Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#EuropeanParliament Obtenció de detalls de la dreta: Com Parlament examina la legislació

COMPARTIR:

publicat

on

Parlament Europeu

Com a colegislador, el Parlament Europeu està plenament implicat en l'establiment de normes generals i en la presa de decisions polítiques en àmbits tan diversos com la seguretat alimentària, la protecció de dades i la lluita contra el terrorisme. La manera com aquestes regles es posen en pràctica també és important, ja que els requisits tècnics poden marcar una gran diferència en la vida quotidiana dels europeus. És per això que els eurodiputats se centren cada cop més en els actes delegats i d'execució que estableixen com s'ha de dur a terme la legislació adoptada.

Què són els actes d'execució i els actes delegats

La legislació sovint estableix principis o polítiques generals, però els detalls es deixen per elaborar en actes posteriors. Des que el Tractat de Lisboa va entrar en vigor el 2009, aquests es coneixen com a actes d'execució i delegats.

Actes d'execució

Els actes d'execució descriuen com s'han d'implementar els actes legislatius. Normalment són preparats per la Comissió, que consulta els comitès formats per representants dels països de la UE.

Els eurodiputats poden oposar-se a un acte d'execució. Tot i que després la Comissió ha de tenir en compte la posició del Parlament, no està obligada per ella.

anunci

Actes delegats

Els actes delegats s'utilitzen per modificar o complementar la legislació vigent. Són una manera perquè el Parlament i el Consell autoritzin la Comissió Europea a revisar parts no essencials de la legislació, per exemple afegint un annex. Tanmateix, el Parlament i el Consell no poden delegar els seus poders legislatius a la Comissió per modificar parts essencials dels actes legislatius.

Si el Parlament i el Consell no estan d'acord amb la proposta posterior de la Comissió, poden vetar-la.

Exemples recents de supervisió del Parlament

Els eurodiputats van vetar un acte delegat al respecte Suger en aliments per a nadons al gener, ja que temen que els límits permesos siguin massa alts.

Un acte delegat que proposa elevar temporalment Límits d'emissions de NOx per a vehicles dièsel va rebre el suport del Parlament al febrer després que la Comissió es comprometés a incloure una clàusula de revisió.

També al febrer els eurodiputats es van oposar als actes d'execució que aprovaven tres tipus de soja modificada genèticament pel que els preocupava, la soja podria contenir traces d'un herbicida que es va classificar com a "probablement cancerígen".

Més informació

Preguntes i respostes sobre actes delegats i d'execució

Actes delegats: Art 290 del TFUE

Actes d'execució: Art 291 del TFUE

Informe d'iniciativa del Parlament sobre actes delegats i d'execució (desembre de 2013)

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències