Connecteu-vos amb nosaltres

pressupost de la UE

14 milions d'euros de despesa irregular de la UE registrades del 2014 al 2022

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

  • Els diners no recuperats poden incentivar una despesa més laxa i comporta riscos per a la reputació
  • Els auditors recomanen millors informes i temps de recuperació més ajustats 

Els auditors de la UE han descobert que, tot i que la Comissió Europea assegura que les despeses irregulars es registren amb precisió i rapidesa, recuperar aquests diners sovint triga massa. Per als fons agrícoles de gestió conjunta on els estats membres tenen la responsabilitat principal, les taxes de recuperació són generalment baixes, però amb diferències significatives entre els països de la UE. Entre 2014 i 2022, es van registrar 14 milions d'euros d'aquesta despesa irregular de la UE (fons malgastats) en tots els àmbits. Recuperar-lo és un element clau del sistema d'integritat financera i de control intern de la Unió Europea. 

"Recuperar" fons de la UE significa sol·licitar el reemborsament d'alguns o de tots els imports pagats a una organització o beneficiari d'execució que posteriorment s'ha considerat que no ha complert els requisits de finançament de la UE. Tanmateix, una vegada que s'han pagat aquests diners, sovint és un procés llarg per recuperar-los, si és que ho fan. Els auditors de la UE van assenyalar que normalment triguen entre 14 i 23 mesos des del final de les activitats finançades fins que s'emet una sol·licitud de reemborsament, i uns 3-5 mesos més abans que es recuperin els fons, amb l'1-8% d'ells simplement renunciant .

"No s'ha d'estalviar cap esforç per recuperar sense demora els diners de la UE malgastats", va dir Jorg Kristijan Petrovic, membre de l'ECA responsable de l'auditoria. "La UE ho deu als contribuents, i qualsevol manca de recuperació de diners seria perjudicial per a la confiança dels ciutadans de la UE".

Segons l'Informe anual 2022 del Tribunal de Comptes Europeu, entre el 2021 i el 2022 la taxa de malversació va passar del 3% al 4.2% del pressupost, fent que la recuperació efectiva dels fons sigui un tema cada cop més urgent. Tanmateix, com que només el 20% del pressupost està gestionat directament per la Comissió Europea, pot ser difícil eliminar errors i recuperar aquests fons.

Els auditors van trobar que els principals problemes amb la recuperació de fons sota gestió directa i indirecta rau en el gran retard entre la identificació d'una irregularitat financera i l'emissió d'una ordre de recuperació. També van trobar que hi ha informació incompleta en les accions externes sobre l'impacte d'alguna despesa irregular.

Per millorar la puntualitat de les recuperacions en l'àmbit de les accions externes, els auditors van recomanar reduir no només el temps necessari per establir la despesa irregular, sinó també el temps necessari per iniciar posteriorment els procediments de recuperació. Per fer-ho, van suggerir millorar la planificació del treball d'auditoria i examinar l'impacte financer de la despesa irregular sistemàtica. També van suggerir que s'haurien de reintroduir els incentius que estaven presents en el cicle de finançament anterior per tal que els estats membres puguin recuperar fons en l'agricultura. En el cicle anterior, els estats membres van haver de reemborsar la meitat dels fons que no havien recuperat en 4-8 anys al pressupost de la UE.

A més, els auditors van recomanar que la Comissió proporcionés dades anuals precises i completes sobre quina despesa s'havia trobat irregular i quines mesures es van prendre per corregir-la, de manera que el procés es pugui perfeccionar en el futur.

anunci

El pressupost de la UE no el desemborsa directament la Comissió Europea. Al voltant del 70% es gestiona conjuntament amb els estats membres, el 20% es gestiona directament i el 10% es gestiona indirectament a través d'altres organitzacions internacionals o tercers països. Les responsabilitats de la Comissió en aquest àmbit varien segons el tipus de gestió i l'àmbit polític del pressupost de la UE. Pel que fa a la gestió directa i indirecta, la Comissió s'encarrega d'identificar i registrar les despeses irregulars i, posteriorment, de recuperar els fons. Sota la gestió compartida, la Comissió delega la responsabilitat de registrar i recuperar les despeses irregulars als estats membres, però conserva la responsabilitat final de la garantia.

Quan els fons de la UE no es gasten d'acord amb les normes, es consideren despeses irregulars, que representen el 4.2% del pressupost l'any 2022. Una part o la totalitat d'aquests diners poden ser elegibles per a ser recuperats directament per la Comissió o per l'estat membre o l'organisme responsable dels fons en primer lloc.

En el seu informe, els auditors de la UE examinen com es gestiona el procés de recuperació i quina eficàcia és, i fan recomanacions sobre com es pot millorar.

Podeu trobar més informació sobre el pressupost de la UE i les despeses irregulars al Tribunal de Comptes Europeu. Informe anual 2022, que revisa la salut financera general del pressupost. 

L'Informe Especial 07/2024, "Els sistemes de la Comissió per a la recuperació de la despesa irregular de la UE: Potencial de recuperar-se més i més ràpidament", està disponible al lloc web de l'ECA.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències