Connecteu-vos amb nosaltres

EU

La UE ha de defensar les garanties legals per involucrar als governs locals a les instal·lacions de recuperació, segons el diputat europeu hongarès

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

Avui (9 de febrer), els eurodiputats voten el mecanisme de recuperació i resiliència (RRF). En declaracions al debat, l’eurodiputada hongaresa Katalin Cseh va demanar a la UE que compleixi les garanties legals per implicar el govern local. 

"Aquest parlament ha lluitat i ha donat garanties legals per a la protecció del nostre fons de recuperació històric perquè els diners dels contribuents no es desvien de la corrupció perquè aquesta vegada el gendre de Viktor Orbán no recopili aquests fons", va dir Cseh.

Va dir que el parlament havia garantit que els estats membres haurien d'implicar les autoritats locals. Tanmateix, ara som al febrer i, segons els alcaldes locals de Cseh, els partits de l'oposició no han estat consultats: "Un company meu és tinent d'alcalde encarregat del desenvolupament econòmic de la tercera ciutat més gran d'Hongria, Szeged, que no ha vist qualsevol documentació significativa, i encara menys consultada sobre les necessitats dels seus components. Els alcaldes de tota Hongria ens ho expliquen. Budapest necessita urgentment fons per al desenvolupament del transport de zero emissions i hi ha fons de recuperació per a això, però no se’ls està consultant. Llavors, com funciona aquesta plaça amb l’obligació legal d’implicar els grups d’interès locals? ”

El vicepresident executiu d'Economia, Valdis Dombrovskis, també va subratllar com la propietat es troba "al centre" del mecanisme de recuperació i resiliència: "És per això que és important treballar estretament amb les autoritats nacionals locals o regionals, els interlocutors socials i les parts interessades rellevants en totes les etapes de preparació i implementació. "

L’RRF posarà a disposició dels estats membres 672.5 milions d’euros (312.5 milions d’euros en subvencions i 360 milions d’euros en préstecs) per donar suport a les inversions i reformes, a favor de la transició ecològica i digital. L'objectiu de la instal·lació és ajudar a la UE a recuperar-se de la pandèmia, tot abordant les conseqüències econòmiques.  

EU

La UE critica l’incompliment unilateral del Protocol d’Irlanda del Nord amb el Regne Unit

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

Després de la declaració del govern britànic avui (3 de març), que pretén ampliar unilateralment el període de gràcia per a determinades disposicions acordades al desembre amb el Regne Unit, el vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič (A la foto) ha expressat les fermes preocupacions de la UE per l'acció del Regne Unit, ja que això suposa una violació de les disposicions substancials rellevants del Protocol sobre Irlanda / Irlanda del Nord i l'obligació de bona fe de l'acord de retirada.

Aquesta és la segona vegada que el govern del Regne Unit incompleix la legislació internacional. En la seva declaració, la Comissió afirma que l’acció del Regne Unit constitueix un allunyament clar de l’enfocament constructiu que s’ha imposat fins ara, cosa que soscava tant la tasca del comitè mixt i la confiança mútua necessària per a la cooperació orientada a la solució.

El Regne Unit no va informar el copresident de la UE del comitè mixt. La declaració diu que l'assumpte hauria d'haver estat tractat en virtut de les estructures previstes per l'Acord de retirada. El vicepresident Šefčovič ha reiterat que el Protocol d'Irlanda / Irlanda del Nord és l'única manera de protegir l'Acord del Divendres Sant (Belfast) en totes les seves dimensions i evitar una frontera dura a l'illa d'Irlanda.

La UE ha estat flexible en l’intent de trobar solucions pràctiques viables, basades en el Protocol, per minimitzar les interrupcions causades pel Brexit i per ajudar a facilitar la vida quotidiana de les comunitats a Irlanda del Nord. El 17 de desembre de 2020, el Comitè Mixt va aprovar aquestes solucions per ajudar les empreses a adaptar-se a la nova realitat.

El vicepresident també ha recordat que a l'última comissió mixta UE-Regne Unit del 24 de febrer, el Regne Unit va reiterar el seu compromís amb la correcta implementació del protocol, així com amb la implementació sense demora de totes les decisions preses a la comissió mixta el desembre de 2020 .

També va recordar que el compromís conjunt acordat mútuament amb grups empresarials nord-irlandesos i altres parts interessades tenia la intenció de buscar solucions conjuntament. En una trucada telefònica, Šefčovič va informar David Frost que la Comissió Europea respondrà a aquestes novetats d'acord amb els mitjans legals establerts per l'Acord de retirada i l'Acord de comerç i cooperació.

Seguir llegint

EU

El partit hongarès Fidesz deixa el grup parlamentari més gran de la UE

Reuters

publicat

on

By

El partit governant hongarès Fidesz va dir avui (3 de març) que deixaria el grup polític de centre-dreta més gran del Parlament Europeu després que la facció es posés en suspensió en un estira-i-arronsa pel historial democràtic del primer ministre Viktor Orban, escriure Marton Dunai Gabriela Baczynska.

La sortida de Fidesz del grup del Partit Popular Europeu (PPE) probablement reduirà la influència d’Orban a Brussel·les després d’un llarg conflicte pel seu percebre retrocés sobre l’estat de dret i els drets humans.

"Us informo que els eurodiputats de Fidesz renuncien a formar part del grup PPE", va escriure Orban en una carta al cap de la facció, Manfred Weber, que va ser publicada a Twitter per Katalin Novak, vicepresidenta del Fidesz.

La UE ha criticat Orban per haver posat els tribunals, els mitjans de comunicació, els acadèmics i les organitzacions no governamentals sota un control governamental més estricte. Orban, que s'enfronta a unes eleccions nacionals l'any vinent, nega les crítiques i s'ha negat a canviar de taca.

"Dono la benvinguda a la sortida des de fa temps de Fidesz i Viktor Orban de la política europea principal", va dir Dacian Ciolos, cap d'un grup liberal al Parlament Europeu. "No hi ha espai per al populisme tòxic de Fidesz a la política europea principal".

Dimecres abans, el grup del PPE va votar aclaparadorament per permetre la suspensió i facilitar l’expulsió dels partits membres. Aviat s’esperava una moció per congelar Fidesz.

Anomenant els canvis "un moviment hostil contra Fidesz", Orban va reaccionar abans que la facció del PPE negés als seus 12 membres del Fidesz el dret de parlar en nom del grup o representar-lo en altres treballs de la cambra.

En la seva carta, Orban va escriure que limitar la capacitat dels membres del Parlament Europeu de Fidesz per dur a terme les seves funcions "priva els votants hongaresos dels seus drets democràtics".

La facció conservadora del PPE inclou la CDU de la cancellera alemanya Angela Merkel, la plataforma cívica de l'oposició de Polònia, els demòcrates cristians belgues, Les Republicains de França i altres.

Sense els 12 membres de la Fidesz, tindrà 175 legisladors de la UE i seguirà sent el més gran de la cambra de 705 persones.

Fidesz ha estat suspès del partit paneuropeu del PPE des del 2019, tot i que fins ara els seus legisladors de la UE han romàs a la facció conservadora del Parlament Europeu.

Forçar una universitat fundada pel multimilionari liberal George Soros a deixar l’oposició d’Hongria i Budapest a condicions estrictes per rebre fons de la UE eren problemes “fonamentals”, va dir Weber.

Mujtaba Rahman, del grup de reflexió Eurasia Group, va dir que el desenvolupament va ser "una gran pèrdua estratègica per a Orban a Europa, que ara perdrà la influència i la protecció que li va proporcionar el PPE".

"La seva sortida del PPE el portarà a adoptar posicions més extremes cap a Brussel·les i a augmentar les tensions entre els dos", va dir.

Seguir llegint

Corona virus

Els auditors de la UE investiguen la protecció dels drets dels passatgers aeris durant la crisi del COVID-19

Corresponsal Reporter de la UE

publicat

on

El Tribunal de Comptes Europeu (CEA) ha iniciat una auditoria per avaluar si la Comissió Europea ha estat salvaguardant eficaçment els drets dels ciutadans que viatjaven en avió o reservaven vols durant la crisi del coronavirus. Els auditors examinaran si les normes actuals sobre els drets dels passatgers aèries són adequades al propòsit i són prou resistents per fer front a aquesta crisi. Comprovaran si la Comissió va supervisar que es respectessin els drets dels passatgers aeris durant la pandèmia i van prendre mesures en conseqüència. A més, avaluaran si els estats membres han tingut en compte els drets dels passatgers a l’hora de concedir ajuts estatals d’emergència a la indústria del transport i els viatges.

"En temps de COVID-19, la UE i els estats membres han hagut de trobar un equilibri entre preservar els drets dels passatgers aeris i donar suport a les companyies aèries en mal estat", va dir Annemie Turtelboom, membre de l'ECA que lidera l'auditoria. "La nostra auditoria comprovarà que els drets de milions de viatgers aeris a la UE no van ser danys col·laterals en la lluita per salvar les companyies aèries en dificultats".

El brot de COVID-19 i les mesures sanitàries preses com a resposta han provocat importants alteracions en els viatges: les companyies aèries van cancel·lar al voltant del 70% de tots els vols i les noves reserves es van esfondrar. La gent ja no podia ni volia viatjar, també a causa de les mesures d'emergència freqüentment descoordinades de diferents països, com ara prohibicions de vol, tancaments de fronteres d'última hora o requisits de quarantena.

Els estats membres de la UE van introduir noves mesures d'emergència per mantenir la seva indústria del transport en dificultats, incloses les companyies aèries, per exemple, concedint-los quantitats d'ajuts estatals sense precedents. Algunes estimacions mostren que durant tota la crisi, fins al desembre del 2020, les companyies aèries, incloses les de fora de la UE, havien obtingut o obtenien fins a 37.5 milions d’euros en ajudes estatals. A més, dotze estats membres van notificar a la Comissió mesures d’ajut estatal per reforçar els seus operadors turístics i les seves agències de viatges per valor d’uns 2.6 milions d’euros.

Els estats membres també van permetre a les línies aèries una major flexibilitat en la devolució de passatgers els vols dels quals van ser cancel·lats. La Comissió va emetre directrius i recomanacions, inclòs el fet que oferir vals no afecta el dret dels passatgers a una devolució en efectiu. Tanmateix, els passatgers els vols dels quals havien estat cancel·lats eren sovint pressionats per les companyies aèries perquè acceptessin vals en lloc de rebre una devolució en efectiu. En altres casos, les companyies aèries no van reembossar els passatgers a temps o gens.

L'informe dels auditors de la UE s'espera abans de les vacances d'estiu amb l'objectiu de donar suport als passatgers aeri en temps de crisi i iniciar un intent general de restablir la confiança en l'aviació. En el context d'aquesta auditoria, els auditors també estan comprovant si les recomanacions que van fer a la seva Informe 2018 sobre els drets dels passatgers s'han posat en pràctica.

La informació d'antecedents

La protecció dels drets dels passatgers és una política de la UE amb impacte directe sobre els ciutadans i, per tant, molt visible entre els estats membres. També és una política que la Comissió considera un dels seus grans èxits a l’hora d’empoderar els consumidors, ja que els seus drets estan garantits. La UE pretén proporcionar a tots els usuaris del transport aeri el mateix nivell de protecció. La regulació sobre els drets dels passatgers aeri dóna als viatgers aeris el dret a la devolució en efectiu, a la reorientació i al suport sobre el terreny, com ara menjars i allotjament gratuïts, si es cancel·len els vols o es retarden significativament o si se’ls denega l’embarcament. Una protecció similar existeix mitjançant una directiva europea per a les persones que reserven ofertes de paquets (per exemple, un vol més un hotel).

Per obtenir més informació, consulteu la previsualització de l'auditoria "Drets dels passatgers aeris durant la crisi del COVID-19", disponible a Anglès aquí. Les previsualitzacions de l'auditoria es basen en el treball preparatori abans de començar una auditoria i no s'han de considerar observacions, conclusions o recomanacions de l'auditoria. Recentment, l'ECA ha publicat dues revisions sobre la resposta de la UE a la crisi del COVID-19, una sobre health i l’altre econòmic aspectes. Seu programa de treball per al 2021 va anunciar que una de cada quatre de les seves noves auditories aquest any estarà relacionada amb COVID-19 i el paquet de recuperació.

Seguir llegint

Twitter

Facebook

Tendències