Connecteu-vos amb nosaltres

Corrupció

Al·legacions de corrupció: els eurodiputats impulsen canvis ambiciosos i progressos ràpids 

COMPARTIR:

publicat

on

Els eurodiputats demanen més reformes, basant-se en les anunciades per la Conferència de Presidents, i demanen que es creï ràpidament un òrgan d'ètica independent de la UE. sessió plenària, AFCO.

El passat dijous (16 de febrer), el Parlament va adoptar dues resolucions sobre la qüestió de la transparència i la integritat en la presa de decisions de la UE.

Calen reformes contundents i immediates 

Seguint el mesures sol·licitades pel Parlament el desembre de 2022 i donant la benvinguda al recent decisió del president del Parlament i dels líders dels grups polítics Com a primer pas necessari, els eurodiputats reiteren que mostraran "tolerància zero amb la corrupció en qualsevol forma i a qualsevol nivell" i insisteixen que el Parlament ha de mostrar "unitat inequívoca i determinació inquebrantable" en aquest sentit. Enumeren àrees on es necessiten més millores, a saber:

  • Millor implementació de la Codi de conducta, incloses sancions econòmiques en cas d'incompliment, la introducció d'activitats més sancionables i la prohibició de qualsevol activitat remunerada que pugui crear un conflicte d'interessos amb el mandat d'un eurodiputat;
  • un procés d'aprovació dels viatges pagats per tercers països i una verificació addicional per als assistents dels diputats i el personal del Parlament que treballen en camps polítics sensibles, especialment en afers exteriors, seguretat i defensa;
  • s'hauria de reformar el Comitè Assessor sobre la Conducta dels Membres per substituir l'òrgan d'ètica independent de la UE fins que estigui al seu lloc;
  • declaracions de patrimoni dels eurodiputats al començament i al final de cada mandat;
  • recursos adequats per al Registre de transparència  i l'obligació dels eurodiputats, però també del seu personal i dels empleats del Parlament de declarar reunions de treball amb diplomàtics de tercers països, on tindrien "un paper actiu i una influència clara i immediata" en el treball del Parlament, llevat que això pugui posar en perill els implicats o posar en perill l'interès públic;
  • les normes internes s'han d'alinear amb la Directiva sobre denunciants, i;
  • les mesures preses pel que fa als representants de Qatar s'han d'estendre als del Marroc.

Control estricte del finançament de les ONG

El Parlament assenyala que les ONG s'han utilitzat suposadament com a vectors d'interferència estrangera, i insta a una revisió de la normativa existent per millorar la transparència sobre la seva governança, pressupost, influència estrangera i persones amb un control significatiu. Subratlla que les ONG que reben diners de parts que no s'han d'inscriure al Registre de transparència (per exemple, tercers països) també han de revelar les fonts del seu finançament i demana que si aquesta informació no es divulga, no rebin el públic de la UE. diners. També demana un control financer exhaustiu abans que una ONG inclogui al registre de transparència de la UE, que es publiqui qualsevol acord contractual amb la Comissió i una definició clara de quines ONG poden registrar-se i són elegibles per rebre finançament de la UE. . No obstant això, també deplora l'ús de l'escàndol de corrupció "per llançar una campanya de difamació equivocada" contra les ONG i difondre informació errònia sobre la falta de transparència del seu finançament, reiterant el seu suport inquebrantable a les organitzacions de la societat civil que defensen els drets humans i el medi ambient. amb el ple respecte de les normes.

Els eurodiputats també volen ING2 Comissió i altres òrgans responsables per revisar les normes d'ètica del Parlament abans de l'estiu.

anunci

La resolució es va aprovar amb 401 vots a favor, tres en contra i 133 abstencions.

No hi ha més demores per al cos d'ètica independent

El Parlament reitera la seva crida a un òrgan d'ètica independent per a les institucions de la UE, basat en Propostes dels eurodiputats de setembre de 2021, per recuperar la confiança dels ciutadans. La proposta de la Comissió s'hauria de presentar al març i les negociacions haurien de concloure a les vacances d'estiu, segons els eurodiputats. Aquest òrgan hauria de distingir clarament entre accions delictives, incompliments de normes institucionals i comportaments poc ètics. Tindria un paper clau en la protecció dels denunciants dins de les institucions de la UE, alhora que treballa de manera complementària amb altres organismes de la UE com l'Oficina Antifrau (OLAF), la Fiscalia (EPPO), el Defensor del Poble i el Tribunal Europeu de Auditors.

La resolució es va aprovar amb 388 vots a favor, 72 en contra i 76 abstencions.

Fons

Durant la seva intervenció al ple del 14 de febrer de 2023, Ho va anunciar la vicepresidenta Jourová que la Comissió presentarà una proposta per a un òrgan d'ètica independent en les properes setmanes, amb l'objectiu de cobrir totes les institucions i òrgans esmentats a Article 13 del Tractat de la UE.

Més informació 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències