#CzechRepublic madura per a la influència russa

| Pot 9, 2019

Per tots els innombrables problemes que han sorgit del interminable procés de Brexit, la compartició de la futura intel·ligència nacional sovint ha volat sota el radar. En nom de la nostra seguretat nacional, aquest problema ja no ha de passar per alt.

Quan finalment es posi al llit la qüestió política que defineix la nostra generació, dins o fora, hem de ser conscients que la compartició d’intel·ligència amb la UE presentarà noves dificultats. Necessitaran una navegació acurada, sobretot a causa dels estats europeus del bloc que són vulnerables a la influència de Rússia.

Fins i tot abans de la imminent interrupció de la Gran Bretanya que deixava formalment la UE, Europa ja començava a trencar.

El Kremlin ha seguit durant molt de temps una estratègia d’aïllar i influir en els polítics susceptibles d’Europa central i oriental, convertint-los en contra de la UE i debilitant la unitat del bloc. Potser, sorprenentment, l’extrema dreta d’Europa, sota la forma de Viktor Orban a Hongria i del Partit de la Llibertat austríaca, sembla que ja s’ha perdut les causes.

Com a resultat d’aquests llaços amb Rússia, les agències d’espionatge britàniques i holandeses tenen molta força restringit el nivell d’intel·ligència que comparteixen amb l’Àustria, ja que el Partit de la Llibertat controla la BVT, la principal agència intel·lectual d’Àustria.

No obstant això, la web russa s'estén molt més lluny. Les eleccions al Parlament Europeu, que ara gairebé ens arriben, ens han proporcionat una oportunitat temptadora perquè Putin pugui aprofitar el sentiment generalitzat contra la UE.

La República Txeca, una típica democràcia occidental liberal i progressista, ara està preocupant en el precipici. El primer ministre, Andrej Babiš, ha mostrat característiques que el fan vulnerable a la influència i la persuasió russes, mentre que el president Milos Zeman és un partidari vocal i de llarga durada de Rússia.

Assumint que el Regne Unit comparteix la intel·ligència amb la UE de manera indiscriminada en el futur, què impedeix que els líders impredictibles com Babiš passin informació al Kremlin i soscavin completament la nostra seguretat nacional?

No es necessita una gran quantitat d’imaginació per representar un escenari com aquest. Per apreciar plenament la preocupació que envolta el futur paper geopolític més gran de Babiš, primer és important examinar el seu passat a quadres.

Tornant el rellotge una mica, Babiš va ser un informador registrat durant la Guerra Freda per a la policia secreta de la Txecoslovàquia comunista, un aliat notable del KGB. Els seus llaços històricament fonamentats amb Rússia continuen sorgint avui dia. L’any passat, Babiš va raptar el seu propi fill per evitar que donés proves en un cas de frau. La ubicació escollida? Crimea de rus. Andrej Babiš Jnr té descrit ser detingut a la força per dos russos i portat a un hospital psiquiàtric.

Associació estreta de Babiš amb el president Zeman, un home amb marca "l’aliat més important del Kremlin a Europa central", no fa res per anul·lar els rumors. El fet que el suport de Zeman enforteixi les fortunes polítiques del poder famolenc Babiš i el seu partit ANO, fa que la seva alineació amb Rússia sigui insignificant. A Putin se li ha concedit un seient a la taula i el seu control sobre la República Txeca només es reforçarà.

Babiš, un industrial multimilionari que es creu que val més de $ 3.7bn, segueix sent conduït per la riquesa personal durant el càrrec. Ha estat objecte de múltiples investigacions sobre corrupció i conflictes d'interessos per part de les autoritats txeques i europees, que creuen que ha utilitzat el seu poder polític per donar suport al seu negoci.

Pel que sembla, no ofereix cap agenda política explícita i, en canvi, persegueix el que un analista txec crida "populisme oligàrquic', que a la pràctica revela que Babiš està més interessat en els negocis que en qualsevol alineació amb els valors fonamentals de la UE. De nou, veiem més vulnerabilitat explícita a la influència russa.

Per tal de treure el debat a casa, el Regne Unit ha de tenir cura de compartir informació i intel·ligència amb els països de la UE com la República Txeca, ara una amenaça de seguretat evident. Tot i que encara es troba en viu, els polítics han d'actuar amb rapidesa i disposar d'aquestes vulnerabilitats a l'Acord de retirada de Brexit.

Si Babiš sucumbeix a la influència de Moscou, i hi ha un argument fort que ja té, la UE tindrà un altre vot per bloquejar els assumptes de seguretat de la UE, especialment els pertinents per a Rússia. Ja era una tasca pendent, ja que aquells que abordaven la difusió de la desinformació abans que es donessin fe de les eleccions de la UE, Europa es trobaria impotent a la influència maligna del Kremlin.

El Regne Unit ha de fer un esforç concertat per identificar aquests estats vulnerables i garantir que els nostres serveis d'intel·ligència no treballin amb ells en qüestions sensibles relacionades amb Rússia.

La manca d’acció immediata es convertiria en les mans de Putin i ajudarà a crear divisions inexorables en un continent que ja té una immensa tensió.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Opinió, política

Els comentaris estan tancats.