Connecteu-vos amb nosaltres

EU

La Unió Europea de la Salut "hauria de garantir que la història no es repeteixi"

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

COVID-19 ha exposat descaradament totes les esquerdes i fissures dels sistemes sanitaris europeus i ha demostrat que la UE no està preparada per fer front a grans emergències sanitàries. Però els primers elements bàsics de la futura Unió Europea de la Salut, proposats recentment per la Comissió, semblen prometedors i poden donar a la UE les armes adequades per combatre les pandèmies en el futur..

Les propostes de la Comissió Europea per construir una Unió Europea de la Salut (EHU) més forta, presentades el novembre passat, tenen com a objectiu equipar l’assistència sanitària de la UE per gestionar amb més eficàcia qualsevol futura crisi sanitària. Això hauria d'anar de la mà del reforç dels sistemes de salut pública de tots els estats membres, segons una audiència celebrada pel Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE).

Encapçalaven l’agenda de l’audiència tres propostes exposades a la Comunicació de la Comissió sobre la construcció d’una Unió Europea de la Salut. Es refereixen a la regulació sobre greus amenaces transfrontereres per a la salut i a dues normatives destinades a reforçar el mandat de les dues agències clau de la UE en matèria de salut pública: el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i el Medicament Europeu Agència (EMA).

anunci

El CESE va organitzar l'esdeveniment per recollir aportacions de representants d'institucions europees, professionals de la salut i organitzacions de la societat civil per a la seva propera opinió analitzant les propostes de la Comissió des del punt de vista de la societat civil.

Els participants van acordar que la iniciativa de la Comissió era un pas en la direcció correcta.

"La pandèmia ha demostrat que la UE no estava preparada per protegir els seus ciutadans. Va exposar fractures en els sistemes sanitaris de la UE i en la seva arquitectura. Hem vist les conseqüències d'això: milers de persones perden la vida, molts empobrint i augmentant la desigualtat". va dir el ponent de l'opinió del CESE, Ioannis Vardakastanis, que va obrir la vista.

anunci

"Els ciutadans europeus volen un enfocament coherent de l'assistència sanitària. Aquestes propostes haurien de conduir a la creació d'un nou sistema, una nova arma al nostre arsenal, disponible tant a la UE com als Estats membres, que ens permeti afrontar els reptes i els riscos de futures pandèmies ".

Les propostes, presentades a l'audiència per Giraud Sylvain i Ingrid Keller de la Comissió, inclouen l'establiment d'un grup de treball sanitari de la UE, la formació del personal sanitari i l'establiment que es pugui declarar una emergència a nivell de la UE en lloc de només per part de l'OMS. ara és el cas.

Hi ha plans per establir l'Autoritat per a la Preparació i Resposta a les Emergències Sanitàries (HERA) per desenvolupar i obtenir solucions biomèdiques i altres per millorar les proves i el seguiment dels contactes. Els mandats de l’ECDC i de l’EMA s’ampliaran, cosa que els permetrà recomanar mesures per al control de brots o controlar i assessorar sobre el subministrament de dispositius mèdics en cas de crisi.

"Creiem que necessitem més i millors intervencions de la UE. La nostra intenció no és tornar als negocis com de costum després d'això o simplement continuar on som, sinó invertir en el coneixement adquirit i millorar la planificació i la preparació de la UE per a futures pandèmies ", Va dir Keller.

La directora de l'ECDC, Andrea Ammon, va afirmar que es va felicitar per l'enfortiment del seu paper, ja que s'han enfrontat a demandes que no podrien satisfer a causa de l'escassetat de recursos i de la manca d'un mandat legal.

El grup de treball de salut de la UE proposat, que s’establirà dins de l’ECDC, hauria d’ajudar l’agència a estar millor informada sobre la situació als països dins i fora de la UE.

"Estem disposats a tirar endavant això. Hem après una lliçó molt crucial: cap país ni cap regió poden fer front a una crisi d'aquesta escala per si mateixos. Estem tan interconnectats a nivell mundial que hem de treballar junts a nivell mundial: només llavors estarem totalment segurs ", va dir la senyora Ammon.

La directora de l'EMA, Emer Cooke, també es va mostrar satisfeta amb les noves funcions i responsabilitats que va donar a la seva agència: "Aquest mandat ampliat reflecteix diverses de les iniciatives, estructures i processos que hem format per respondre a l'escassetat de medicaments, subministraments i dispositius mèdics i a la crisi ".

Nicolas Gonzalez Casares, ponent del Parlament Europeu sobre la regulació de l'EMA, va donar el seu suport darrere de la proposta de la Comissió.

Segons la seva opinió, els primers dies de la pandèmia, les mesures descoordinades dels governs que intentaven derrotar el virus, com ara controls o tancaments de fronteres internes, van interrompre les cadenes de subministrament i van tallar el flux de béns i serveis essencials.

"Durant els darrers mesos, hem vist com les agències havien d'inventar i crear noves estructures per a una millor coordinació de la resposta. Tot aquest paquet pretén transformar aquestes lliçons en un marc regulador que doni a la Unió el paper que els ciutadans han decidit que hauria de tenir, " Ell va dir.

Espai per millorar

Tot i acollir els esforços de la Comissió en aquest sentit, els ponents van tenir suggeriments sobre com millorar el que hi ha sobre la taula o van expressar dubtes sobre l'eficàcia d'algunes propostes.

Caroline Costongs, directora d'EuroHealthNet, va advertir que un ECDC i HERA més forts tindran poc efecte si no es reforcen també els sistemes de salut pública dels Estats membres. La creació de capacitats nacionals i regionals hauria de ser un procés ascendent, amb la participació de les autoritats locals.

També va assenyalar que la EHU hauria d’estructurar el paquet al voltant de la desigualtat en salut, amb un enfocament més fort en factors psicosocials com la salut mental, la igualtat de gènere i l’alfabetització digital en salut.

"La nostra preocupació general és que les propostes es desenvolupen principalment des d'una perspectiva biomèdica i no fan prou per incorporar mesures psicosocials. La pandèmia COVID-19 es pot considerar com una" síndemica ". Això significa que la gravetat de COVID-19 està magnificat per les malalties no transmissibles existents, com la diabetis o l'obesitat, i per les formes existents de desigualtat ", va dir la senyora Costongs.

Dades recents dels Països Baixos mostren que el 20% de la població a l'extrem inferior del gradient social té tres vegades més probabilitats de morir de COVID-19 que el 20% a l'extrem més alt.

"Aquest tipus de dades sorgiran també en altres estats membres. El paquet de la UPV hauria de respondre a aquesta injustícia", va advertir.

Zoltan Massay Kosubek, de l'European Public Health Alliance (EPHA), va dir que el mandat de l'ECDC s'hauria d'ampliar encara més per incloure malalties no transmissibles, mentre que l'HERA hauria de tenir una clara missió de salut pública. EPHA va estar a favor d’un enfocament de la salut en totes les polítiques (HiAP) que busca integrar la salut en tots els processos de política rellevants.

El moment dels aplaudiments s’ha acabat

Annabel Seebohm, del Comitè Permanent de Metges Europeus (CPME), va subratllar la necessitat de revisar la legislació i les polítiques sobre les condicions laborals de la plantilla sanitària, ja que les propostes actuals només aborden aquest punt de manera indirecta. Les condicions d’ocupació dels professionals de la salut han de ser segures i lícites, fins i tot en situacions d’emergència.

Per a Jan Willem Goudriaan de la Federació Europea de la Unió de Serveis Públics (EPSU), "una EHU forta depèn de les persones que la lliurin". No obstant això, molts treballadors sovint consideren que el seu treball no és prou apreciat. Necessiten reconeixement professional i millors condicions salarials i laborals.

"Ha acabat el moment en què els treballadors de la salut podrien viure dels aplaudiments", va dir. Va advertir contra les retallades pressupostàries del sector sanitari i contra la introducció de serveis amb finalitats de lucre, que no milloraran la sanitat ni donaran accés a tothom.

"La salut pública és un bé públic, no un producte que es pugui vendre al millor postor", va dir Goudriaan.

Marta Branca, de l'Associació Europea d'Empresaris d'Hospitals i Assistència Sanitària (HOSPEEM), va veure la crisi recent com una campana d'alarma i un toc de despertador per reconèixer el sector sanitari com una àrea d'inversió i no només de retallades pressupostàries.

"L'economia d'un país és sana quan la seva població està sana. Esperem que els estats membres inverteixin en atenció sanitària. És un cercle viciós", va dir, afegint que a HOSPEEM li agradaria veure més informació sobre les proves d'estrès, els procediments d'auditoria i indicadors que mostraran la preparació dels plans nacionals de salut per a la resposta a les crisis.

Segons HOSPEEM, la gestió sanitària hauria de continuar sent una competència dels estats membres, atesa la diversitat de sistemes vinculats a la cultura i la història.

La necessitat d’incloure les autoritats locals i regionals en els plans nacionals i de la UE en matèria de salut va ser posada en relleu pels tres ponents de la Universitat del Comitè de les Regions (CoR): Roberto Ciambetti, Birgitta Sacrédeus i Olgierd Geblewicz.

Fons

La competència principal per a la protecció de la salut i els sistemes d’atenció sanitària correspon als estats membres. La UE pot donar suport i complementar les polítiques nacionals. 

La nova Unió Europea de la Salut hauria de garantir que tots els països de la UE es preparin i responguin conjuntament a les crisis sanitàries. També hauria de millorar la resistència dels sistemes sanitaris europeus. 

L'opinió del CESE sobre la EHU s'adoptarà a l'abril.

Comissió Europea

NextGenerationEU: la Comissió Europea desemborsarà 231 milions d’euros en prefinançament a Eslovènia

publicat

on

La Comissió Europea ha desemborsat 231 milions d’euros a Eslovènia en prefinançament, equivalent al 13% de l’assignació de subvencions del país en el marc del mecanisme de recuperació i resiliència (FPR). El pagament del prefinançament ajudarà a iniciar la implementació de les mesures crucials d’inversió i reforma descrites en el pla de recuperació i resiliència d’Eslovènia. La Comissió autoritzarà nous desemborsaments basats en la implementació de les inversions i reformes descrites en el pla de recuperació i resiliència d'Eslovènia.

El país rebrà 2.5 milions d’euros en total, que consistiran en 1.8 milions d’euros en subvencions i 705 milions d’euros en préstecs, durant la vida del seu pla. El desemborsament d’avui és el resultat de la recent implementació amb èxit de les primeres operacions de préstec sota NextGenerationEU. A finals d’any, la Comissió té la intenció d’aconseguir fins a un total de 80 milions d’euros en finançament a llarg termini, que es complementaran amb les lleis de la UE a curt termini, per finançar els primers desemborsaments previstos als estats membres en el marc de NextGenerationEU.

L’RRF és el centre de NextGenerationEU, que proporcionarà 800 milions d’euros (en preus actuals) per donar suport a les inversions i reformes entre els estats membres. El pla eslovè forma part de la resposta sense precedents de la UE per sortir més fort de la crisi del COVID-19, fomentant les transicions verdes i digitals i enfortint la resiliència i la cohesió a les nostres societats. A el comunicat de premsa està disponible en línia.

anunci

Seguir llegint

Xipre

NextGenerationEU: la Comissió Europea desemborsarà 157 milions d’euros en prefinançament a Xipre

publicat

on

La Comissió Europea ha desemborsat a Xipre 157 milions d'euros en prefinançament, equivalent al 13% de l'assignació financera del país en el marc del mecanisme de recuperació i resiliència (FPR). El pagament del prefinançament ajudarà a iniciar la posada en marxa de les mesures crucials d’inversió i reforma descrites en el pla de recuperació i resiliència de Xipre. La Comissió autoritzarà nous desemborsaments basats en la implementació de les inversions i reformes descrites en el pla de recuperació i resistència de Xipre.

El país haurà de rebre 1.2 milions d’euros en total durant la vida del seu pla, amb 1 milions d’euros en subvencions i 200 milions d’euros en préstecs. El desemborsament d’avui és el resultat de la recent implementació amb èxit de les primeres operacions de préstec sota NextGenerationEU. A finals d’any, la Comissió té la intenció d’aconseguir fins a un total de 80 milions d’euros en finançament a llarg termini, que es complementarà amb les lleis de la UE a curt termini, per finançar els primers desemborsaments previstos als estats membres en el marc de NextGenerationEU. Formant part de NextGenerationEU, l’RRF proporcionarà 723.8 milions d’euros (en preus actuals) per donar suport a les inversions i reformes dels estats membres.

El pla xipriota forma part de la resposta sense precedents de la UE per sortir més fort de la crisi del COVID-19, fomentant les transicions verdes i digitals i enfortint la resiliència i la cohesió a les nostres societats. A el comunicat de premsa està disponible en línia.

anunci

Seguir llegint

Bèlgica

Política de cohesió de la UE: Bèlgica, Alemanya, Espanya i Itàlia reben 373 milions d’euros per donar suport als serveis socials i de salut, les pimes i la inclusió social

publicat

on

La Comissió ha concedit 373 milions d’euros a cinc Fons Social Europeu (FSE) i Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a Bèlgica, Alemanya, Espanya i Itàlia per ajudar els països amb resposta i reparació d’emergència per coronavirus en el marc de REACT-UE. A Bèlgica, la modificació del PO de Valònia permetrà disposar de 64.8 milions d'euros addicionals per a l'adquisició d'equips mèdics per a serveis sanitaris i innovació.

Els fons donaran suport a les petites i mitjanes empreses (pimes) en el desenvolupament del comerç electrònic, la ciberseguretat, llocs web i botigues en línia, així com l’economia verda regional mitjançant l’eficiència energètica, la protecció del medi ambient, el desenvolupament de ciutats intel·ligents i el baix nivell de carboni. infraestructures públiques. A Alemanya, a l’Estat federal de Hessen, 55.4 milions d’euros donaran suport a la infraestructura de recerca relacionada amb la salut, la capacitat diagnòstica i la innovació en universitats i altres institucions de recerca, així com a inversions en recerca, desenvolupament i innovació en els camps del clima i el desenvolupament sostenible. Aquesta esmena també proporcionarà suport a les pimes i fons per a empreses emergents mitjançant un fons d'inversió.

A Sachsen-Anhalt, 75.7 milions d’euros facilitaran la cooperació de les pimes i les institucions en recerca, desenvolupament i innovació, i proporcionar inversions i fons de treball per a les microempreses afectades per la crisi del coronavirus. A més, els fons permetran inversions en eficiència energètica de les empreses, donaran suport a la innovació digital de les pimes i adquiriran equips digitals per a escoles i institucions culturals. A Itàlia, el PO nacional “Inclusió social” rebrà 90 milions d’euros per promoure la integració social de les persones que pateixen privacions materials greus, sensellarisme o marginació extrema, mitjançant serveis “Housing First” que combinen la prestació d’habitatge immediat amb serveis socials i laborals habilitants. .

anunci

A Espanya, s’afegiran 87 milions d’euros al PO del FSE de Castella i Lleó per donar suport als autònoms i als treballadors que tenien el contracte suspès o reduït a causa de la crisi. Els diners també ajudaran a les empreses afectades a evitar acomiadaments, especialment en el sector turístic. Finalment, els fons són necessaris per permetre que els serveis socials essencials continuïn de manera segura i per garantir la continuïtat educativa en tota la pandèmia mitjançant la contractació de personal addicional.

REACT-EU forma part de NextGenerationEU i proporciona finançament addicional de 50.6 milions d’euros (en preus actuals) als programes de política de cohesió durant el 2021 i el 2022. Les mesures se centren en el suport a la resiliència del mercat laboral, als llocs de treball, a les pimes i a les famílies amb pocs ingressos, així com a establir bases per al futur les transicions verdes i digitals i una recuperació socioeconòmica sostenible.

anunci

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències