Connecteu-vos amb nosaltres

Antisemitisme

tragèdies humanitàries recents en Mediterranean: declaració CESSAMENT

COMPARTIR:

publicat

on

Migrants-vaixell-mort-03Com a resposta a la mort de milers de persones a la Mediterrània, la sessió plenària del CESE, amb profunda pena i indignació, demana una vegada més a les institucions de la Unió Europea i als estats membres que prenguin les accions humanitàries i les decisions polítiques necessàries.

La Unió Europea té la responsabilitat envers les persones que fugen de la guerra, la persecució, el conflicte i la pobresa. Un any i mig després de la catàstrofe de Lampedusa, les tragèdies continuen tenint lloc cada dia. Pel que fa al pla de deu punts adoptat pels ministres d’afers exteriors i d’interior de la UE el 10 d’abril, el CESE considera imprescindible anar més enllà d’un enfocament de seguretat. Un enfocament humanitari, la solidaritat i un repartiment just de responsabilitats haurien de ser els principis essencials d’una política d’immigració comuna a la UE. El CESE insta el Consell Europeu a considerar els passos següents a la reunió extraordinària del 20 d'abril:

- Llançar una operació de rescat i recepció humanitària a gran escala al mar Mediterrani que vagi més enllà de la missió de control fronterer Frontex, 'Triton'. Qualsevol missió d'aquest tipus hauria de tenir el mateix enfocament que l'operació italiana "Mare Nostrum" i tenir com a objectiu salvar vides. Els estats membres haurien d’estar implicats, però les missions haurien de ser finançades per la UE. La UE ha de millorar la seva política d’asil. El CESE ha elaborat diverses propostes per a la creació d’un sistema d’asil comú, però la legislació adoptada és insuficient i no està implementada adequadament pels estats membres. Les persones desplaçades estan protegides pel dret internacional i haurien de poder presentar sol·licituds d'asil a les fronteres exteriors de la UE, respectant el principi de no devolució a les fronteres. Una revisió ambiciosa del Reglament de Dublín és vital.

- La UE ha de fomentar la solidaritat entre els estats membres, en particular mitjançant una distribució proporcional de refugiats. Es requereixen mesures urgents per proporcionar suport financer, operatiu i de recepció a aquells estats membres que, per la seva ubicació geogràfica, tenen la càrrega més gran. La quantitat de places per al reassentament s'hauria d'augmentar significativament.

- La UE hauria de reforçar la seva cooperació amb l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) i amb els països veïns de les zones de conflicte, per tal d'implementar programes d'acollida i protecció dels milers de persones desplaçades. Les operacions de cerca i rescat a gran escala d’immigrants al mar no es poden deixar realitzades per enviaments comercials. La UE hauria de cooperar amb l’Organització Marítima Internacional (OMI). Les lleis i polítiques d’immigració de la UE i dels estats membres s’han de revisar per facilitar l’admissió. El CESE insisteix que la política s’ha de basar en un consens que proporcioni canals d’entrada legals, oberts i flexibles a la UE, que garanteixi la protecció dels drets fonamentals i inclogui com a element essencial la cooperació amb els països d’origen. Cal reforçar la cooperació per establir oficines a tercers països que proporcionin assistència i informació als possibles migrants. Cal demanar a tota la comunitat global que assumeixi la responsabilitat d’intentar trobar solucions adequades.

- Millorar la cooperació policial i judicial en la lluita contra el tràfic de xarxes criminals. La UE hauria de treballar amb els països d’origen i de trànsit per evitar que la gent caigui en mans de traficants. El contraban i el tràfic són delictes criminals i s’hauria de perseguir sense descans els responsables. El CESE insisteix, però, que ni els propis migrants ni aquells que presten assistència humanitària als migrants en situació d’angoixa no han de ser criminalitzats. - Per tal de mantenir un enfocament integral de la política, s'hauria de prestar tota l'assistència financera i logística a totes les organitzacions humanitàries actives a les zones afectades. Les solucions només seran eficients a llarg termini si es poden acabar les guerres i, en els països afectats pel conflicte, establir-se nivells adequats d’estabilitat política, econòmica i social. El Servei Europeu d'Acció Exterior, en cooperació amb la comunitat internacional, hauria de fer d'aquesta estratègia la seva prioritat.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències