua com pot intentar influir en l’equació i garantir el ple respecte del dret internacional.

"Però com ha demostrat el resultat de les eleccions europees del mes passat, aquests canvis importants també han provocat ansietat en alguns dels nostres ciutadans. En una democràcia, fer el correcte no és suficient; també heu de convèncer els ciutadans que és correcte, que és per al seu avantatge.

"Hem de continuar donant respostes a preguntes legítimes i, al mateix temps, lluitar contra el populisme i l'extremisme sempre que sigui necessari i defensar els valors en què es basa el projecte europeu. Els temps econòmics i socials incerts mai no poden ser una excusa per deshumanitzar les narratives polítiques".

"Sobre això, permeteu-me que també abordi el tema de l'antisemitisme de forma directa. Europa, com a continent on va tenir lloc l'Holocaust, té la responsabilitat particular de liderar la lluita contra qualsevol ressorgiment de l'antisemitisme, sempre que es produeixi i on sigui. La Unió Europea segueix extremadament vigilant sobre aquest tema i actua amb decisió: hem d’eliminar l’antisemitisme des d’Internet, hem d’abordar-lo a les escoles, hem de combatre els delictes d’odi als nostres carrers.

"També hem de reconèixer els reptes particularment difícils que afronta el fenomen dels jihadistes europeus radicalitzats que tornen als nostres carrers des de Síria; no vull tornar a veure mai els terribles atacs que vam veure a Brussel·les el mes passat ni a Tolosa el 2012.

"Tot i que gran part del que s'ha de fer per solucionar-ho queda en mans dels governs nacionals, la policia i els serveis de seguretat, també podem actuar a nivell europeu.

"El 2008 la Unió Europea va adoptar el que anomenem una decisió marc sobre la lluita contra el racisme i la xenofòbia. L'objectiu d'aquesta decisió era garantir que el racisme i la xenofòbia estiguessin castigats amb sancions penals efectives, proporcionades i dissuasives a tota la Unió Europea (UE). també pretenia millorar i fomentar la cooperació judicial en aquest camp.

"A finals d'aquest any, la Comissió Europea tindrà el poder de prendre mesures contra els estats membres europeus que no han adequat adequadament els seus sistemes jurídics d'acord amb la decisió.

"La Unió Europea es mantindrà fidel als seus valors i principis. Permetre la seva erosió seria obrir esquerdes a la nostra casa comuna.

"En termes de política exterior, la Unió Europea també ha estat provada com mai durant el meu segon mandat com a president de la Comissió. La Unió Europea participa profundament en la lluita contra la guerra civil a Síria, en particular, evitant que l'afluència massiva de refugiats sirians pugui sobrecarregar i desestabilitzar els països veïns, Jordània, el Líban i l’Iraq, i donar suport al procés de mediació de l’ONU. L’absència d’unitat a la comunitat internacional en relació a Síria ens està costant la vida humana. I el peatge augmenta cada dia. També donem suport a l’estabilització política i econòmica Egipte, tot assegurant-nos que s’observin les llibertats fonamentals. Estem tractant les preocupacions de seguretat continuades i intentem establir un Estat central que funcioni a Líbia. I també, a través del nostre alt representant, liderem les negociacions amb l’Iran per assegurar-nos que el seu programa nuclear té un caràcter civil i no representa una amenaça per a Israel, per a la regió i per al món.

"Són qüestions en què Israel té en joc interessos nacionals vitals, interessos que la UE ajuda a protegir amb les seves accions concretes.

"Senyores i senyors,

"Com a europeus, també sabem alguna cosa sobre la guerra i la pau, sobre el ressentiment i la reconciliació.

"Si vam rebre el Premi Nobel de la Pau el 2012 va ser perquè les nacions europees finalment van aconseguir trencar el cercle viciós d'ofensives i represàlies militars que va ser el motor de la història d'Europa durant segles.

"Va ser un fet històric, però val la pena recordar la seva realitat recent, fa menys de set dècades, i fins a quin punt hem arribat en un període de temps tan curt.

"I val la pena recordar l'esperit que va estar darrere dels passos cap a la integració europea des dels primers moments: un esperit de" lliçons apreses "a través de les dificultats i la guerra; un esperit de reconciliació inevitable; un esperit de captar el futur junts, perquè teníem he perdut tant del passat.

"La declaració Schuman de 1950 afirmava que" la reunió de les nacions d'Europa requereix l'eliminació de l'oposició mil·lenària de França i Alemanya ". Sabien que aquest canvi mental era la condició prèvia per a nous passos, com els que es van destacar a la famosa frase: "Europa no es farà de cop ni segons un pla únic. Es construirà mitjançant èxits concrets que primer creen una solidaritat de facto".

"Menciono això perquè alguns d'aquests elements estan presents també en el Procés de Pau de l'Orient Mitjà: passos difícils però inevitables cap a la reconciliació que cal fer, oposicions mil·lenàries que s'han d'abordar, èxits concrets que serveixen per reconstruir la confiança, i només d’aquesta manera un futur comú que la gent pugui elaborar.

"A la llum de la inestabilitat actual a la regió, la pau i una distensió integral són els autèntics actius estratègics per a Israel en termes de seguretat, però també en termes d'integració israeliana a la regió.

"Diverses iniciatives de pau ja han explorat múltiples opcions per a les qüestions estatals finals, hi ha plans sobre plans de pau, ara cal el coratge polític de les dues parts per fer el pas decisiu. És evident que les concessions requerides seran doloroses , que a alguns no els agradaran, però les dues parts han d'apostar per la pau.

"L'statu quo pot semblar políticament més segur a curt termini, però no produeix cap benefici a llarg termini. No estic subestimant la dificultat de les decisions que cal prendre. En ambdós casos estem parlant de qüestions existencials per als israelians. i les nacions palestines. Però el lideratge consisteix a fer possible allò que és necessari. I la pau és necessària a la regió. La seguretat per a Israel i un estat per als palestins són imperatius morals per a tota la comunitat internacional.

"Mentrestant no s'haurien de prendre accions que posessin en perill la viabilitat d'una solució de dos estats. Estem profundament preocupats perquè la continuació de l'activitat d'assentament faci més remota la solució de dos estats que és de l'interès fonamental d'Israel.

"Creiem que també seria de l'interès general de la pau futura que tant els lideratges israelians com els palestins estiguessin en condicions de fer complir un acord final sobre el terreny i abraçat per les poblacions.

"Per això, considerem que, en interès d'un futur acord de pau i d'un govern legítim i representatiu, la reconciliació intra-palestina segons els principis exposats en el discurs del president Abbas al Caire al maig de 2011 - i aquest pre- En altres paraules: qualsevol govern palestí hauria de defensar el principi de no-violència, seguir compromès a assolir una solució de dos estats i a una solució pacífica negociada del conflicte israelià-palestí. Això significa acceptar acords i obligacions anteriors, inclòs el dret legítim d’existir d’Israel.

"La reconciliació palestina, si es duu a terme d'acord amb aquests principis, no s'ha de considerar un obstacle per a la continuació de les negociacions. Al contrari, la reconciliació és en realitat una condició per implementar amb èxit una solució de dos estats.

"La reconciliació palestina, si es fa seguint estrictament els principis que acabo d'esmentar, no donarà de cap manera veu als terroristes. Al contrari, ajudarà al nostre objectiu d'aïllar i marginar els terroristes i les seves accions desorientades i destructives.

"Ho sabem tots: el terrorisme probablement fracassarà. Mai serà acceptat per la Unió Europea ni per ningú de la comunitat internacional com una manera d'aconseguir objectius polítics.

"Senyores i senyors,

"Una pau integral a l'Orient Mitjà és un objectiu polític clau de la Unió Europea i de la nostra política exterior durant els darrers 30 anys. Ens hem compromès política i econòmicament per ajudar a oferir una solució de dos estats.

"Recentment, hem proposat una associació privilegiada especial tant a Israel com a un futur Estat de Palestina en cas de concloure amb èxit les negociacions de pau.

"Això vindria amb un paquet de suport d'una magnitud sense precedents a les dues parts, que cobreixi tot l'espectre d'iniciatives econòmiques, polítiques i relacionades amb la seguretat. A Europa, creiem que allò que la Unió pot oferir té el potencial de canviar fonamentalment el vostre futur i les vostres relacions amb Europa i amb la resta del món.

"La nostra associació privilegiada especial seria la clau per a la prosperitat renovada i per a noves oportunitats a Israel i en un futur estat palestí. També tindria repercussions positives per a la integració regional.

"L'associació prevista seria un marc molt ampli per a la cooperació entre Europa, Israel i Palestina en multitud d'àrees polítiques, incloent comerç, inversions, infraestructures, energia, protecció del medi ambient, cultura i educació, investigació. Seria una eina eficaç per desenvolupar les relacions bilaterals entre la Unió Europea i ambdós estats i, encara més important, incloure un format conjunt de cooperació trilateral Israel-UE-Palestina que lligui els dos estats molt estretament a mútuament i cap a Europa.

"Així doncs, aquesta relació també es podria desenvolupar" mitjançant assoliments concrets que primer creen una solidaritat de facto ", com va dir Robert Schuman en el moment de la creació de la Unió Europea.

"Senyores i senyors,

"Per concloure: entenem plenament les dificultats que afronta la pau i la reconciliació a la regió. La pau entre israelians i palestins no és una vareta màgica que solucionarà tots els problemes de l'Orient Mitjà d'un dia per l'altre. Però eliminarà una línia de falla clau que travessa la regió. i permetre a Israel afrontar alguns dels reptes de seguretat reals que afronta la regió.

"La Unió Europea no pot crear pau a l'Orient Mitjà, però si vosaltres (els pobles de la regió) escolliu la pau, la Unió Europea hi serà per donar-vos suport.

"La història ens ensenya que no hi ha res inevitable en la pau. Hem de treballar per protegir-la. Mai no es pot donar per fet. Al mateix temps, la història també ens ensenya que no hi ha res inevitable en el conflicte. la història de la guerra mostra que els antics enemics es poden reconciliar, els enemics es van fer amics i la confrontació ha estat substituïda per la cooperació.

"I més fonamentalment, el que ens ensenya la història és que pertany a aquells que la continuen i avancen i no a aquells que la segresten, mirant cap enrere. Aquest lloc està ple d'història - fins i tot hi ha qui diu massa història - però les pàgines del El capítol de pau del llibre d’Història de l’Orient Mitjà encara està pendent de ser escrit.

"Us animo a perseverar en el camí de les negociacions, a fer els compromisos necessaris per arribar a un acord global i a obrir la porta a una nova era de pau a Israel, en un Estat sobirà de Palestina i més enllà. Moltes gràcies. "

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències