Connecteu-vos amb nosaltres

Consell de Ministres

#Justice UE reforça el dret a la presumpció d'innocència

COMPARTIR:

publicat

on

Justícia-2

El 12 de febrer de 2016, el Consell va adoptar una directiva sobre l'enfortiment de certs aspectes de la presumpció d'innocència i el dret a ser present al judici en processos penals. L’objectiu de la directiva és millorar el dret a un judici just en processos penals establint normes mínimes sobre determinats aspectes de la presumpció d’innocència i el dret a ser present al judici. D’aquesta manera, la directiva complementarà el marc legal previst per la Convenció Europea de Drets Humans i la Carta de Drets Fonamentals. La directiva reforçarà la confiança mútua entre les autoritats judicials dels estats membres i facilitarà el reconeixement mutu de les decisions en matèria penal.

Segons la directiva, els estats membres hauran de garantir que els sospitosos i acusats es considerin innocents fins que es demostri la seva culpabilitat segons la llei. La directiva proporciona dos drets vinculats a aquest principi: el dret a callar i el dret a no incriminar-se. A més, els estats membres hauran de respectar les obligacions relacionades següents: abans del judici final, els sospitosos i els acusats no haurien de presentar-se com a culpables mitjançant l'ús de mesures de retenció física i la càrrega de la prova correspon a la fiscalia, mentre que qualsevol els dubtes raonables sobre la culpa haurien de beneficiar l’acusat. Aquesta directiva també contempla el dret a ser present al judici.

A més, els estats membres hauran d'assegurar-se que els sospitosos i els acusats tinguin un remei eficaç si es vulneren els seus drets en virtut d'aquesta directiva.

Els estats membres tindran dos anys després de la publicació de la Directiva per posar en vigor les disposicions legals, reglamentàries i administratives necessàries per complir-la.

Fons

La Comissió va presentar la seva proposta a 27 novembre 2013. En un paquet adoptat a la mateixa data, la Comissió també va presentar els textos següents:

anunci
  • una proposta de directiva sobre garanties processals per als nens sospitosos o acusats en un procés penal
  • una proposta de directiva sobre el dret a l’assistència jurídica provisional per a ciutadans sospitosos o acusats d’un delicte i per a aquells subjectes a una ordre d’arrest europeu;
  • una recomanació sobre garanties processals per a persones vulnerables sospitoses o acusades en un procés penal;
  • una recomanació sobre el dret a l’assistència legal a sospitosos o acusats en un procés penal.

Des de 2009, la feina realitzada a la Unió Europea per reforçar els drets processals dels sospitosos i acusats en un procés penal s'ha dut a terme sobre la base de la full de ruta, que va ser adoptada pel Consell sobre 30 2009 de novembre. El full de ruta estableix un enfocament gradual per establir un catàleg complet de drets processals per a sospitosos i acusats en un procés penal. El Consell Europeu ha incorporat el full de ruta del programa d’Estocolm, en què es va fer referència explícita a una mesura sobre la presumpció d’innocència.

Ja s'han adoptat tres mesures sobre la base del full de ruta: Directiva 2010 / 64 / UE sobre el dret a la interpretació i la traducció en processos penals, Directiva 2012 / 13 / UE sobre el dret a la informació en procediments penals, i Directiva 2013 / 48 / UE sobre el dret d’accés a un advocat en procediments penals i en procediments d’ordenació d’arrest europeus, i sobre el dret d’informar un tercer sobre la privació de llibertat i de comunicar-se amb terceres persones i amb autoritats consulars mentre estiguessin privats de llibertat.

Al desembre, el Consell i el Parlament Europeu van arribar a un acord sobre la proposta de directiva sobre garanties processals per als nens. Actualment s'està duent a terme la versió jurídic-lingüística d'aquest text. El text es programarà per a la seva adopció formal en un futur proper.

Més informació

Directiva relativa a l'enfortiment de certs aspectes de la presumpció d'innocència i del dret a assistir al judici en un procés penal

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències