Connecteu-vos amb nosaltres

les article

Opinió: Tot esperant veredictes reafirmen valor del tribunal de guerra de Bangla Desh

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Avís_TICA càrrec de Tureen Afroz

Aviat el món coneixerà els destins d’alguns dels criminals de guerra més notoris de la història: dos homes que finalment s’enfronten a la justícia pel seu paper en el genocidi del 1971 desencadenat pel Pakistan a Bangladesh, mentre aquest país lluitava per la seva independència.

 

anunci

Aquests homes, el motiur Rahman Nizami i Delwar Hossain Sayeedi, van ser responsables personalment dels assassinats de centenars de ciutadans de Bangladesh i de la tortura i la violació sistemàtica de centenars més. Després de gairebé mig segle d'eludició de la justícia, aquests homes perillosos es van enfrontar al Tribunal Internacional per als Delictes (ICT) de Bangladesh, un organisme creat el 2009 per corregir errors del passat dècada. Les TIC emetran sentències sobre els 16 càrrecs de Nizami. Sayeedi va ser declarat culpable de crims de guerra l'any passat i condemnat a penjar; El Tribunal Suprem de Bangladesh dictaminarà el seu recurs.

 

image_415_91273 [1]

Tureen Afroz és fiscal del Tribunal Internacional per als Delictes de Bangladesh.


Mentre esperem aquests resultats tan esperats, val la pena emfatitzar l’imperativitat de l’existència del tribunal per a una nació i un poble perseguit per un vessament de sang que el món ha passat per alt durant massa temps. Quan el 1971 es va fer evident a Pakistan que no podia guanyar la Guerra d’Alliberament de Bangla Desh, l’exèrcit pakistanès i els seus col·laboradors vitals de Bangladesh –inclosos Nizami i Sayeedi– van intentar escanyar la democràcia infantil de Bangladesh al seu bressol.

anunci

 

Van fer un genocidi, dirigint-se als intel·lectuals de Bangla Desh, matant i torturant metges, advocats, professors, artistes i similars, intentant eliminar el poder cerebral del país naixent. Bangla Desh va prevaler en la guerra de nou mesos, però a un cost elevat: fins a 3 milions de bangladesians van ser assassinats.

 

El 2009, es van establir les TIC a Bangla Desh per investigar i processar els sospitosos de dirigir el genocidi. El llarg pas del temps per aconseguir la justícia és vergonyós, però ara, amb les TIC, Bangla Desh està finalment fent les coses bé.

 

Durant aquest llarg retard per la justícia, no només els delinqüents de guerra com Nizami i Sayeedi van escapar de la justícia, sinó que van aconseguir formar part del sistema polític de Bangla Desh. Gràcies a la història política sectària i de vegades caòtica del jove país, Nizami i Sayeedi van passar a ocupar funcions de lideratge en una organització de terrorisme nacional anomenada Jamaat-e-Islam, que té un braç polític.

 

A causa d'aquest accident de la història, hi ha hagut un retrocés contra les TIC per part dels mitjans de comunicació, que o no entenen l'horror del genocidi de Bangla Desh o bé opten per ignorar-lo. La posició d'alguns membres dels mitjans de comunicació - que aquests judicis són una manera que el partit governant de la Lliga Awami de Bangla Desh castigui els seus oponents - és flagrantment desinformada i, encara més espantosa, allunya l'atenció de les víctimes i nega la justícia a les seves famílies.

 

Les afiliacions polítiques dels autors són completament irrellevants als ulls de les TIC. Més aviat, els atrocs crims que aquests individus van cometre contra civils innocents de Bangladesh són el focus dels procediments del tribunal.

 

Les instantànies de les activitats de Nizami i Sayeedi durant la guerra de 1971 són suficients per convèncer el món que les TIC operen completament dins d’una missió de recerca de justícia, en lloc de motivació política. Els càrrecs contra Nizami inclouen genocidi, assassinat, tortura, violació i destrucció de béns; gran part de les proves es basen en testimonis presencials. Sayeedi està acusat de delictes similars, que va dirigir específicament a comunitats hindús.
Els seus crims són tan horribles ara com el 1971 i es veurien amb la mateixa llum si els hagués comès un partidari del govern de Bangladesh. En els casos de Nizami i Sayeedi, juntament amb els altres nou autors que les TIC ja han condemnat, la política no va tenir cap paper. Només calen els fets per subratllar el valor de les TIC per a Bangla Desh i per al món.

 

Els delinqüents de guerra que van assassinar, violar, saquejar i causar destrucció el 1971 encara viuen avui i caminen lliures. Aquesta circumstància és inacceptable i, finalment, les TIC i els seus seguidors les posen a l'abast.

 

Les TIC estan posant Bangladesh en un camí cap a la curació. Sense aquests judicis, el món hauria oblidat durant molt de temps l’ombra fosca que perduraria per sempre a Bangla Desh, una ombra plena d’autors i els seus crims atroços i, el que és més important, del dolor i el patiment de les víctimes i les seves famílies. La presència de les TIC a l'escena mundial comunica un missatge contundent que el genocidi i els crims de guerra no seran tolerats, i això és justícia en si mateix.

 

Tureen Afroz és fiscal del Tribunal Internacional per als Delictes de Bangladesh.

Negocis

La brillantor ha desgastat la inversió activista?

publicat

on

Alguns casos recents suggereixen que la marea potser finalment s'està convertint en la inversió activista, que fins fa poc semblava que s'estava convertint en una part arrelada del món empresarial. Tot i que el valor dels actius activistes en inversió pot haver estat augmentant en els darrers anys (al Regne Unit, aquesta xifra va créixer un 43% entre el 2017 i el 2019 per arribar a $ 5.8 milions), el nombre de campanyes va disminuir 30% l’any anterior al setembre del 2020. Per descomptat, aquesta caiguda s’explica en part per les conseqüències de la pandèmia de coronavirus en curs, però el fet que cada cop hi hagi més obres de teatre que cauen a les oïdes sordes podria indicar un temps més negre. perspectives a llarg termini dels agitadors activistes cap endavant.

L'últim cas en qüestió prové d'Anglaterra, on el fons de gestió de riquesa St James's Place (SJP) va ser objecte d'un intent d’intervenció activista per part de PrimeStone Capital el mes passat. Després de comprar una participació de l’1.2% a l’empresa, el fons va enviar un carta oberta al consell d'administració del SJP desafiant la seva trajectòria recent i demanant millores específiques. No obstant això, la manca d'incisió o originalitat en el manifest de PrimeStone va fer que SJP fos eliminat amb relativa facilitat, sentint poc impacte en el seu preu de les accions. La naturalesa i el resultat decebedors de la campanya són indicatius d’una tendència creixent en els darrers anys, i que podria establir-se per ser més pronunciada en una societat posterior a la convidació del 19.

PrimeStone no pot inspirar

anunci

L'obra de PrimeStone va adoptar la forma tradicional afavorida pels inversors activistes; després d’adquirir una participació minoritària a SJP, el fons va intentar flexionar els músculs posant de manifest les deficiències percebudes del consell actual en una missiva d’11 pàgines. Entre altres qüestions, la carta identificava la inflada estructura corporativa de la companyia (més de 120 caps de departament en nòmina), marcant els interessos asiàtics i el preu de les accions caigudes (les caigut un 7% des del 2016). També van identificar un "cultura d’alt cost”A la cambra posterior de SJP i va fer comparacions desfavorables amb altres empreses pròsperes de plataformes com AJ Bell i Integrafin.

Tot i que algunes de les crítiques tenien elements de validesa, cap d’elles era especialment nova i no pintava cap imatge completa. De fet, hi ha diversos tercers vine a la defensa del consell d’administració de SJP, assenyalant que equiparar la recessió de la companyia amb l’augment d’interessos com AJ Bell és injust i excessivament simplista, i que, quan s’oposa a pedres tàctils més raonables com Brewin Dolphin o Rathbones, SJP manté el seu propi notable.

Les amonestacions de PrimeStone sobre l’elevada despesa de SJP poden contenir una mica d’aigua, però no saben reconèixer que gran part d’aquest desemborsament era inevitable, ja que l’empresa es va veure obligada a complir els canvis regulatoris i a sucumbir amb els ingressos fora del seu control. El seu impressionant rendiment en comparació amb els seus competidors confirma que l’empresa ha estat tractant qüestions sectorials exacerbades per la pandèmia, cosa que PrimeStone no ha sabut reconèixer ni tractar de manera singular.

anunci

Imminent vot imminent per a URW

Es tracta d’una història similar a través del Canal, on el multimilionari francès Xavier Niel i l’empresari Léon Bressler han recollit una participació del 5% en l’operador internacional de centres comercials Unibail-Rodamco-Westfield (URW) i estan adoptant tàctiques d’inversors activistes anglosaxons per intentar assegurar URW adopten seients directius per si mateixos i empeny URW a una estratègia arriscada per augmentar el seu preu de les accions a curt termini.

Està clar que, com la majoria de les empreses del sector minorista, URW necessita una nova estratègia per ajudar a superar la recessió induïda per la pandèmia, particularment donat el seu nivell de deute relativament alt (més de 27 milions d’euros). Amb aquest objectiu, el consell d'administració d'URW té l'esperança de llançar-se RESET del projecte, que té com a objectiu una recaptació de capital de 3.5 milions d’euros per mantenir la bona qualificació creditícia de la companyia per garantir la inversió i garantir l’accés continuat a tots els mercats de crèdit importants, alhora que desapalancar gradualment el negoci dels centres comercials.

Niel i Bressler, però, volen renunciar a l’augment de capital de 3.5 milions d’euros en favor de vendre la cartera nord-americana de la firma, una col·lecció de prestigiosos centres comercials que en general tenen provat resistent al canvi de l'entorn minorista: per pagar el deute. Diverses empreses assessores de tercers, com ara, s’oposen al pla d’inversors activistes Proxinvest Glass Lewis, amb aquest últim el qualifica com "un gambit excessivament arriscat". Tenint en compte que Moody's té l'agència de qualificació creditícia previst una caiguda de 18 mesos en els ingressos del lloguer que probablement afectarà els centres comercials, i fins i tot ha arribat a advertir que el fet d’implementar la pujada de capital que sustenta el RESET podria provocar una degradació de la qualificació d’URW; sembla probable que la de Niel i Bressler les ambicions seran rebutjades el 10 de novembreth reunió d’accionistes, de la mateixa manera que han estat PrimeStone.

Creixement a llarg termini respecte als guanys a curt termini

En altres llocs, el CEO de Twitter, Jack Dorsey, també sembla tenir-ho superar un intent de l’alta inversora activista Elliott Management per expulsar-lo del seu paper. Tot i que una reunió recent del comitè va cedir algunes de les demandes d’Elliott, com ara reduir els mandats del consell de tres anys a un, va optar per declarar la seva fidelitat a un cap executiu que havia supervisat el rendiment total dels accionistes de 19% abans de la implicació d'Elliott amb el gran xou de les xarxes socials a principis d'aquest any.

Juntament amb les campanyes atípicament poc inspiradores dutes a terme en altres llocs del mercat i la retrocessió del sector en general, podria ser que els inversors activistes estiguessin perdent el pes? Des de fa molt de temps, han cridat l’atenció sobre les seves empreses a través d’atrevides cridaneres i pronòstics audaços, però sembla que tant les empreses com els accionistes estan captant el fet que, darrere de la seva protecció, els seus plantejaments sovint contenen defectes fatals. És a dir, s’està exposant un enfocament a la inflació a curt termini del preu de les accions en detriment de l’estabilitat a llarg termini com a aposta irresponsable que es fa - i en una inestable economia postcovida, és probable que la prudència prudent sigui més alta que la immediata obtenir beneficis amb una regularitat creixent.

Seguir llegint

Xina

El digital Renminbi podria abordar la vulnerabilitat de la Xina al sistema financer mundial?

publicat

on

El sistema financer internacional està dominat pels Estats Units. Washington ha utilitzat sovint la seva influència en el sistema financer internacional per promoure els seus interessos econòmics i geopolítics mitjançant sancions financeres. A mesura que l’antagonisme entre els Estats Units i la Xina va més enllà del comerç i la tecnologia, la manera com es desenvoluparà la rivalitat entre els Estats Units i la Xina en la nova etapa del finançament internacional és una qüestió de gran preocupació per al món.

La Xina treballa en una moneda digital del Banc Central (CBDC) des del 2014 i intensifica els seus esforços per internacionalitzar el Renminbi.

A la superfície, sembla que el CBDC serà per a ús domèstic, però un CBDC simplificarà les transaccions transfrontereres. Durant molt de temps, el país s’ha mostrat insatisfet amb el paper que té el dòlar nord-americà (USD) com a moneda de reserva mundial i s’ha compromès a ampliar l’abast de la seva moneda.

anunci

Fins i tot té una iniciativa per denominar crèdit comercial internacional a Renminbi (RMB) en lloc de dòlars. I la Iniciativa Belt and Road ha vist com la Xina estenia més d’un bilió de dòlars en préstecs estrangers.

En un recent seminari mundial en línia organitzat per la Pangoal Institution China i el Centre for New Inclusive Asia Malaysia, experts de la Xina, Rússia, Europa i els Estats Units van deliberar i discutir el tema.

Un dels ponents clau va ser Ali Amirliravi, conseller delegat i fundador de LGR Global  i creador del Moneda de la Ruta de la Seda moneda digital

anunci
Sr. Ali Amirliravi, conseller delegat i fundador de LGR Global

Sr. Ali Amirliravi, conseller delegat i fundador de LGR Global

Va abordar la vulnerabilitat de la Xina al sistema financer mundial i va dir:

“Aquesta és una pregunta molt interessant, ja que hi ha molts factors a tenir en compte. Per començar, crec que pot ser útil definir específicament les vulnerabilitats de la Xina. Parlem de finances internacionals aquí (és un sistema molt complex i amb càrrega política) i, des de la segona guerra mundial, l’espai ha estat més o menys dominat pels interessos dels EUA. Ho veiem en el domini mundial que el dòlar nord-americà ha mantingut durant els darrers 70 anys. Ho veiem en els passos que Washington ha pres per assegurar que el dòlar actua com a moneda de reserva mundial, especialment en indústries com el comerç mundial de petroli. Fins fa poc, probablement era difícil ni imaginar un sistema financer mundial que no estigués directament recolzat pel dòlar nord-americà.

En virtut d’aquesta dependència mundial, la màquina política nord-americana va rebre un poder significatiu per exercir en les finances internacionals. La millor prova d’això es pot trobar probablement en la història de les sancions econòmiques paralitzants que els Estats Units han promulgat contra estats específics, els impactes dels quals poden ser devastadors. En poques paraules, és una dinàmica de poder asimètrica en què els Estats Units han obtingut un important avantatge negociador respecte a altres països.

Dit així: quan el sistema econòmic global es construeix per adaptar-se a la moneda nacional d’un estat concret, és fàcil veure com aquest estat seria capaç d’adaptar certes polítiques i promoure comportaments que afavorissin els seus propis interessos geopolítics. ha estat la realitat nord-americana durant les darreres dècades.

Però les coses canvien. Els avenços tecnològics, les relacions polítiques evolucionen i els fluxos comercials i monetaris internacionals continuen expandint-se i creixent, incorporant ara més persones, països i empreses que mai. Tots aquests factors (econòmics, polítics, tecnològics, socials) funcionen per donar forma a la realitat de l’ordre internacional i ara estem en un lloc on es garanteix una discussió seriosa sobre la substitució del dòlar nord-americà, per això em fa il·lusió estigueu aquí parlant d’aquest tema avui, és hora de mantenir la conversa.

Per tant, ara que hem establert l’escena, abordem la qüestió: la creació d’un Renminbi digital podria abordar la vulnerabilitat i l’asimetria amb què es tracta la Xina en matèria de finances internacionals? Realment, no crec que es tracti d’una resposta simple, sí o no, de fet, crec que és valuós plantejar-se la pregunta amb una perspectiva àmplia sobre el desenvolupament durant els propers anys.

 

CURT TERMINI

A partir del curt termini, plantegem la següent pregunta: tindrà un renminbi digital un impacte significatiu a nivell internacional immediatament després del llançament. Crec que la resposta aquí és que no, i hi ha algunes raons per això. Primer de tot, considerem la intenció de l'emissor, el banc central xinès. Els informes mostren que l'enfocament inicial del projecte DRMB és domèstic, el govern xinès vol desafiar els mètodes de pagament digitals del sector privat com AliPay, etc., i acostumar la població més àmplia a la idea de monedes digitals emeses pel Banc Central que alimentin la majoria de transaccions econòmiques al país. En poques paraules, l’abast de la primera etapa del llançament de DRMB és massa reduït i està centrat a nivell nacional per afectar directament el sistema internacional; no hi haurà prou DRMB en circulació a nivell mundial.

Hi ha un altre punt a considerar a curt termini: l’acceptació voluntària. Fins i tot si la primera fase del projecte DRMB tenia un enfocament internacional i es comprometia a encunyar grans quantitats de moneda digital, l’impacte internacional requereix un ús internacional, cosa que significa que altres països haurien d’acceptar i donar suport voluntàriament al projecte en les primeres etapes. Quina probabilitat té això de passar? Bé, és una mica barrejat, hem vist com començaven a aparèixer alguns acords entre la Xina i alguns països de l’Àsia central, així com de Corea del Sud i Rússia, que descriuen els marcs futurs per a l’acceptació i el comerç de la DRMB, però no hi ha Encara no hi ha massa al seu lloc. I això és tot: abans que el DRMB pugui tenir un impacte internacional, cal que hi hagi un accés i una acceptació internacionals generals, i no veig que això passi a curt termini.

 

MITJÀ TERMINI

Passem a una anàlisi a mig termini. Imagineu, doncs, que la fase 1 del DRMB és completa i que tenim persones i empreses a la Xina que l’accepten, transaccionen i negocien. Com serà la fase 2? Crec que començarem a veure la Xina ampliant l’abast del projecte DRMB i incorporant-lo als seus projectes internacionals de desenvolupament i infraestructura. Si considerem l’abast de la Iniciativa per a la Franja i la Carretera i els compromisos de la Xina i ens centrem en el desenvolupament i la inversió a l’Àsia central, Europa i parts d’Àfrica, és evident que hi ha moltes oportunitats per promoure i incentivar l’ús del DRMB a nivell internacional.

Un gran exemple a tenir en compte és el grup de països que conformen la zona de la Ruta de la Seda (uns 70 països). La Xina participa en projectes d'infraestructura aquí, però també promou un augment del comerç a la zona, i això significa una gran quantitat de diners que es mouen transfronterers. En realitat, aquesta és una àrea en què es centra la meva empresa LGR Crypto Bank (el nostre objectiu és fer transparents, ràpids i segurs els pagaments transfronterers i el finançament comercial) i en una àrea amb més de 70 monedes diferents i requisits de compliment increïblement dispars, això és no sempre és una tasca fàcil.

Aquí és precisament on crec que el DRMB podria afegir molt de valor, en aclarir la confusió i l’opacitat que comporta el moviment transfronterer de diners i les complexes transaccions de finançament comercial. Crec que una manera de comercialitzar el DRMB als socis comercials i de desenvolupament de la Xina és una manera d’aportar transparència i rapidesa en les transaccions complicades i les transferències internacionals. Aquests són problemes reals, especialment en el negoci del comerç de diversos productes bàsics, i poden causar seriosos retards i interrupcions empresarials. Si el govern xinès pot demostrar que l’adopció del DRMB abordarà aquests problemes, crec que veurem un afany real mercat.

At LGR Global, ja estem investigant, modelant i dissenyant el nostre propi moviment de diners i plataformes de finançament comercial per treballar en harmonia amb les monedes digitals, en particular la nostra pròpia moneda de la ruta de la seda i el digital Renminbi. ja que estan disponibles.

Quan es tracta de l'escena internacional, crec que la Xina utilitzarà el seu BRI com a camp de prova per al DRMB en el comerç del món real. Fent això, començaran a desenvolupar una xarxa d’acceptació de DRMB a tots els països de la Ruta de la Seda i podran assenyalar els projectes d’infraestructura reeixits com a prova de l’èxit del Digital Renminbi. Si aquesta fase es realitza correctament, crec que crearà una base molt bona d’acceptació de DRMB que es pot construir i ampliar a nivell mundial. Probablement, el següent pas seria Europa: es tracta d’una extensió natural de la Zona de la Ruta de la Seda i també es relaciona amb la realitat d’un augment del comerç entre la UE i la Xina. És important tenir en compte que, si considerem totes les economies nacionals que formen el bloc de l’euro, és el major importador / exportador del món, seria una oportunitat increïble per a la Xina atreure l’atenció internacional al DRMB i demostrar la seva capacitats a Occident.

 

A llarg termini

A llarg termini, crec que és possible que el DRMB guanyi alts nivells de tracció internacional i aconsegueixi un cert nivell d’acceptació mundial. Una vegada més, tot dependrà de l’èxit del govern xinès a l’hora d’adoptar el cas durant les fases anteriors. Les propostes de valor de les monedes digitals dels bancs centrals són molt clares (augment de la velocitat de les transaccions, millora de la transparència, menys intermediaris, menys retards, etc.) i, certament, la Xina no és l’única que desenvolupa aquest actiu. Actualment, però, la Xina és líder i, si poden executar un pla d’expansió sense massa problemes al llarg del camí, aquesta avançada podria dificultar la recuperació de les ofertes estatals. Potser no, però.

Podria ser que a llarg termini, tots els estats tinguessin una moneda digital sobirana, i això planteja la pregunta: a l’era de les monedes digitals, encara hi ha necessitat d’una moneda de reserva global? No estic segur. Quin seria el valor afegit d’una moneda de reserva quan les monedes digitals dels bancs centrals es podrien negociar sense esforç amb terminis de liquidació immediats? Potser les divises de reserva es converteixin simplement en una relíquia d’un sistema financer obsolet.

De cara al llarg termini, puc imaginar dos escenaris en què el DRMB podria alleujar les vulnerabilitats de la Xina en el sistema financer internacional:

  • El DRMB es converteix en la nova moneda de reserva mundial
  • La noció de moneda de reserva mundial queda obsoleta i el nou ordre econòmic funciona amb monedes digitals recolzades per l’estat que funcionen sense jerarquia.

Passi el que passi, crec que estem a la cúspide d’un canvi important en les finances mundials. No hi ha dubte que les monedes digitals, específicament les monedes digitals dels bancs centrals, jugaran un paper enorme en la definició del nou paradigma econòmic. Crec que la Xina està fent grans gestions a l'hora de liderar el grup, i ho sé a LGR Global esperem adoptar el DRMB on puguem optimitzar i agilitzar encara més el moviment de diners i les solucions de finançament comercial que oferim als nostres clients.

 

 

Seguir llegint

destacat

La sentència del CAS posa en dubte el testimoni de Rodxenkov

publicat

on

Després, el Tribunal d’Arbitratge per a l’Esport (CAS) va arribar als titulars del món esportiu envorcament les prohibicions de tota la vida imposades a tres biatletes russos per presumptes infraccions als Jocs Olímpics d’hivern del 2014 a Sotxi, Rússia. Mentre que dues de les atletes - Yana Romanova i Olga Vilukhina - van ser exonerades de tots els càrrecs per motius de proves insuficients, Olga Zaitseva perdut la seva apel·lació individual contra el dopatge, però encara li van revocar la prohibició de per vida.

El judici és significatiu no només per als tres atletes designats i els afectats per les medalles que ara es restabliran, sinó també per al destacat denunciant del testimoni del qual van ser acusats per primera vegada. Grigory Rodchenkov va ser una vegada el cap de l'agència antidopatge de Rússia i el suposat cervell darrere dels seus jocs del sistema, però des de llavors ha convertit els denunciants per exposar el programa de dopatge del país. Vilificat a Rússia i venerat als EUA, ara no està clar on es troba el veritable Rodtxenkov entre aquestes percepcions polars oposades.

Vindicació per fi

anunci

Al costat de la seva companya d’equip Yekaterina Shumilova, el trio d’atletes va obtenir la medalla de plata en una prova d’esquí de relleus als Jocs de Sochi, només perquè Rodchenkov posés en dubte els seus èxits. Després de desertar de Rússia i emigrar als Estats Units, Rodxenkov va revelar que havia estat el protagonista d'una agenda nacional de dopatge a través de la qual Moscou esperava restablir l'orgull del país després d'una decebedora exhibició a Vancouver quatre anys abans.

En el seu testimoni escrit, Rodtxenkov va al·legar que funcionaris de Sotxi havien col·laborat amb agents del FSB per retirar mostres d’orina incriminatòries del laboratori de proves i substituir-les per alternatives netes. Romanov, Vilukhina i Zaitseva estaven tots implicats pel seu nom, ja que suposadament havien pres l'EPO de reforç de sang i una barreja especialment elaborada de medicaments per millorar el rendiment coneguda com el "Còctel de la duquessa", cosa que el mateix Rodtxenkov afirma haver inventat.

En total, el Comitè Olímpic Internacional (COI) va sancionar 43 atletes per la força del testimoni de Rodxenkov, 28 dels quals van ser derogats posteriorment. Amb la sentència més recent del CAS (i ​​l’última pendent d’aquests Jocs), aquesta xifra s’ha incrementat fins al 31, o el 72% dels acusats originalment de malifetes. És evident que el CAS no creu que Rodxenkov hagi de confiar ara en la seva paraula, ni que les proves presentades siguin prou sòlides per produir un veredicte de culpabilitat.

anunci

No fonamentat i inconsistent

En prendre la seva decisió, un grup d’àrbitres del CAS va concloure que cap de les acusacions presentades contra els biatletes no es va poder confirmar com a “satisfacció còmoda” i, per tant, va rescindir les prohibicions. En particular, van trobar que l'afirmació de Rodtxenkov que l'alta concentració de sal en les mostres d'orina dels atletes era indicativa de manipulació era una conjectura no fonamentada.

Tot i que Zaitseva va ser trobada culpable de l’incompliment, continua mantenint la seva innocència, assenyalant la prevalença d’aliments rics en sodi com el caviar vermell i el salmó fumat (tots dos a la venda al menjador de Sotxi) en la seva dieta com a causa natural dels nivells d’excés de sal de la seva mostra. Mentrestant, la mostra de sang única extreta de Zaitseva, sobre la qual no hi ha hagut cap suggeriment de burla, va donar resultats negatius per a l'OEP i qualsevol dels anomenats ingredients del còctel de la Duquessa, donant suport a la seva posició.

Hi ha fins i tot sospites sobre l’abast de la participació de Rodtxenkov en el seu propi testimoni. Els especialistes en escriptura a mà van trobar que la seva signatura es va duplicar digitalment en dues de les vuit declaracions jurades presentades pel seu equip, mentre que es creu que les altres sis probablement van ser escrites per algú altre. Quan va ser interrogat sobre aquell descobriment, el seu advocat Jim Walden va produir immediatament un nou document que afirmava tots els anteriors i que contenia una versió nova de la signatura de Rodchenkov, però aquesta firma també va ser posada en dubte per un dels principals experts en escriptura a mà del Regne Unit i Alemanya.

Més que a ull?

Enmig de tota aquesta confusió, sembla que hi ha algunes certeses: que Rússia va dur a terme una llarga campanya de dopatge per a atletes, que Rodxenkov va ser fonamental per implementar-la i enfosquir-la i que, un cop esgotat el seu valor per a la Federació Russa, va trobar fama com el cartell antidopatge dels EUA. Però vol dir això que la seva paraula s’ha de confiar incondicionalment en totes les circumstàncies?

En un cas tan caracteritzat per la controvèrsia i la inconsistència, té sentit fer un pas enrere i reavaluar la situació, com han fet CAS aquí, sobretot quan estan en joc les carreres i la reputació per les quals els atletes professionals han lluitat tant. Per la seva banda, Zaitseva ho ha fet va assenyalar la seva intenció per no deixar mai de lluitar per esborrar el seu nom, mentre que ella i els seus dos companys d'equip reivindicats també han presentat una demanda de 30 milions de dòlars contra Rodxenkov pel que consideren una mica més que una calúmnia no confirmada. Queda per veure si aquest cas té una conclusió positiva per als atletes, però les aspiracions que s’estan acumulant a l’estrella del documental de Netflix Icarus suggereixen que el denunciant també pot haver tingut les ales cantades per la mateixa controvèrsia que l'ha fet famós (in).

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències