La Comissió llança una consulta pública sobre l'última estratègia macroregional de la UE per a la regió dels Alps

French_alpsLa Comissió Europea ha publicat avui (16 juliol) una consulta pública sobre l'últim d'una sèrie d'estratègies macro-regionals de la UE, que es desenvoluparan a 2015. L’Estratègia de la UE per a la regió alpina (EUSALP) cobreix alguns 70 milions de persones a set països: cinc d’ells (Àustria, França, Alemanya, Itàlia i Eslovènia) i dos països no comunitaris (Liechtenstein i Suïssa), all-in -Tota la cobertura d'algunes regions de 48.

La convocatòria té com a objectiu aprofundir en les opinions dels grups d'interès rellevants i recopilar les seves idees per garantir que l’Estratègia sigui realista en el seu punt de partida, adequat als seus objectius i capaç de respondre a les necessitats reals dels habitants de la regió.

El comissari de política regional, Johannes Hahn, va dir: "Aquest és el primer pas cap a una estratègia que hauria de ser adaptada específicament a les necessitats de la macroregió alpina. Els països alpins tenen una llarga i reeixida tradició de treballar junts per fer front als reptes precisos d’aquesta part d’Europa i de les persones que hi viuen. En lloc de reinventar la roda o duplicar les estructures de cooperació existents, aquesta estratègia hauria de complementar el que ja s'està fent. És la quarta estratègia d'aquestes característiques a Europa i hem après de l'experiència la importància del compromís polític i centrar-nos en només algunes àrees estratègiques per garantir l'èxit de l'enfocament macroregional. " Va afegir: "Tots els països implicats aquí, incloent Suïssa i Lichtenstein, tenen totes administracions sòlides i eficients, i de fet tenen la capacitat d’accelerar la cooperació entre elles. Esperem que aquesta nova estratègia abordi els desequilibris econòmics, socials i territorials que persisteixen a la regió alpina."

L’estratègia alpina que s’inicià pretén aportar un nou impuls a la cooperació i la inversió en benefici de tots els països implicats: països, regions, actors de la societat civil i, sobretot, ciutadans europeus. L'estratègia només se centrarà en qüestions d'importància estratègica per a la macroregió, tant desafiaments com oportunitats, que no es poden abordar adequadament per les estructures existents. Es tractarà de estimular un desenvolupament innovador i sostenible que fomenti el creixement i crea llocs de treball, alhora que preservi els béns naturals i culturals de la zona.

L’Estratègia es basarà en tres àrees clau d’acció:

1. Millorar la competitivitat, la prosperitat i la cohesió de la regió alpina;

2. garantir l'accessibilitat i la connectivitat de tots els habitants de la regió alpina i;

3. fer que la regió alpina sigui sostenible i atractiva pel medi ambient.

La consulta està en línia i està oberta per a trameses fins a 15 octubre 2014.

El desembre d’aquest any, la Presidència italiana del Consell de la Unió Europea, juntament amb la Comissió Europea, organitzaran a Milà una conferència de grups d’interès per discutir les conclusions del procés de consulta. Això s’alimentarà d’una proposta formal de la Comissió Europea el juny de 2015, per un pla d’acció (de l’Estratègia) que reflecteixi les necessitats i les capacitats de la regió.

Fons

Sota el lideratge del comissari Johannes Hahn, s'ha desenvolupat amb èxit un nou enfocament per a les regions que treballen junts. Les estratègies macro-regionals ajuden els països a fer front a problemes comuns com ara la contaminació, la delinqüència, la falta de connexions de transport i la falta de competitivitat.

El Consell Europeu de desembre 19-20 2013 va convidar formalment a la Comissió Europea, en cooperació amb els estats membres, a presentar una estratègia de la UE per a la regió alpina el juny de 2015, basant-se en les experiències positives de la Danubi i Mar Bàltic regions. El Consell d’Europa també es va referir a l’avaluació positiva del concepte d’estratègies macroregionals avalades per la Consell de la UE a 22 octubre 2013.

Aquestes estratègies són compatibles, entre d'altres, a través de l’assignació de fons regionals dels estats membres segons la política de cohesió. La reforma de la política de 2014-2020 promou aquest enfocament macroregional i facilita la combinació de diferents fons europeus a través de fronteres i dins dels projectes. A informe sobre la governança de les estratègies macroregionals des del maig. 2014 estableix recomanacions que haurien de donar lloc a una millor gestió de les estratègies per obtenir més resultats, de manera més eficient i aprofitar al màxim les sinergies existents entre els diferents instruments de cooperació europeus.

Més informació

Consulta pública: digueu-ho
Estratègies macro-regionals de la UE
Conjunt resolució i Paper d'intervenció signat a la conferència de Grenoble sobre 18 October 2013

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Comissió Europea, política

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *