Els líders asiàtics es reuniran a #Dushanbe per fer-ne una cimera important

La Cimera de Dushanbe, que se celebrarà a la capital de Tadjikistan el juny de 15th, és una continuació dels esforços de la Conferència sobre mesures d'interacció i creació de confiança a Àsia (CICA), que compta amb els estats membres de 27. La cimera reunirà delegacions d'alt nivell que s'espera que adopten un document ambiciós, la Declaració de Dushanbe, que tractarà tots els aspectes de la cooperació dins del CICA.

Els Estats membres, tot afirmant el seu compromís amb la Carta de les Nacions Unides, creuen que la pau i la seguretat a Àsia només es poden aconseguir a través del diàleg i la cooperació que condueixin a una àrea de seguretat comuna i indivisible a Àsia, on tots els estats coexisteixen en pau i els seus pobles visquin pau, llibertat i prosperitat.

Abans de l'esdeveniment principal, a la 14th es durà a terme la cimera de l'Organització de Cooperació de Xangai, que també implicarà els estats membres de la CICA. Aquesta serà la cimera de 5th dels caps d'Estat de CICA, l'organització de la qual se li atribueix el primer president de Kazakhstan, Nursultan Nazarbayev, que va anunciar la iniciativa a 1992.

“(L'aspecte que m'agradaria aturar) és el problema de la pau i la seguretat en el nostre continent: Àsia o, fins i tot, més àmplia: Euràsia. Estem parlant de la iniciativa de la República de Kazakhstan de celebrar la Conferència sobre mesures d'interacció i construcció de confiança a Àsia. La idea de crear en el continent les estructures de seguretat i cooperació a Àsia a l'estil de les mateixes estructures a Europa ha estat durant molt de temps a l'aire, però encara no ha rebut un ampli suport ”, - Nursultan Nazarbayev, parlant a la sessió 47th de l’Assemblea General de l’ONU, d’octubre 1992.

Entre els delegats de la cimera hi haurà el seu Excel·lència, Xi Jinping, president de la República Popular de Xina, que discutirà la situació relativa al desenvolupament de la guerra comercial amb els Estats Units. El líder xinès, que ja es troba a Dushanbe, ahir (juny 12th), va donar a conèixer el seu llibre "La governança de la Xina", que descriu els seus pensaments polítics.

Kassym-Jomart Tokayev, el recentment elegit president de Kazakhstan, parlarà sobre la situació a l'Afganistan, on actualment s’expressen les pors sobre el desplegament de militants de l’Estat islàmic procedents d’Iraq i Síria. També repetirà la crida de Kazakhstan perquè la UE, els Estats Units, Rússia i la Xina s'asseguin a la taula de negociacions.

El president iranià Hassan Rouhani i Recep Tayyip Erdoğan de Turquia també estaran presents.

Els caps de delegacions exposaran els seus respectius enfocaments per garantir la seguretat regional i global, també es prestarà atenció a qüestions de seguretat i estabilitat estratègiques, qüestions relacionades amb diversos reptes i amenaces. El lideratge palestí estarà present i, per tant, és possible que també es discuteixi l’estranyat "acord del segle" dels Estats Units, juntament amb la situació a la península de Corea.

Altres qüestions actuals i urgents de l’ordre del dia seran la lluita contra el blanqueig de capitals, el cibercriminal, les tecnologies de la informació, l’eficiència energètica, el desenvolupament d’infraestructures, l’agricultura, les pimes, la salut i l’educació per tal de reforçar la capacitat de recuperació dels estats.

Des de la seva creació, CICA ha rebut el reconeixement de proporcionar un fòrum en què l'Índia i el Pakistan són capaços de transmetre les seves diferències i debatre en un entorn amigable i neutre. Des de l'última cimera s’ha produït un augment de la tensió i del conflicte aeri i terrestre entre les dues nacions armades nuclears sobre Caixmir, que han suposat la pèrdua de vides militars i civils, i s'espera que el CICA participi en la reducció del risc de nous conflictes .

A més dels estats membres de la CICA, observadors de 13, inclosos representants d’organitzacions internacionals: les Nacions Unides, la Lliga dels Estats Àrabs, l’Organització Internacional per a les Migracions, l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) i l’Assemblea Parlamentària de Participaran països d’origen turc.

Mentre que el CICA encara no és una organització poderosa capaç de resoldre tots els problemes emergents o els conflictes congelats alhora, és una plataforma eficaç per a la mediació i la cooperació.

Molts líders asiàtics entenen i reconeixen la necessitat de reformular les activitats del CICA, que ja han funcionat amb èxit com a fòrum internacional i plataforma de diàlegs, i que el converteixen en una organització capaç de fer front als problemes intergovernamentals urgents, principalment la cooperació econòmica i la resolució de conflictes existents.

És a dir, perquè el que hauria de convertir-se en la contrapartida asiàtica de l'OSCE esdevingués un ampli camp d'activitat. Tots els treballs previs sobre el desenvolupament de la CICA donen motius a considerar el nou projecte com a realista i sostenible.

Atesa la mida i l’abast d’aquest projecte, que inclou estats en què viu la meitat de la població mundial, no hem d’oblidar com va començar aquest procés.

S'espera que els periodistes internacionals de 650 a Dushanbe cobreixin l'esdeveniment.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Kazakhstan, política

Els comentaris estan tancats.