Connecteu-vos amb nosaltres

Política Exterior i de Seguretat

El cap de política exterior de la UE fa una causa comuna amb el Regne Unit enmig de la confrontació mundial

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

L'alt representant Josep Borrell ha advertit dels perills creixents que afronten la UE i els seus aliats en el món de "molt més enfrontament i molta menys cooperació". “Veig un món molt més fragmentat. Veig un món on no es compleixen les normes", va dir en un ampli discurs a la Universitat d'Oxford. La ubicació també va ser un gest d'amistat post-Brexit cap al Regne Unit, "un amic íntim i una parella propera". Va demanar una estreta cooperació basada en valls compartits i "interessos convergents en gairebé totes les qüestions geopolítiques", escriu l'editor polític Nick Powell.

En la seva conferència Dahrendorf al Saint Antony's College d'Oxford, Josep Borrell va descriure un món que va en la direcció equivocada. “Veig més confrontació i menys cooperació. Aquesta ha estat una tendència creixent en els últims anys: molt més enfrontament i molta menys cooperació.  

“Veig un món molt més fragmentat. Veig un món on no es compleixen les normes. Veig més polaritat, i menys multilateralisme. Veig com les dependències es converteixen en armes. 

“Veig que el sistema internacional, al qual estàvem acostumats després de la Guerra Freda, ja no existeix. Amèrica ha perdut la seva condició d'hegemònic. I l'ordre multilateral post-1945 perd terreny”.

Va dir que l'ascens de la Xina a l'estatus de superpotència és un assoliment econòmic "únic en la història de la humanitat", que la converteix en un rival tant per a la Unió Europea com per als Estats Units, "no només en la fabricació de béns barats, sinó també com a poder militar, a l'avantguarda del desenvolupament tecnològic i construint les tecnologies que marcaran el nostre futur”.

Sobre l'"amistat sense límits" de la Xina amb Rússia, va observar secament que totes les amistats tenen límits, però, tanmateix, va dir que indicava el que va anomenar "una alineació creixent dels règims autoritaris davant les democràcies". 

De les potències mitjanes emergents, com l'Índia, el Brasil, l'Aràbia Saudita, Sud-àfrica i Turquia, va dir que s'estan convertint en actors importants, però amb "molt pocs trets comuns, excepte el desig d'aconseguir més estatus i una veu més forta al món". així com majors beneficis per al seu propi desenvolupament.

anunci

“Per aconseguir-ho, maximitzen la seva autonomia, no volen prendre partit, cobrint un bàndol o un altre segons el moment, segons la pregunta. Ells no volen triar campaments i no els hem d'empènyer a triar campaments”. 

Més a prop de casa, “els europeus volíem crear al nostre barri un anell d'amics. En comptes d'això, el que tenim avui és un anell de foc. Un anell de foc que arriba des del Sahel fins a l'Orient Mitjà, el Caucas i ara als camps de batalla d'Ucraïna”.

I l'Alt Representant va observar que quan va assumir el seu càrrec no hi havia guerres a Europa i al seu veïnat, ara “hi ha dues guerres on la gent lluita per la terra. Això demostra que la geografia ha tornat. Ens van dir que la globalització havia fet que la geografia fos irrellevant, però no. La majoria dels conflictes del nostre barri estan relacionats amb la terra, són territorials. Una terra que s'ha promès a dues persones, en el cas de Palestina, i una terra a la cruïlla de dos mons, en el cas d'Ucraïna”.

També hi ha reptes provocats pel canvi climàtic, el canvi tecnològic i el ràpid canvi demogràfic. “I quan parlo de saldos demogràfics, parlo de migracions, en particular a l'Àfrica, on el 25% del món viurà el 2050. El 2050, un de cada quatre éssers humans viurà a l'Àfrica. I al mateix temps veiem créixer les desigualtats, disminuir les democràcies i les llibertats en perill.  

"Això és el que veig. No és gaire bonic, ho sé. En aquest panorama, s'ha de definir el paper de la Unió Europea i el del Regne Unit”, va continuar. "Bé, d'acord. Què hem de fer? 

"Primer, necessitem una avaluació clara dels perills de Rússia: Rússia considerada com l'amenaça més existencial per a Europa. Potser no tothom al Consell Europeu està d'acord amb això, però la majoria està darrere d'aquesta idea. Rússia és una amenaça existencial per a nosaltres, i hem de tenir una avaluació clara d'aquest risc. En segon lloc, hem de treballar en principis, en cooperació i en força. 

"Però primer, sobre Rússia. Sota el lideratge de Putin, Rússia ha tornat a la comprensió imperialista del món. La Rússia imperial de l'època del tsar i de l'imperi soviètic ha estat rehabilitada per Putin somiant amb una mida i una influència anteriors. Va ser Geòrgia el 2008. Va ser Crimea el 2014. No vam veure, o no vam voler veure, l'evolució de Rússia sota la vigilància de Putin”.

Malgrat les clares advertències de Vladimir Putin, Josep Borrell va argumentar que la UE i els seus aliats creien que la interdependència portaria la convergència política. "El que anomenen els alemanys"Wandel durch Handel” [canvi a través del comerç]. Això comportaria un canvi polític, a Rússia i fins i tot a la Xina. 

"Bé, s'ha demostrat que això és incorrecte. No ha passat. Davant l'autoritarisme rus, la interdependència no va portar la pau. Al contrari, es va convertir en dependència, sobretot dels combustibles fòssils, i més tard, aquesta dependència es va convertir en una arma.  

"Avui, Putin és una amenaça existencial per a tots nosaltres. Si Putin té èxit a Ucraïna, no s'aturarà aquí. La perspectiva de tenir a Kíev un govern titella com el de Bielorússia, i les tropes russes a la frontera polonesa, i Rússia controlant el 44% del mercat mundial de cereals és quelcom que els europeus haurien de saber”.

Va felicitar la conversió del president francès de colom a falcó. "Fins i tot el president Macron, que al principi va dir: "Il ne faut pas humilier la Russie" ['No s'ha d'humiliar Rússia']. Ara, és una de les veus que més adverteix sobre les conseqüències globals d'una victòria russa.

“Però sé que no tothom a la Unió Europea comparteix aquesta valoració. I alguns membres del Consell Europeu diuen: "bé, no, Rússia no és una amenaça existencial". Almenys no per a mi. Considero Rússia un bon amic'. No n'hi ha molts, però n'hi ha”.

L'Alt Representant va confessar que en la vigília de la invasió a gran escala d'Ucraïna, amb 150,000 soldats russos concentrats a la frontera, no podia dir al primer ministre ucraïnès si Europa proporcionaria armes al seu país "perquè la Unió Europea mai no li havia proporcionat armes a un país en guerra. Però aleshores va arribar la invasió i, feliçment, la nostra resposta va ser notable i molt unida per dotar a Ucraïna de la capacitat militar que necessita per resistir”. 

Va reconèixer que el Regne Unit havia actuat de manera decisiva abans que la Unió Europea intensificés la seva contribució. "Al principi, estàvem parlant de proporcionar cascs, i ara estem subministrant F-16 [avions de caça]". Però fins i tot ara, quan "Putin veu tot Occident com un adversari,... Ucraïna està resistint en circumstàncies difícils, superant el fet que els Estats Units i la Unió Europea no han estat subministrant tot el necessari per continuar la lluita.

Amb la guerra d'Israel i Hamàs també, "tenim dues guerres. I nosaltres, els europeus, no estem preparats per a la duresa del món... entenem la gravetat del moment? Tinc els meus dubtes”.

En descriure com Europa hauria de marcar el seu futur rumb de política exterior, Josep Borrell va argumentar que la UE hauria de començar pels seus principis. “Els principis són importants perquè diem que la Unió Europea és una Unió de valors. Això és el que es diu als nostres tractats. 

"Després, hi ha els principis consagrats a la Carta de les Nacions Unides, per posar un límit a les accions dels més forts... aquells principis il·legalitzats "l'ús de la força contra la integritat territorial o la independència política de qualsevol estat".

Després, hi ha el Dret Internacional Humanitari per tractar de regular com es lliuren les guerres i salvaguardar la protecció dels civils. Aquests principis haurien de ser la millor salvaguarda contra la normalització de l'ús de la força que veiem arreu del món. 

“Sé, però, que per poder reunir el món al voltant d'aquests principis, hem de demostrar que els europeus els respectem sempre i arreu. Això és el que estem fent? Bé, no en la mesura que hauríem de fer. I per a Europa, això és un problema. 

"Allà on vagi, em trobo davant de l'acusació de doble moral. Solia dir als meus ambaixadors que la diplomàcia és l'art de gestionar els dobles estàndards.

"El que està passant ara a Gaza ha retratat Europa d'una manera que molta gent simplement no entén. Van veure el nostre compromís ràpid i la nostra decisió en donar suport a Ucraïna i es van preguntar sobre com ens apropem el que està passant a Palestina”.

Va advertir de la percepció que les vides civils a Ucraïna es valoren més que les de Gaza, "on hi ha més de 34,000 morts, la majoria d'altres desplaçats, els nens moren de fam i el suport humanitari obstruït". Va dir que també hi ha la percepció que Europa es preocupa menys per la violació per part d'Israel de les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides que declaren il·legals els seus assentaments a Cisjordània, que per la violació per part de Rússia de les resolucions sobre Ucraïna.

“Els principis que vam posar en marxa després de la Segona Guerra Mundial són un pilar de pau. Però això requereix que siguem coherents en la nostra llengua. Si anomenem una cosa "crim de guerra" en un lloc, hem de dir-ho amb el mateix nom quan succeeixi en qualsevol altre lloc.  

Josep Borrell ha comentat que, al final, no hi ha cap substitut de la confiança i la cooperació. “Però en un món on les dependències cada cop estan més armades, la confiança és escassa. Això comporta el risc de desacoblament amb grans parts del món. Desacoblament en tecnologia, desacoblament en comerç, desacoblament en valors.  

“Cada vegada hi ha més relacions transaccionals, però menys regles i menys cooperació. Però els grans reptes del món -canvi climàtic, tecnologies, canvi demogràfic, desigualtats- requereixen més cooperació, no menys cooperació. 

Per tant, va raonar, cal reduir les dependències excessives i diversificar els vincles comercials, però cal aprofundir la cooperació amb els "amics propers" de la Unió Europea. “El Regne Unit és un amic íntim i un soci proper. Compartim els mateixos valors. Tenim interessos convergents en gairebé totes les qüestions geopolítiques. En qualsevol àmbit on puguem cooperar, seria bo per a tots dos”.

Però curar les cicatrius del Brexit no és suficient. “Si només parlés amb persones que comparteixen els mateixos valors, deixaria de treballar al migdia. No, hi ha moltes persones arreu del món [amb] amb qui no comparteixo els mateixos valors ni tinc interessos contradictoris. Malgrat això, he de buscar maneres de cooperar. Aquest és el cas de la Xina.  

"Llavors, hem de veure per què el món està sentint un cert ressentiment per nosaltres. Sí, hi ha un sentiment de ressentiment perquè la gent creu que hi ha diferents responsabilitats. Permeteu-me citar-ne només dos.  

“Primer, el canvi climàtic. Els europeus hem produït al voltant del 25% de totes les emissions globals de CO2 acumulades des de l'inici de la Revolució Industrial. [Subsahariana] Àfrica 3%, Amèrica Llatina 3%. Els africans subsaharians i els sud-americans [tenen] gairebé res de la responsabilitat, i en comparteixen les conseqüències més importants i perjudicials. 

“Per tant, quan parlem de lluitar contra el canvi climàtic, hem d'entendre les seves opinions i la sensació que aquest és un problema que algú ha creat, i els altres en paguen les conseqüències. I l'única resposta possible és aportar més recursos per afrontar aquest problema.  

Els diners, va dir, haurien de provenir de fer front al que va anomenar "injustícia fiscal". Va demanar la fiscalitat efectiva de les corporacions multinacionals i la riquesa dels individus més rics del món. "Això podria proporcionar la quantitat de diners necessària per fer front al canvi climàtic, que es considera una amenaça existencial per a la humanitat.

"L'altre motiu del ressentiment són les vacunes. Quan va arribar la pandèmia, i va ser una qüestió de vida o mort, el desembre del 2021 els països rics ja havien utilitzat 150 dosis de vacunes per cada 100 habitants. 150 per cada 100 habitants. Els països de renda baixa només en tenien set. Vam tenir 150, ells en van tenir set. I això ho recorden.

L'Alt Representant va concloure parlant de "la part de la seguretat" de la seva feina. “No hi ha res que els règims autoritaris admirin tant com la força. Els agrada la força. I no hi ha res pel qual tinguin menys respecte que la debilitat. Si et perceben com un actor feble, actuaran en conseqüència. Així doncs, provem de força quan parlem amb gent autoritària”.

Va dir que és una lliçó que Europa havia oblidat. "Potser perquè havíem estat confiant en el paraigua de seguretat dels Estats Units. Però aquest paraigua potser no estarà obert per sempre, i crec que no podem fer que la nostra seguretat depengui de les eleccions nord-americanes cada quatre anys. 

"Per tant, hem de desenvolupar més la nostra política de seguretat i defensa. No esperava que aquesta part de la meva cartera trigués tant temps i esforç, però és així. Hem d'augmentar les nostres capacitats de defensa i construir un pilar europeu fort dins de l'OTAN”.  

Va recordar com en el passat es va descriure la conversa sobre l'enfortiment de la defensa col·lectiva d'Europa com un soscava l'OTAN. No va assenyalar que quan el Regne Unit era un estat membre, el Regne Unit s'havia resistit fermament al desenvolupament d'un paper militar de la UE. En canvi, s'estava acostant als britànics. 

“Crec que el pilar europeu de l'OTAN s'ha d'entendre no només des del punt de vista de la Unió Europea, sinó des de l'enfocament geogràfic d'Europa com un espai més gran que la Unió Europea. No només des del punt de vista institucional –els 27– sinó des del punt de vista de les persones que comparteixen el que és ser “europeu”.

“Vostè sou el Regne Unit, vau sortir de la Unió Europea, però encara sou part d'Europa. I hi ha altres persones a Europa que no formen part de la Unió Europea, perquè no ho han volgut mai ser, com Noruega, o han decidit deixar de ser-ho, com tu, o encara fan cua per ser membres de la Unió Europea. Per tant, mireu aquesta qüestió de seguretat des d'una perspectiva geogràfica, no només institucional.  

“I crec que allà, en Seguretat i Defensa, podem tenir una relació més forta amb el Regne Unit. Podem construir més perquè aquesta és una política purament intergovernamental dins de la Unió Europea. No hauria de ser difícil ampliar els tractats bilaterals que ja tenim -com França amb el Regne Unit, els Tractats de Lancaster House- per fer de la seguretat una part integral d'una cooperació millor i més forta”.  

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències