Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Lituània adoptar l’euro a 1 gener 2015

COMPARTIR:

publicat

on

litaseurasbfl-51c4244b80571El 23 de juliol, el Consell ha adoptat avui una decisió que permet a Lituània adoptar l'euro com a moneda. La decisió ampliarà la zona euro a 1 estats membres, inclosos els tres estats bàltics, i donarà a Lituània més de cinc mesos per preparar-se per al canvi.

El Consell també va adoptar reglaments que fixaven un tipus de conversió permanent de les lites lituanes a l'euro i que adaptaven determinades disposicions tècniques. El tipus de conversió s'estableix en 3.45280 lites lituanes a l'euro, que correspon al tipus central actual de les lites del mecanisme de canvi de la UE. Els bitllets i les monedes en euros s’emetran a Lituània l’1 de gener de 2015.

"L'entrada de Lituània a la família de l'euro no només és un esdeveniment crucial per a aquest país soci, però és de gran importància per a tota la zona euro", va dir Sandro Gozi, secretari d'estat europeu d'afers europeus i president del Consell de la UE. "És una demostració de l'atractiu continu del projecte de moneda única i de la seva rellevància per al futur de la nostra comunitat".

"Els esforços constants de Lituània han donat els seus fruits: avui la zona euro ens ha obert la porta", va dir Algirdas Butkevičius, primer ministre de Lituània. "L'adopció de l'euro ha estat el pas estratègic de Lituània, ben pensat econòmicament i políticament, per afavorir el creixement econòmic nacional. L'adhesió de Lituània a la moneda única europea reforçarà la Unió Econòmica i Monetària de la UE. Una integració més profunda de l'euro significa una major seguretat bé."

Divuit dels 28 estats membres de la UE tenen actualment l'euro com a moneda. Es van introduir bitllets i monedes en euros: - l'1 de gener de 2002 a Bèlgica, Alemanya, Grècia, Espanya, França, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Països Baixos, Portugal, Àustria i Finlàndia; - l'1 de gener de 2007 a Eslovènia; - l'1 de gener de 2008 a Xipre i Malta. - l'1 de gener de 2009 a Eslovàquia; - l'1 de gener de 2011 a Estònia; - l'1 de gener de 2014 a Letònia. A la reunió del Consell del 20 de juny, els estats membres de la zona euro van adoptar una recomanació a favor de la incorporació de Lituània a la unió monetària a la llum dels informes de la Comissió i del Banc Central Europeu (BCE).

El 27 de juny, el Consell Europeu es va felicitar pel fet que Lituània havia complert tots els criteris de convergència establerts als tractats de la UE 3 i va aprovar la proposta de la Comissió perquè s'adhereixi a l'euro. El BCE va emetre un dictamen favorable el 14 de juliol i el Parlament Europeu el 16 de juliol. Els informes bianuals de la Comissió i del BCE avaluen la disposició dels estats no membres de l’euro a adoptar l’euro. Els informes més recents, publicats el 4 de juny, confirmen que la legislació de Lituània és compatible amb les disposicions dels tractats de la UE i amb l'estatut del sistema europeu de bancs centrals. Confirmen els progressos realitzats per Lituània en el compliment dels criteris de convergència –estabilitat de preus, posició pressupostària del govern, estabilitat del tipus de canvi i tipus d’interès a llarg termini– i diversos altres factors.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències