Connecteu-vos amb nosaltres

Conflictes

Tusk: "Està clar que l'estratègia de #Rússia és debilitar la UE"

publicat

on

Donald-ullal-ue“This evening we had a broad discussion about Russia. Leaders emphasized all sorts of Russian activities, from airspace violations, disinformation campaigns, cyber attacks, interference into the political processes in the EU and beyond, hybrid tools in the Balkans, to developments in the MH17 investigation. Given these examples, it is clear that Russia's strategy is to weaken the EU,” said European Council President Donald Tusk, després del primer dia de la reunió del Consell Europeu (octubre de 20).

Tusk té una avaluació sòbria de la realitat i no hi ha il·lusions. "El nostre objectiu no és augmentar les tensions amb Rússia. Simplement estem reaccionant a les mesures adoptades per Rússia. Per descomptat, la UE sempre està disposada a dialogar. Però mai no comprometem els nostres valors o principis. És per això que els líders van acordar quedar-se amb el curs. I sobretot per mantenir la unitat de la UE ".

El president del Consell Europeu també es va referir als fluxos irregulars a la ruta del Mediterrani central, que es mantenen massa alts i no han canviat durant els últims dos anys: "És per això que vam parlar de com millorar la nostra cooperació amb Àfrica. L’Alta Representant va presentar els seus esforços diplomàtics amb cinc països prioritaris: Senegal, Mali, Níger, Nigèria i Etiòpia. L’objectiu és evitar la migració il·legal cap a Itàlia i cap a la resta d’Europa, i garantir els retorns efectius dels immigrants irregulars. L'alt representant va rebre el nostre suport i avaluarà els progressos al desembre. "

"Quan es tracta de la ruta del Mediterrani oriental, la situació ha millorat, amb un descens de 98% de les arribades de l'any passat", va assenyalar Tusk. Aquesta és la raó per la qual els líders van parlar de tornar a Schengen. "Tots estem d'acord que l'objectiu és elevar el control temporal de les fronteres al llarg del temps, que anirà acompanyat del reforç de les fronteres exteriors".

Els líders també van condemnar fermament els atacs del règim sirià i dels seus aliats a civils a Alep: “La UE demana la fi de les atrocitats i el cessament immediat de les hostilitats. Considerarà totes les opcions disponibles, si continuen aquestes atrocitats ", va concloure Donald Tusk en el seu discurs.

Conflictes

Quan fa mal la veritat: com els contribuents nord-americans i britànics van assegurar la victòria soviètica a la "Gran Guerra Patriòtica"

publicat

on

El 8 de maig, quan la resta del món civilitzat recordava les víctimes de la Segona Guerra Mundial, el compte oficial de twitter de la Casa Blanca va publicar un tuit sobre la victòria dels Estats Units i del Regne Unit sobre el nazisme que va tenir lloc fa 75 anys, escriu Janis Makonkalns, periodista i blogger independent letó.

El tuit va atreure notables crítiques per part dels oficials russos que estaven enfurismats perquè els EUA tenien la audàcia de creure que, d’alguna manera, havia ajudat a aconseguir la victòria, ignorant Rússia com a principal o, fins i tot, l’única victòria de la guerra que ell mateix havia provocat. Segons els oficials russos, es tracta dels EUA que intenten reescriure la història de la Segona Guerra Mundial.

Curiosament, aquest sentiment també es va recolzar en l’activista de l’oposició anti-Kremlin, Aleksandr Navalny, que també va criticar Washington per “interpretar erròniament la història”, i va afegir que 27 milions de russos (!) Van perdre la vida a la guerra, no ciutadans soviètics de diferents nacionalitats.

Ni la Moscou oficial, ni Navalny, molt respectada a Occident, no van intentar proporcionar cap fet real pels seus arguments que refutessin el que havia declarat el compte oficial de twitter de la Casa Blanca. En paraules nord-americanes, els arguments de Rússia sobre la història de la Segona Guerra Mundial no són res més que una pila de merda.

A més, aquesta actitud dels oficials i polítics russos és completament natural, perquè Moscou moderna encara veu la Segona Guerra Mundial exclusivament a través d’un prisma de mites històrics constituïts durant l’època soviètica. Això ha provocat que Moscou (i altres) es neguessin a obrir els ulls davant una multitud de fets: fets que fa molta por a Moscou.

En aquest article, us proporcionaré quatre fets sobre la història de la Segona Guerra Mundial que incomoden Rússia i tenen por de la veritat.

Fet número 1: La Segona Guerra Mundial no hauria tingut lloc si l’URSS no hagués signat el pacte Molotov-Ribbentrop amb l’Alemanya nazi.

Malgrat els intents de Moscou per solucionar-ho, actualment pràcticament tothom sap que el 23 d’agost de 1939 l’URSS va signar un tractat de no agressió amb NAZI Germany. El tractat contenia un protocol secret que definia les fronteres de les esferes d’influència soviètica i alemanya a l’Europa de l’Est.

La preocupació principal de Hitler abans d'atacar Polònia era trobar-se lluitant alhora als fronts occidentals i orientals. El pacte Molotov-Ribbentrop va assegurar que després d’atacar Polònia, no caldrà combatre l’URSS. Com a resultat, l'URSS és directament responsable de causar la Segona Guerra Mundial, en la qual va lluitar realment del costat dels nazis, que Moscou ara menysprea tan fortament.

Fet número 2: L’inimaginable nombre de víctimes del país de l’URSS no va ser un signe d’heroisme ni de decisivitat, sinó les conseqüències del neguit per part de les autoritats soviètiques.

Parlant del paper decisiu de l’URSS a la Segona Guerra Mundial, els representants russos solen subratllar l’enorme nombre de víctimes (fins a 27 milions de soldats i civils van morir) com a prova de l’heroisme de la nació soviètica.

En realitat, les víctimes mortals no representen l’heroisme ni la voluntat de la gent per defensar la seva pàtria sigui el que costi, tal com argumenten sovint els boixos propagandístics de Moscou. La veritat és que aquest nombre inimaginable va ser només perquè el lideratge soviètic era indiferent envers la vida dels seus ciutadans, així com pel fet que les estratègies escollides pels soviètics eren immenses.

L’exèrcit soviètic no estava totalment preparat per a la guerra, perquè fins al darrer moment Stalin creia que Hitler no atacaria l’URSS. L'exèrcit, que requeria capacitats defensives desenvolupades, en canvi, va continuar preparant-se per a una guerra ofensiva (potser amb l'esperança que, juntament amb Alemanya, podrà dividir no només Europa de l'Est, sinó també Europa occidental). A més, durant la Gran Purga de 1936-1938, l’URSS va eliminar intencionadament la majoria dels líders militars més capaços de l’Exèrcit Roig, perquè Stalin simplement no confiava en ells. Això va fer que el lideratge soviètic quedés tan separat de la realitat que no pogués percebre l’amenaça que li suposava l’Alemanya nazi.

Un gran exemple d'això és el fracàs total de l'Exèrcit Roig a la guerra d'hivern. La intel·ligència soviètica tenia tanta por de la exigència política de Stalin per atacar Finlàndia que va mentir deliberadament sobre les seves febles defenses i suposats sentiments pro-Kremlin i pro-bolxevics compartits pel poble finès. El lideratge de l'URSS era cert que aixafaria la petita Finlàndia, però la realitat va resultar ser una de les campanyes militars més desagradables del segle XX.

Al cap i a la fi, no podem oblidar que el sistema de l’URSS no importava per a la seva gent. Degut a estar tan al darrere tecnològicament i estratègicament, l’URSS només va poder combatre Alemanya llançant els cossos als seus soldats als nazis. Fins i tot en els últims dies de la guerra, quan l'exèrcit vermell s'apropava a Berlín, el mariscal Zhukov, en lloc d'esperar que es lliurava l'enemic, continuà enviant milers de soldats soviètics a una mort sense sentit als camps de mines alemanys.

Per tant, gairebé no és massa tard per als oficials russos entendre que el fet que els Estats Units i el Regne Unit tinguessin molt menys baixes que l'URSS no significa que hagin contribuït menys al resultat de la guerra. Realment significa que aquests països van tractar els seus soldats amb respecte i van lluitar amb més habilitat que l'URSS.

Fet número 3: La victòria soviètica a la Segona Guerra Mundial no hauria estat possible sense l'assistència material dels EUA, coneguda com la política de préstecs de préstecs.

Si l'11 de març de 1941 el Congrés nord-americà no hagués decidit proporcionar una ajuda material a l'URSS, la Unió Soviètica hauria sofert pèrdues i morts humanes encara més grans, fins i tot fins a perdre el control sobre Moscou.

Per entendre l'abast d'aquesta assistència, us proporcionaré algunes xifres. Els diners dels contribuents nord-americans van proporcionar a l’URSS 11,000 avions, 6,000 tancs 300,000 vehicles militars i 350 locomotores. A més, l'URSS també va rebre telèfons i cables per assegurar la comunicació sobre el camp de batalla, municions i explosius, així com matèries primeres i eines per ajudar la producció militar de l'URSS i unes 3,000,000 tones d'aliments.

A part de l’URSS, els EUA van proporcionar assistència material a un total de 38 països que van lluitar contra l’Alemanya nazi. Ajustant-se als temps moderns, Washington va gastar 565 mil milions de dòlars per fer-ho, dels quals 127 mil milions van rebre l'URSS. Crec que ningú no es sorprendrà sabent que Moscou no va tornar a pagar cap diners.

A més, Moscou tampoc no pot admetre que no només els EUA, sinó també el Regne Unit, van proporcionar assistència a l'URSS. Durant la Segona Guerra Mundial, els britànics van lliurar a l'URSS més de 7,000 avions, 27 vaixells de guerra, 5,218 tancs, 5,000 armes antitanc, 4,020 camions mèdics i de càrrega i més de 1,500 vehicles militars, a més de milers de ràdios i equips de radar i 15,000,000. botes que mancaven tan desesperadament de soldats de l’Exèrcit Roig.

Fet número 4: Sense les campanyes dels Estats Units i del Regne Unit a l’oceà Pacífic, Àfrica i Europa occidental, l’URSS hauria capitulat a les potències de l’Eix.

Tenint en compte els fets esmentats que demostren el feble i patètic que va tenir l’URSS durant la Segona Guerra Mundial, és més que clar que no hauria estat capaç d’estar contra la màquina de guerra nazi sense l’assistència material dels Estats Units i del Regne Unit i també del seu suport militar.

El compromís dels Estats Units a la Segona Guerra Mundial i l’inici de la seva campanya del Pacífic contra el Japó el 7 de desembre de 1941 va ser el requisit previ de l’URSS per defensar les seves fronteres d’Extrem Orient. Si el Japó no s’hauria vist obligat a lluitar contra les forces dels Estats Units a l’oceà Pacífic, molt probablement seria capaç d’apoderar-se de les grans ciutats soviètiques situades a la zona fronterera, adquirint així el control sobre una part considerable del territori de l’URSS. Tenint en compte la gran dimensió de l’URSS, la seva infraestructura mal desenvolupada i la preparació general del seu exèrcit, Moscou no hauria durat ni un parell de mesos si s’hagués obligat a la guerra en dos fronts simultàniament.

També cal subratllar que l’assalt d’Alemanya a l’URSS també es va veure obstaculitzat per l’activitat britànica al nord d’Àfrica. Si el Regne Unit no hagués gastat recursos enormes per lluitar contra Alemanya en aquesta regió, els nazis serien capaços de concentrar les forces per apoderar-se de Moscou i molt probablement ho haurien aconseguit.

No podem oblidar que la Segona Guerra Mundial va concloure amb els desembarcaments normands que finalment van obrir plenament el front occidental, que va ser el més gran malson de Hitler i el motiu de signar l'infamós pacte Molotov-Ribbentrop. Si els aliats no haguessin iniciat el seu assalt des del territori francès, Alemanya hauria pogut focalitzar les seves forces restants a l'est per retenir les forces soviètiques i no deixar-les més cap a Europa central. Com a resultat, la Segona Guerra Mundial podria haver acabat sense una capitulació total del costat de Berlín.

És obvi que sense l'ajuda dels Estats Units i del Regne Unit, la victòria soviètica a la Segona Guerra Mundial no hauria estat possible. Tot feia pensar que Moscou va estar a punt de perdre la guerra, i només a causa dels enormes recursos materials i financers proporcionats pels nord-americans i els britànics, l'URSS va poder recuperar-se del xoc de l'estiu de 1941, recuperar els seus territoris i finalment apoderar-se de Berlín, que va ser debilitada pels aliats.

Els polítics de la Rússia moderna pretenen no veure-ho i, en comptes d’admetre almenys que la victòria era possible a causa del compromís de tota Europa (incloses les nacions d’Europa de l’Est que no s’esmenten aquí), aquelles que Moscou ara acusa sovint de glorificar el nazisme ) - continuen dempeus els mites ara ridiculitzats sobre la Segona Guerra Mundial creats per la propaganda soviètica.

The opinions expressed in this article are the author's alone.

Seguir llegint

Conflictes

Independentment de la pandèmia, els russos celebraran el # V-Day

publicat

on

Cada any és el mateix, sense importar quantes dècades passades des de la data sagrada del 9 de maig de 1945. Cap Europa de l’Europa moderna, per no dir res sobre els EUA, no mostra tantes emocions a l’hora de commemorar el fet històric de la derrota. Alemanya nazi, escriu el corresponsal de Moscou Alex Ivanov.

The so called Europe Day, which is celebrated on 9 May, and normally features formal wreath laying to the WW II monuments and graves, differs substantially from all nation mourning and 'Immortal Regiment' rallies around the world, when hundreds of thousands of former Soviet Union citizens pay tribute to their ancestors who died during the last War. The price of that victory was very high, the highest one in the history of humanity.

La Unió Soviètica va perdre 27 milions de soldats i civils en una guerra horrible per la seva independència. L’exèrcit roig no només va alliberar el territori del país, sinó que també va jugar el paper crucial i decisiu per exterminar el règim nazi a Europa.

It seems that the current state of emergency related to coronavirus general lockdown will change very little in a real popular endeavor. President Putin had no choice but to postpone (not cancel) the official Victory Day celebrations in the country, including a traditional military parade at the Moscow’s most remarkable venue - the Red Square.

L’esmentat esdeveniment havia de tenir lloc en presència de molts líders mundials i d’altres antics caps d’estats de les repúbliques soviètiques. En canvi, a Moscou i en altres 47 centres regionals, la gent veu la desfilada de la Força Aèria que inclourà la exhibició d’avions militars moderns i helicòpters. El mateix dia després de la posta de sol, tota la Rússia observarà focs artificials. El president Putin posarà flors a la tomba del Soldat Desconegut a Moscou junt amb pocs oficials russos d'alt rang. Esdeveniments similars tindran lloc a les principals ciutats russes. Aquest any, la impressionant processó del Regiment Immortal s’organitzarà en línia degut a estrictes mesures de quarantena a Rússia.

Per descomptat, la terrible pandèmia COVID-19 al món no va deixar cap altra opció que quedar-se a casa. Al mateix temps, aquest dia sagrat del 9 de maig, els ciutadans russos senten una unitat especial de ments, ànimes i cors, recordant als seus avis i àvies, parents que pagaven el preu més alt i sacrificaven la vida per deixar que els seus fills visquessin lliures d’un món lliure. Nazisme.

Seguir llegint

Conflictes

75 anys després: El món en una cruïlla de camins ... de nou # Coronavirus

publicat

on

Avui (8 de maig), les commemoracions del 75è aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial passaran gairebé desapercebudes, eclipsades per la crisi COVID-19 i la progressiva i problemàtica finalització de la quarantena a Europa, escriu Jean-Christophe Bas.

The year 2020 should also be an opportunity for the international community to celebrate the 75th anniversary of Hiroshima and the creation of the United Nations. Its Secretary-General Antonio Guterres launched a few months ago a major "global conversation" to reflect on the future of the United Nations and international cooperation. As we gradually emerge from the first stage of the COVID-19 crisis, this return to 75 years ago, when humanity experienced the worst and the best, is not without interest.

Tal com va remarcar Hubert Védrine durant un webinar organitzat la setmana passada per l’Institut Aspen, per primera vegada en la seva història, tota la humanitat s’enfronta a la mateixa amenaça. Amenaça global, respostes nacionals desordenades i disperses. I darrere del previsible cataclisme econòmic ja està emergint l’impacte geopolític d’un ordre mundial ja inestable i precari.

For some people like Joseph Nye, it will be negligible; for others like Jean-Yves Le Drian, the world of tomorrow will be like the one before, but worse! It is difficult today to place the cursor on this, but certainly, as Richard Haass, the head of the Council on Foreign Relations in New York, says, the pandemic will accelerate history rather than reshape it. In other words, the "battle of the giants" between the United States and China that was to take place over the next few decades will take place over the next few years.

Entre dos països i dos líders, l’un desconcertat per la seva gestió calamitosa de la crisi i les seves conseqüències econòmiques, l’altre per la seva possible responsabilitat davant la crisi i la seva falta de transparència. El febrer passat, a la Conferència de Seguretat de Munic, tot i que els Estats Units creien que estava protegit del virus, el to ja havia augmentat diverses mostres contra la Xina.

Do we, Europeans, do you, Indians, Russians, Turks, Africans, want to go back to a world polarized to the extreme, and become the adjustment variable of one of the two camps? In view of our history, our culture, don't we have a role to play to avoid this disastrous escalation and to put pressure to choose "the other road", that of a multipolar world that is just, stable and balanced, respectful of cultures and civilizations, and driven by the promotion of reasonable and sustainable development? Do we want to go against what 20th century history has taught us?

Fa setanta-cinc anys, quan el món es trobava a la cruïlla de camins, un bon grapat de líders visionaris van poder posar en marxa un marc de cooperació internacional que, tot i ser imperfecte, va permetre preservar la pau i el desenvolupament en poques dècades.

At a time when the whole of humanity faces the same threat, we must seize this unique moment to develop a sense of common belonging, shared responsibility and shared destiny, "one humanity, many cultures". And to do so without compromise or candour.

Significa ser capaços de tots junts per obrir finalment aquesta conversa global i preguntar-nos què ens uneix al segle XXI, els valors compartits que estem disposats a comprometre’ns, el nou contracte al qual podem acordar. I reinventar un model just i eficaç de cooperació internacional, sobretot en trencar el pany de la supremacia, del monopoli absolut de la representació i la presa de decisions dels governs.

Tothom sap que si l’Organització Mundial de la Salut hagués estat lliure d’alertar el públic i els mitjans de comunicació, el que encara era una epidèmia local el desembre passat no s’hauria convertit mai en una pandèmia global. És ben sabut que la complexitat dels reptes globals requereix la intel·ligència col·lectiva per assegurar la seva resolució, i no dependre exclusivament de la promoció o defensa dels interessos nacionals.

La governança d’Internet per l’ICANN, la regulació del comerç de diamants amb el procés de Kimberley i el Fons Mundial per a la SIDA, la tuberculosi i la malària són il·lustracions de l’èxit i l’efectivitat dels mecanismes multipartits dels quals cal inspirar i ensenyar-los. repensar els mecanismes adequats de cooperació internacional. L’elecció és clara. El món està a la cruïlla de camins i correspon a tothom mobilitzar-se per assegurar que prevalgui l’esperit de la conferència de San Francisco que va posar les bases de l’ONU i per donar a llum un nou internacionalisme adaptat als reptes de les amenaces mundials.

L’Institut de Recerca en Diàleg de Civilitzacions ha pres la iniciativa de llançar un consulta global amb l'objectiu de repensar en profunditat el funcionament i la naturalesa de les Nacions Unides i la cooperació internacional, que culminarà el proper mes d’octubre al seu Fòrum anual de Rodes amb propostes concretes de tots els actors i països de la comunitat internacional.

Jean-Christophe Bas és el director general del Dialogue of Civilisations Research Institute de Berlín.

Seguir llegint
anunci

Facebook

Twitter

Tendències