Connecteu-vos amb nosaltres

pressupost de la UE

Pressupost de la UE: la Comissió publica una guia sobre el mecanisme de condicionalitat

COMPARTIR:

publicat

on

Avui (2 de març) la Comissió Europea ha adoptat les seves directrius sobre el règim general de condicionalitat, que té com a objectiu protegir el pressupost de la UE contra les infraccions dels principis de l'estat de dret. Les directrius expliquen detalladament com la Comissió aplicarà el reglament, inclosa com es protegiran els drets dels destinataris i beneficiaris finals del finançament de la UE.

El president de la Comissió Europea, von der Leyen, va dir: "L'estat de dret és la cola que uneix la nostra Unió, és el fonament de la nostra unitat. No ens cansarem mai de defensar-ho. Les directrius d'avui proporcionaran més claredat a mesura que la Comissió segueixi abordant cada incompliment dels principis de l'estat de dret vinculats al pressupost de la UE. Perquè hem de garantir que cada euro i cada cèntim es gastin segons el seu propòsit adequat i d'acord amb els principis de l'estat de dret".

El comissari Johannes Hahn, responsable de pressupost i administració, va dir: "No podem fer concessions quan es tracta de protegir els interessos financers de la Unió i els seus valors fundacionals. Amb la regulació de condicionalitat, tenim una altra eina a la nostra caixa, en un moment en què estem gestionant el pressupost de la UE més gran de la història. Quan es compleixin les condicions del reglament, actuarem amb determinació”.

Les directrius expliquen detalladament com s'aplicarà el reglament, i en particular:

  • Condicions per adoptar mesures, incloent-hi quines podrien ser les infraccions rellevants dels principis de l'estat de dret i com s'avaluarà si aquestes incompliments afecten o hi posen el risc d'afectar els interessos financers de la UE d'una manera prou directa;
  • la complementarietat entre el reglament de condicionalitat i altres eines de protecció del pressupost de la UE, incloses les normes financeres de la UE i les normes sectorials específiques. Aquestes inclouen les regles per als fons de gestió compartida (per exemple, la política de cohesió, la política agrícola comuna) i el mecanisme de recuperació i resiliència al cor de NextGenerationEU;
  • la necessitat de les mesures proposades que sigui proporcional, adequats i necessaris per abordar els problemes que es plantegen;
  • els passos a seguir abans de proposar les mesures, incloses les fonts d'informació que la Comissió consultarà, el paper de queixes, contactes amb els Estats membres: els procediments per adoptar i aixecar mesures, i;
  • la necessitat de protegir els drets dels destinataris o beneficiaris finals del finançament de la UE, ja que els països de la UE haurien de continuar fent pagaments en virtut de programes o fons de la UE en totes les circumstàncies.

Les directrius s'han preparat mitjançant un procés exhaustiu, que inclou consultes amb el Parlament Europeu i els Estats membres de la UE. També tenen en compte les sentències del Tribunal de Justícia de la UE en casos C-156 / 21 i C-157 / 21 publicat el 16 de febrer de 2022, que es refereix a la legalitat del Reglament.

Fons

El Reglament sobre règim general de condicionalitat per a la protecció del pressupost de la Unió garanteix la protecció del pressupost de la UE en els casos en què les infraccions dels principis de l'estat de dret afectin o hi arribin greument a afectar la seva bona gestió financera o la protecció dels interessos financers de la UE d'una manera prou directa. S'aplica des del gener de 2021. Des de llavors, la Comissió ha estat supervisant la situació als països de la UE i ha recopilat informació rellevant.

anunci

La Comissió proposarà al Consell mesures adequades i proporcionades quan es compleixin les condicions del Reglament i quan cap altre procediment establert a la legislació de la Unió li permeti protegir el pressupost de la Unió amb més eficàcia. Aleshores, el Consell prendrà una decisió final.

En tot cas, els destinataris i beneficiaris finals del finançament de la Unió continuen amb dret a rebre els seus pagaments. Amb aquesta finalitat, els estats membres interessats haurien de continuar fent aquests pagaments.

Més informació

MEMO

directrius

Reglament de condicionalitat de l'estat de dret – text legal

Regulació de condicionalitat de l'Estat de dret a la web

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències