Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#MarrakeshTreaty sobre l'accés a les obres publicades per a les persones cegues i deficients visuals: la UE obre el camí per a la ratificació

COMPARTIR:

publicat

on

La UE avui (11 de maig) ha eliminat l'últim obstacle en el procés de ratificació del Tractat de Marràqueix, després que la presidència maltesa hagués aconseguit un acord amb el Parlament Europeu sobre la legislació d'aplicació.

Les persones cegues, amb discapacitat visual o amb discapacitat per escriure d'una altra manera continuen enfrontant-se a moltes barreres per accedir als llibres i altres materials impresos. A nivell internacional s'ha reconegut la necessitat d'augmentar el nombre d'obres i altres temes protegits disponibles en formats accessibles com braille, audiollibres i lletra gran.

Les propostes acordades avui introduiran a la legislació de la UE una nova excepció obligatòria a les normes de drets d'autor, d'acord amb el Tractat de Marràqueix. Això permetrà a les persones i organitzacions beneficiaries fer còpies de les obres en formats accessibles i difondre-les a tota la UE i en tercers països que són part del Tractat.

Un reglament implementarà les obligacions de la Unió en virtut del Tractat de Marràqueix pel que fa a l'intercanvi de còpies en format accessible amb finalitats no comercials entre la UE i tercers països que són part del Tractat de Marràqueix.

Una directiva incorporarà les obligacions derivades del Tractat de Marràqueix a la legislació nacional nacional. Això garantirà una millora en la disponibilitat de còpies en format accessible per a les persones beneficiàries i la seva circulació al mercat interior.
Fons

El Tractat, que es va adoptar en una conferència diplomàtica a Marràqueix el juny de 2013, forma part del conjunt de tractats de drets d'autor administrats per l'Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI). El Tractat va entrar en vigor el 30 de setembre de 2016. Té una dimensió cultural, humanitària i de desenvolupament social.

El Tractat de Marràqueix va ser signat per la UE l'abril de 2014. No obstant això, una qüestió jurídica sobre si la Unió té competència exclusiva per concloure el Tractat de Marràqueix va retardar el procés de ratificació.

La Comissió va demanar un dictamen al Tribunal de Justícia Europeu l'agost de 2015. El Tribunal va confirmar la competència exclusiva de la Unió el 14 de febrer de 2017. També va aclarir que el Tractat de Marràqueix no entra dins de l'àmbit de la política comercial comuna.

El 14 de setembre de 2016, la Comissió va presentar un projecte de reglament i un projecte de directiva i el Parlament Europeu va votar les propostes el 23 de març de 2017.
Propers passos

El reglament i la directiva hauran de ser adoptats formalment pel Parlament Europeu i el Consell.

Posteriorment, les disposicions de la directiva es promulgaran a cada legislació nacional en un termini màxim de 12 mesos.

Després de l'adopció d'una decisió del Consell que autoritza la conclusió del Tractat de Marràqueix, la UE podrà dipositar els instruments de ratificació del Tractat.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències